Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mamy na forum ofgridowców ??

Recommended Posts

Kiedyś już opisywałem swój "przypadek"... obecnie moja część off-grid'owa to ~21kWh magazyn, ~5kWp paneli, dwa inwertery i "mocno budżetowy" agregat 2kW na LPG/noPb ;-)

Do tego mam 10kWp w on-grid... więc taki niepełny ze mnie off-gridowy praktyk/teoretyk :-)

W mieszkaniu z kolei mam off-gridową "balkonówkę" ~1kWp z 5kWh magazynem "dopełnianym" z sieci... to dopiero od tygodnia, więc doświadczeń jeszcze niewiele.

Jak się temat rozwinie, to chętnie podzielę się doświadczeniem z użytkowania ;-)

No to super , firmer am takie pytanie czy te 5kwp wystarcza ci na twój magazyn ? pytam bo ja mam już na gruncie 4,6kwp ale jeszcze jeden panel muszę założyć 420 wat więc będzie też 5kwp , falownik puki co jeden 6,5kw to ma ładować magazyn 16kw , kąt paneli ok między 55-60 stopni bo dokładnie nie mierzyłem ,  mam od razu pytanie czy w trakcie ładowania ciągną ci też urządzenia i ile poza ładowaniem magazynu zostaje ci do innych urządzeń w tym .

Jak zwykle w takich kwestiach, każdy przypadek będzie indywidualny ;-), a już szczególnie cele, jakie chce się osiągnąć inwestując $ w instalację off-grid.

Będzie długo, ale opiszę Ci mój przypadek i mam nadzieję, że znajdziesz Ty i inni chociaż częściowo odpowiedzi na swoje pytania, dylematy, etc.

1.   5kW - mam to 2 stringach 1kW+4kW, z czego ten 4kW po stronie zachodniej (na azymucie 300st.) prawie płaskiego dachu... wiec niezbyt optymalnie z punktu widzenia ilości produkowanych kWh z 1kWp. Niemniej, produkcja przesunięta jest w kierunku godzin popołudniowych, wtedy, kiedy więcej zużywam. Dzisiaj, przy bezchmurnym niebie ten zestaw wyprodukował ~15kWh energii. Twój (przy założeniu, że masz go na południe), wyprodukowałby z 30% więcej. Tutaj zasady są identyczne, jak dla on-grid.

2.   "czy w trakcie ładowania ciągną ci też urządzenia i ile poza ładowaniem magazynu zostaje ci do innych urządzeń w tym" - oczywiście... tu obowiązuje zwykły bilans - jeżeli PV daje większą moc, niż potrzebują urządzenia, to nadmiar idzie do magazynu, jeżeli np. pracuje czajnik i pralka grzeje wodę, to brakująca moc jest pobierana z magazynu. Nocą - wszystko z magazynu. To wydawało mi się oczywiste ;-) . Generalnie co do mocy podłączonych urządzeń, to dopóki jest energia w magazynie - ograniczeniem jest moc inwertera i wydajność prądowa magazynu.

3.   Na co wystarcza energii? - generalnie moim celem jest, aby zużyć wszystko, co wyprodukuje off-gridowe PV ;-). Tu znowu bilans... bo jak jest całkowicie pochmurno przez 2 kolejne dni, to prądu mi nie wystarcza, jak w okresie kwiecień-sierpień jest bezchmurnie przez 3 kolejne dni, to energii jest za dużo... Stąd w tym roku dwa inwertery ;-)... bo generalnie w domu mam podzielone urządzenia na 3 kategorie:

- zasilane tylko z inwertera: całe wyposażenie domowe podłączane do gniazdek + oświetlenie + instalacje domowe... czyli pralki, lodówki, telewizory, recu, monitoring, etc. Ten inwerter mam odłączony od sieci (odłączony bezpiecznik), czyli de facto zawsze bierze energię z magazynu. Ten inwerter ustawiłem na 220V i takim napięciem zasilam sobie swoje urządzenia. To jeden z moich celów wspomnianych na wstępie posta ;-). Dodatkowo oczywiście system jest uniezależniony od wyłączeń prądu... a to kolejny zrealizowany cel ;-)

- zasilane z inwertera, jeżeli magazyn naładowany >~50% (będę eksperymentował ;-) ), poniżej 50% inverter przełącza się na bypass sieciowy: urządzenia podłączone do drugiego inwertera to wcześniej w ogóle nie podłączona do off-grid PC (mam on-off), hydrofor i jacuzzi... generalnie chodziło o dwie kwestie - wszystko powyższe, to silniki indukcyjne... generują chwilowe przeciążenia i wahnięcie napięcia, a to kłóciło się z celem z pkt. wyżej, plus trzeba było uważać, żeby nie przeciążyć inwertera, a dość trudno zaplanować, kiedy włączy się hydrofor ;-)

-   zasilane tylko z sieci: sauna (bo 9kW), piekarnik (bo 4kW), płyta indukcyjna (bo 2 fazy), mikrofala (bo w jednym meblu z piekarnikiem ;-) i praktycznie nieużywana)

Drugim inwerterem i podłączonymi do niego urządzeniami, zamierzam nie dopuścić do przeładowania magazynu, czytaj utracie energii ;-)

Do drugiego invertera mam również podłączony wcześniej wspomniany "mocno budżetowy" agregat 2kW z pomocą chyba dość znanego rozwiązania agregat->prostownik->wejście PV... to na przypadek zimowego, kilkudniowego black-out'u ;-)... słońca nie będzie, prądu z sieci nie będzie... wtedy wystarczy 11kg butla z gazem ;-). Więcej opisałem kiedyś w tym wątku 

Jeszcze dwa słowa odnośnie podłączenia agregatu do wejścia PV inwertera - de facto uzyskujemy konfigurację invertorowego agregatu o bardzo dużej mocy... MPPT ładuje magazyn "udając" pracę instalacji PV, a falownik inwertera korzysta z "ładnego" napięcia magazynu, produkując "piękną" sinusoidkę dla podłączonych urządzeń ;-). Jak ktoś widział na oscyloskopie "mocno ubogaconą w harmoniczne" "synusoidę" z agregatu, to wie, o czym mówię.

4.   czwarta kwestia (i może ostatnia ;-) ), chociaż jeszcze wiele pozostanie nieopisane ;-) - "czy te 5kwp wystarcza ci na twój magazyn ?" - właściwie już odpowiedziałem, ale z trochę innej strony... generalnie im większy magazyn i więcej kWp, to lepiej... gdyby pominąć ekonomię, a to ciężko ;-). Na dzień dzisiejszy, jak masz miejsce na panele, to ekonomiczniej rozbudować PV - szybciej naładują magazyn do pełna i dłużej, do późnych godzin popołudniowych utrzymają go w stanie pełnego naładowania. O ile znasz swoje typowe dobowe zużycia energii, to już łatwo dobierzesz minimalną pojemność magazynu, żeby wystarczyło do momentu, kiedy znowu rankiem zaświeci słońce ;-) i w teorii jesteś 100% w off-gridzie ;-). "Niuanse", kiedy zachodzi i wschodzi słońce, czy w ogóle przebija się przez chmury, czy chcemy mieć zapas na 6, 12, 24h czy x dni, czy BMS małego magazynu nie odetnie nam prądu, czy ładowanie i obciążanie magazynu dużymi prądami szybko go nie zabije, to tylko kilka dodatkowych kryteriów przy doborze magazynu... tyle, że dość istotnych ;-).

Jeżeli miałbym podać prosty wzór, to jeżeli x to ilość kWh zużywanych dobowo, to kupiłbym magazyn o pojemności x kWh i podpiął PV o mocy 1/3 kWp - w okresie kwiecień- wrzesień taka konfiguracja powinna dać zadowolenie swojemu użytkownikowi ;-)

Na koniec napiszę jeszcze o"balkonówce" 1kWp w mieszkaniu - wyprodukowała dzisiaj 3.2kW energii, której właśnie za chwilę zabraknie, bo dobowe zużycie mieszkania to około 5kWh (i taki mam magazyn ;-) ). Ograniczenie jest takie, że nie ma tam miejsca na więcej kWp, a to co jest ma takie usytuowanie, że o 13.00 przestaje widzieć słońce ;-(. Gdybym, zgodnie z powyższą regułą, miał tam 1.7kWp optymalnie ustawionych paneli, to o 16.00 miałbym w pełni naładowany magazyn i energii w nim na 24h zaćmienia słońca ;-)

• Thanks 1

Wpyprzedziłeś moje kolejne pytanie bo interesowało mnie czy lepiej przez bypas czy ATS ,   ja mam 3 zestawy paneli razem tego jest 13kwp obecnie lecą wszystkie na ongrid ale do końca tygodnia jeden string idzie na ofgrid 4,4kwp w który trzeba dołożyć jeden panel bo źle to wygląda tzn dziura 😀 ale dałeś mi do myślenia z tą płytą indukcyjną bo teraz tego nie ogarnę i koniecznie trzeba by dołożyć drugi inwerter aby mieć dwie fazy, chyba że jako wyjątek zostawię indukcję na sieci i tyle , narazie walczę z powieszeniem ogniw na ścianie i zabudową tego falownika no czeka mnie ciągnięcie kabla 3x4mm2 lub od razu 5x4mm na przyszłość jak by drugi inwerter doszedł .  myślałem na ATS-em ale raczej ze względu że mam wszystko w garażu to raczej na bypasie to zrobię. dzięki za fajny opis ,pzdr

Ps mam pytanie czy kabel między falownikiem a magazynem 35mm2 wystarczy - magazyn 16kw falownik 6,5kw

Edytowane przez prokurator

Zastanawiałem się swego czasu nad ATS'em... ale nie znalazłem wystarczającego powodu, żeby go zainstalować. Jedyny "poważniejszy" powód jaki znalazłem, to automatyczne przełączanie na sieć w momencie, kiedy magazyn jest tak wydrenowany, że brakuje już nawet prądu na działanie samego inwertera i ten się wyłącza (moje chińczyki ciągną prąd z magazynu nawet, jak przełączą wyjście na bypass) . W stanie wyłączenia bypass w inwerterze też jest rozłączony, czyli black-out w domu ;-) . Ale to trzeba naprawdę pojechać po bandzie z ustawieniami, żeby aż BMS magazynu musiał interweniować odłączając cele;-). Dlatego nie mam ATS'a. W razie jakiejś awarii off-grida, mam ręczny "hebel" do przełączenia się na sieć.

35mm2... Ja do 6.2kW (w surge ~12kW) mam 25mm2. Ale nie zalecam ;-), zalecam 35mm2 i tak mam wpisane w instrukcji montażu falownika (falownik 48V). Kierowałem się starą zasadą 5-10A/mm2, co daje bezpieczne ok. 130A dla ciągłego max obciązenia. Osobne 2 pary dla każdego falownika, puszczone "wierzchem"... sprawdzałem kamerą termo - jestem spokojny ;-) . Niemniej lepiej zrobić tak, jak w instrukcji.

Jaki masz/planujesz inwerter?

ps. zaśmiałem się, bo ten mój string 1kW PV do off-grid, to też głównie z potrzeby "uzupełnienia estetyki" dachu ;-)

• Thanks 1

Dokładnie też mi brakuje jeden na dachu oraz jeden na gruncie nie wygląda to fajnie więc mocy przybędzie , co do falownika to easun 6,5kw ,mam go już leżeć od lata zeszłego roku więc na deye się puki co nie porywam bo najpierw testowanie sprawdzanie nauka no i musi się spłacić a potem być może zmienię ale jak będzie ok to zostanie.

• 2 weeks później...

No to ogłaszam że magazyn 16kw działa , wszystko cały dom łącznie z ogrzewanie tzn pompą ciepła idzie na magazynie działa super no może poza jednym tzn płytą indukcyjną bo ona na 2 fazy 400 volt więc puki co jej daruję ale mimo że jestem narazie zachwycony to wiem że już ciutkę dałem dupy a mianowicie falownik 6,2kw niby ok wystarcza ale jak żona zacznie szaleć to praktycznie potrafi zjadać na bieżąco cały prąd z paneli więc na ładowanie mało co idzie na szczęście w tygodniu pracuje , teraz szukałbym falownika 8 lub 10 kw tylko po to aby mieć dwa stringi po 4,5kwp bo teraz mam tylko jeden string 4,4kwp co prawda 1 panel mogę dołożyć ale w dzień typowo żony w domu to zdecydowanie za mało, ale w sumie jest super.