arks20192 26.02.2025 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego W trakcie rozkładania foli pod ogrzewanie podłogowe po kilku dniach chciałem poprawić jeden ze styropianów i rozciąłem tą folię, okazało się że od spodu tej foli jest sporo wody, myślałem że skądś ta woda naciekła mimo że dach i ściany wszystko jest szczelne. Rozciąłem folie w innym pokoju i tak samo. Po przemyśleniu wygląda na to że ta woda skropliła się z powietrza i warstw pod tą folią mimo że wszystko stało suche przez kilka miesięcy zanim zacząłem układać styropian i folie. Teraz mam pytanie co z tym zrobić pod styropianiem jest 15 cm airium (mineralna piana izolacyjna) a na chudziaku jest izolacja mineralna i ta wilgoć będzie zamknięta pomiędzy folią a izolacją chudziaka i ciężko żeby odparowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.02.2025 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Policzyć i ew. poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arks20192 26.02.2025 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 25 minut temu, Ratpaw napisał: Policzyć i ew. poprawić. co mogę tutaj policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.02.2025 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Godzinę temu, arks20192 napisał: Teraz mam pytanie co z tym zrobić pod styropianiem jest 15 cm airium (mineralna piana izolacyjna) a na chudziaku jest izolacja mineralna i ta wilgoć będzie zamknięta pomiędzy folią a izolacją chudziaka i ciężko żeby odparowała. Ja za późno to zauważyłem. Jakbym wcześniej zdawał sobie sprawę, jak wilgotny mam styropian, to bym nie dawał folii. Zadbaj, żeby nie było szczelin i nie dawaj folii. Od wylewki pewnie EPS odrobinę nasiąknie, ale przez lata będzie mógł wyschnąć i będzie bardziej energooszczędnie. O ile ekipa od podłogówki nie położy się Rejtanem, że musi być folia. W dniu 10.01.2018 o 20:44, Kaizen napisał: Ale jak to zobaczyłem, to zacząłem się zastanawiać, czy nie jest za późno na ochronę styro. Może lepiej, żeby z czasem mógł odparować wilgoć, którą już zdążył złapać? Folię pod styro wywinąłem na ściany, więc styro jest ze wszystkich stron otoczony folią. A jak widać wilgoć zdążył złapać. A widać to tylko dzięki tandetności najtańszej folii, która prześwituje. Tam, gdzie dałem lepszą (trzy rolki taniej zabrakło) nie widać problemu. Nie widać go też z pewnością gdy ktoś da folię alu bo wierzy, że w betonie rozchodzi się promieniowanie cieplne i trzeba je odbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arks20192 26.02.2025 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego niestety szykuje pod anhydryt więc cała folia super szczelnie + dylatacje z mankietem ale chyba poczekam na cieplejszą pogodę i będę to jakoś suszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.02.2025 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 1 godzinę temu, arks20192 napisał: co mogę tutaj policzyć? Czy dać folię czy nie dać, bo pod nią albo nad nią moze się skraplać woda. Wykonawcy w ciemno dają folię tam gdzie "zawsze robili". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arks20192 26.02.2025 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 6 minut temu, Ratpaw napisał: Czy dać folię czy nie dać, bo pod nią albo nad nią moze się skraplać woda. Wykonawcy w ciemno dają folię tam gdzie "zawsze robili". ale ty czytasz te posty na które odpisujesz? Bo wygląda na nabijanie postów bo to co piszesz nic nie wnosi. Porównaj sobie to co piszesz z tym co napisał Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts