Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba izolacyjna - czy to w ogóle działa?

Mroovek

Recommended Posts

Czy ktoś w Was dotykał tematu "farby izolacyjnej"?

Ostatnio dość często spotykam na FB reklamę firmy która produkuje takie coś

https://ecoairinnovation.com/innowacje/topshell/

Wg opisu producenta - to normlanie ideał: Cienkie ( warstwa 2mm) a lepsze niż styropian (lambda 0,06 ) czyli powinien w teorii rozwiązać wszystkie moje problemy, ale... to jest tylko reklama a ja jak coś w opisie jest tak dobre, że aż niewiarygodne to zakładam, że to nieprawda i próbuję sprawdzić, czy dowiedzieć się więcej.

Nigdzie nie mogę znaleźć jakichś innych opinii (poza tym co wypisuje producent)  ale znalazłem podobny produkt z innej firmy:

https://allegro.pl/oferta/farba-termoizolacyjna-gotherm-5l-plynna-10706209579

Ten ma ponad 170 opinii, w zdecydowanej większości pozytywnych, ale zdarzają się też jednogwiazdkowe wpisy z informacją, że to bubel i nie działa...

Czy to jest w ogóle możliwe żeby jakaś 2mm warstwa farby miała lepszą izolację niż 12cm styropianu?

Co o tym sądzicie ? Tak jak ja podejrzewacie, ze to fejk i cos takiego nie ma prawa zadziałać ?

Dzięki za odpowiedzi.

Godzinę temu, Mroovek napisał:

lepsze niż styropian (lambda 0,06 )

To prawie 2x gorzej, niż EPS 0,031. Czyli 2mm tej farby izoluje podobnie, co 1mm EPS - czyli nic.

Bez sensu.

To, co wierzchnia warstwa może robić, to odbijać promieniowanie cieplne. I tak działa folia aluminiowa - świetnie przewodzi ciepło, bo to w końcu aluminium, ale odbija promieniowanie cieplne - nadaje się do zakrycia okien w upały.