dawideo 02.12.2024 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Witam Moją sytuację przedstawiłem na obrazku (tak chyba najłatwiej). Otóż w salonie, gdy nie działa ogrzewanie podłogowe czuję zimną podłogę, w kuchni jest ok. Pod kuchnią jest kotłownia, pralnia i tam jest doprowadzona rekuperacja, w pomieszczeniu jest około 20 stopni. Pod salonem jest piwnica (temperatura 13 stopni), i w salonie czuć w stopach chłód od podłogi. Na suficie w piwnicy jest tynk gipsowy. I teraz pytanie, czy w piwnicy mogę dać na sufit styropian- 10 cm, może płyta PIR?? Pomogłoby to w odczuciu chłodu. W części kotłownia/pralnia, nie mógłbym kłaść styropianu, bo tam idą rurki z gazem, kanalizacyjne , rekuperacyjne... Kotłownia/pralnia jest oddzielona od piwnicy ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.12.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Chyba nie masz wyjścia - musisz dać termoizolację pod sufitem piwnicy. PIR jest generalnie lepszy niż styropian pod względem izolowania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawideo 02.12.2024 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Tak wiem, że PIR lepszy. Pytanie tylko czy można kleić to na tynk gipsowy. Tam też trochę gorsza wentylacja, wilgotność powyżej 60%. To pewnie sam tynk ma w sobie sporo wilgoci. I putanie czy po przyklejeniu PIR/styropianu to się nie odparzy, lub czy pod tym jakiś grzyb się nie będzie rozwijał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.12.2024 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Izolacja stropu to jedno, ale mnie zastanawia dlaczego OP nie chodzi cały czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.12.2024 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 2 godziny temu, dawideo napisał: Tak wiem, że PIR lepszy. Pytanie tylko czy można kleić to na tynk gipsowy. Tam też trochę gorsza wentylacja, wilgotność powyżej 60%. To pewnie sam tynk ma w sobie sporo wilgoci. I putanie czy po przyklejeniu PIR/styropianu to się nie odparzy, lub czy pod tym jakiś grzyb się nie będzie rozwijał. Inaczej będzie zimą, inaczej latem. Trzeba by to przeanalizować. Ja się też zastanawiam nad bezpieczeństwem ppoż, czyli może najlepsza będzie wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts