Ratpaw 14.03.2025 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 22 minuty temu, Sativum napisał: jeśli haierhvac.eu to strona producenta, to plansze (dane) są takie same. Brak info o wydajności przy 2st i niższych mnie martwi... Kiedyś ściągnąłem instrukcję prosto z Chin i dane były inne niż z polskim tłumaczeniu instrukcji. 22 minuty temu, Sativum napisał: Przewymiarowana pompa lepsza? Wszystko co przeczytałem na temat pomp wskazuje że lepiej mieć mniejszą pompę i niższej mocy grzewczej i stabilniejszą pracą niż większą. Możesz podać źródła? Chętnie poczytam. Jest oczywiste, że wymienniki ciepła: parownik oraz wymiennik płytowy/rurowy wymiarów nie zmieniają przy modulacji mocy, więc mają największą sprawność przy najmniejszej mocy. Właściwie nie wprost jest to napisane w punkcie 1., który łaskawy byłeś przytoczyć wcześniej: 22 minuty temu, Sativum napisał: Jest jak najmniejsza różnica temperatur między dolnym a górnym źródłem Im mniejsza różnica temperatur między źródłem ciepła (np. gruntem, powietrzem, wodą) a temperaturą zasilania instalacji, tym wyższy COP. Dlatego pompy ciepła najlepiej współpracują z niskotemperaturowym ogrzewaniem (np. podłogowym), gdzie temperatura zasilania to np. 30-35°C, a nie 50-60°C jak w tradycyjnych grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.03.2025 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca Jeżeli celujesz w Haier, to przy - 15 C na zewnątrz; -pompa 5kW - ma tylko 2,3 kW, -pompa 8kW - ma 3,5 kW mocy, Wartości modulacji mocy; - masz krzywe przerywane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 19.03.2025 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca W dniu 14.03.2025 o 16:25, Andrzej5101 napisał: Jeżeli celujesz w Haier, to przy - 15 C na zewnątrz; -pompa 5kW - ma tylko 2,3 kW, -pompa 8kW - ma 3,5 kW mocy, Wartości modulacji mocy; - masz krzywe przerywane Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts