brzeczu22 18.03.2025 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Zamierzam wybudować domek w technologii szkieletowej, albo jakiś gotowy (Timber Mood, Modularen, Hyta) albo z jakimś generalnym wykonawcą. Tak max. 80-90 mkw powierzchni użytkowej. Będzie z antresolą lub przynajmniej z wysokim salonem. Na razie będzie wykorzystywany tylko w miesiącach ciepłych oraz incydentalnie w długie weekendy czy święta (również zimowe). Ale chcę się przygotować na sytuację, w której przeprowadzę się tam na stałe w perspektywie następnych 10-15 lat. Na pewno będę podłączał fotowoltaikę (albo dach ze zintegrowanymi panelami). Ale mam również możliwość podłączenia gazu, linia idzie w drodze obok działki. Zastanawiam się nad wyborem sposobu ogrzewania. Pomysły mam takie: Ogrzewanie podłogowe elektryczne wspomagane przez klimatyzatory w każdym pokoju oraz kozę/kominek. Ogrzewanie wodne (czy to podłogowe czy zwykłe kaloryfery) z pompą ciepła, wspomagane klimatyzatorami czy kozą tylko w wyjątkowych okolicznościach. Ewentualnie jeśli będzie kominek, to z płaszczem wodnym. J.w. ale z piecem gazowym. Moje myśli idą w kierunku ogrzewania wodnego, bo łatwo do tego podłączyć różne źródła ciepła. A w związku ze zmieniającą się sytuacją na świecie, chcę trochę zdywersyfikować potrzeby. Dzisiaj zapewne opłaca się prąd i fotowoltaika, ale może np. za 10 lat będzie tani gaz. Myślę zdecydowanie długoterminowo. Jakie macie przemyślenia na ten temat? Czy warto robić podłączenie gazu (szczególnie, że podobno po 2030 r. nie będzie to już możliwe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.03.2025 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Ogrzewanie wodne - zimą ustawisz temperaturę dyżurną aby instalacja c.o. nie zamarzała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeczu22 18.03.2025 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Słuszny argument, dziękuję. Ale chyba do wykonania przy dzisiejszej technologii, choć będzie się wiązać z jakimś kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 18.03.2025 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Mam domek szkieletowy, gaz w drodze i ogrzewam go prądem To jedyny słuszny kierunek. Kozę mam bo czekałem długo na przyłącze i musiałem suszyć wnętrze. Korzystamy z niej kilkanaście razy w sezonie grzewczym. Kupiłem pompę która czeka na montaż do podłogówki , do tego klima i nic więcej Ci nie potrzeba. Ogrzanie takiego szkieleciaka to jakieś 1300-1500 kWh ( bez CWU ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 18.03.2025 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca W dniu 18.03.2025 o 13:36, sito napisał: ... Ogrzanie takiego szkieleciaka to jakieś 1300-1500 kWh ( bez CWU ). Expand Śmiem wątpić. Chyba, że te 1,5MWh to energia dostarczona do PC - wtedy tak, bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 19.03.2025 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca W dniu 18.03.2025 o 17:58, mistalova napisał: Śmiem wątpić. Chyba, że te 1,5MWh to energia dostarczona do PC - wtedy tak, bez problemu. Expand Jeszcze raz : Kupiłem pompę która czeka na montaż do podłogówki , do tego klima i nic więcej Ci nie potrzeba. Ogrzanie takiego szkieleciaka to jakieś 1300-1500 kWh ( bez CWU ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2025 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca W dniu 18.03.2025 o 12:54, d7d napisał: Ogrzewanie wodne - zimą ustawisz temperaturę dyżurną aby instalacja c.o. nie zamarzała? Expand Instalację c.o. można zalać płynem niezamarzającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 20.03.2025 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca W dniu 19.03.2025 o 15:42, sito napisał: Jeszcze raz : Kupiłem pompę która czeka na montaż do podłogówki , do tego klima i nic więcej Ci nie potrzeba. Ogrzanie takiego szkieleciaka to jakieś 1300-1500 kWh ( bez CWU ). Expand No fakt, jeszcze raz: piszesz o energii dostarczonej do domu czy PC? Bo jeśli te 1,5MWh to energia dostarczona do PC, to nawet przy SCOP=4 oznacza 6MWh dostarczonej do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 20.03.2025 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca (edytowane) Pompa czeka na podłączenie, więc raczej nie do pompy.... Z drugiej strony pisze o klimatyzacji .... a ta SCOP też ma >1 O rozmiarze tego sxkieleciaka nie napisał, a to robi różnicę. Umówmy się przy 1500 kWh i wspomnianych przez autora wątku 80m2 to daje 19 kWh/M2... prawie pasywny Może sito grzeje mniejszy metraż? Edytowane 20 Marca przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeczu22 20.03.2025 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca W dniu 20.03.2025 o 12:54, Zoltyyy napisał: O rozmiarze tego sxkieleciaka nie napisał, a to robi różnicę. Expand W jego wątku wyczytałem, że 86 mkw 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 20.03.2025 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca (edytowane) 1500 kWh tyczy się zużycia pompy ciepła bez CWU czyli jakieś 4500 kWh licząc COP1 . Nie jest to dom pasywny i raczej mu daleko do niego Temperatura w domu to 21'C Edytowane 20 Marca przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.03.2025 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 08:27 Kominek, koza, piece... Miłe ciepło promieniowania, gdy się w nich pali lecz rano kiepsko się wstaje... Ogrzewanie CENTRALNE domu szkieletowego wg MOICH doświadczeń opisywałem w wątku: https://forum.murator.pl/topic/277352-jak-najlepiej-ogrzewa%C4%87-szkieletowy-domek-letniskowyca%C5%82oroczny/ Gdybym miał w pobliżu gaz, podłączyłbym go bez wahania. Gazem można grzać dom, wodę użytkową, na gazie można gotować etc. itd. usw. Prąd jest wyłączany znacznie częściej niż gaz. Poza bieżącymi pracami konserwacyjnymi wykonywanymi na sieci, póki co jest zawsze. Warto mieć zdywersyfikowane źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 21.03.2025 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 09:13 (edytowane) Alternatywą jest PC. Brak prądu unieruchamia również kocioł gazowy i pompy C.O., ale rzeczywiście łatwiej i taniej zrobić kilkugodzinne podtrzymanie dla tych 100-150W niż dla PC. Przy gazie nie ma problemu: defrostów, dogrzewania grzałką, mocy w niskich temperaturach; są inne: papierologia i koszty przyłącza, przeglądy roczne, no i gaz w domu. Ja akurat mam gaz, bo dom stary i instalacja grzejnikowa - żeby zrównać koszty grzania PC z gazem, musiałbym najpierw zainwestować jakieś 60 tys w lepszą izolację dachu i wymianę okien żeby poprawić SCOP. Opcja gaz + tania PC na okresy przejściowe i mamy dwa w jednym: przy cenach pom rzędu kilku tys. ... Edytowane Piątek o 09:16 przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 21.03.2025 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 10:42 W dniu 21.03.2025 o 08:27, boguslaw napisał: Gdybym miał w pobliżu gaz, podłączyłbym go bez wahania. Gazem można grzać dom, wodę użytkową, na gazie można gotować etc. itd. usw. Expand Samo przyłącze , koparka , kocioł to pewnie z 15 tysięcy. Do tego co miesiąc kilkadziesiąt złotych opłat stałych za licznik. Rocznie 400-500zł. Za sam licznik mam już 1/3 kosztów ogrzewania prądem gratis. Po przejściu na indukcję nie wyobrażam sobie gotowania na gazie... Wodę można podgrzewać prądem z paneli przez 2/3 roku. Tak jak napisał Zoltyyy , gaz tylko do domów energochłonnych. Do domów gdzie potrzebne jest kilka tysięcy kWh tylko energia elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 21.03.2025 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 14:39 (edytowane) Przy zapotrzebowaniu rocznym rzędu 4300 kWh (zakładam SCOP 2.9 i podane 1500 kWh potrzebne pompie do ogrzania), przy sprawności kotła 94% zużywa się 4650 kWh z gazu. Abonament 31 PLN/MSC= 372 rocznie, 1 kWh z gazu 0.381 PLN. Razem 2150 PLN. Prąd w Enerdze w G11 to jakieś 1.20 PLN, czyli 1800 rocznie, przy podłogówce można zrobić G12 i pochodne i wyjdzie 1400 PLN. CWU- już tak korzystne nie jest bo SCOP leci na łeb, ale sprawność kotła też. Przy sprawności kotła 85% aby oddać 1 kWh do CWU, potrzeba 1.18 kWh z gazu czyli 45 groszy. W przypadku PC przy realnym SCOP rzędu 2.1 potrzeba między 40 a 55 groszy. Koszt montażu PC znacznie niższy od ciągnięcia instalacji gazowej. Jakby nie liczyć, przy małym zapotrzebowaniu PC wychodzi taniej. Za cenę przyłącza i kotła gazowego, można kupić całkiem zacną PC. Edytowane Piątek o 14:42 przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts