Kaizen 10.02.2025 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 5 godzin temu, d7d napisał: Uchwała dotyczy odłączenia się od wspólnotowego grzania? Jeżeli to pytanie retoryczne, to czemu ma służyć? Czytałeś treść? "Nasuwa się natomiast pytanie, czy współwłasnością tą objęte są urządzenia służące do ogrzewania poszczególnych lokali oraz całego budynku, jeżeli budynek wyposażony jest w jednolity system ogrzewania. Na pytanie to należy odpowiedzieć twierdząco. Instalacja grzewcza (w konkretnym stanie faktycznym instalacja c.o.) jest urządzeniem nie służącym wyłącznie do użytku właścicieli lokali. " 5 godzin temu, d7d napisał: Podaj artykuł w UoWM który o tym mówi. To ja też zapytam. Słyszałeś, żeby jakiś artykuł z ustawy mówił? 5 godzin temu, d7d napisał: Czy zabroniona jest Drzwi wejściowe do bloku są tak samo Twoje, jak grzejnik. Możesz wkładkę przekręcić kluczem, ale nie możesz tej wkładki samozwańczo wymienić. Masz całkiem sporo artykułów w UoWL w jaki sposób jest wykonywany zarząd nad nieruchomością wspólną. Pojedynczy członek nie może podjąć żadnych czynności nawet z zakresu zarządu zwykłego wobec części wspólnej (no, może poza stanem wyższej konieczności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2025 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 1 godzinę temu, Kaizen napisał: Jeżeli to pytanie retoryczne, to czemu ma służyć? Czytałeś treść? To nie było pytanie retoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2025 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 1 godzinę temu, Kaizen napisał: To ja też zapytam. Słyszałeś, żeby jakiś artykuł z ustawy mówił? To jest pytanie retoryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2025 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 1 godzinę temu, Kaizen napisał: Masz całkiem sporo artykułów w UoWL w jaki sposób jest wykonywany zarząd nad nieruchomością wspólną. Pojedynczy członek nie może podjąć żadnych czynności nawet z zakresu zarządu zwykłego wobec części wspólnej (no, może poza stanem wyższej konieczności). Nie, nie mam całkiem sporo artykułów w UoWL... Przeczytałem i nie zalazłem informacji dotyczących mocy zamiennego grzejnika c.o. . Pytanie było całkiem konkretne a Ty uciekłeś od tematu. Piszesz jakieś bajki o artykułach z UoWL które nic nie "mówią" . W Narodowym Korpusie Języka Polskiego ciągi ustawa mówi i ustawa stanowi są niemal równoliczne, ale pierwszy występuje tam chyba tylko w sprawozdaniach sejmowych, a drugi w tekstach bardziej zróżnicowanych: w sprawozdaniach, publicystyce i tekstach urzędowych. Ciągi te różnią się więc stylistycznie i pewnie dlatego tylko drugi wydaje się Panu, jako prawnikowi, dopuszczalny. Moim zdaniem oba są akceptowalne, a wybierać należy jeden albo drugi, zależnie od typu wypowiedzi. Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Co-robi-ustawa;15427.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2025 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 10 godzin temu, d7d napisał: To nie było pytanie retoryczne. Więc odpowiem, skoro tego nie widzisz. Tak. 10 godzin temu, d7d napisał: Nie, nie mam całkiem sporo artykułów w UoWL... To przeczytaj cały Rozdział 4 - Zarząd nieruchomością wspólną. Oczywiście, że w ustawie nie będziesz miał wyszczególnionych, czego właściciel konkretnie nie może. Gdzie nie może wbić gwoździa, gdzie nie może wymienić wkładki bębenkowej czy gdzie nie może postawić ścianki (ani gdzie może). W art. 3 ust. 2 masz zdefiniowane, co jest nieruchomością wspólną, a w rozdziale czwartym jak jest zarządzana i przez kogo. Wszystko co zalicza się do nieruchomości wspólnej tak jest zarządzane. A czemu indywidualną opinię o ustawie uważasz za wytyczną dla artykułów to pewnie sam nie wiesz. EOT z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.02.2025 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Odpowiedziałeś TAK. Wiec co ma wspólnego ta uchwała SN III CZP 36/97 z wymianą grzejnika model A na grzejnik model B o podobnych lub analogicznych parametrach? Odróżniasz słonia od mrówki? Art.3. 2. 2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Twierdzisz, że grzejnik c.o. w mieszkaniu nie służy wyłącznie do użytku właściciela lokalu w którym ten grzejnik jest zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicia23 11.02.2025 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Oj grubo poszło w dyskusję czy grzejnik jest częścią wspólną czy nie Jak dla mnie jest moją własnością i mogę sobie z nim robić co mi się podoba. Tak czy inaczej wymieniam stalowy na stalowy z przesunięciem przyłącza pewnie nawet za bardzo w nie nie ingerując (odkucie w posadzce i przesunięcie o jakiś 30 cm). Jeżeli w siarczyste mrozy zabraknie "mocy" to sobie odpalę splita - myślę, że nie zamarznę na kość. Dzięki wielkie za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.02.2025 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Proszę bardzo i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.02.2025 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego wicia23. Gratuluję. == " A ja panu powiem, że ja w ogóle nie lubię chodzic do kina. Na zagraniczny to owszem, pójdę, ale polski? Panie. Nuda...nuda...nic się nie dzieje, proszę pana. Taka twarz aktora zagranicznego, to ona coś...wyraża, a polski aktor. To powiedzmy tak...zapala papierosa, spojrzy w lewo...prawo...prosto...i inic. Nuda. ... Dłużyzna, proszę pana. Aż się chce wyjść z kina! ... I kto za to płaci? Pan płaci, pani płaci, my płacimy...społeczeństwo płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts