Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pustak izolacyjny marmox thermoblock

majowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te cegły są mocno wydłużone, a cały ciężar jest w nich przenoszony przez trzpienie, wypełnione styrodurem. To budziło obawy mojego projektanta, który ostatecznie nie chciał wziąć odpowiedzialności za ten materiał, ponieważ jego deklarowana wytrzymałość jest niższa niż silikatów, które były murowane powyżej.

W dniu 24.01.2025 o 17:03, majowy napisał:

Byłbym wdzięczny za opinie

18 godzin temu, Ratpaw napisał:

ew. mostki cieplne, badane termowizją, są minimalne i widać je przy konkretnych mrozach.

Jak termowizją wyszukujesz mostki w pionie? Bo w poziomie to sobie załatwiasz styropianem - tu chodzi o minimalizację przewodzenie ciepła do gruntu.

2 godziny temu, Kaizen napisał:

Jak termowizją wyszukujesz mostki w pionie? Bo w poziomie to sobie załatwiasz styropianem - tu chodzi o minimalizację przewodzenie ciepła do gruntu.

Ściana zewnętrzna piwnic jest ocieplona jedynie 5 cm XPS, skąd możliwe mostki. Do gruntu jest ze trzy metry.

Drogie, jakieś 175 zł/m.

Czy te bloczki mają dopuszczenie jako element konstrukcyjny do stosowania w budownictwie? Mają certyfikat wyrobu budowlanego CE lub znak B ?

Te trzpienie z polimerbetonu to już takie ciepłe nie są?

Wiesz jakie są wymiary - średnice tych trzpieni? 5 cm?

Np. u mnie nie ma możliwości już zrobić skutecznej izolacji pionowej fundamentu dlatego taka droga opcje biorę pod uwagę. Z tego co widzę to deklarowana wytrzymałość jest większa niż gazobetonu... więc chyba nie jest tak źle.  A w zestawieniu z konkurencyjnym isomurem właściwości izolacyjne wypadają znacznie lepiej, chyba że jakiś fakt pominąłem..

3 godziny temu, majowy napisał:

Np. u mnie nie ma możliwości już zrobić skutecznej izolacji pionowej fundamentu

Jak możesz dać ten wynalazek, to możesz też dać o tej samej grubości sumarycznej silkę, BK czy cokolwiek innego + XPS. Wyjdzie znacznie taniej i co najmniej równie ciepło. To jest ściema niby zastępująca termoizolację poziomą - i dlatego tak starają się ukryć, jak słabo to izoluje w pionie.

https://www.marmox.co.uk/file-uploads/Thermoblock_Technical_Brochure.pdf

Masz osobno podaną lambdę "core" i "insulation". W pionie to masz "ciepłowody" w postaci tego core o lambdzie 0,130 - Isomur w pionie podaje 0,14. Niby lepiej, ale dalej słabiutko.

3 godziny temu, majowy napisał:

Np. u mnie nie ma możliwości już zrobić skutecznej izolacji pionowej fundamentu dlatego taka droga opcje biorę pod uwagę. Z tego co widzę to deklarowana wytrzymałość jest większa niż gazobetonu... więc chyba nie jest tak źle.  A w zestawieniu z konkurencyjnym isomurem właściwości izolacyjne wypadają znacznie lepiej, chyba że jakiś fakt pominąłem..

Deklarowana wytrzymałość ThermoBlock jest większa niż gazobetonu ale licząc w kN/m2. Thermoblock szerokości 24 cm ma 27 słupków średnicy 32 mm (+/-2 mm) z nano-polymer betonu które punktowo przenoszą obciążenia. Bloczki siporeksu opierają się punktowo na tych słupkach a nie na całej powierzchni. Powinno się sprawdzić nośność bloczków siporeksu na takie punktowe obciążenia (dociski). Może nie ma problemu z takim punktowym dociskiem.

Warstwa termoizolacyjna w takim bloczku 53 mm (+2 mm / -4 mm) wynosi 49 mm.

Masz jakieś obliczenia konstrukcji swojego domu?

3 godziny temu, d7d napisał:

Deklarowana wytrzymałość ThermoBlock jest większa niż gazobetonu ale licząc w kN/m2. Thermoblock szerokości 24 cm ma 27 słupków średnicy 32 mm (+/-2 mm) z nano-polymer betonu które punktowo przenoszą obciążenia. Bloczki siporeksu opierają się punktowo na tych słupkach a nie na całej powierzchni. Powinno się sprawdzić nośność bloczków siporeksu na takie punktowe obciążenia (dociski). Może nie ma problemu z takim punktowym dociskiem.

Nie wprowadzaj w błąd, nic takiego nie ma miejsca. Cegły mają na wierzchu i pod spodem warstwę zbrojenia, która przenosi obciążenia na trzpienie i ponizej na "poduszkę" z zaprawy. Poduszka powinna też być na wierchu bloczka.

3 godziny temu, d7d napisał:

Warstwa termoizolacyjna w takim bloczku 53 mm (+2 mm / -4 mm) wynosi 49 mm.

To jest do wyjaśnienia.

6 godzin temu, majowy napisał:

Po pierwsze, jeśli z wyliczeń wychodzi Ci mozliwe zawilgocenie pierwszej warstwy bloczków na ścianie fundamentowej, to wtedy rozglądasz się za rozwiazaniami alternatywnymi w stosunku do typowo stosowanych tutaj warstw z BK o niskiej lambdzie. Jeśli nie ma problemu z wykraplaniem, to ten marmox nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Druga sprawa: ja mam bloczki o grubości 10 cm, jak gdyby sklejone z dwóch bloczków 5 cm. Zerknij na zdjęcie z mojej budowy. Po drugie, ja kupiłem bloczki o szerokości 12 i 19 cm, czyli mam likwidację mostków termicznych pod wszystkimi ścianami.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpegimage.jpeg

Edytowane przez Ratpaw

17 godzin temu, Kaizen napisał:

To jaki jest sens takiego drogiego rozwiązania zamiast znacznie tańszego pogrubienia XPS?

Taki, że pogrubienie XPS o 5 cm wychodziło niewiele taniej niż thermoblock, a nie niwelowało mostka cieplnego. Pamiętaj, że:

1. XPS daje się tylko na ścianach zewnętrznych, a ja zniwelowałem mostki również pod ścianami działowymi
  2. u mnie ściany piwnicy mają ~3m wysokości, a nie ~1m jak w większości domów bez piwnicy

21 minut temu, Ratpaw napisał:

Taki, że pogrubienie XPS o 5 cm wychodziło niewiele taniej niż thermoblock, a nie niwelowało mostka cieplnego. Pamiętaj, że:

1. XPS daje się tylko na ścianach zewnętrznych, a ja zniwelowałem mostki również pod ścianami działowymi
  2. u mnie ściany piwnicy mają ~3m wysokości, a nie ~1m jak w większości domów bez piwnicy

Jeszcze raz - isomour ani themoblock nie niweluje mostka w pionie. W poziomie możesz sobie XPS czy EPS dokleić do jakiej chcesz ściany.

Godzinę temu, Kaizen napisał:

Jeszcze raz - isomour ani themoblock nie niweluje mostka w pionie. W poziomie możesz sobie XPS czy EPS dokleić do jakiej chcesz ściany.

Efektywnie thermoblock o grubości 100 mm ma lambdę 0,047, więc taką jak kiepski styropian. Mamy więc powiedzmy 80 mm styropianu "normalnego" między betonową ścianą fundamentową (albo piwniczną, jak u mnie) a murem powyżej. Ściana fundamentowa ma jaką temperaturę? Pewnie ok. 5 stopni, jak ziemia. 8 cm styropianu wystarczy do niwelowania mostka termicznego.

13 minut temu, Ratpaw napisał:

Efektywnie thermoblock o grubości 100 mm ma lambdę 0,047, więc taką jak kiepski styropian.

To cytat z materiałów reklamowych?

image.png

I tak przewodzą "ciepłowody". 0,047 może mieć - w poziomie. Albo jakaś sprytnie wyliczona średnia. Bo na dobrą sprawę, to jak cienka ściana z betonu i izolacja. Tylko sprzedana wielokrotnie drożej.

I grubość nie ma znaczenia - nie zmienia lambdy. Generalnie, bywają wyjątki przy klejonych większych grubościach. Ale przy materiale jednorodnym lambda jest taka sama czy masz 1mm czy 1000m.