Kaizen 06.01.2025 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 8 minut temu, Elfir napisał: Wolnostojący nie musi być. Może być dostawiony do bryły. Powinien być też oddylatowany i odizolowany. Oddzielne, odizolowane fundamenty i ściany. Kiedyś widziałem co najmniej jeden filmik z takiej budowy na MuratorTV - teraz jakoś nie mogę namierzyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 06.01.2025 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia Sąsiedzi się wprowadzili w grudniu do ładnej parterówki. Domek 110mkw , dach kopertowy, zaczęli w czerwcu. Dom przyjeżdżał na budowę w "kawałkach" całe ściany z oknami na gotowo. Potem dach. Firma wykończyła im dom pod klucz włącznie z kafelkami, malowaniem , panelami na podłodze. Sami wybierali materiały i jak chcieli lepsze panele to oczywiście była dopłata. Za dom zapłacili 700 tysięcy złotych, cena zawiera również panele na dachu i pompę ciepła. Wszystko robiła jedna firma. Budowę odwiedzali tylko w celu robienia zdjęć i ewentualnych uzgodnień z poszczególnymi ekipami. Cena po podpisaniu umowy nie ulega zmianie przez rok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2025 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 1 godzinę temu, sito napisał: Za dom zapłacili 700 tysięcy złotych, cena zawiera również panele na dachu i pompę ciepła. A jak się wgryziesz, to się pewnie okaże, że sporo rzeczy musieli zrobić sami - i to nie tylko formalności, przyłącza, tarasy ale też obstawiam stan zero, podłogówkę i pytanie co jeszcze. No i kwestia jakości i standardu (nie, nie wykończenia - termoizolacji, izolacji akustycznej, grubości ilości kabli itd. itp.). A panele i PC pewnie wyszły im z ujemną ceną, jak dobrze zakombinowali i zrobili to po taniości - a kreatywnie przerzucili inne koszty, żeby dostać na maksa dotacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina1590 06.01.2025 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2 godziny temu, sito napisał: Sąsiedzi się wprowadzili w grudniu do ładnej parterówki. Domek 110mkw , dach kopertowy, zaczęli w czerwcu. Dom przyjeżdżał na budowę w "kawałkach" całe ściany z oknami na gotowo. Potem dach. Firma wykończyła im dom pod klucz włącznie z kafelkami, malowaniem , panelami na podłodze. Sami wybierali materiały i jak chcieli lepsze panele to oczywiście była dopłata. Za dom zapłacili 700 tysięcy złotych, cena zawiera również panele na dachu i pompę ciepła. Wszystko robiła jedna firma. Budowę odwiedzali tylko w celu robienia zdjęć i ewentualnych uzgodnień z poszczególnymi ekipami. Cena po podpisaniu umowy nie ulega zmianie przez rok. Fajnie, że to realna cena przynajmniej na teraz w jakimś tam przynajmniej przypadku, nasi znajomi dostali teraz wycenę domu przez generalnego wykonawcę na 700 tyś nawet niecałe z tym że to dom piętrowy, też prosty bez udziwnień chociaż z piwnicą (której koszt w tym wszystkim to 100t) więc ta cena nie wydawała mi się aż tak abstrakcyjna stąd zapytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 06.01.2025 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 8 godzin temu, Kaizen napisał: A jak się wgryziesz, to się pewnie okaże, że sporo rzeczy musieli zrobić sami - i to nie tylko formalności, przyłącza, tarasy ale też obstawiam stan zero, podłogówkę i pytanie co jeszcze. No i kwestia jakości i standardu (nie, nie wykończenia - termoizolacji, izolacji akustycznej, grubości ilości kabli itd. itp.). A panele i PC pewnie wyszły im z ujemną ceną, jak dobrze zakombinowali i zrobili to po taniości - a kreatywnie przerzucili inne koszty, żeby dostać na maksa dotacje. Byłeś, widziałeś, rozmawiałeś, znasz firmę czy wróżysz z fusów ? Nie kiwnęli palcem przy budowie , ja to chociaż sam malowałem fundament, oni nie robili nic. Podłogówkę w ich domu robiła firma stawiająca dom, tak samo jak w moim który też do stanu deweloperskiego był robiony przez jedną firmę. Musisz zrozumieć, że jest sporo firm co buduje dom od A do Z i ma swoje stałe sprawdzone ekipy które wchodzą jedna po drugiej. U mnie poszczególne ekipy chciały tylko dostępu do wody i prądu. Nie chcieli kawy, obiadu , absolutnie NIC. Budowa z taką firmą ma też zaletę że każdy mankament reklamujesz u nich. Nie martwisz sie o materiały, ich transport, nie musisz nic dogrywać między poszczególnymi ekipami. Nie ma ryzyka że jak się spóźnią z wylewkami to kafelkarz następny wolny termin ma za pół roku... Zarówno oni jak i ja ( budowaliśmy innymi firmami i technologią ) ograniczyliśmy się do kupienia projektu, pozwolenie na budowę załatwiło biuro które robiło adaptację w cenie, kierownika budowy, mausera z wodą i prądu. Mówimy rzecz jasna o samym budynku, bez tarasów, chodników i działki wkoło. Nie interesowała nas koparka pod fundament, beton , piasek, zbrojenia itp, firma wszystko załatwia. Sprzęt mieli swój a materiały na fundament przyjechały z lokalnego składu. Podłogówkę i styropian pod nią kładła ekipa co robiła całą hydraulikę w domu. Dom zrobiony pod WT2021, pompa ciepła o zawrotnej mocy 3kW, instalacja PV na dachu 6kW na wschód/południe/zachód. Jak to było rozliczone nie wiem i myślę że inwestorów też to nie obchodziło do dostali markową pompę , PV też. Czytając te forum odnosi sie wrażenie że tylko Ty i twoja Arosa tworzycie jakiś wyznacznik a reszta próbuje was gonić ( bez skutku ). Nie każdy ma czas i warunki żeby się babrać z budową 2 lata, nie każdy też stawia dom tam gdzie aktualnie mieszka... Sąsiedzi to młode małżeństwo z dwójką małych dzieci, oboje pracujący i mieszkający 25km od budowy. Założyli z góry ( całkiem słusznie ) że nie będąc budowlańcami byłaby to "niekończąca się opowieść" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2025 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 22 godziny temu, sito napisał: Byłeś, widziałeś, rozmawiałeś, znasz firmę czy wróżysz z fusów ? Zbierałem oferty. I m3system, i szkieletowcy - wszyscy, co jakiś rodzaj gotowca przywozili wymagali przygotowania im stanu zero. I do tego porządnie utwardzonej drogi, żeby ciężkie dostawy z ciężkim dźwigiem mogły wjechać. No i byli znacznie drożsi od tradycyjnych technologii. Bo przecież za szukanie koparkowego czy betoniarni daleko od fabryki muszą sobie też coś doliczyć. I nie, nie ma wiele firm (ja nie znam żadnej), co robią od A do Z - są tacy "generalni wykonawcy" czy "deweloperzy" - jak zwał tak zwał zatrudniający ekipy do poszczególnych etapów. Ale przecież nie będą robili tego za darmo, więc dochodzi ich narzut i jest drożej, niż jak sam ekip szukasz. Ale daj namiary. Brat myśli o własnym domku... Może się skusi jak ta bajka okaże się prawdziwa, bo tradycyjne budowanie go odstrasza. 22 godziny temu, sito napisał: Ty i twoja Arosa Słabo coś czytasz. Nie mam Arosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.01.2025 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia Nie cytuję bo pisze z telefonu Chyba logiczne że budowlańcy muszą jakoś dojechać , dotyczy to każdej budowy bez względu na to jakim system budujesz... Bo chyba nie latali do Ciebie helikopterem z materiałem ? Mi i mojemu sąsiadowi kończy się asfalt 300m od domu. Naczepa przyjechała ile kierowca dał radę a resztę zrobiła koparka która miała widły jak w wózku widłowym z przodu i woziła wszystko na działkę. U sąsiada było lepiej bo budował się 2 lata po mnie i jakiś tłuczeń już jest ubity. Mój szkieleciak powstał bez dźwigu. Najcięższym sprzętem był HDS jak przyjechał dach na 2 paletach. Mój dom , a właściwie materiały z którego powstał to jedno auto ( solówka ) z drewnem konstrukcyjnym , OSB, KG . Komin przyjechał kurierem na palecie. Okna przywiozła ekipa która je montowała. No i na koniec solówka ze styro. Mój dom powstał na miejscu, nic nie przyjechało gotowe. Każda deska była docinana na budowie. U sąsiada dźwig już był potrzebny bo ściany przyjechały gotowe. Firmy które znam ( bo ktoś z mojego otoczenia korzystał ) to Zimmerman, Ibudhaus, Interstyl, Mawit... Sąsiad budował z Zimmermanem. Porządne busy , porządny sprzęt , ekipy też nie wyglądały na takie co zaczynają od czteropaka. Cenniki pierwszych 3 firm są na ich stronach www. Dzwonić , pytać Kuzynka budowała z Mawit , mała firma z własnym tartakiem , budują 20-30 domów rocznie. Dom bardzo dobrze zrobiony, mieszkają 10 lat. Ja budowałem z Interstylem ale to już taśma... Budują kilkaset domów rocznie więc ekip jest dużo. Jedne są lepsze jedne pewnie gorsze. To była najtańsza oferta w 2021r . Od tego czasu mój dom podrożał o 100k wyjściowo. Ja zapłaciłem 260k + 22k za dodatki ( rolety 7k , okna w kolorze 1k , zadaszenie tarasu 8k, podłogówka 6k, ) . Teraz widzę prócz domu dodatki też podrożały no ale to chyba żadna niespodzianka. Mają tylko kilka projektów i klepią je taśmowo. Można oczywiście jakieś modyfikacje wprowadzić. Ogrzewanie, zarówno kotły na pellet, pompy jak i folie RS mają w dobrych cenach. Za pompę Stiebel chcieli 26k na gotowo z baniakiem do CWU, plus te wspomniane 6k za podłogowke. Niestety nie mieliśmy kasy Mój dom i sąsiada powstał w kilka miesięcy i wygląda jak powinien. Na około mamy kilka domów które były budowane etapami przez różne firmy i każdy jest nieskończony. W każdym czegoś brakuje, rekordzista buduje się już 4 rok. Reszta już mieszka ale wiele własnej pracy włożyli w budowy. Od załatwiania materiałów , koparek , betoniarek , po własnoręczne kładzenie gładzi , bruzdowanie pod elektrykę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina1590 10.01.2025 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia (edytowane) W dniu 7.01.2025 o 00:03, sito napisał: Byłeś, widziałeś, rozmawiałeś, znasz firmę czy wróżysz z fusów ? Nie kiwnęli palcem przy budowie , ja to chociaż sam malowałem fundament, oni nie robili nic. Podłogówkę w ich domu robiła firma stawiająca dom, tak samo jak w moim który też do stanu deweloperskiego był robiony przez jedną firmę. Musisz zrozumieć, że jest sporo firm co buduje dom od A do Z i ma swoje stałe sprawdzone ekipy które wchodzą jedna po drugiej. U mnie poszczególne ekipy chciały tylko dostępu do wody i prądu. Nie chcieli kawy, obiadu , absolutnie NIC. Budowa z taką firmą ma też zaletę że każdy mankament reklamujesz u nich. Nie martwisz sie o materiały, ich transport, nie musisz nic dogrywać między poszczególnymi ekipami. Nie ma ryzyka że jak się spóźnią z wylewkami to kafelkarz następny wolny termin ma za pół roku... Zarówno oni jak i ja ( budowaliśmy innymi firmami i technologią ) ograniczyliśmy się do kupienia projektu, pozwolenie na budowę załatwiło biuro które robiło adaptację w cenie, kierownika budowy, mausera z wodą i prądu. Mówimy rzecz jasna o samym budynku, bez tarasów, chodników i działki wkoło. Nie interesowała nas koparka pod fundament, beton , piasek, zbrojenia itp, firma wszystko załatwia. Sprzęt mieli swój a materiały na fundament przyjechały z lokalnego składu. Podłogówkę i styropian pod nią kładła ekipa co robiła całą hydraulikę w domu. Dom zrobiony pod WT2021, pompa ciepła o zawrotnej mocy 3kW, instalacja PV na dachu 6kW na wschód/południe/zachód. Jak to było rozliczone nie wiem i myślę że inwestorów też to nie obchodziło do dostali markową pompę , PV też. Czytając te forum odnosi sie wrażenie że tylko Ty i twoja Arosa tworzycie jakiś wyznacznik a reszta próbuje was gonić ( bez skutku ). Nie każdy ma czas i warunki żeby się babrać z budową 2 lata, nie każdy też stawia dom tam gdzie aktualnie mieszka... Sąsiedzi to młode małżeństwo z dwójką małych dzieci, oboje pracujący i mieszkający 25km od budowy. Założyli z góry ( całkiem słusznie ) że nie będąc budowlańcami byłaby to "niekończąca się opowieść" Budowałeś przez generalnego wykonawcę ? Możesz powiedzieć ile trwał proces budowy od rozpoczęcia (mam na myśli już po pozwoleniach i papierologii) ?Też bierzemy tą opcję pod uwagę okazuje się , że wyceny wcale nie są takie tragiczne, z tego co się orientuję oni mają też inna stawkę vat(8%), mają zwykle „swoje” sprawdzone ekipy co jest dużym ułatwieniem stąd ta marża trochę inaczej się liczy. Pytaliśmy tak bardzo wstępnie lokalnego generalnego wykonawcę mówił że od 6200-7200 za metr . Na pewno będziemy pytać o takie wyceny i porównywać z systemem zleconym jak już będziemy mieć projekt. Edytowane 10 Stycznia przez Ewelina1590 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2025 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia W dniu 8.01.2025 o 00:49, sito napisał: Mój szkieleciak powstał bez dźwigu. W końcu domy szkieletowe zaczynają być tańsze od murowanych. Rynek normalnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 10.01.2025 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 8 godzin temu, Ewelina1590 napisał: [...] z tego co się orientuję oni mają też inna stawkę vat(8%) [...] Pytaliśmy tak bardzo wstępnie lokalnego generalnego wykonawcę mówił że od 6200-7200 za metr . Przy domach poniżej 300m2 wiele usług ma VAT 8% dla tzw. "budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym". GW na pewno nie będzie tańszy, być może będzie wygodniejszy. Jest taki chłopak na You Tube (@PełnaAmatorka) opisuje właśnie jak jego wykonawca bankrutuje po tym jak wykonał część prac i wziął zaliczki na następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts