Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Willa Andrea - prośba o pomoc w wycenie SSO

Recommended Posts

W kwestiach projektu oczywiście trzeba byłoby poświecić temu dużo czasu i mieć projekt w ręku, ale z tego co widać:

1. Konstrukcję dachu trzeba będzie przeprojektować (wygląda jakby tam były słupy więc skoro nie będzie stropu to konstrukcja musi być inna - chyb, że zmieścisz słupy w środku na tym "przedpokoju".

2. Masz strop monolityczny, a on nie może być w powietrzu więc jeśli nie będzie opierał się na nośnych ścianach to potrzeba podciągów/słupów czy cokolwiek (podciągi w pokojach zniszczą Ci wizję ciałkiem pustej przestrzeni sufitu, chyba, że podciągi mogą być łamane, to już konstruktor będzie liczył i kasował)

3. Masz masz tam ocieplany strop, a będziesz musiał ocieplać dach + strop + boki ścian na tym fragmencie strychu. Ocieplenie dachu będzie mniej efektywne.

4. Czy będzie tam drewno (więźba) do eksponowania? Chyba niewiele, bo krokwie będą przykryte wełną/na to wszystko płyty KG. Może będzie widać jedna płatew, może jakieś jętki. Potrzebny Ci będzie dobry cieśla, który zaplanuje dach by wyglądał efektownie przy chęci jego eksponowania.

Na pewno zmiany projektowe, dodatkowe metry kwadratowe do termoizolacji (może nawet podwojenie pierwotnej wartości). Do tego większe straty ciepła, większa powierzchnia do ogrzania (m3), prace na wysokości wymagają sprzętu i więcej czasu i będą droższe. Wybrałeś ten projekt bo tani w budowie dom i tak go przerobisz, że wszystkie oszczędności znikną. 

Czy warto? Jeśli chcesz, w końcu budowa ma Tobie odpowiadać. Moim zdaniem przekombinowane, ale to kwestia indywidualna.

• Like 1
  • Thanks 1

@mikolajru Chyba, źle wytłumaczyłem. Zamiast stropu monolitycznego na strychu, będa belki stropowe drewniane, czyli strop drewniany. Tylko że na części będzie pyta OSB i będzie normalny strych, a pozostała część będzie bez płyt OSB, same belki stropowe. To właśnie te belki robią fajny klimat. 

Teraz tak mam rozwiązany strop (podłogę) na strychu. Niestety mam teraz wielki strych jest to zbiór wszystkich niepotrzebnych rzeczy z domu: stare kartony, ciuchy, zabawki. 

Wolę to miejsce wykorzystać jako ekstra przestrzeń w pomieszczeniach mieszkalnych. Wiem, że będzie większa kubatura i trzeba będzie dać co najmniej 30 cm wełny do ocieplenia dachu.

Przykład na zdjęciu.

Screenshot_20250120_164713_Chrome.jpg

Edytowane przez drza

Faktycznie nie rozumiem.

Chcesz mieć antresolę? Czyli wysoki sufit w pokojach i ze strony strychu balustrady jakieś? Zero prywatności, hałas między pokojami. Czy to nie ty pytałeś ostatnio jaki materiał na ściany działowe da ci kilka dB lepszą izolację akustyczną?:)

Czy chcesz tylko katedralny sufit i zabudowane pokoje w granicach ścian? Spoko, ładnie to wygląda, choć nie wiem jaki efekt osiągniesz w pokoju 11,5 m2. Katedralny sufit to może być w tym przypadku groteska. Jeszcze weź pod uwagę ściany działowe pociągnięte po sam sufit (takich wysokości to nie zbudujesz tak po prostu (5 m - 6m ścianki działowej runie), tam trzeba pewnie wieniec będzie albo dokończyć na konstrukcji z KG. Dodatkowo będziesz musiał wzmocnić strop jeśli będą większe ciężary. Jak będzie pracować nieogrzewany strych i "ogrzewany" wysoki sufit (czy nie będzie mostków, nie będzie skroplin, nie będzie przemarzać od góry - w dobrze wykonanym pewnie nie. Policz koszty i uwzględnij w budżecie.

Masz projekt więźby, już po zmianie na "lekki strop"? Będzie ładnie wyglądała odkryta?

Jeśli Cię stać i Ci się podoba to idź w to.

Swoją drogą, wielki strych to faktycznie tragedia. Bardzo uciążliwe.

Na pewno zabierasz ważny plus domu bez poddasza, czyli izolacja stropu zamiast połaci dachu, ale o tym na forum dużo.

Swoją drogą przechodnia garderoba to błąd, drugie drzwi zabiorą ci sporo miejsca, uniemożliwi to zabudowę, garderoba nie jest tak duża (na dwie osoby) by można było ją okroić z funkcjonalności. Ubrania z tą całą łazienkową chemią, dziwne jakieś, ale może tylko dla mnie.

Edytowane przez mikolajru
  • Thanks 1

4 godziny temu, drza napisał:

@mikolajru Chyba, źle wytłumaczyłem. Zamiast stropu monolitycznego na strychu, będa belki stropowe drewniane, czyli strop drewniany. Tylko że na części będzie pyta OSB i będzie normalny strych, a pozostała część będzie bez płyt OSB, same belki stropowe. To właśnie te belki robią fajny klimat. 

Teraz tak mam rozwiązany strop (podłogę) na strychu. Niestety mam teraz wielki strych jest to zbiór wszystkich niepotrzebnych rzeczy z domu: stare kartony, ciuchy, zabawki. 

Wolę to miejsce wykorzystać jako ekstra przestrzeń w pomieszczeniach mieszkalnych. Wiem, że będzie większa kubatura i trzeba będzie dać co najmniej 30 cm wełny do ocieplenia dachu.

Przykład na zdjęciu.

Najpierw "To jest kluczowe, nie tylko funkcjonalność, ale i koszt budowy.", a potem:

Screenshot_20250120_164713_Chrome.jpg

Apetyt rośnie w miarę jedzenia :-D

19 godzin temu, mikolajru napisał:

Faktycznie nie rozumiem.

Chcesz mieć antresolę? Czyli wysoki sufit w pokojach i ze strony strychu balustrady jakieś? Zero prywatności, hałas między pokojami. Czy to nie ty pytałeś ostatnio jaki materiał na ściany działowe da ci kilka dB lepszą izolację akustyczną?:)

Może Pan wytłumaczyć jak się robi balustrady na strychu? Na piętrze nad partnerem widziałem, ale na strychu? Jak strych ma z 1,5 metra w najwyższym punkcie a po skosach schodzi do zera?  Nie umiem sobie tego wyobrazić totalnie. I że miałby być taki taras nad sypialnią? To chyba już totalne nieporozumienie? Jak Pan na to wpadł? Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wpadł by na to? Można mieć wysoki sufit ale chyba bez takich cudów? Nie wierzę że to co Pan pisze to tak na poważnie ? Może ten człowiek się nie zna na wysokich stropach ale można normalnie doradzić a nie się wyśmiewać od razu. 

• Confused 1

Witam Krabsq na forum Muratora. Cieszę się że dołączyłeś do nas, choć prosiłbym na przyszłość jednak o mniej takiej pasywnej agresji. Chętnie wytłumaczę Ci co miałem na myśli. Na przyszłość jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj, ale daruj sobie: "Jak Pan na to wpadł? Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wpadł by na to? Można mieć wysoki sufit ale chyba bez takich cudów? Nie wierzę że to co Pan pisze to tak na poważnie ? Może ten człowiek się nie zna na wysokich stropach ale można normalnie doradzić a nie się wyśmiewać od razu."  

Nikogo nie wyśmiewałem, dokładnie jak zauważasz, zapytałem Drza, co ma na myśli mówiąc, że chce antresole  - poniżej treść jego posta:

"Co myślicie o takiej zmianie, aby nie robić stropu nad całym strychem. [...]  Zaznaczyłem na rzucie poddasza gdzie będzie strych (pomieszczenia:1, 2, 3, 4, 9), a gdzie antresola (pokój 5, 6, 7, 8)."

Tym bardziej, że Drza sam wskazał, że początkowo w pierwszym poście, go nie zrozumiałem. Mam nadzieję, że jeśli dołączasz do naszej dyskusji to zapoznałeś z nią całą, a nie wybranym postem.

Dla mnie antresola wymagałaby właśnie balustrad, ale też wydało mi się to dziwne, dlatego o to pytałem. Z tym 1,5 metra to nie przesadzajmy, dom ma wysokość 8,63 m; dwie kondygnacje do tego stropy, w najwyższym miejscu może być grubo ponad 2 metry. Nie mamy szczegółowych danych, ale to nie musi być tak mało, ale ja wymiarów nie mam i zakładam, że strych nie jest dla karłów.

Co do: "Można mieć wysoki sufit ale chyba bez takich cudów? " Można mieć to co się chce, na tym polega budowanie domu dla siebie. To, że Ty być tak nie zrobił, nie oznacza, że ktoś inny nie chce tak mieszkać. Szanuj wybory innych, tym bardziej jeśli ich nie rozumiesz.

Co do: "Może Pan wytłumaczyć jak się robi balustrady na strychu?" Domyślam się, że nie chodzi o merytoryczną odpowiedź, tylko o zwykły atak, więc ominę pytanie.