Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto ogrzewać gazem? Wybór metody ogrzewania w ogóle

brzeczu22

Recommended Posts

Zamierzam wybudować domek w technologii szkieletowej, albo jakiś gotowy (Timber Mood, Modularen, Hyta) albo z jakimś generalnym wykonawcą. Tak max. 80-90 mkw powierzchni użytkowej. Będzie z antresolą lub przynajmniej z wysokim salonem.

Na razie będzie wykorzystywany tylko w miesiącach ciepłych oraz incydentalnie w długie weekendy czy święta (również zimowe). Ale chcę się przygotować na sytuację, w której przeprowadzę się tam na stałe w perspektywie następnych 10-15 lat.

Na pewno będę podłączał fotowoltaikę (albo dach ze zintegrowanymi panelami). Ale mam również możliwość podłączenia gazu, linia idzie w drodze obok działki.

Zastanawiam się nad wyborem sposobu ogrzewania. Pomysły mam takie:

1. Ogrzewanie podłogowe elektryczne wspomagane przez klimatyzatory w każdym pokoju oraz kozę/kominek.
  2. Ogrzewanie wodne (czy to podłogowe czy zwykłe kaloryfery) z pompą ciepła, wspomagane klimatyzatorami czy kozą tylko w wyjątkowych okolicznościach. Ewentualnie jeśli będzie kominek, to z płaszczem wodnym.
  3. J.w. ale z piecem gazowym.

Moje myśli idą w kierunku ogrzewania wodnego, bo łatwo do tego podłączyć różne źródła ciepła. A w związku ze zmieniającą się sytuacją na świecie, chcę trochę zdywersyfikować potrzeby. Dzisiaj zapewne opłaca się prąd i fotowoltaika, ale może np. za 10 lat będzie tani gaz. Myślę zdecydowanie długoterminowo.

Jakie macie przemyślenia na ten temat? Czy warto robić podłączenie gazu (szczególnie, że podobno po 2030 r. nie będzie to już możliwe)?

Mam domek szkieletowy, gaz w drodze i ogrzewam go prądem :)

To jedyny słuszny kierunek.

Kozę mam bo czekałem długo na przyłącze i musiałem suszyć wnętrze. Korzystamy z niej kilkanaście razy w sezonie grzewczym. 

Kupiłem pompę która czeka na montaż do podłogówki , do tego klima i nic więcej Ci nie potrzeba. Ogrzanie takiego szkieleciaka to jakieś 1300-1500 kWh ( bez CWU ). 

W dniu 18.03.2025 o 17:58, mistalova napisał:

Śmiem wątpić. Chyba, że te 1,5MWh to energia dostarczona do PC - wtedy tak, bez problemu.

Expand  

Jeszcze raz :

Kupiłem pompę która czeka na montaż do podłogówki , do tego klima i nic więcej Ci nie potrzeba. Ogrzanie takiego szkieleciaka to jakieś 1300-1500 kWh ( bez CWU ). 

W dniu 19.03.2025 o 15:42, sito napisał:

Jeszcze raz :

Expand  

No fakt, jeszcze raz:

piszesz o energii dostarczonej do domu czy PC?

Bo jeśli te 1,5MWh to energia dostarczona do PC, to nawet przy SCOP=4 oznacza 6MWh dostarczonej do domu.

Pompa czeka na podłączenie, więc raczej nie do pompy....

Z drugiej strony pisze o klimatyzacji .... a ta SCOP też ma >1

O rozmiarze tego sxkieleciaka nie napisał, a to robi różnicę.

Umówmy się przy 1500 kWh i wspomnianych przez autora wątku 80m2 to daje 19 kWh/M2... prawie pasywny ;)

Może sito grzeje mniejszy metraż?

Edytowane przez Zoltyyy

Kominek, koza, piece... Miłe ciepło promieniowania, gdy się w nich pali lecz rano kiepsko się wstaje... Ogrzewanie CENTRALNE domu szkieletowego wg MOICH doświadczeń opisywałem w wątku: https://forum.murator.pl/topic/277352-jak-najlepiej-ogrzewa%C4%87-szkieletowy-domek-letniskowyca%C5%82oroczny/

Gdybym miał w pobliżu gaz, podłączyłbym go bez wahania. Gazem można grzać dom, wodę użytkową, na gazie można gotować etc. itd. usw.

Prąd jest wyłączany znacznie częściej niż gaz. Poza bieżącymi pracami konserwacyjnymi wykonywanymi na sieci, póki co jest zawsze. Warto mieć zdywersyfikowane źródła ciepła.

Alternatywą jest PC.

Brak prądu unieruchamia również kocioł gazowy i pompy C.O., ale rzeczywiście łatwiej i taniej zrobić kilkugodzinne podtrzymanie dla tych 100-150W niż dla PC.

Przy gazie nie ma problemu: defrostów, dogrzewania grzałką, mocy w niskich temperaturach;  są inne: papierologia i koszty przyłącza, przeglądy roczne, no i gaz w domu.

Ja akurat mam gaz, bo dom stary i instalacja grzejnikowa - żeby zrównać koszty grzania PC z gazem, musiałbym najpierw zainwestować jakieś 60 tys w lepszą izolację dachu i wymianę okien żeby poprawić SCOP.

Opcja gaz + tania PC na okresy przejściowe i mamy dwa w jednym: przy cenach pom rzędu kilku tys. ...

Edytowane przez Zoltyyy

W dniu 21.03.2025 o 08:27, boguslaw napisał:

Gdybym miał w pobliżu gaz, podłączyłbym go bez wahania. Gazem można grzać dom, wodę użytkową, na gazie można gotować etc. itd. usw.

Expand  

Samo przyłącze , koparka , kocioł to pewnie z 15 tysięcy. Do tego co miesiąc kilkadziesiąt złotych opłat stałych za licznik. Rocznie 400-500zł. Za sam licznik mam już 1/3 kosztów ogrzewania prądem gratis. Po przejściu na indukcję nie wyobrażam sobie gotowania na gazie... Wodę można podgrzewać prądem z paneli przez 2/3 roku. 

Tak jak napisał Zoltyyy , gaz tylko do domów energochłonnych. Do domów gdzie potrzebne jest kilka tysięcy kWh tylko energia elektryczna. 

Przy zapotrzebowaniu rocznym rzędu 4300 kWh (zakładam SCOP 2.9 i podane 1500 kWh potrzebne pompie do ogrzania), przy sprawności kotła 94% zużywa się 4650 kWh z gazu. 

Abonament 31 PLN/MSC= 372 rocznie, 1 kWh z gazu 0.381 PLN.

Razem 2150 PLN. 

Prąd w Enerdze w G11 to jakieś 1.20 PLN, czyli 1800 rocznie, przy podłogówce można zrobić G12 i pochodne i wyjdzie 1400 PLN.

CWU- już tak korzystne nie jest bo SCOP leci na łeb, ale sprawność kotła też.

Przy sprawności kotła 85% aby oddać 1 kWh do CWU, potrzeba 1.18 kWh z gazu czyli 45 groszy.

W przypadku PC przy realnym SCOP rzędu 2.1 potrzeba między 40 a 55 groszy.

Koszt montażu PC znacznie niższy od ciągnięcia instalacji gazowej.

Jakby nie liczyć, przy małym zapotrzebowaniu PC wychodzi taniej.

Za cenę przyłącza i kotła gazowego, można kupić całkiem zacną PC.

Edytowane przez Zoltyyy