Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

8 minut temu, Elfir napisał:

Wolnostojący nie musi być. Może być dostawiony do bryły.

Powinien być też oddylatowany i odizolowany. Oddzielne, odizolowane fundamenty i ściany.

Kiedyś widziałem co najmniej jeden filmik z takiej budowy na MuratorTV - teraz jakoś nie mogę namierzyć.

• Thanks 1

Sąsiedzi się wprowadzili w grudniu do ładnej parterówki. Domek 110mkw , dach kopertowy, zaczęli w czerwcu. Dom przyjeżdżał na budowę w "kawałkach" całe ściany z oknami na gotowo. Potem dach. Firma wykończyła im dom pod klucz włącznie z kafelkami, malowaniem , panelami na podłodze. Sami wybierali materiały i jak chcieli lepsze panele to oczywiście była dopłata. 

Za dom zapłacili 700 tysięcy złotych, cena zawiera również panele na dachu i pompę ciepła. Wszystko robiła jedna firma. Budowę odwiedzali tylko w celu robienia zdjęć i ewentualnych uzgodnień z poszczególnymi ekipami. Cena po podpisaniu umowy nie ulega zmianie przez rok. 

• Like 1

1 godzinę temu, sito napisał:

Za dom zapłacili 700 tysięcy złotych, cena zawiera również panele na dachu i pompę ciepła.

A jak się wgryziesz, to się pewnie okaże, że sporo rzeczy musieli zrobić sami - i to nie tylko formalności, przyłącza, tarasy ale też obstawiam stan zero, podłogówkę i pytanie co jeszcze. No i kwestia jakości i standardu (nie, nie wykończenia - termoizolacji, izolacji akustycznej, grubości ilości kabli itd. itp.).

A panele i PC pewnie wyszły im z ujemną ceną, jak dobrze zakombinowali i zrobili to po taniości - a kreatywnie przerzucili inne koszty, żeby dostać na maksa dotacje.

2 godziny temu, sito napisał:

Sąsiedzi się wprowadzili w grudniu do ładnej parterówki. Domek 110mkw , dach kopertowy, zaczęli w czerwcu. Dom przyjeżdżał na budowę w "kawałkach" całe ściany z oknami na gotowo. Potem dach. Firma wykończyła im dom pod klucz włącznie z kafelkami, malowaniem , panelami na podłodze. Sami wybierali materiały i jak chcieli lepsze panele to oczywiście była dopłata. 

Za dom zapłacili 700 tysięcy złotych, cena zawiera również panele na dachu i pompę ciepła. Wszystko robiła jedna firma. Budowę odwiedzali tylko w celu robienia zdjęć i ewentualnych uzgodnień z poszczególnymi ekipami. Cena po podpisaniu umowy nie ulega zmianie przez rok. 

Fajnie, że to realna cena przynajmniej na teraz w jakimś tam przynajmniej przypadku, nasi znajomi dostali teraz wycenę domu przez generalnego wykonawcę na 700 tyś nawet niecałe z tym że to dom piętrowy, też prosty bez udziwnień chociaż z piwnicą (której koszt w tym wszystkim to 100t) więc ta cena nie wydawała mi się aż tak abstrakcyjna stąd zapytałam.

8 godzin temu, Kaizen napisał:

A jak się wgryziesz, to się pewnie okaże, że sporo rzeczy musieli zrobić sami - i to nie tylko formalności, przyłącza, tarasy ale też obstawiam stan zero, podłogówkę i pytanie co jeszcze. No i kwestia jakości i standardu (nie, nie wykończenia - termoizolacji, izolacji akustycznej, grubości ilości kabli itd. itp.).

A panele i PC pewnie wyszły im z ujemną ceną, jak dobrze zakombinowali i zrobili to po taniości - a kreatywnie przerzucili inne koszty, żeby dostać na maksa dotacje.

Byłeś, widziałeś, rozmawiałeś, znasz firmę czy wróżysz z fusów ? 

Nie kiwnęli palcem przy budowie , ja to chociaż sam malowałem fundament, oni nie robili nic. Podłogówkę w ich domu robiła firma stawiająca dom, tak samo jak w moim który też do stanu deweloperskiego był robiony przez jedną firmę. Musisz zrozumieć, że jest sporo firm co buduje dom od A do Z i ma swoje stałe sprawdzone ekipy które wchodzą jedna po drugiej. U mnie poszczególne ekipy chciały tylko dostępu do wody i prądu. Nie chcieli kawy, obiadu , absolutnie NIC. Budowa z taką firmą ma też zaletę że każdy mankament reklamujesz u nich. Nie martwisz sie o materiały, ich transport, nie musisz nic dogrywać między poszczególnymi ekipami. Nie ma ryzyka że jak się spóźnią z wylewkami to kafelkarz następny wolny termin ma za pół roku... Zarówno oni jak i ja ( budowaliśmy innymi firmami i technologią ) ograniczyliśmy się do kupienia projektu, pozwolenie na budowę załatwiło biuro które robiło adaptację w cenie, kierownika budowy, mausera z wodą i prądu. Mówimy rzecz jasna o samym budynku, bez tarasów, chodników i działki wkoło. Nie interesowała nas koparka pod fundament, beton , piasek, zbrojenia itp, firma wszystko załatwia. Sprzęt mieli swój a materiały na fundament przyjechały z lokalnego składu. Podłogówkę i styropian pod nią kładła ekipa co robiła całą hydraulikę w domu. 

Dom zrobiony pod WT2021, pompa ciepła o zawrotnej mocy 3kW, instalacja PV na dachu 6kW na wschód/południe/zachód. Jak to było rozliczone nie wiem i myślę że inwestorów też to nie obchodziło do dostali markową pompę , PV też. 

Czytając te forum odnosi sie wrażenie że tylko Ty i twoja Arosa tworzycie jakiś wyznacznik a reszta próbuje was gonić ( bez skutku ). Nie każdy ma czas i warunki żeby się babrać z budową 2 lata, nie każdy też stawia dom tam gdzie aktualnie mieszka... Sąsiedzi to młode małżeństwo z dwójką małych dzieci, oboje pracujący i mieszkający 25km od budowy. Założyli z góry ( całkiem słusznie ) że nie będąc budowlańcami byłaby to "niekończąca się opowieść" 

• Like 1

22 godziny temu, sito napisał:

Zbierałem oferty.

I m3system, i szkieletowcy - wszyscy, co jakiś rodzaj gotowca przywozili wymagali przygotowania im stanu zero.

I do tego porządnie utwardzonej drogi, żeby ciężkie dostawy z ciężkim dźwigiem mogły wjechać.

No i byli znacznie drożsi od tradycyjnych technologii. Bo przecież za szukanie koparkowego czy betoniarni daleko od fabryki muszą sobie też coś doliczyć.

I nie, nie ma wiele firm (ja nie znam żadnej), co robią od A do Z - są tacy "generalni wykonawcy" czy "deweloperzy" - jak zwał tak zwał zatrudniający ekipy do poszczególnych etapów. Ale przecież nie będą robili tego za darmo, więc dochodzi ich narzut i jest drożej, niż jak sam ekip szukasz.

Ale daj namiary. Brat myśli o własnym domku... Może się skusi jak ta bajka okaże się prawdziwa, bo tradycyjne budowanie go odstrasza.

22 godziny temu, sito napisał:

Ty i twoja Arosa

Słabo coś czytasz. Nie mam Arosy.

Nie cytuję bo pisze z telefonu 

Chyba logiczne że budowlańcy muszą jakoś dojechać , dotyczy to każdej budowy bez względu na to jakim system budujesz... Bo chyba nie latali do Ciebie helikopterem z materiałem ? 

Mi i mojemu sąsiadowi kończy się asfalt 300m od domu. Naczepa przyjechała ile kierowca dał radę a resztę zrobiła koparka która miała widły jak w wózku widłowym z przodu i woziła wszystko na działkę. U sąsiada było lepiej bo budował się 2 lata po mnie i jakiś tłuczeń już jest ubity. 

Mój szkieleciak powstał bez dźwigu. Najcięższym sprzętem był HDS jak przyjechał dach na 2 paletach. Mój dom , a właściwie materiały z którego powstał to jedno auto ( solówka ) z drewnem konstrukcyjnym , OSB, KG . Komin przyjechał kurierem na palecie. Okna przywiozła ekipa która je montowała. No i na koniec solówka ze styro. Mój dom powstał na miejscu, nic nie przyjechało gotowe. Każda deska była docinana na budowie. 

U sąsiada dźwig już był potrzebny bo ściany przyjechały gotowe. 

Firmy które znam ( bo ktoś z mojego otoczenia korzystał ) to Zimmerman, Ibudhaus, Interstyl, Mawit... 

Sąsiad budował z Zimmermanem. Porządne busy , porządny sprzęt , ekipy też nie wyglądały na takie co zaczynają od czteropaka. Cenniki pierwszych 3 firm są na ich stronach www. Dzwonić , pytać :)

Kuzynka budowała z Mawit , mała firma z własnym tartakiem , budują 20-30 domów rocznie. Dom bardzo dobrze zrobiony, mieszkają 10 lat. 

Ja budowałem z Interstylem ale to już taśma... Budują kilkaset domów rocznie więc ekip jest dużo. Jedne są lepsze jedne pewnie gorsze. To była najtańsza oferta w 2021r . Od tego czasu mój dom podrożał o 100k wyjściowo. Ja zapłaciłem 260k + 22k za dodatki ( rolety 7k , okna w kolorze 1k , zadaszenie tarasu 8k, podłogówka 6k, ) . Teraz widzę prócz domu dodatki też podrożały no ale to chyba żadna niespodzianka. Mają tylko kilka projektów i klepią je taśmowo. Można oczywiście jakieś modyfikacje wprowadzić. Ogrzewanie, zarówno kotły na pellet, pompy jak i folie RS mają w dobrych cenach. Za pompę Stiebel chcieli 26k na gotowo z baniakiem do CWU, plus te wspomniane 6k za podłogowke. Niestety nie mieliśmy kasy 

Mój dom i sąsiada powstał w kilka miesięcy i wygląda jak powinien. Na około mamy kilka domów które były budowane etapami przez różne firmy i każdy jest nieskończony. W każdym czegoś brakuje, rekordzista buduje się już 4 rok. Reszta już mieszka ale wiele własnej pracy włożyli w budowy. Od załatwiania materiałów , koparek , betoniarek , po własnoręczne kładzenie gładzi , bruzdowanie pod elektrykę itp. 

W dniu 7.01.2025 o 00:03, sito napisał:

Nie kiwnęli palcem przy budowie , ja to chociaż sam malowałem fundament, oni nie robili nic. Podłogówkę w ich domu robiła firma stawiająca dom, tak samo jak w moim który też do stanu deweloperskiego był robiony przez jedną firmę. Musisz zrozumieć, że jest sporo firm co buduje dom od A do Z i ma swoje stałe sprawdzone ekipy które wchodzą jedna po drugiej. U mnie poszczególne ekipy chciały tylko dostępu do wody i prądu. Nie chcieli kawy, obiadu , absolutnie NIC. Budowa z taką firmą ma też zaletę że każdy mankament reklamujesz u nich. Nie martwisz sie o materiały, ich transport, nie musisz nic dogrywać między poszczególnymi ekipami. Nie ma ryzyka że jak się spóźnią z wylewkami to kafelkarz następny wolny termin ma za pół roku... Zarówno oni jak i ja ( budowaliśmy innymi firmami i technologią ) ograniczyliśmy się do kupienia projektu, pozwolenie na budowę załatwiło biuro które robiło adaptację w cenie, kierownika budowy, mausera z wodą i prądu. Mówimy rzecz jasna o samym budynku, bez tarasów, chodników i działki wkoło. Nie interesowała nas koparka pod fundament, beton , piasek, zbrojenia itp, firma wszystko załatwia. Sprzęt mieli swój a materiały na fundament przyjechały z lokalnego składu. Podłogówkę i styropian pod nią kładła ekipa co robiła całą hydraulikę w domu. 

Dom zrobiony pod WT2021, pompa ciepła o zawrotnej mocy 3kW, instalacja PV na dachu 6kW na wschód/południe/zachód. Jak to było rozliczone nie wiem i myślę że inwestorów też to nie obchodziło do dostali markową pompę , PV też. 

Czytając te forum odnosi sie wrażenie że tylko Ty i twoja Arosa tworzycie jakiś wyznacznik a reszta próbuje was gonić ( bez skutku ). Nie każdy ma czas i warunki żeby się babrać z budową 2 lata, nie każdy też stawia dom tam gdzie aktualnie mieszka... Sąsiedzi to młode małżeństwo z dwójką małych dzieci, oboje pracujący i mieszkający 25km od budowy. Założyli z góry ( całkiem słusznie ) że nie będąc budowlańcami byłaby to "niekończąca się opowieść" 

Budowałeś przez generalnego wykonawcę ? Możesz powiedzieć ile trwał proces budowy od rozpoczęcia (mam na myśli już po pozwoleniach i papierologii) ?Też bierzemy tą opcję pod uwagę okazuje się , że wyceny wcale nie są takie tragiczne, z tego co się orientuję oni mają też inna stawkę  vat(8%), mają zwykle „swoje” sprawdzone ekipy co jest dużym ułatwieniem  stąd ta marża trochę inaczej się liczy. Pytaliśmy tak bardzo wstępnie lokalnego generalnego wykonawcę mówił że od 6200-7200 za metr . Na pewno będziemy pytać o takie wyceny i porównywać z systemem zleconym jak już będziemy mieć projekt.

Edytowane przez Ewelina1590

8 godzin temu, Ewelina1590 napisał:

[...] z tego co się orientuję oni mają też inna stawkę  vat(8%) [...]

Pytaliśmy tak bardzo wstępnie lokalnego generalnego wykonawcę mówił że od 6200-7200 za metr .

Przy domach poniżej 300m2 wiele usług ma VAT 8% dla tzw. "budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym". GW na pewno nie będzie tańszy, być może będzie wygodniejszy. Jest taki chłopak na You Tube (opisuje właśnie jak jego wykonawca bankrutuje po tym jak wykonał część prac i wziął zaliczki na następne.