Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na schematach jest choćby ochrona powrotu. U Ciebie zakładasz, że kocioł będzie pracował na jakich temperaturach zasilania? Dostosujesz instalację do kotła czy odwrotnie? Poza tym do czego masz wpiętą grupę bezpieczeństwa? W instrukcji jest sporo wyjaśnień nt zaworów 3d i 4d, są przykładu instalacji otwartej, zamkniętej. To, że brakuje u producenta rozdzielacza niczego nie zmienia, pewne urządzenia przy kotle stałopaliwowym muszą być. Ja bym na Twoim miejscu narysował np pompkę kotłową i dopiero do niej rysował połączenia, a nie jak wyżej jakieś kreski wchodzą do kotła, nie wiadomo do czego są podłączone.

Zamieszczam następną fotkę z poprawką. Niestety pogubiłem się i teraz nie wiem gdzie mam podpiąć zimną wodę z "ujęcia wodnego" ? Wyjaśniam na początku że z wykształcenia jestem informatykiem a nie  hydraulikiem więc bardzo proszę o zrozumienie i tolerancje mojej  niewiedzy.

52 minuty temu, LeszekWR napisał:

Zamieszczam następną fotkę z poprawką. Niestety pogubiłem się i teraz nie wiem gdzie mam podpiąć zimną wodę z "ujęcia wodnego" ? Wyjaśniam na początku że z wykształcenia jestem informatykiem a nie  hydraulikiem więc bardzo proszę o zrozumienie i tolerancje mojej  niewiedzy.

Toteż lepiej będzie, jeśli weźmiesz gotowe schematy z instrukcji producenta, bo tam masz jasno narysowane zawory, do których jest podłączona woda. Czemu dalej próbujesz na siłę upraszczać układ kotłowni? W Twoim schemacie brakuje wielu rzeczy, choćby wewnętrznej pompki w kotle - po co stosować pompki zewnętrzne? Żeby było ciekawiej, czasami właśnie trzeba zastosować dodatkową pompkę, tylko musi być ku temu powód. Pytanie najważniejsze: jakim parametrem będziesz grzał? Jak go przygotujesz, bo chyba nie ma bezpośrednio kotłem? Weź gotowce z instrukcji zamiast wymyślać na własną rękę.

Dobrze biore układ gotowy ze  strony producenta i co ?

yPvPJZ.jpg

Rysunek kresek i symbolow ktorych nie rozumiem :( WIem co oznaczaja poszczegolne elementy ale nie mam pojecia jak to wszystko ze soba polaczyc ??? Gdyy to bylo opisane dla mnie zrozumiale tak jak na moich rysunkach to bylo by super !

3 godziny temu, Kondensat napisał:

IMG_20250106_173159.jpg

"sugerowana jeszcze jedna pompka" będzie "walczyć" z pompką wbudowaną w kocioł, więc ja bym jednak jej nie sugerował (spójrz dokładnie na schemat producenta).

5 godzin temu, LeszekWR napisał:

Dobrze biore układ gotowy ze  strony producenta i co ?

Rysunek kresek i symbolow ktorych nie rozumiem :( WIem co oznaczaja poszczegolne elementy ale nie mam pojecia jak to wszystko ze soba polaczyc ??? Gdyy to bylo opisane dla mnie zrozumiale tak jak na moich rysunkach to bylo by super !

Musisz sobie rozrysować układ w kotłowni, tj najpierw największe elementy instalacji, montowane na ścianie, potem kształtki wraz urządzeniami montowanymi na rurkach, potem to wszystko spiąć rurkami.

Dobierz producenta i technologię rurek, ich średnicę dopasowaną do przepływów, dobierz brakujące na schematach separatory, filtry i odpowietrzniki.

Grupy bezpieczeństwa różnią się w wersji co i cwu, ponieważ dla cwu nie możesz zastosować inhibitorów korozji, a samo naczynie przeponowe powinno być dla cwu przepływowe. 

Poszukaj na YT jak powinno wyglądać przyłącze wody: reduktor ciśnienia, filtry, zawór zwrotny antyskażeniowy, odejście wody na ogród + podlicznik itd itp.

Na schemacie producenta brakuje też sterowania pompką cwu - zakładam że to przeoczenie i pewnie jest takowe w kotle (doczytaj).

Tak całkiem poza tematem:

• jakie jest średnie i maksymalne obciążenie cieplne (w kW)? 
  • rozumiem, że grzać będziesz grzejnikami ściennymi - czemu nie podłogówką?
  • czy brałeś pod uwagę zainstalowanie dużego bufora?
  • czemu kocioł na pellet, a nie np gaz czy pompa ciepła? 

Pytam, bo może się okazać, że ten  Twój pelleciak zagrzeje Ci dom w 5 minut i albo zainstalujesz sobie bufor albo ten pelleciak wyleci za okno, a jego miejsce wstawisz PC.

Dziękuje bardzo za pomoc. Teraz na spokojnie to sobie obejrzę ogarnę i dopiero opisze dokładnie. Dodam tylko ze budowę zaczynałem w 2020 roku i przy adaptacji PROJEKTU zrezygnowałem z kotłowni gazowej a dokupiłem pakiet właśnie kotłowni na paliwo stale. Czy dobrze zrobiłem nie wiem ? Wiem tylko ze teraz za późno na zmiany gdyż mam kupione już wszystkie materiały a układ rur zalany wylewka i zatynkowane. Jeżeli chodzi o sam KOCIOL to jest PELLUX SLIM 18 KW. Układ bez podłogówki oraz bez bufora tylko i wyłącznie  8 grzejników orać CWU w małym domku parterowym bez żadnego ogrzewania poddasza. Dlatego zależy mi a prostej taniej kotłowni bez zbytecznych wodotrysków i elementów które nie są niezbędne.

W małym domu 18 kW ? :)

W takim domu jak mój 86m znajomy zainstalował piecyk-kozę na pellet z płaszczem 12kW i zasila to podłogówkę która pełni rolę bufora i dodatkowo baniak CWU 300L. Mimo że ten piecyk moduluje do 4kW to przez większość dnia się nudzi a w okresie przejściowym nie da się ogrzewać domu bo taktuje non stop...