Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła do domu Idaredy 11 g2a

mitek

Recommended Posts

Generalnie chciałem podeprzeć się projektem domu no i tam mam parametry jak poniżej. No ale ktoś przy doborze pompy podał właśnie stronę "ciepło właściwe" no a tam te paramenty różnią się diametralnie w porównaniu do projektu domu. Zakładałem że projekt podaje poprawne dane ale czy na pewno :)

Dostałem wyceny pompy gdzie moce pomp są 7...8 i 10kW no i bądź tu mądry. Rozumie że pompa pomie nie równa. Dla tego chciał bym czymś to sprawdzić by za jakiś czas nie pisać tematu typu "faktura grozy" 

Czy może kupić projekt pompy od dostawcy projektu domu... ? mmm 

50 minut temu, mitek napisał:

Dom jest w trakcie budowy jeszcze bez ocieplenia zewnętrznego i pewnie takie oszacowanie też do końca nie będzie pewne.  

Cieplowlasciwie dobrze +/- dobrze liczy zapotrzebowanie budynku ale nie bierze pod uwagę zysków bytowych i źle liczy CWU. 

Podpowiem. U mnie zyski bytowe to w ciągu dnia od 500W do 1kW.

Co do CWU to przelicz to jeszcze raz na tej aplikacji tylko zaznacz zerowe zużycie CWU. U mnie bez CWU wyszedł wynik 3,5kW i doliczyłem tylko 500W na 3 osobową rodzinę... Jeśli nie da się wpisać zero CWU to wpisz tylko 1 osobę. CWU to margines tego co potrzebuje pompa na ogrzanie budynku. 

6 minut temu, mitek napisał:

Oczywiści że chce by to było ekonomiczne, Chce pompę ciepła która zaoszczędzi dla mnie kasę a nie będzie studnią bez dna. 

Przelicz to jeszcze raz bez CWU. 

Wiem że bufor to niepotrzebny wydatek przy podłogówce ale zawsze można go dać z grzałką plus kilka paneli na dach żeby wspomóc pompę. 

Mimo wszystko uważam że pompa 8kW spokojnie da sobie radę z takim budynkiem. To kilkaset ton betonu nagrzanego....

W tym cieplo.app nie można jeszcze wybrać braku wentylacji. Tylko grawitacyjna i mechaniczna z i bez odzysku.

A wiele osób nie ma wentylacji grawitacyjnej celowo zrobionej, tylko np. na zasadzie nieszczelności budynku.

Więc cieplo.app mocno zawyża zapotrzebowanie co widać po zmianie parametru z WG na WM z odzyskiem.

56 minut temu, sito napisał:

Przelicz to jeszcze raz bez CWU. 

Wiem że bufor to niepotrzebny wydatek przy podłogówce ale zawsze można go dać z grzałką plus kilka paneli na dach żeby wspomóc pompę. 

Mimo wszystko uważam że pompa 8kW spokojnie da sobie radę z takim budynkiem. To kilkaset ton betonu nagrzanego....

No jeśli chodzi o bufor to normalnie myślałem dać jakiś na poziomie 200l