Kaizen 20.01.2025 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2 godziny temu, sito napisał: Bo będzie to instalacja offgrid zrobiona we własnym zakresie za psie pieniądze . A co to ma do rzeczy, czy on, czy off-grid? Pomijając oczywiście bezsens off-gridu, który większość produkcji pośle w piach a do tego pozbawia dotacji. 3 godziny temu, prokurator napisał: A po co kogoś bogacić oddając mu prąd po 23 groszy a kupować po ponad 1 zł ? To do mojej wypowiedzi? Nic nie pisałem o oddawaniu. 3 godziny temu, prokurator napisał: Mój zbiornik puki co ma tylko 2,1 m2 Jak puki ma, to niedobrze. Trzeba naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 20.01.2025 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 9 minut temu, Kaizen napisał: A co to ma do rzeczy, czy on, czy off-grid? Pomijając oczywiście bezsens off-gridu, który większość produkcji pośle w piach a do tego pozbawia dotacji. Jak panele były po 1000zł sztuka to faktycznie był to bezsens. Teraz kosztują 200zł takie jakie mnie interesują. Potrzebuję 7 sztuk. Mnie nie interesuje ile pójdzie w piach tylko ile nie przeleci mi przez licznik Tauronu, CWU to u nas +/- 1700-1800 kWh rocznie, więcej niż ogrzewanie. Co do dotacji, jak off-grid pozbawia dotacji ? Umożliwia mi on wzięcie jej w innym dogodnym dla mnie momencie kiedy będę robił docelową PV . Te 7 paneli po 200zł i przetwornica za 1000zł to "waciki" i szkoda na to marnować dotacji. Uważam ( być może się mylę ) że na PV trzeba jeszcze poczekać tak jak na ceny pomp i nie chodzi mi tu o ceny samych paneli bo te szorują już po dnie ale o resztę gratów, głównie jakiegoś konkurenta dla Deye. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2025 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 37 minut temu, sito napisał: Te 7 paneli po 200zł i przetwornica za 1000zł to "waciki" i szkoda na to marnować dotacji. Jak ta przetwornica się zachowa, gdy z paneli będzie leciało 500W, 1kW czy 2kW a grzałka będzie miała 2,5kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 21.01.2025 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 7 godzin temu, Kaizen napisał: Jak ta przetwornica się zachowa, gdy z paneli będzie leciało 500W, 1kW czy 2kW a grzałka będzie miała 2,5kW? Nie projektowałem tej przetwornicy ale pewnie przy mniejszej mocy z paneli poda mniej niż wynosi moc nominalna grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2025 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 3 godziny temu, sito napisał: Nie projektowałem tej przetwornicy ale pewnie przy mniejszej mocy z paneli poda mniej niż wynosi moc nominalna grzałki Prawo Ohma znasz? Myślisz, że falownik zmieni rezystancję odbiornika? Czy obniży napięcie daleko poniżej normy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 21.01.2025 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 1 minutę temu, Kaizen napisał: Prawo Ohma znasz? Myślisz, że falownik zmieni rezystancję odbiornika? Czy obniży napięcie daleko poniżej normy? Ma to coś do rzeczy jak dasz do niej 4 panele i lawirujesz na pograniczu napięcia która "budzi" przetwornice. Przy większej ilości paneli problem nie istnieje . Z jaką mocą będzie działała grzałka w ciągu dnia mnie średnio interesuje. Ma wykorzystać każdy promień i wrzucić go do zbiornika jeśli będzie w nim oczywiście "miejsce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2025 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 15 minut temu, sito napisał: Przy większej ilości paneli problem nie istnieje . Jak Ohmowi nie ufasz, to ucz się na własnych błędach. Ciekawy jestem, jak się to skończy. Dni słonecznych w Polsce masz 100 średnio. I tylko w część tych dni (wiosną i latem) w okolicach południa z panela leci coś w okolicach mocy nominalnej. Dołożysz 2x więcej paneli, niż potrzebujesz kombinując z łączeniem, żeby nie przekroczyć napięcia - może z połowa czasu wiosną i latem będzie działało. Przez resztę roku od święta. I strzelam, że co najmniej 3/4 prądu zmarnuje się. Oczywiście można dołożyć regulator mocy PWM do grzałki. Ale to już się robią spore koszty, żeby działał automatycznie. A jeszcze wrócę do pomysłu z podpięciem do grzałki DC. Tu ładnie pokazane, jak wyglądałoby wnętrze przekaźnika termostatu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 21.01.2025 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia (edytowane) Nie wiem do czego zamierzasz.... To nie ma dawać zawsze na grzałkę tyle ile ona ma nominału. Od rana grzałka będzie chodziła z różną mocą w zależności od słońca. Raz to będzie 200W , raz 500 i wiele razy poleci blisko nominału. Trzeba tylko dobrze dobrać grzałkę i ilość paneli. Znam kogoś kto grzeje bojler 130L tylko 4 panelami o mocy 400W każdy i od marca do października nie używa kotła. Przez 3 dni musiał w tym okresie się ratować kotłem lub odpalić grzałkę pod gniazdko sieciowe. Grzałkę ma 3kW i najczęściej pracuje ona w zakresie 300-1000W i to w dni kiedy nie ma pełnego słońca. Przy pełnym słońcu 85'C ma w bojlerze już w rannych godzinach . Edytowane 21 Stycznia przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 21.01.2025 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Kaizen w styczniu same ciemne dni ale moja instalacja mimo wszystko zrobiła od nowego roku do dziś 264 kwh to mało ? sądzisz że lepiej oddać za prawie darmo 0,28 zł a płacić za grzanie ponad 1 zł czy jednak raz wyłożyć kaskę i czerpć ile się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2025 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 42 minuty temu, sito napisał: To nie ma dawać zawsze na grzałkę tyle ile ona ma nominału. Ohmmmmm. Nie potrafi przy 230V dać innej mocy, niż wynikająca z rezystancji grzałki. 42 minuty temu, sito napisał: Raz to będzie 200W , raz 500 i wiele razy poleci blisko nominału. Nie będzie. Chyba, że zamontujesz sprytny sterownik PWM, co dopasuje moc. Sprawdź sobie cenę i przeproś się z on-grid 42 minuty temu, sito napisał: Znam kogoś kto grzeje bojler 130L tylko 4 panelami o mocy 400W każdy i od marca do października nie używa kotła To po co ten temat? Skopiuj jego rozwiązanie. 1600kWh mi by wystarczyła na cały rok przy on-grid. Tu masz przykład, jak to można zrobić: Tylko z ręcznym sterowaniem mocą. Na co można sobie pozwolić przy magazynie energii - chwilowe braki pociągnie z magazynu a nadmiar upcha do niego. Tylko takie działanie wykończy szybko akumulatory litowe, jak to jest praca na ostatnich procentach pojemności. Przepadać będzie dopiero, jak pełne i akumulatory, i bojler. Bez akumulatorów sprawa się komplikuje (da się zrobić - ale będzie znacznie drożej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2025 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 19 minut temu, prokurator napisał: Kaizen w styczniu same ciemne dni ale moja instalacja mimo wszystko zrobiła od nowego roku do dziś 264 kwh to mało ? I zasilała grzałkę? Jakiej mocy i jak "regulowała" jej moc? Edyta. Same ciemne? Gdzie mieszkasz? I to wykres mocy na m2 powierzchni poziomej. Przy pochyleniu na m2 panela pada więcej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 21.01.2025 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Nie mówiłem o grzałkach tylko wg ciebie w zimę nic nie ma a jak widać jednak jest coś z tego , po co mi te wykresy ? ja praktyk nie teoretyk a jak wiadomo praktyka z teoretyką się rozjeżdża . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2025 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 11 minut temu, prokurator napisał: Nie mówiłem o grzałkach tylko wg ciebie w zimę nic nie ma Możesz zacytować, gdzie twierdziłem że nic nie ma? Czytaj kontekst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 27.01.2025 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:08 W dniu 21.01.2025 o 12:25, sito napisał: To nie ma dawać zawsze na grzałkę tyle ile ona ma nominału. Od rana grzałka będzie chodziła z różną mocą w zależności od słońca. Raz to będzie 200W , raz 500 i wiele razy poleci blisko nominału. Trzeba tylko dobrze dobrać grzałkę i ilość paneli. Zgadza się. Ilość mocy przekazana przez dedykowaną przetwornicę / falownik na grzałkę będzie różna w czasie i zawsze mniejsza od mocy chwilowej generowanej z paneli. Natomiast to, o ile mniejsza, zależne jest już od konstrukcji przetwornicy lub dedykowanego falownika. Przy warunkach, kiedy moce z paneli są porównywalne do mocy nominalnej grzałki na 230VAC i napięcie z paneli jest w okolicach 230V lub trochę więcej - każda przetwornica da prawie całość nocy z paneli na grzałkę. Różnice pojawiają się kiedy moce z paneli są mniejsze lub znacznie od mocy nominalnych (jesień / wiosna) najsłabiej będą sprawować się przetwornice serii Eco, bo przeniosą na grzałkę tylko niewielki procent mocy z paneli. Ale, przetwornice z rodzaju el-car lub falowniki elnix są w stanie oddać prawie całe moce z paneli do grzałki w bardzo szerokich zakresach mocy wejściowych z paneli. Sumując - nie ma to większego znaczenia w słoneczne lato, bo będą grzały porównywalnie, zwłaszcza, że zwykle jest nadmiar mocy z paneli. Różnice wychodzą w okresach przejściowych, kiedy każdy Wat może się liczyć. Są ludzie, którzy rozszerzają użycie przetwornic na zasilanie prądożernych urządzeń domowych, po nagrzaniu wody. Ot, tak ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 27.01.2025 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:20 (edytowane) Ja chyba jednak nie kupię żadnej przetwornicy bo każda z nich ma jakieś ograniczenia np ilość paneli czyli napięcie a przecież nie będę ściągał jednego panela z już postawionej instalacji aby zapewnić te max 350 volt na otwartym układzie 10 paneli moich ma 370 volt a pod obciążeniem 310 volt a mam 3 powiedzmy stringi z tego tylko 1 ma 10 paneli a te dwa pozostałe po 11 paneli a plan dołożyć po jednym aby fajnie wyglądało czyli po 12 szt , najnormalniej kupię grzałkę 3 fazową 6kw czyli 2kw/faza stycznik 1 fazowy i zwykły sterownik cwu za 20 zł podłączony do tuya którą można programować w jakich godzinach ma chodzić a z czasem dołożę luxometr ze stykiem , słońce jest grzałka grzeje powiedzmy między 12-tą a 18-tą a jak nie ma słońca w tych godz to pompa ciepła zrobi robotę ,bojler 400 litrów do łazienek a drugi 200 litrów do kuchni ,tak będzie i nie inaczej ,pzdr ps ,dopiero styczeń a już słońce bije po 35 a nawet 38 kw . Edytowane Poniedziałek o 19:22 przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2025 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:57 Nie ma co za bardzo kombinować. Masz nadprodukcję to zrób proste przyłączenie jak piszesz. 35 kW czy 38 kW to jest moc. Taką maksymalną moc osiągnęła twoja instalacja? Dzisiaj taka moc? A jaką masz dzienną produkcję w kWh? Ile w sumie masz kWp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 28.01.2025 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 08:00 12 godzin temu, d7d napisał: Nie ma co za bardzo kombinować. Masz nadprodukcję to zrób proste przyłączenie jak piszesz. 35 kW czy 38 kW to jest moc. Taką maksymalną moc osiągnęła twoja instalacja? Dzisiaj taka moc? A jaką masz dzienną produkcję w kWh? Ile w sumie masz kWp ? No piszę że jak świeci to dziennie wykręca około 35 kw a max ile falownik wypuszcza to 8kw bo to jego moc ale to że tyle oddaję niezbyt mnie pociesza dlatego o tych grzałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2025 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 godzin temu W dniu 27.01.2025 o 20:20, prokurator napisał: Ja chyba jednak nie kupię żadnej przetwornicy bo każda z nich ma jakieś ograniczenia np ilość paneli czyli napięcie a przecież nie będę ściągał jednego panela z już postawionej instalacji aby zapewnić te max 350 volt na otwartym układzie 10 paneli moich ma 370 volt a pod obciążeniem 310 volt a mam 3 powiedzmy stringi z tego tylko 1 ma 10 paneli a te dwa pozostałe po 11 paneli a plan dołożyć po jednym aby fajnie wyglądało czyli po 12 szt , najnormalniej kupię grzałkę 3 fazową 6kw czyli 2kw/faza stycznik 1 fazowy i zwykły sterownik cwu za 20 zł podłączony do tuya którą można programować w jakich godzinach ma chodzić a z czasem dołożę luxometr ze stykiem , słońce jest grzałka grzeje powiedzmy między 12-tą a 18-tą a jak nie ma słońca w tych godz to pompa ciepła zrobi robotę ,bojler 400 litrów do łazienek a drugi 200 litrów do kuchni ,tak będzie i nie inaczej ,pzdr ps ,dopiero styczeń a już słońce bije po 35 a nawet 38 kw . Powiedz nam proszę ile już wydałeś w sumie na 3 pompy ciepła, dziesiątki paneli, kilka "bojlerów", sterowniki, itp? No i ile to przyniosło oszczędności? Bo im więcej czytam twoich postów tym bardziej nie wierzę, że ktoś to może robić na prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 30.01.2025 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, chcialbympompe napisał: Powiedz nam proszę ile już wydałeś w sumie na 3 pompy ciepła, dziesiątki paneli, kilka "bojlerów", sterowniki, itp? No i ile to przyniosło oszczędności? Bo im więcej czytam twoich postów tym bardziej nie wierzę, że ktoś to może robić na prawdę. A nie przyszło ci do głowy że nie mam jednego dmu ?? mam też dorosłe dzieci a one też mają swoje domy ,dalej cie to interesuje ? ps a z paneli jestem jak narazie zadowolony czyli już ale będę bardziej jak w końcu zdecyduję dokupić do już prawie kompletu 16 szt ogniw 280 Ah bo puki co biję się z myślami czy mi to potrzebne ale że elektrowni ża mojego życia nikt nie postawi na bank to i energia radośnie co roku 30 proc w góre czego nawet komuna nie robiła więc trzeba samemu sobie radzić bo na NICH nie ma co liczyć. Edytowane 10 godzin temu przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.01.2025 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu W dniu 28.01.2025 o 09:00, prokurator napisał: No piszę że jak świeci to dziennie wykręca około 35 kw a max ile falownik wypuszcza to 8kw bo to jego moc ale to że tyle oddaję niezbyt mnie pociesza dlatego o tych grzałkach. Ta dzienna produkcja 35 - 38 kWh w styczniu 2025 to jest z jednej instalacji i mocy do 10 kWp i falowniku 8 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts