Etsonik 06.01.2025 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia (edytowane) Dzień dobry, Jakie macie u siebie rekuperatory, jakie polecacie? Rozglądam się w internecie komfovent/weber/thessla/ostberg/zhender/o3ozone i podobne. NAjtańszy z o3ozone z tego co widzę, lecz czy warty jakichkolwiek pieniędzy? Polećcie coś bo można oszaleć. Celuję w zrobienie projektu i zakup materiału od jednej firmy ( cały zestaw). Mam na reku + rury i osprzęt do przeznaczenia w okolicach 10-11 tys. Montaż wykonam sam na budowlance się znam i jest dużo filmów jak co robić. stacja będzie w garażu temp. +16 stopni Dom 140m2 ( w tym garaż 19m2) kubatura bez garażu 320m3 pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia przez Etsonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2025 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia ja mam klimora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2025 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 1 godzinę temu, Etsonik napisał: Mam na reku + rury i osprzęt do przeznaczenia w okolicach 10-11 tys. Zdecydowanie za mało. Będziesz w każdym sezonie dopłacał do ogrzewania i nawilżania - i po kilku latach wyjdzie drożej niż dobry reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etsonik 06.01.2025 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia Ile mniej więcej do takiego budynku trzeba wydać aby był "lepszej klasy" reku+osprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.01.2025 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia W dniu 6.01.2025 o 10:02, Etsonik napisał: Dzień dobry, Jakie macie u siebie rekuperatory, jakie polecacie? Rozglądam się w internecie komfovent/weber/thessla/ostberg/zhender/o3ozone i podobne. NAjtańszy z o3ozone z tego co widzę, lecz czy warty jakichkolwiek pieniędzy? Polećcie coś bo można oszaleć. Celuję w zrobienie projektu i zakup materiału od jednej firmy ( cały zestaw). Mam na reku + rury i osprzęt do przeznaczenia w okolicach 10-11 tys. Montaż wykonam sam na budowlance się znam i jest dużo filmów jak co robić. stacja będzie w garażu temp. +16 stopni Dom 140m2 ( w tym garaż 19m2) kubatura bez garażu 320m3 pozdrawiam Jeśli planujesz sam robić to nie kupuj Thessli bo Ci w niczym potem nie pomogą. Wedle ich filozofii montować może tylko instalator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 08.01.2025 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Nie prawda. Można samemu. Trzeba tylko wypełnić kartę gwarancyjną. Jedyną rzeczą, z którą prywatna osoba może mieć problem to dokonanie pomiarów instalacji anemometrem. Profesjonalny kosztuje kilka tysięcy, ale można wypożyczyć na jeden dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.01.2025 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 5 minut temu, wello napisał: Nie prawda. Można samemu. Trzeba tylko wypełnić kartę gwarancyjną. Jedyną rzeczą, z którą prywatna osoba może mieć problem to dokonanie pomiarów instalacji anemometrem. Profesjonalny kosztuje kilka tysięcy, ale można wypożyczyć na jeden dzień. Mam akurat zgoła odmienne doświadczenie... Prywatna osoba nie ma w zasadzie problemów z niczym (jeśli się nie zepsuje), problem mają w Thessli z tym , że się samemu coś zainstalowało. Powołują się przy tym na zapisy gwarancji (co jak wcześniej pisałem jest kretynizmem bo mogą jej przecież potem nie uznać). Ja po doświadczeniach z tą firmą następnym razem na pewno bym od nich sprzętu nie kupił (a należy dodać że tani nie jest...). Nie mieści mi się w głowie jak można sprzedawać urządzenia za grube tysiące złotych i potem rzucać użytkownikowi kłody pod nogi. Standardy są jednak podwójne bo jak się serwisantowi z zepsutą częścią od bypassu (który przepuszczał) nie chciało się przyjeżdżać to nie widzieli problemu żebym sobie ją sam zamontował w rekuperatorze po przesłaniu kurierem. Wtedy nie musiałem być instalatorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 08.01.2025 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) Pewnie w dziale kontaktu z klientami pracuje kilka osób i akurat trafiłeś na jakiegoś służbistę Ale zgadzam się, że kupując urządzenie w detalu jako osoba prywatna, nie powinieneś mieć żadnych problemów z gwarancją, a niestety tak nie jest. Inni producenci też kombinują ale trochę inaczej. Na przykład Reqneta nawet nie uruchomisz, nie mówiąc już o gwarancji, bo żeby go uruchomić, to trzeba mieć konto w systemie Inprax i wpisać wygenerowany tam kod. Dlatego m.in. zrezygnowałem z niego, chociaż brałem go pod uwagę. Edytowane 8 Stycznia przez wello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etsonik 08.01.2025 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Podniosłem stawkę i na całość 15tys materiał z projektem, robocizną własna Poczytałem trochę i miałem na uwadze thessle entalphy Wanas enthalpy komfowent z obrotowym wymiennikiem o3ozone też enthappy z tego co piszecie się zorientuje i odnośnie tego serwisu thessli A rury jakie bym nie kupił to pasują do każdej firmy? Czy każda firma ma swój system połączeń pod centralę do rozdzielaczy? kolor ma znaczenie? Chce kupić coś lepszego żeby to nie pękło bo będzie problem Fi75 czy fi90 polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.01.2025 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia A dlaczego wymiennik entalpiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etsonik 09.01.2025 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia myśle o nim bo odzyskuje dodatkowo wilgoć wiadomo najpierw, żeby odzyskał muszę ją wyprodukować z łazienki na przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 11.01.2025 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia To ja chyba za małą wymianę mam ustawioną, bo nawet w okolicach 0'C te 40% wilgotności mam (przy zwykłym wymienniku). Sucho robi mi się dopiero przy mrozach, któych zresztą dawno nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts