Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to problem z instalacją WLZ?

Recommended Posts

Witam

W bloku miałem 2 obwody 2 żyłowe nr 1 i 2. Jeden na Oświetlenie a drugi na gniazda.  Dołożyłem jeszcze dwa obwody na oddzielne gniazdo w kuchni i oddzielne w łazience. nr 3 i 4. Instalacja WLZ jest nowa 5 żyłowa 3 fazowa. Na nowe obwody dałem różnicówkę i przewody 3 żyłowe. Wszystko podłączyłem jak na schemacie. Problem w tym, że dopiero po zmostkowaniu listwy PE i N różnicówka działa. Bez zmostkowania różnicówka nie reaguje na upływ prądu.

Skoro WLZ jest nowa to nie powinno być mostkowania N i PE w rozdzielni ale wygląda na to, że albo PE jest niepodłączony do WLZ albo ma tak dużą rezystancję, że upływ prądu nie następuje i nie ma upływu przewodem PE tylko N przez róznicówkę i dlatego nie rozłącza obwodu. Czy dobrze wnioskuję w tej sytuacji , że coś jest nie tak z instalacją WLZ i przewodem PE w niej?

Bez tytułu.png

Różnicówka sprawdza różnicę między N i L - nie ma znaczenia, czy upływ jest przez człowieka do gruntu, czy do PE czy gdziekolwiek indziej.

Że nie działa to masz na myśli, że nie wyzwala się przy wciśnięciu przycisku?

Jak weryfikujesz, że jest upływ?

Podłączam np. wiertarkę do N wtyczki daję przewód włączam wiertarkę i przewód dotykam do bolca.

Przy mostkowaniu w rozdzielni listwy PE i N wyzwala różnicówkę , bez mostkowania nie wyzwala.

Ja rozumiem że różnicówka "sprawdza" różnicę między L i N ale po to chyba jest PE i bolce ,żeby w przypadku upływu prądu przez bolec i PE wyzwoliło róznicówkę. Tymczasem podczas testu z wiertarką bez mostkowania róznicówki nie wyzwala. Zakładam, że PE ma tak dużą rezystancję, że zamiast upływać przez PE kiedy N stykam z PE podczas pracy wierkatki to prąd przepływa dalej przez N i róznicówka nie "rejestruje" różnicy przepływu prądu. Jak zmostkuję listwę N i PE w rozdzielni, to po zetknięciu N z PE podczas pracy wiertarki prąd zaczyna płynąć przez PE ale dlatego, że jest zmostkowany z N w rozdzielni. Mógłbym to sprawdzić multimetrem dając go w szereg na mostku. Ale Tak mi się wydaje że przepływ jest nie do PE WLZtki ale do N WLZki

Edytowane przez olo75

Pytałem do czego jest podlaczony przewod PE z drugiej strony. Czy jest juz wykonany podzial PEN przed twoja rozdzielnica czy moze podlaczono jako uziemienie przewod wiszacy w powietrzu? Powienienes sprawdzic w dokumentach od OSD jak masz układ sieci i jakie byly warunki przylaczenia gdy robiono ta nowa instalacje.

Edytowane przez Zoe81

W dniu 11.02.2025 o 21:23, olo75 napisał:

Witam

W bloku miałem 2 obwody 2 żyłowe nr 1 i 2. Jeden na Oświetlenie a drugi na gniazda.  Dołożyłem jeszcze dwa obwody na oddzielne gniazdo w kuchni i oddzielne w łazience. nr 3 i 4. Instalacja WLZ jest nowa 5 żyłowa 3 fazowa. Na nowe obwody dałem różnicówkę i przewody 3 żyłowe. Wszystko podłączyłem jak na schemacie. Problem w tym, że dopiero po zmostkowaniu listwy PE i N różnicówka działa. Bez zmostkowania różnicówka nie reaguje na upływ prądu.

Skoro WLZ jest nowa to nie powinno być mostkowania N i PE w rozdzielni ale wygląda na to, że albo PE jest niepodłączony do WLZ albo ma tak dużą rezystancję, że upływ prądu nie następuje i nie ma upływu przewodem PE tylko N przez róznicówkę i dlatego nie rozłącza obwodu. Czy dobrze wnioskuję w tej sytuacji , że coś jest nie tak z instalacją WLZ i przewodem PE w niej?

Bez tytułu.png

Instalacja w rozdzielnicy jest prawie OK. Problemem jest sam przewód PE który dochodzi do rozdzielnicy lub sam wyłącznik różnicowoprądowy.

W tym wypadku albo jest dokonany podział jeszcze przed rozdzielnicą albo ten PE nie jest nigdzie podłączony.

Prześledź skąd ten przewód idzie.

Wyłącznik różnicowo prądowy w rozdzielnicy zacznie działać jeśli PE wychodzące z tej rozdzielnicy wyodrębnisz z przed tego wyłącznika czyli de facto zewrzesz N z PE które do niej wchodzi.

Weź multimetr i sprawdź rezystancję pomiędzy N i PE które wchodzą do tej rozdzielni a najlepiej zaproś elektryka.

Coś co stworzysz sam i będziesz uważał że jest Ok i działa w przyszłości może być powodem tragedii.

Edytowane przez Mareks77