Mroovek 20.12.2024 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2024 Czy ktoś w Was dotykał tematu "farby izolacyjnej"? Ostatnio dość często spotykam na FB reklamę firmy która produkuje takie coś https://ecoairinnovation.com/innowacje/topshell/ Wg opisu producenta - to normlanie ideał: Cienkie ( warstwa 2mm) a lepsze niż styropian (lambda 0,06 ) czyli powinien w teorii rozwiązać wszystkie moje problemy, ale... to jest tylko reklama a ja jak coś w opisie jest tak dobre, że aż niewiarygodne to zakładam, że to nieprawda i próbuję sprawdzić, czy dowiedzieć się więcej. Nigdzie nie mogę znaleźć jakichś innych opinii (poza tym co wypisuje producent) ale znalazłem podobny produkt z innej firmy: https://allegro.pl/oferta/farba-termoizolacyjna-gotherm-5l-plynna-10706209579 Ten ma ponad 170 opinii, w zdecydowanej większości pozytywnych, ale zdarzają się też jednogwiazdkowe wpisy z informacją, że to bubel i nie działa... Czy to jest w ogóle możliwe żeby jakaś 2mm warstwa farby miała lepszą izolację niż 12cm styropianu? Co o tym sądzicie ? Tak jak ja podejrzewacie, ze to fejk i cos takiego nie ma prawa zadziałać ? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2024 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2024 Godzinę temu, Mroovek napisał: lepsze niż styropian (lambda 0,06 ) To prawie 2x gorzej, niż EPS 0,031. Czyli 2mm tej farby izoluje podobnie, co 1mm EPS - czyli nic. Bez sensu. To, co wierzchnia warstwa może robić, to odbijać promieniowanie cieplne. I tak działa folia aluminiowa - świetnie przewodzi ciepło, bo to w końcu aluminium, ale odbija promieniowanie cieplne - nadaje się do zakrycia okien w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.12.2024 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2024 2 godziny temu, Mroovek napisał: Co o tym sądzicie ? Tak jak ja podejrzewacie, ze to fejk i cos takiego nie ma prawa zadziałać ? Nie działa, szkoda nawet się nad tym rozwodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts