marcinbbb 12.02.2025 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego Kolektory zamontowane zostały w 2012r i nadal kręcą poprawnie więc raczej się im nic nie stanie a nawet jeśli serwis Hewalexa nadal funkcjonuje i elektronikę ogarnie, pompę obiegową mogę sam wymienić, płyn solarny też wymieniam. Złota nie skupuję ponieważ to nie moja bajka, można to tylko raz kupić i raz sprzedać a zysk to raczej losowanie. Gdyby istniała technologia wydobycia złota spod powierzchni ziemi w granicy 50-80km złoto było by w cenie amelinium. Niestety na chwilę obecną najgłębszy odwiert to około 11km. Ja wolę wynajmować coś co należy do mnie, i zarabia na siebie a nadal jest moją własnością - złota nie wynajmę. mózgotrzepy są różne począwszy od cukru, kawy, alko na narko kończywszy. Dlaczego alko kupisz wszędzie o dowolnej porze dnia i nocy a narko już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.02.2025 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 1 minutę temu, marcinbbb napisał: mózgotrzepy są różne począwszy od cukru, kawy, alko na narko kończywszy. Dlaczego alko kupisz wszędzie o dowolnej porze dnia i nocy a narko już nie? A dlaczego sklep, w którym kupisz alko, nazywa się monopolowy? No właśnie, to już wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 12.02.2025 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego PGE i ENERGA w 2015: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2025 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego @gb987t oczy już nie te...14" laptop i FHD nie ogarnia tego co tam napisali. @Ratpaw ja wolę swój monopol z tego powodu PV zakładałem w 2015r, jak większość się ze mnie w tym czasie śmiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 12.02.2025 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego W dniu 22.01.2025 o 23:49, marcinbbb napisał: za 8 miesięcy minie 10 lat od kiedy mam PV a wy tu opłacalności PV OK czasy się zmieniły, zyskacie nic albo bardzo niewiele. Gdybym miał instałować PV zrobił bym magazyn - ale ja to już przerabiałem jak Wy na panele mówiliście okna na dachu Szkoda, że mając taką wiedzę nie udało Ci się zbudować domu, który pochłania mniej niż 1000 kWh miesięcznie w okresie zimowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 12.02.2025 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 9 godzin temu, Ratpaw napisał: W grudniu i styczniu bulisz albo, lepiej, dokładasz PV, moze zamiast tych kolektorów (nie szkoda Ci miejsca na nie?). Wtedy mniej bulisz. Za darmo nic nie ma, ale trzeba nie mieć rozumu, żeby płacić 8500 zł za CO, a mieć możliwość zainstalowania PV i magazynu. Wiele jest gospodarstw, które szuflują po 8 ton węgla przez zimę... Nie chcą słyszeć o ociepleniu budynku czy wymianie instalacji i obniżeniu rachunków. Pracuje w branży kotłowej i jest naprawdę wesoło. Są też tacy co po zainstalowaniu kotła gazowego dostali rachunek 2500zł za jeden miesiąc grzania i wracają do węgla . No ale panie, ja mam 270m domu... Oczywiście bez grama styropianu. Sam będę podpinał na wiosnę Haiera do podłogówki , wleci też kilka paneli na dach. Zamierzam zejść do 3000 kWh rocznie za które będę musiał zapłacić Tauronowi. Ale ja w przeciwieństwie do większości społeczeństwa nie wymagam żeby zestaw pompa+PV grzało "za darmo". Policzone to jest +/- tak , że nawet na nowych zasadach pozwoli mi rocznie zaoszczędzić jakieś 2000 kWh czyli tyle ile idzie mi na ogrzewanie. A czy energia jest droga ? Moja ostatnia faktura to 95gr średnio w taryfie G12W. W grudniu zużyliśmy 520 kWh , w styczniu 530 kWh, w domu jest wszystko na prąd, rodzina 2+1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2025 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego @sito może przypomnę: rekuperacja na silnikach AC, niewielka serwerownia wraz z monitoringiem, alarm, 3 laptopy i 2 drukarki, 2 pompy obiegowe, akwarium to chodzi 24/7 do tego okazjonalne pieczenie chleba, wędzarnia elektryczna, psocenie % a nie policzyłem jeszcze pralki/zmywarki/i kąpieli córy w wieku 13 lat zresztą obie moje Panie używają też suszarek/prostownic do włosów/żelazek prawie codziennie. Uważam że 1000kWh to u mnie standard i nie widzę możliwości aby to zmienić no chyba że będę moim "kobietkom ograniczał prąd ale nie na tym polega życie i rodzina???". Nawet w środku lata kiedy słońca jest na potęgę potrafimy pobrać z sieci 400kWh. Jak pisałem podaje zużycie domu a nie PC a przypominam że moja rodzina chce 23,4*C i ma w tyłku że dla mnie to za ciepło. Więc ja chodzę w krótkim rękawku a one udają że nadal jest im zimno. W lato ja w domu klimę ustawiam na 24*C i mówię im że jest ciepło. Wolę to niż "darmowy chrust" jako urządzenie szczytowe, które może być codziennością, ja też mogę sobie kupić tę kozę i pisać że mój dom zużywa 2000kWh rocznie a palę w kominku bo lubię patrzeć na ogień;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 12.02.2025 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 1 minutę temu, marcinbbb napisał: Wolę to niż "darmowy chrust" jako urządzenie szczytowe, które może być codziennością, ja też mogę sobie kupić tę kozę i pisać że mój dom zużywa 2000kWh rocznie a palę w kominku bo lubię patrzeć na ogień;) Jeśli znasz sposób jak używać tego urządzenia będąc większość dnia poza domem to chętnie poczytam... Szyderczości stopki nie skumałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2025 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego (edytowane) @sito Wiesz ile pobiera piekarnik/wędzarnia elektryczna, destylator, 3 pompy obiegowe i 23,4*C w domu przy pomocy PC? Edytowane 12 Lutego przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.02.2025 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 00:17 Koniecznie dokup paneli, będziesz mógł rozwinąć produkcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.02.2025 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 00:19 12 godzin temu, marcinbbb napisał: Grzejąc chałupę PC wraz ze standardowym zużyciem (pralka, zmywarka, bytowe) średnio miesięcznie schodzi mi 1MWh jakby tego nie przeliczać czyli praktycznie 1200zł. Pomijając kwestię PV zakładamy że ktoś ich nie ma, za zużyty prąd od października do kwietnia 7 miesięcy grzania to około 7000kWh i to mnożąc przez 1,21zł/kWh co daje prawie 8500zł i jest to równowartość 6t/węgla lub 8t/pelletu. Ludzie pokupowali mieszkania po 500k na kredyt , płacą do tego czynsz 1000zł, parę stówek im idzie jeszcze miesięcznie na media i żyją... Przy dwóch pracujących osobach w rodzinie opłaty za energię elektryczną w domu to "waciki". W moim gospodarstwie domowym to całe 4% naszych dochodów a jesteśmy zwykłymi szeregowymi pracownikami. Trudno też oczekiwać żeby nasza egzystencja nic nas nie kosztowała. Oczywiście pamiętam czasy jak paliwo było po 3zł, kWh po 15gr a węgiel po 250 za tonę. Tylko zarobki były inne i nikt z nas raczej do tych czasów nie chce wracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 13.02.2025 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 09:26 14 godzin temu, Kaizen napisał: Jak masz z 10* zimniej to COP jest niższy kilkanaście procent a cena energii jest niższa o czterdzieści procent. I to różnica pomiędzy najniższą a najwyższą temperaturą - grzejąc w dziennym okienku ile się da wcale nie wyjdzie średnia temperatura dużo niższa, niż jak grzejesz 24/7 Teoretycznie masz rację ale: - defrosty jednak są uciążliwe zwłaszcza jak trzeba na już mieć ciepłą CWU, wtedy nie patrzę jaka strefa tylko grzeję, a szybko to wychodzi jak jest cieplej niż zimniej (przy -7 jest jakieś ~5-6kW mocy grzewczej a przy +2 prawie 8kW), a niestety ciepło do defrostów pobiera z aktualnej nastawy zaworu trójdrożnego, i potrafi wychładzać część zbiornika. - okienko dzienne oczywiście wykorzystywane jest w całości w programie CWU i CO, - mam PV na starych zasadach i większość produkcji jest w dziennej, a tak w ogóle to na razie zużyciem energii to się średnio przejmuję, więcej mnie ruszają rachunki za wodę. Bo o ile kiedyś, jak dzieci były mniejsze, to biegały "brudne" ;-), ale teraz jakoś potrafią samodzielnie zużyć całe 190l wody, które w teorii (zwłaszcza jak się ją przegrzewa do mieszania) powinno bez problemu starczyć na 4 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 13.02.2025 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 09:38 a widzieliście TO ; https://www.energa.pl/mala-firma/umowy/prad-dla-firm krawiec , piekarz ,szewc , kiosk, sklep osiedlowy . Jak doliczyć Vat + przesyły to 2zł braknie za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 13.02.2025 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 09:51 Ale na firmę to VAT, a w zasadzie całą fakturę w koszty ;-). W taryfach C trzeba uważać jak zużywa się energię, za pobór/wysyłanie "biernej" liczą więcej niż za czynną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 13.02.2025 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 10:06 '', a w zasadzie całą fakturę w koszty'' tak zabrzmiało jakby nie trzeba było płacić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 13.02.2025 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 11:12 Tu wchodzimy w ekonomię i filozofię ;-). Żyć powiedzmy że musimy, czyli prąd w taryfie G musimy płacić z VAT. W taryfie C prąd musi na siebie zarabiać, albo zwijamy interes i idziemy gdzieś na etat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2025 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 16:09 Znajomy za styczeń na taryfie C, dostał fakturę za 100kWh w wysokości 600zł. Mały zakład naprawczy, więc nie wychodzi kWh. Kwota z vatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2025 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 16:50 7 godzin temu, k1krzysztof napisał: a widzieliście TO ; https://www.energa.pl/mala-firma/umowy/prad-dla-firm krawiec , piekarz ,szewc , kiosk, sklep osiedlowy . Jak doliczyć Vat + przesyły to 2zł braknie za kWh. 6 godzin temu, damiaszek napisał: Ale na firmę to VAT, a w zasadzie całą fakturę w koszty ;-). W taryfach C trzeba uważać jak zużywa się energię, za pobór/wysyłanie "biernej" liczą więcej niż za czynną. krawiec , piekarz ,szewc , kiosk, sklep osiedlowy to mogę być nievatowcy i to że w zasadzie całą fakturę w koszty to najwyżej znaczy że zapłaci ze swoich ~90% tego co ma na fakturze. Czyli niewiele mniej a ponieważ ma firmę to zapłaci dużo więcej niż konsument w grupie G11 czy G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 13.02.2025 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 17:32 Krawiec i Szewc są na karcie podatkowej - nie maja kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2025 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 19:26 Koszty mają tylko nie mogą ich odliczyć z płaconych podatków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts