Sativum 11.03.2025 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Hej, Mimo przebrnięcia przez tuziny stron wątków nie znalazłem porady, stąd ten wątek. Mamy dylemat jaką pompę zamontować do nowego domu ok 120m2. Rozterka dotyczy sesnsowności wydania 25 tys + robocizna i osprzęt na pompę Panasonic high performance vs pompa typu hisense lub haier 5 kW. W cenie Panasonica mamy trzy tańsze pompy. COP i wydajność do -5 przyzwoita. W razie mrozów będzie odpalona dodatkowo klimatyzacja - jako drugie źródło ciepła na makwiększe mrozu (kilkanaście dni w roku) Drugie pytanie: split czy monoblok? Dziękuję z góry za podzielenie się doświadczeniem. Dane z ciepło.app: Pokaż menuCiepło Właściwie Wynik Dobór grzejników Edytuj budynek PDF Dom jednorodzinny parterowy 142m2 ogrzewane, 2023+ Brzoza (Powiat bydgoski, Województwo kujawsko-pomorskie) Udostępnij ten wynik: https://cieplo.app/wynik/2gvmy A Dom niskoenergetyczny PoddaszenieogrzewaneParterogrzewanybez podpiwniczenia Instalatora dobrze mieć blisko a serwis jeszcze bliżej Znajdź w okolicy firmy od pomp ciepła, kotłów albo fotowoltaiki. Zapytaj o wyceny 4,0kW to szacowana moc grzewcza (C.O. + CWU) 8 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU) Dom bardzo czysty! Ogrzewanie emituje tylko 1kg pyłów rocznie. Dom w większości (~65%) korzysta z energii odnawialnej. Ogrzewanie emituje 2t kopalnego CO2 rocznie. Chyba, że masz fotowoltaikę? W skrócie o budynku Lokalizacja Brzoza, Polska Dane klimatyczne dla m. Bydgoszcz, PL Powierzchnia ogrzewana 142m2 (parter) Dlaczego tak mało/tak dużo? Jakość izolacji znakomita — ściany (20cm), strop - podłoga poddasza (30cm), podłoga parteru (15cm) Średnia temperatura w domu 21,0°C Ogrzewanie Pompa ciepła powietrze-woda Instalacja c.o: 100% podłogowe/ścienne, max. temp. 35°C ✗ fotowoltaika ✗ kolektory słoneczne Zobacz pełne informacje o budynku Wyślij wynik mailem Szacunkowe zapotrzebowanie na moc i energię cieplną Moc grzewcza: 4,0kW (C.O. + CWU) Ogrzewanie budynku 3,8kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -18,0°C i średniej temperaturze w domu 21,0°C. 1,8kW – przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 2,0°C i średniej temperaturze w domu 21,0°C. 27W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą 2,5kW – moc w temperaturze biwalentnej -5°C Temperaturę biwalentną można wybrać różnie – zależnie od rodzaju i trybu pracy drugiego źródła ciepła. Gdy drugim źródłem ciepła są grzałki, optymalnym wyborem będzie temperatura, w której udział pompy ciepła wyniesie min. 95%. Tutaj więcej na ten temat. Tryb równoległy (najczęściej stosowany) Poniżej temp. biwalentnej, aż do -18,0°C, pompa ciepła jest wspomagana przez drugie źródło ciepła. Udział pompy ciepła** 88% 95% 99% Temp. biwalentna -1°C -5°C -10°C Moc w temp. biwalentnej* 2,1kW 2,5kW 3,0kW Tryb alternatywny Poniżej temp. biwalentnej pracuje tylko drugie źródło ciepła. Udział pompy ciepła** 87% 95% 99% Temp. biwalentna -4°C -8°C -13°C Moc w temp. biwalentnej* 2,4kW 2,8kW 3,3kW * Moc grzewcza, jaką pompa ciepła musi dostarczyć w danej temp. biwalentnej i przy temperaturze zasilania, jakiej wymagać będzie wtedy twoja instalacja grzewcza. ** Udział energii produkowanej przez sprężarkę pompy ciepła w sezonowej produkcji ciepła (reszta przypada na drugie źródło ciepła). Podgrzewanie wody kranowej (CWU) Wymagania: dla 1 osoby, Tylko prysznice. 0,2kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU Nie dolicza się jej w przypadku pomp ciepła dobieranych w trybie biwalentnym. ~80l odpowiednia do potrzeb pojemność bojlera Jeśli będzie jakieś dodatkowe dogrzewanie CWU (np. grzałka) to można sobie pozwolić na mniejszą pojemność. Energia cieplna: ~9 276kWh = 33GJ (C.O. + CWU) EU ≈ 65kWh/m2/rok wskaźnik zapotrzebowania na energię użytkową (C.O + CWU) EP ≈ 46kWh/m2/rok wskaźnik zapotrzebowania na nieodnawialną energię pierwotną (C.O + CWU). Wyznacza klasę energetyczną budynku. Ogrzewanie budynku 7 976kWh = 29GJ projektowe roczne zużycie energii cieplnej na ogrzewanie Po inżyniersku: energia użytkowa. To przeciętna ilość energii cieplnej, jaką budynek zużyje na ogrzewanie zimą – na podstawie danych pogodowych z lat 1991-2020 dla m. Bydgoszcz. Ostatnie zimy są raczej cieplejsze, więc ta wartość nie jest osiągana. 5 359kWh = 19GJ zużycie energii cieplnej na ogrzewanie w sezonie 2022/2023 Mniej więcej tyle powinno wynosić zużycie energii ostatniej zimy. Ta liczba nadal może być zawyżona względem rzeczywistości, ponieważ wpływa na nią wiele czynników, których tutaj nie jesteśmy w stanie dokładnie uwzględnić. W pierwszym sezonie grzewczym na pewno będzie więcej. Zużycie energii cieplnej może być nawet o 50% wyższe niż to, co tutaj wychodzi. Wynika to stąd, że budynek musi wyschnąć po budowie. Drugi sezon grzewczy będzie już normalniejszy. 44kWh – przeciętne dobowe zużycie energii cieplnej na ogrzewanie Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 2,0°C i średniej temperaturze w domu 21,0°C. Podgrzewanie wody kranowej (CWU) 1 300kWh = 5GJ mocno szacunkowe roczne zużycie energii cieplnej na podgrzewanie CWU Zużycie energii na przygotowanie CWU ogromnie zależy od wielu czynników, dlatego ta wartość może być mocno orientacyjna. W instalacji ciepłej wody z cyrkulacją zapotrzebowanie na energię może być spokojnie o 50% wyższe. Sugestie w sprawie doboru źródła ciepła Energia odnawialna Pompa ciepła OZE ETS2: 0zł Pompę ciepła lepiej dobrać kilowat za małą niż kilowat za dużą. Zbyt duże urządzenie odnotuje gorszą sprawność przez 90% sezonu grzewczego i dużo szybciej się zużyje, podczas gdy zbyt mała pompa ciepła będzie jedynie potrzebowała wspomagania innym źródłem ciepła przez 5-10% sezonu. Im starszy budynek, tym bardziej wskazane jest wykonanie profesjonalnego bilansu cieplnego (OZC), gdyż dokładność niniejszego oszacowania może być niewystarczająca! Pompy ciepła przeważnie dobiera się inaczej niż kotły – w trybie biwalentnym, czyli nie dla -18°C lecz dla -5°C – nazywa się to temperatura biwalentna. Poniżej -5°C za oknem włącza się odatkowe dodatkowe źródło ciepła (zwykle grzałki, choć może być też kocioł gazowy lub inny) i albo wspomaga sprężarkę pompy ciepła, albo zupełnie ją zastępuje. Stąd wymagana moc pompy ciepła w trybie biwalentnym jest mniejsza: przy -5°C pompa ciepła ma osiągać 2,5kW (dla wymaganej wówczas temperatury zasilania instalacji grzewczej). Natomiast dodatkowe źródło ciepła musi dostarczyć 4,0kW przy -18°C. Tak dobrana pompa ciepła może być mniejsza (czyli ładne kilka tysięcy tańsza) a wciąż pokryje min. 95% sezonowego zapotrzebowania na ciepło. Dodatkowe źródło ciepła dostarczy jedynie max. 5% energii, więc nawet jeśli będą to grzałki, to ich wpływ na roczny rachunek za prąd będzie niewielki. Więcej o doborze mocy pompy ciepła Kocioł na drewno bez podajnika z buforem ciepła OZE ETS2: 0zł Kocioł podajnikowy na pellet drzewny OZE ETS2: 0zł Kocioł podajnikowy na zrębkę drzewną OZE ETS2: 0zł Kominek / piec na drewno OZE ETS2: 0zł Ogrzewanie elektryczne akumulacyjne (z fotowoltaiką = OZE) ETS2: 0zł Ogrzewanie elektryczne nieakumulacyjne (z fotowoltaiką = OZE) ETS2: 0zł Energia nieodnawialna Paliwa kopalne (węgiel/gaz/olej) do ogrzewania domów będą obłożone nową opłatą emisyjną od 2027 roku (to mniej niż trzy lata!). Dowiedz się więcej Kocioł węglowy bez podajnika, bez bufora ciepła ! ETS2: ~600zł Kocioł węglowy bez podajnika, z buforem ciepła ETS2: ~400zł Najlepiej gdyby moc kotła wynosiła ok. 6kW a pojemność bufora ok. 900l. Wtedy jedna wizyta w kotłowni, jeden załadunek i jedno rozpalenie prawie zawsze wystarczy, by nagrzać bufor na co najmniej pełną dobę. Można oczywiście dobrać mniejszy kocioł i/lub mniejszy bufor – licząc się z tym, że konieczne będą częstsze odwiedziny kotłowni. Tutaj sprawdzisz, czy w twoim regionie można instalować nowoczesne kotły węglowe z buforem ciepła (niestety jest parę miejsc, gdzie nie można). Tutaj znajdziesz listę (niepełną) nowoczesnych kotłów na węgiel. Tutaj znajdziesz dokładniejszy opis obliczania pojemności bufora. Kocioł podajnikowy na węgiel ekogroszek ETS2: ~400zł Kocioł gazowy ETS2: ~200zł Kocioł olejowy ETS2: ~400zł Koszty ogrzewania i sposoby ich zmniejszenia Roczny koszt ogrzewania budynku (bez CWU) W oparciu o szacowane zużycie energii z zimy 2022/2023. Roczny koszt ogrzewania (zł)1 100zł1 400zł1 600zł1 900zł2 100zł2 100zł2 200zł2 700zł3 400zł4 100zł6 000złKoszt ETS2 (od 2027)Koszt paliwa / energiiPompa ciepłagruntowaPompa ciepłapowietrznaKocioł na drewnoKocioł węglowybez podajnikaKocioł na pelletKociołpodajnikowy nawęgielekogroszekGaz z dużej butliGaz ziemnyKocioł olejowyOgrzewanieelektryczneakumulacyjneOgrzewanieelektrycznenieakumulacyjne0k2k4k6k8kHighcharts.com Źródła danych i założenia wykorzystane do oszacowania kosztów ogrzewania Podaj własne ceny paliw/energii Najbardziej opłacalne opcje modernizacji budynku Dom jest dobrze ocieplony. Za rozsądne pieniądze nic tu nie poprawisz. Którędy ucieka ciepło Drzwi: 4 %Strop - podłoga poddasza: 4 %Podłoga parteru: 20 %Ściany zewnętrzne: 22 %Okna: 24 %Wentylacja: 26 %Highcharts.com Edytuj parametry budynku × Pełne informacje o budynku Wymiary obrysu budynku pow. zabudowy: 163m2 Regularny obrys budynku Powierzchnia wewn. jednego piętra 142m2 Powierzchnia całkowita budynku 242m2 Powierzchnia ogrzewana* 142m2 Kubatura przestrzeni ogrzewanej* 370m3 Wysokość piętra 2,6m Ogrzewane piętra parter Nieogrzewane piętra poddasze Dach dach skośny z poddaszem Ściany 44cm, konstrukcja: beton komórkowy, izolacja: styropian grafitowy 20cm Izolacja od góry Strop - podłoga poddasza, Celuloza 30cm Izolacja od dołu Podłoga parteru, Styropian grafitowy 15cm Drzwi i okna Okna: 8 szt. (nowe z trzema szybami) + drzwi balkonowe 0 szt. + duże przeszklenia 1 szt. /łączna powierzchnia 26m2/ Drzwi: 1 szt. (nowe metalowe) Garaż Brak Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła Temperatura w części ogrzewanej 21,0°C * Wartości wyliczone na podstawie zewnętrznych wymiarów budynku. Na pewno będą większe niż podana w projekcie powierzchnia użytkowa. To nie błąd – to powierzchnia użytkowa w projekcie jest zaniżona. Nie wliczają się do niej części pomieszczeń, które jak najbardziej są ogrzewane (np. klatki schodowe, skosy na poddaszu). Zamknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 11.03.2025 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca cytat "Mamy dylemat jaką pompę zamontować do nowego domu ok 120m2. Rozterka dotyczy sesnsowności wydania 25 tys + robocizna i osprzęt na pompę Panasonic high performance vs pompa typu hisense lub haier 5 kW. W cenie Panasonica mamy trzy tańsze pompy. COP i wydajność do -5 przyzwoita. W razie mrozów będzie odpalona dodatkowo klimatyzacja - jako drugie źródło ciepła na makwiększe mrozu (kilkanaście dni w roku) Drugie pytanie: split czy monoblok? " koniec cytatu . Rachunek ekonomiczny jest prosty - tania ale z jak najlepszym sterowaniem i grzałkami np; 1+2kW , wtedy klima jest zbędna / klimatyzacja do ogrzewania przy -15 C będzie droższa nisz pompa / drugie pytanie - to zależy czy zrobisz sam , ze szwagrem itp. a dobrze to monoblok , jak nie to split ale będzie drożej , też ekonomia . Tak piszę i w duchu się wku.. bo takich cen na pompy jak zakładałem nie było a zaczynaja się od 4 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.03.2025 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Czyli jaka? Masz do polecenia konkretną? Nikt sam tego robić nie bédzie. Tym bardziej, że trzeba zamontować zbiornik CWU, pompę obiegową, grupę bezpieczeństwa, filtr itp. ani się na tym nie znam, nie mam narzędzi i nie mam czasu. Klima to zapasowe źródło grzania przy dużych mrozach. Nie ma pracować non stop, a i tak będzie (komfort latem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.03.2025 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Wywołany przez Ciebie Haier działa mi bez problemu ze sterownikiem IMS-PC, który niedawno dorobił się funkcji współpracy ze stacjami pogodowymi. Dzięki temu bardziej precyzyjnie można sterować temperaturą czynnika. Ja bym się dziś w ogóle nie wahał i drugi raz kupił monobloka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 12.03.2025 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 15 godzin temu, k1krzysztof napisał: cytat "Mamy dylemat jaką pompę zamontować do nowego domu ok 120m2. Rozterka dotyczy sesnsowności wydania 25 tys + robocizna i osprzęt na pompę Panasonic high performance vs pompa typu hisense lub haier 5 kW. W cenie Panasonica mamy trzy tańsze pompy. COP i wydajność do -5 przyzwoita. W razie mrozów będzie odpalona dodatkowo klimatyzacja - jako drugie źródło ciepła na makwiększe mrozu (kilkanaście dni w roku) Drugie pytanie: split czy monoblok? " koniec cytatu . Rachunek ekonomiczny jest prosty - tania ale z jak najlepszym sterowaniem i grzałkami np; 1+2kW , wtedy klima jest zbędna / klimatyzacja do ogrzewania przy -15 C będzie droższa nisz pompa / drugie pytanie - to zależy czy zrobisz sam , ze szwagrem itp. a dobrze to monoblok , jak nie to split ale będzie drożej , też ekonomia . Tak piszę i w duchu się wku.. bo takich cen na pompy jak zakładałem nie było a zaczynaja się od 4 tys Dla uspokojenia i z doświadczenia muszę ci podpowiedzieć że haier 8kw bez grzałek grzał dwa domy tz 1-szy 120m2 wtedy a teraz nowy 140m2 i przy temp minus 19 stopni grzał jak by nigdy nic ,dalej było w domu plus 23 z hakiem więc bać się nie musisz że mocy braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.03.2025 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Dzięki Panowie za podzielenie się opinią. Wątpliwość z Hairem mam taką, że 8 kW to 2x za dużo jak na ten dom? Czy potrafi zmodulować do 2 kW? Nie mogę znaleźć info nawet na stronie producenta ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.03.2025 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca IMS-PC to ten, który używam z powodzeniem. Skoro 8 kW to 2x za dużo jest 5 kW. Moim zdaniem jednak lepiej gdy jest za dużo, ponieważ można wygrzewać posadzkę w tanich strefach taryfowych, a podczas dużych mrozów zwyczajnie wybrać inny harmonogram (grzanie non-stop). Typowo pompy ciepła potrafią zejść do 30% swojej mocy nominalnej, ale ja bym się tym nie przejmował. Na dobrze ocieplone 120 m2 wziąłbym 5kW i tyle. IMS-PK nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.03.2025 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Dzięk Ratpaw! Warto dokupić te moduły? Co robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.03.2025 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) https://emertronik.pl/ims-pk.html Ja nie mam, nie potrzebuję. Jeszcze od siebie dodam, że warto mocować IMS-PC na magnesach, np takich: MAGNES NEODYMOWY Z OTWOREM POD WKRĘT 15x5 mm / okrągły / walcowy / mocny Wypróbowałem kilka innych i ten trzyma się najlepiej. Do tego odpowiednie śrubki i nakrętki i można bezinwazyjnie mocować z tyłu pompy ciepła, bez wiercenia w blasze i późniejszego rdzewienia. Używam ims-a wraz ze stacją pogodową. Można go też ustawić do współpracy z darmową "pogodynką" wttr.in. Muszę się pochwalić, że sam przekonałem dewelopera tego ims-a do dodania takiej funkcjonalności, ponieważ moja pompa jest zainstalowana po słonecznej stronie budynku i wbudowany w Haiera czujnik temperatury mocno przekłamywał w górę i pompa nie dogrzewała domu w trybie adaptacyjnej krzywej grzewczej (czyli full auto). Mam stacje Ecowitt, ale będzie też działać z dowolną, która raportuje do www.wunderground.com. To jest dla mnie bardzo duży plus tego sterownika. No i też to, że autor softu potrafi się przychylić do prośby klienta i dodać taką funkcję. Taki Panasonic olałby mnie ciepłym moczem Edytowane 12 Marca przez Ratpaw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.03.2025 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 14 godzin temu, Sativum napisał: Wątpliwość z Hairem mam taką, że 8 kW to 2x za dużo jak na ten dom? Czy potrafi zmodulować do 2 kW? Nie mogę znaleźć info nawet na stronie producenta Istotne- jest ; - jaką ma moc przy - 20 C na zewnątrz, - a nie ile ma w nazwie mocy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 13.03.2025 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 15 godzin temu, Sativum napisał: Dzięki Panowie za podzielenie się opinią. Wątpliwość z Hairem mam taką, że 8 kW to 2x za dużo jak na ten dom? Czy potrafi zmodulować do 2 kW? Nie mogę znaleźć info nawet na stronie producenta ten? Nie zejdzie z modulacją tak nisko chyba że dokupisz autorski sterownik ale można i w zasadzie warto przewymiarować pompę a zapanować można nad nia np zwykłym termostatem pokojowym za 2 stówki, większa pompa to mniej defrostów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 13.03.2025 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) 10 godzin temu, Sativum napisał: Dzięk Ratpaw! Warto dokupić te moduły? Co robią? Poprawiają fabrykę i to dosyć radykalnie , sam mam sterownik w pompie która nie gogła zejść fabrycznie niżej niż 30 proc a teraz nawet na 15 Hz normalnie chodzi pobierając w taką pogodę jaką mamy teraz poniżej 300 wat z bardzo dużym COP, jednym słowem warto brać ten sterownik w ciemno . Edytowane 13 Marca przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.03.2025 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca Godzinę temu, prokurator napisał: Poprawiają fabrykę i to dosyć radykalnie , sam mam sterownik w pompie która nie gogła zejść fabrycznie niżej niż 30 proc a teraz nawet na 15 Hz normalnie chodzi pobierając w taką pogodę jaką mamy teraz poniżej 300 wat z bardzo dużym COP, jednym słowem warto brać ten sterownik w ciemno . Na ims-pc schodzisz do 15 Hz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 13.03.2025 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 15 minut temu, Ratpaw napisał: Na ims-pc schodzisz do 15 Hz? Nie wiem czy na tym czy na tym drugim ale da się zejść ,sęk że nie pamiętam o którym sterze była mowa a z tego co wiem są do haiera nie dwa ale trzy autorskie sterowniki , ja nie mam już haiera tylko inną pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.03.2025 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) Jeszcze raz dzięki. Trochę duży przeskok wydajności pompy 5 kW vs 8 kw, nie uważacie? Nie do końca to jest najważniejsze - jak sam trafnie zauważasz: Edytowane 13 Marca przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 13.03.2025 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 5 kilowatowy ma wymiennik płytowy a 8-ka ma wymiennik rurowy i chyba tu siedzi ta lepsza wydajność tej mniejszej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.03.2025 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 1 godzinę temu, Sativum napisał: Trochę duży przeskok wydajności pompy 5 kW vs 8 kw, nie uważacie? Te tabele są błędne. Nawet na polskiej stronie oficjalnego dystrybutora są błędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.03.2025 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca A gdzie są poprawne? pieniądze te same, a specyfikacja lepsza: Ma ktoś z Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.03.2025 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca Godzinę temu, Sativum napisał: A gdzie są poprawne? Na stronie producenta. Godzinę temu, Sativum napisał: pieniądze te same, a specyfikacja lepsza: COP = 5 to się osiąga nie inną pompą, tylko większą, pozwalając jej na pracę jak najbliżej minimum modulacji. Innymi słowy trzeba lekko przewymiarować i nawet CWU grzać na 30% mocy. Wtedy będzie taki cop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.03.2025 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca jeśli haierhvac.eu to strona producenta, to plansze (dane) są takie same. Brak info o wydajności przy 2st i niższych mnie martwi... 22 godziny temu, Ratpaw napisał: Na stronie producenta. COP = 5 to się osiąga nie inną pompą, tylko większą, pozwalając jej na pracę jak najbliżej minimum modulacji. Innymi słowy trzeba lekko przewymiarować i nawet CWU grzać na 30% mocy. Wtedy będzie taki cop. Przewymiarowana pompa lepsza? Wszystko co przeczytałem na temat pomp wskazuje że lepiej mieć mniejszą pompę i niższej mocy grzewczej i stabilniejszą pracą niż większą. Możesz podać źródła? Chętnie poczytam. Oto co GTP rzecze: Najwyższy COP (Coefficient of Performance) pompy ciepła uzyskuje się w warunkach, gdy: Jest jak najmniejsza różnica temperatur między dolnym a górnym źródłem Im mniejsza różnica temperatur między źródłem ciepła (np. gruntem, powietrzem, wodą) a temperaturą zasilania instalacji, tym wyższy COP. Dlatego pompy ciepła najlepiej współpracują z niskotemperaturowym ogrzewaniem (np. podłogowym), gdzie temperatura zasilania to np. 30-35°C, a nie 50-60°C jak w tradycyjnych grzejnikach. Wykorzystuje się ogrzewanie płaszczyznowe (podłogowe, ścienne, sufitowe) Systemy niskotemperaturowe wymagają mniejszej temperatury zasilania, co zwiększa efektywność pompy ciepła. Pompa działa w trybie stabilnym (praca ciągła, bez częstych załączeń i wyłączeń) Modułacja mocy i dobrze dobrana pompa ciepła zapobiega częstemu cyklowaniu sprężarki, co obniża zużycie energii i poprawia COP. Brak konieczności używania grzałki elektrycznej Jeśli pompa ciepła nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości ciepła i uruchamia się dodatkowa grzałka elektryczna, efektywność spada. System jest dobrze zaizolowany Straty ciepła w budynku są minimalne, co oznacza, że pompa nie musi pracować na wysokich obrotach. Pompa działa w trybie podgrzewania ciepłej wody użytkowej przy niższych temperaturach Jeśli temperatura przygotowywanej wody użytkowej jest ustawiona np. na 45°C zamiast 55°C, COP będzie wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts