exetterenak 09.01.2025 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia No ale jakiś projekt pewnie jest i założenia można przyjąć. W OZC właśnie chodzi o to że można policzyć warianty i ocenić jak zmiana izolacji wpłynie na dobór systemu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.01.2025 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia W dzisiejszych czasach to nie ma co się zastanawiać nad izolacją termiczną i robić jakieś warianty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 09.01.2025 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia aMimo wszystko dysponujesz chyba ograniczonym budżetem i zasada Pareto tu się jednak też kłania. Powyżej pewnego poziomu izolacji przyrosty oszczędności są bardzo znikome a koszty rosną mocno. No chyba że masz worek $$ i masz to w nosie to nie ma problemu i dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 09.01.2025 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Generalnie chciałem podeprzeć się projektem domu no i tam mam parametry jak poniżej. No ale ktoś przy doborze pompy podał właśnie stronę "ciepło właściwe" no a tam te paramenty różnią się diametralnie w porównaniu do projektu domu. Zakładałem że projekt podaje poprawne dane ale czy na pewno Dostałem wyceny pompy gdzie moce pomp są 7...8 i 10kW no i bądź tu mądry. Rozumie że pompa pomie nie równa. Dla tego chciał bym czymś to sprawdzić by za jakiś czas nie pisać tematu typu "faktura grozy" Czy może kupić projekt pompy od dostawcy projektu domu... ? mmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.01.2025 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 50 minut temu, mitek napisał: Dom jest w trakcie budowy jeszcze bez ocieplenia zewnętrznego i pewnie takie oszacowanie też do końca nie będzie pewne. Cieplowlasciwie dobrze +/- dobrze liczy zapotrzebowanie budynku ale nie bierze pod uwagę zysków bytowych i źle liczy CWU. Podpowiem. U mnie zyski bytowe to w ciągu dnia od 500W do 1kW. Co do CWU to przelicz to jeszcze raz na tej aplikacji tylko zaznacz zerowe zużycie CWU. U mnie bez CWU wyszedł wynik 3,5kW i doliczyłem tylko 500W na 3 osobową rodzinę... Jeśli nie da się wpisać zero CWU to wpisz tylko 1 osobę. CWU to margines tego co potrzebuje pompa na ogrzanie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Najbardziej popularną PC powietrze-woda na forum są; - Panasonic, - Altherma OZC profesjonalne - to dla Ciebie dobra propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) Edytowane Piątek o 06:37 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) a Edytowane Piątek o 06:38 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) a Edytowane Piątek o 06:39 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) a Edytowane Piątek o 06:40 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.01.2025 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Już dawno wyznaczono poziomy energochłonności budynków, w przeciwieństwie do powierzchni użytkowej domu. Tutaj należy szukać oszczędności, a nie w termoizolacji, jeśli ktoś ma niedostateczny budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) a Edytowane Piątek o 06:40 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 09.01.2025 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Oczywiści że chce by to było ekonomiczne, Chce pompę ciepła która zaoszczędzi dla mnie kasę a nie będzie studnią bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) a Edytowane Piątek o 06:40 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) a Edytowane Piątek o 06:41 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.01.2025 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 6 minut temu, mitek napisał: Oczywiści że chce by to było ekonomiczne, Chce pompę ciepła która zaoszczędzi dla mnie kasę a nie będzie studnią bez dna. Przelicz to jeszcze raz bez CWU. Wiem że bufor to niepotrzebny wydatek przy podłogówce ale zawsze można go dać z grzałką plus kilka paneli na dach żeby wspomóc pompę. Mimo wszystko uważam że pompa 8kW spokojnie da sobie radę z takim budynkiem. To kilkaset ton betonu nagrzanego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 09.01.2025 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia W tym cieplo.app nie można jeszcze wybrać braku wentylacji. Tylko grawitacyjna i mechaniczna z i bez odzysku. A wiele osób nie ma wentylacji grawitacyjnej celowo zrobionej, tylko np. na zasadzie nieszczelności budynku. Więc cieplo.app mocno zawyża zapotrzebowanie co widać po zmianie parametru z WG na WM z odzyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Do administratora forum Proszę o wykasowanie powtarzających się moich wpisów, Sam - nie mogą ich anulować , mimo usilnych starań Z góry bardzo dziękuje i przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 09.01.2025 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 56 minut temu, sito napisał: Przelicz to jeszcze raz bez CWU. Wiem że bufor to niepotrzebny wydatek przy podłogówce ale zawsze można go dać z grzałką plus kilka paneli na dach żeby wspomóc pompę. Mimo wszystko uważam że pompa 8kW spokojnie da sobie radę z takim budynkiem. To kilkaset ton betonu nagrzanego.... No jeśli chodzi o bufor to normalnie myślałem dać jakiś na poziomie 200l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 58 minut temu, sito napisał: Mimo wszystko uważam, że pompa 8kW spokojnie da sobie radę z takim budynkiem. To kilkaset ton betonu nagrzanego.... Pompa pompie nie równa, Nazwa 8kW mocy pompy - ma różne znaczenia; - patrz wykresy Panasa, Althermy, Kaisai, Haier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts