d7d 10.12.2024 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 16:56 48 minut temu, prokurator napisał: To nie pokazuje rynku pomp tylko zachłanność co poniektórych , jeden by gówno potrafił zeżreć i czeka rok aż pompę sprzeda a drugi sprzeda ich 100 szt jak myślisz kto więcej zarobi ? to samo masz z starymi autami jeden chce 7 tys drugi 17 tys za w zasadzie ten sam szmelc ot ludziska. dlatego jak jest okazja to się ją wykorzystuje bo drugiej może nie być . Te 20 tys. złotych to jest cena katalogowa. To kto robi ludzi w konia? Sprzedawca czy producent? Przecież sprzedawca sprzedając pompę ciepła za 7 tysięcy złotych nie dokłada 13 tys. złotych do każdej sprzedanej pompy. To producent lub główny dystrybutor dyktuje talkie ceny katalogowe a później daję swoim sprzedawcom detalicznym lub hurtowym i instalatorom różne upusty w wysokości np. 70 % . Możliwe też, że część tych pomp jest bezpośrednio sprowadzana z Chin przez Alle...chiny i dlatego mają dużo niższe ceny. Jak wtedy jest z gwarancją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2024 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 17:28 6 godzin temu, Ratpaw napisał: Ja się dowiedziałem i dalej dowiaduję i nikt mi nic nie wciska. Jest np mnóstwo zdjęć jak poprawić COP Haiera, jakie są typowe problemy i jak sobie z nimi radzić. O Kaisaiu też jest wystarczająco, żeby ten wybór odrzucić. No ale jak wolisz. Nie poczytuj mi tego za złośliwość, a raczej za zwykłe stwierdzenie faktu, ale czy to nie Tobie pani inżynier od HVAC wciskała nagrzewnicę wodną, która miała nagrzac powietrze do temperatury wyższej, niż temperatura zasilającej ją wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.12.2024 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 17:32 (edytowane) 1 godzinę temu, d7d napisał: Rotenso 8 kW znalazłem za 6 tysięcy, za 10 tysięcy i też za 20 tysięcy. To pokazuje jak dziwny jest rynek pomp ciepła i też innych produktów (kotły gazowe). Nawet niżej. Czyste szaleństwo. Edytowane wczoraj o 17:34 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 10.12.2024 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:22 U mnie Haier zamówiony za 5tys. Będzie jutro lub pojutrze. Jak dla mnie cena kosmiczna, jak jeszcze będą tanieć to będzie szaleństwo. Kiedyś były reklamy klimy w cenie tony węgla (3tys), teraz można kupić PC w cenie 3 ton węgla. Tylko zastanawiam się czy pitolić się w utrzymanie gwarancji, sprzedawca twierdzi że mogę sobie to sam zamontować zgodnie z dtr i sprowadzić serwisanta który przyłoży pieczęć i będzie rok gwarancji, koszt niby 500-1000zł. Karol z klimy Katowice też coś mowił w ten deseń. Tylko czy jest sens. Trochę czytam o tych pompach i nie słyszałem jeszcze o jakiejś poważnej kosztownej awarii. Co mówicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 10.12.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:27 Wam to ciężko dogodzić.... Były pompy po 12-20k to nikt nie narzekał tylko brał . Teraz są po 5-6k to piszecie na ich temat doktoraty... Kupić , zamontować po taniości i haratać nią aż się rozleci . P.S. Pandzik nie kupuj pompy 8kW do swojego domu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.12.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:31 (edytowane) 6 minut temu, sito napisał: Wam to ciężko dogodzić.... Były pompy po 12-20k to nikt nie narzekał tylko brał . Teraz są po 5-6k to piszecie na ich temat doktoraty... Kupić , zamontować po taniości i haratać nią aż się rozleci . P.S. Pandzik nie kupuj pompy 8kW do swojego domu. Czemu... chce własnie w tej chwili zamowic Rotenso 8kw,,,, za mocna bedzie i bedzie taktowac? Lepiej kaisai 6kw? Czy Hisense 4,5kw ale tam sterownik kolorowy extra 1k kosztuje. Bo Haier 5kw wychodzi 2k wiecej -7500zł. A tydzien temu miałem na widelcu Haiera 5kw za 5200 Edytowane wczoraj o 18:35 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.12.2024 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:34 (edytowane) . Edytowane wczoraj o 18:34 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 10.12.2024 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:36 Teraz, pandzik napisał: Czemu... chce własnie w tej zamowic Rotenso 8kw,,,, za mocna bedzie? Lepeij kaisai 6kw? Bedzie taktowac? Będzie... Twój dom powyżej zera będzie potrzebował od 1 do 2kW. A przecież część tej energii będziesz miał od zysków bytowych i słońca. Sąsiad ma w nowym domu 180m pompę 7kW a drugi ma dom prawie 300m i ma pompę 9kW.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.12.2024 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:52 W poprzednim pietrusie 8kw sasm 10 minut temu, sito napisał: Będzie... Twój dom powyżej zera będzie potrzebował od 1 do 2kW. A przecież część tej energii będziesz miał od zysków bytowych i słońca. Sąsiad ma w nowym domu 180m pompę 7kW a drugi ma dom prawie 300m i ma pompę 9kW.... Muszę ochłonąć. W poprzednim pietrusie 165mw 8kw Samsunga zuzywala rocznie na poziomie 1300kwh na wszystko... grzałem od konca listopada do konca lutego. Kiedy zimą zaswiecilo slonce miałem 25 stopni, a ten nowy jest mniejszy i ma jeszcze wiecej okien na południe. Ale mam rolety :P. Ta Hisense chyba nawet wystarczy. Mam ofertę na 5400 poczekam jeszcze kilka dni. Moze trafi sie taniej niż za 7500zł Haierek 5kw. Dzieki za stanowczą opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 19:06 Godzinę temu, klimek_89 napisał: ...Tylko zastanawiam się czy pitolić się w utrzymanie gwarancji, sprzedawca twierdzi że mogę sobie to sam zamontować zgodnie z dtr i sprowadzić serwisanta który przyłoży pieczęć i będzie rok gwarancji, koszt niby 500-1000zł. Karol z klimy Katowice też coś mowił w ten deseń. Tylko czy jest sens. Trochę czytam o tych pompach i nie słyszałem jeszcze o jakiejś poważnej kosztownej awarii. Co mówicie? Ciekawe ile kosztuje poważna lub niepoważna awaria pompy ciepła. Materiał i robocizna. Warunki gwarancji są jasno przedstawione przez Haiera a jeżeli instalator, sprzedawca, Karol Katowice mają inne zdanie to pewnie gwarantują własną bezpłatną naprawę. Warunki utrzymania gwarancji: Montaż urządzenia przez APS (Autoryzowany Punkt Serwisowy) Pierwsze uruchomienie – przeprowadzone przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Partnerów APS, którzy przeprowadzą pierwsze uruchomienie znajdziesz na mapie. Tylko wtedy obowiązuje 5-letnia gwarancja! Przegląd techniczny 1 (raz) do roku, przeprowadzony przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Koszt przeglądu wg cennika Instalatora. źródło https://haier-ac.pl/gwarancja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 10.12.2024 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 19:17 Czyli ktokolwiek montuje sam Haiera nawet nie myśli o gwarancji. I zapewne resztę monobloków również. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 19:48 Pierwsze uruchomienie przez APS jest to jasne i oczywiste. Dopytaj u Haiera lub u APS na czym dokładnie polega "montaż przez APS". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.12.2024 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 19:59 6 godzin temu, pandzik napisał: Co to jest automat do przełączania pompy w tryb cichy? Dodatkowe wyposażenie? Pytam bo 8ka miałaby u mnie zastapic 5ke... IMS PC ma opcję włączania odpowiedniego trybu w zależności od temp zewnętrznej: quiet, eco, turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.12.2024 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 20:15 6 godzin temu, d7d napisał: Dystrybutor pompy ciepła Haier, dla utrzymania pięcioletniej gwarancji, nie oczekuje spełnienia wymogów podawanych przez Haiera? Warunki utrzymania gwarancji: Montaż urządzenia przez APS (Autoryzowany Punkt Serwisowy) Pierwsze uruchomienie – przeprowadzone przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Partnerów APS, którzy przeprowadzą pierwsze uruchomienie znajdziesz na mapie. Tylko wtedy obowiązuje 5-letnia gwarancja! Przegląd techniczny 1 (raz) do roku, przeprowadzony przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Koszt przeglądu wg cennika Instalatora. No tak, ale co więcej ode mnie zrobi serwis? Na czym polega serwis? Wyczyszczeniu wymiennika, przejrzeniu ew. błędów? Przecież nie rozszczelniają obiegu gazowego. Czujniki mogę sobie sam wymienić, a pozostałe elementy raczej nie padną, bo właśnie 5 lat gwarancji o tym mówi, tak jest skalkulowane ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.12.2024 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 20:17 2 godziny temu, fotohobby napisał: Nie poczytuj mi tego za złośliwość, a raczej za zwykłe stwierdzenie faktu, ale czy to nie Tobie pani inżynier od HVAC wciskała nagrzewnicę wodną, która miała nagrzac powietrze do temperatury wyższej, niż temperatura zasilającej ją wody ? Nie każ mi się domyślać i napisz wprost, jakie są Twoje intencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 21:02 47 minut temu, Ratpaw napisał: No tak, ale co więcej ode mnie zrobi serwis? Na czym polega serwis? Wyczyszczeniu wymiennika, przejrzeniu ew. błędów? Przecież nie rozszczelniają obiegu gazowego. Czujniki mogę sobie sam wymienić, a pozostałe elementy raczej nie padną, bo właśnie 5 lat gwarancji o tym mówi, tak jest skalkulowane ryzyko. To chodzi tylko o posiadanie 5 lat gwarancji na urządzenie. Czy serwis się opłaca opłacać to indywidualne sprawa każdego inwestora. Kupując PC za 6 tys. zł i opłacając serwis na poziomie 600 zł rocznie to może nie warto serwisować? Trzeba też sprawdzić czy są dostępne części zamienne i co może się zepsuć w takiej pompie ciepła. Ważny też jest czas reakcji APS i ewentualna możliwość montażu jednostki zastępczej (nowej lub używanej). Co będzie jeżeli nowa pompa zepsuje się w pierwszym dniu lub nie uruchomi się prawidłowo? Kupisz następną czy sprzedawca wymieni na nową? W której to PC bywa tak, że nie startują od nowości pompy obiegowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 10.12.2024 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 21:05 1 minutę temu, d7d napisał: To chodzi tylko o posiadanie 5 lat gwarancji na urządzenie. Czy serwis się opłaca opłacać to indywidualne sprawa każdego inwestora. Kupując PC za 6 tys. zł i opłacając serwis na poziomie 600 zł rocznie to może nie warto serwisować? Trzeba też sprawdzić czy są dostępne części zamienne i co może się zepsuć w takiej pompie ciepła. Ważny też jest czas reakcji APS i ewentualna możliwość montażu jednostki zastępczej (nowej lub używanej). Co będzie jeżeli nowa pompa zepsuje się w pierwszym dniu lub nie uruchomi się prawidłowo? Kupisz następną czy sprzedawca wymieni na nową? W której to PC bywa tak, że nie startują od nowości pompy obiegowe? To że nie startują z powodu złej wody na testach przed wysyłką to nie znaczy że do wymiany , toż to normalnemu człowiekowi zajmuje 15 minut aby chodziła , Ratpaw już cie zapytał o twoje intencje sam jestem ich ciekawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.12.2024 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 21:23 2 minuty temu, d7d napisał: To chodzi tylko o posiadanie 5 lat gwarancji na urządzenie. Czy serwis się opłaca opłacać to indywidualne sprawa każdego inwestora. Kupując PC za 6 tys. zł i opłacając serwis na poziomie 600 zł rocznie to może nie warto serwisować? Trzeba też sprawdzić czy są dostępne części zamienne i co może się zepsuć w takiej pompie ciepła. Ważny też jest czas reakcji APS i ewentualna możliwość montażu jednostki zastępczej (nowej lub używanej). Co będzie jeżeli nowa pompa zepsuje się w pierwszym dniu lub nie uruchomi się prawidłowo? Kupisz następną czy sprzedawca wymieni na nową? W której to PC bywa tak, że nie startują od nowości pompy obiegowe? Poruszyłeś kilka spraw. Czy się opłaca czy nie, to właśnie producent tudzież dystrybutor decyduje, czy dać 5 lat gwarancji czy nie dać, uwzględniwszy przy tym zakres czynności serwisowych. Może być tak, że serwisant co roku wymienia część, która sama jest dość tania, a której awaria spowodowałaby inną awarię, ale z kolei bardzo drogą w usunięciu. Ja tego nie wiem, ale jeśli tak jest, to ja stracę na braku serwisu i gwarancji 5-cio letniej. Jeśli popsują się drobiazgi, to są one wymienione w książce serwisowej, którą przecież mam, czyli sam sobie wymienię. Jak padnie elektronika albo sprężarka albo rozszczelni się układ, zapcha wymiennik ciepła itd, to wtedy też ja tracę, bo koszt naprawy z pewnością będzie wyższy niż koszt jednej wizyty serwisanta (nota bene 800 zł netto, a nie 600). Natomiast, choć ryzyko usterki wzrasta wraz z upływem czasu, to i skumulowany koszt wizyt serwisanta rośnie dość szybko, osiągając pod koniec gwarancji poziom ceny samej pompy (przypomnę: 5300 zł netto w moim przypadku). Jest to cztery lata serwisu po 800 zł plus koszt montażu, jakieś 1500 zł. To była moja indywidualna decyzja, żeby nie płacić w sumie drugie tyle za pompę ciepła poprzez utrzymanie serwisu. Montując samemu mam doskonałą termoizolację na rurkach wodnych w części zewnętrznej, mam układ z dwoma pompami cyrkulacyjnymi, co jest konieczne w przypadku podłączenia do starej instalacji otwartej, bo potrzeba było wymiennik ciepła i drugą pompę obiegową, uruchamiającą się synchronicznie z pompą wbudowaną. Mam też uruchomiony sterownik IMS PC, która daje ogromne oszczędności z racji bardzo elastycznej krzywej grzewczej, od kilku dni adaptacyjnej. Co będzie jak się pompa nie uruchomi? Mam dwa lata gwarancji w przypadku uruchomienia pompy we własnym zakresie. Nikomu przy tym nie płacę za te dwa lata. Co zrobi sprzedawca, to nie wiem, bo pompa ruszyła od razu bez problemu. Uruchomię niedługo drugą, to może wtedy przetestuję tę normalną gwarancję. Pompy obiegowe nie startują właśnie w Haierach, ale jest to spowodowane tym, że urządzenie jest testowane w fabryce i w pompie zalega osad po odparowaniu twardej wody. Dzwoniłem do przedstawiciela Haiera i powiedział mi, że mogę sobie tę pompkę sam wymontować i ją przeczyścić i nie spowoduje to utraty gwarancji. Pompka jednak bez problemu ruszyła, bo odpowietrzałem układ zewnętrzną pompą i zdaje sie obiegówka z Haiera się przesmarowała mieszaniną glikolu. Drugą pompę Haiera już lekko zmodyfikowałem poprzez dodatkowe ocieplenia kauczukiem. Wymontowałem też z niej na stałe pompę obiegową, przez to będę miał to niej dobry dostęp z kotłowni. NB ta pompka to Willo z wysokością podnoszenia 7,5 m, więc nie byle badziewie za 300 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.12.2024 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 21:24 17 minut temu, prokurator napisał: Ratpaw już cie zapytał o twoje intencje sam jestem ich ciekawy . Pytałem innego gagatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 22:04 56 minut temu, prokurator napisał: To że nie startują z powodu złej wody na testach przed wysyłką to nie znaczy że do wymiany , toż to normalnemu człowiekowi zajmuje 15 minut aby chodziła , Ratpaw już cie zapytał o twoje intencje sam jestem ich ciekawy . Wygląda jak byś czasami nie potrafił czytać ze zrozumieniem. @Ratpaw pytał @fotohobby a nie @d7d. Zliczyć swoich zasoby pomp ciepła tez nie potrafisz... kolejna do jedynej posiadanej na zapas to może być tylko druga a nie trzecia na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts