Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawa ocieplenia okien

greven

Recommended Posts

Jakiś czas temu zauważyłem, że w mieszkaniu, które kupiłem kilka lat temu (rok budowy 2016, parter) mocno "ciągnie chłodem". Postanowiłem się temu przyjrzeć bliżej (sprawę ułatwił obluzowany parapet). Ekspertem nie jestem, ale to, co zobaczyłem nie wygląda najlepiej - gdzieniegdzie dziury w piance montażowej okna, otwarta szczelina między ścianą a styropianem. Prosiłbym o sugestie - jak w najmniej inwazyjny sposób mógłbym to poprawić? Czy prace można wykonać teraz, czy czekać do wiosny? W jaki sposób to ewentualnie tymczasowo zabezpieczyć?

IMG_20241203_100026.jpg

IMG_20241203_100031.jpg

IMG_20241203_100048.jpg

IMG_20241203_100111.jpg

33 minuty temu, greven napisał:

Tak.

33 minuty temu, greven napisał:

Nie będzie to zbyt duża szczelina na coś takiego?

A ile jest tam tej szczeliny? Wyskrobujesz starą piankę i luźne cząstki, bierzesz piankę zimową i uzupełniasz ubytki w piance, szczeliny między styro itp. Następnego dnia naddatki pianki obcinasz na płasko nożykiem i na wierzch kładziesz grubo tego SP 925 tak, żeby wszystko elegancko uszczelnić. Nie ma znaczenia jaka szeroka jest szczelina, ale środek jest drogi i nie warto go dawać jako wypełnienie, tylko jako wierzchnią warstwę. Jak chcesz, to możesz tym całą ścianę wysmarować, tylko że się nie wypłacisz :D

SP925 jest BARDZO dobrze penetrujący wszelkie szczeliny, w tym linie papilarne, więc lepiej zabezpieczyć skórę przed kontaktem, inaczej będziesz mył dłonie przez tydzień.

Edytowane przez Ratpaw

Proponowaną izolację SP-925 możesz zastosować ale najpierw uzupełnij wszystkie szpary pianką niskoprężną. Wciśnij ją także pomiędzy styropian a ścianę. Dopiero potem po odcięciu i wyrównaniu podłoża zaaplikuj wspomniany środek.

Nie wiem czy wyskrobywanie całości będzie lepsze. Ciemnna zwietrzała pianka będzie krucha więc powinna dawać się usówać. Najlepiej spróbuj na małym odcinku. Oczywiście dół okna zabezpiecz taśmą.

Parapet wygląda na jakiś gruby granitowy lub inny tego rodzaju. Jeżeli tak jest to powierzchnię pod parapetem przygotował bym wyrównując a następnie dając siatkę z klejem. Na tak przygotowaną powierzchnię można by zastosować taśmę epdm klejąć ją do ramy i przygotowanej powierzchni. Dopiero potem wsunąć parapet na klej.

Edytowane przez Mareks77

2 godziny temu, greven napisał:

Czyli mówisz o piance montażowej okna? Wydłubać starą, wpuścić nową, dociąć i uszczelnić SP925?

Ja myślałem jeszcze o tej szczelinie (między pustakami a styropianem). Jest tam 1-1,5cm.

Tam też ładnie odkurz, pousuwaj ten brud i kulki styro i wpuść piankę zimową. Im szczelniej tym lepiej. Zobacz przykład (dodany ciepły parapet przed położeniem elewacji):

20200908_121156.jpg

Edytowane przez Ratpaw