asaledr 26.01.2025 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 18:20 Budowlaniec zadał mi pytanie czy murujemy na klej czy zaprawę. Bloczki to zwykły biały pustak H+H Podobno teraz każdy na klej w okolicy robi takie coś, ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć. Czyli co wówczas nie trzeba wgl betoniarki, piachu zamawiać cementu tylko jakiś klej w pistoletach się kupuje i tym leci całość? Czy jak to działa. Wytłumaczcie amatorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 26.01.2025 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 19:48 Od dawna tak się robi oczywiście nie każdy ale muruje się na pianoklej , my budowaliśmy jednak klejem z worka do tego wystarczy zwykłe mieszadło czy wiertarka i wiadro bo wydaje się że bloczki wtedy nie mają napręzeń choć może nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 26.01.2025 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 20:14 I wtedy do tego kleju z worka lub pianokleju nie trzeba już żadnego piasku czy cementu? Tylko z wodą się to miesza czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.01.2025 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 20:43 NA klej jest prościej, bo idzie go znaaaacznie mniej niż zaprawy murarskiej klasycznej. klej z worka, woda, mieszadło i tyle. Nie trzeba tyle nosić, mniej się nakłada, mniej wnosi na rusztowanie. Wada: pionowe szczeliny między cegłami nie są wypełniane i trzeba je "pociągnąć" kielnią w zewnątrz, żeby osiągnąć szczelność. I radzę tak robić dla późniejszych oszczędności i komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 26.01.2025 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 21:05 A jakie to ilośći takiego kleju idą przykładowo? Np. na taki dom jakiś mały 120 m2. Paleta? To jest takie coś? https://gazobeton.pl/klejowa-zaprawa-murarska-solbet-do-gazobetonu-0-1-pelna-paleta Wychodzi cenowo ok jeśli paleta 1200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.01.2025 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 23:09 No ja brałem właśnie ok. paletę na powierzchnię 113 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 26.01.2025 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 23:29 To wychodzi bardzo dobrze bo jak sobię przypomnę z dawnych czasów to do robienia zwykłej zaprawy to przyczepy piachu trzeba było ciągnąć, plus cementu, a tak to tylko paleta + woda i lecisz, hmm ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts