Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła lub gaz a indywiudalne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach / elektrozawory na rozdzielaczach

artisti

Recommended Posts

Miałem to ustalone z dotychczasowym instalatorem, jednak porzucił prace i teraz zastanawiam się czy coś zmieniać czy trzymać się założeń przy zbieraniu ofert.

Do rozdzielaczy podłogówki mam doprowadzoną instalację elektrotechniczną, w każdym pomieszczeniu obok włącznika światła jest puszka pod regulator temperatury. Planuję instalację kotła gazowego jako źródła ciepła, ze sprzęgłem hydraulicznym.  Przewidziałem również możliwość rozbudowy kotłowni o PC w przyszłości (miedź i elektryka są, chcę też od razu wstawić zbiornik CWU z 2 wężownicami). Plan był taki, że w każdym pokoju będę mógł indywidualnie sterować temperaturą (Tech st-297) poprzez regulację przepływu na elektrozaworach w rozdzielaczach.

Czy takie indywidualne sterowanie temperaturą będzie dobrze działać przy kotle gazowym? czy dalej będzie działać jeśli zmienię źródło ciepła na PC lub zostawię hybrydę PC-gaz z jakąś automatyką? Czy lepiej zrezygnować z indywidualnej regulacji dla lepszej pracy całości instalacji?

Zasadnicze pytanie: czy chodzi Ci o ustalenie indywidualnej temperatury w każdym pomieszczeniu czy niezależną regulację w czasie, np ustalenie temperatury nocnej i dziennej w jednym pomieszczeniu, a w innym utrzymanie takiej samej. To są dwie różne rzeczy. Jeśli to pierwsze, to nie potrzebujesz regulatorów w każdym pomieszczeniu, jeśli to drugie, to potrzebujesz, + sterowanie wedle zgłaszanego indywidualnie tzw. zapotrzebowania (sygnału w regulatora). Generalnie jednak odpowiedź brzmi: tak, to będzie działać z kotłem gazowym oraz później z PC. A czy lepiej zrezygnować z indywidualnej regulacji to już sam musisz sobie odpowiedzieć. Ja osobiście bym nie rezygnował, ponieważ w okresach przejściowych (wiosna, jesień) niektóre pokoje mogą wymagać ogrzewania podczas gdy inne będą się przegrzewać od dość mocnego słońca. Regulacja strefowa (bo tak się ona nazywa) będzie dawać zatem wymierny komfort. Nie mniej, wiele osób twierdzi, że regulacja strefowa to niepotrzebny bajer w małych domach. 

7 godzin temu, artisti napisał:

Do rozdzielaczy podłogówki [...] sterowanie temperaturą będzie dobrze działać przy kotle gazowym?

Sterowanie podłogówką wymaga instalacji modułu jasnowidza.

W okolicach zera za oknem we współczesnym domu z podłogówką trzeba ponad 30 godzin wyłączonego ogrzewania, żeby temperatura  wewnątrz spadła o 1 stopień.

Klik w sygnaturkę +