prokurator 14.04.2025 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2 godziny temu, chcialbympompe napisał: Pisałem to już ale powtórzę się. Nadal nie widzę sensu offgrida mając ongrid. Sam piszesz, że nadwyżki tracisz bezpowrotnie. Gdybyś miał ongrida z magazynem to całą nadprodukcję byś sprzedawał (niezależnie za ile). A po co mam im sprzedawać za grosze ?? 8,4kwp mam w ongrid więc to oddają i mnie to boli bo wiem że zakłady energetyczne podobno cierpią że im za darmochę oddajemy , kolejne 4,5kwp mam w ofgridzie i z tego korzystam na codzień co jeszcze ? wszystko mam oddać za prawie darmo a kupować po ponad 1 zł za kw ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 15.04.2025 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Dawałem już ci rozwiązania jak nie oddawać im ani kWh i być online, rozwiązanie eleganckie legalne i nie robiące komplikacji takich jak offgrid, zużywające całość produkcji z PV na swoje potrzeby i nie wysyłające nić do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 15.04.2025 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, damiaszek napisał: Dawałem już ci rozwiązania jak nie oddawać im ani kWh i być online, rozwiązanie eleganckie legalne i nie robiące komplikacji takich jak offgrid, zużywające całość produkcji z PV na swoje potrzeby i nie wysyłające nić do sieci. Nie ma takiej opcji aby wszystko konsumować bo przecież moje instalacje pv maja ok 13kwp w domu cały dzień nikogo przeważnie nie ma więc te ponad 8kw oddaję jak nie pobieram w tym czasie a ta część 4,kwp idzie w magazyn i bezpośrednią konsumpcję typu pompa ciepła lodówki tv i takie tam. ciekawi mnie rachunek od taurona bo powinien być na dniach . ps , ciekawe czy ten post tez zostanie zgłoszony, wiecie że jakiś schizofrenik zgłasza w szystkie moje posty do tego całego DSA ???? to tak tylko informacyjnie abyśmy wiedzieli że nie każdy z nas jest w normie. Edytowane 15 Kwietnia przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 16.04.2025 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Nie zrozumiałeś, dajesz licznik dwukierunkowy z MODBUS na wyjściu do tauronu (zaraz za licznikiem tauronowskim), a ten licznik po MODBUS steruje falownikiem tak aby nie produkował więcej niż potrzeba. Instalacja PV to nie wiatrak gdzie trzeba albo oddać energię, albo zużyć na miejscu a sterowanie produkcją jest trudne. Po prostu nadmiar nie zostanie wyprodukowany i nic nie oddasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 16.04.2025 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 3 godziny temu, damiaszek napisał: Nie zrozumiałeś, dajesz licznik dwukierunkowy z MODBUS na wyjściu do tauronu (zaraz za licznikiem tauronowskim), a ten licznik po MODBUS steruje falownikiem tak aby nie produkował więcej niż potrzeba. Instalacja PV to nie wiatrak gdzie trzeba albo oddać energię, albo zużyć na miejscu a sterowanie produkcją jest trudne. Po prostu nadmiar nie zostanie wyprodukowany i nic nie oddasz. No w sumie to dobry pomysł ale to powinien kazdy stosować który jest na nowych zasadach myślę że szybko zmian byśmy doczekali na naszą korzyść , a tak poza tym ciekawi mnie czy tak zwane mrożenie cen będzie dalej przedłużane bo jak by nie mrozili to byśmy mieli prąd o ołowę taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 17.04.2025 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia W dniu 14.04.2025 o 19:45, firmer napisał: Wiesz, jaką trzeba mieć pojemność magazynu, żeby ominąć "okienko nadprodukcji" i "sprzedać" drożej poza szczytem? Co najmniej: - magazyn (kWh): 3x dzienne zużycie (kWh) - PV (kWp): dzienne zużycie (kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 17.04.2025 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 9 godzin temu, gb987t napisał: Co najmniej: - magazyn (kWh): 3x dzienne zużycie (kWh) - PV (kWp): dzienne zużycie (kWh)no no właśnie... to czyni inwestycję dość wątpliwą w aspekcie kosztów, w porównaniu do prawie 3x tańszego off-grid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.04.2025 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 13:28 W dniu 14.04.2025 o 19:45, firmer napisał: Albo mnie coś ominęło, albo on-grid z magazynem, to tylko w netbiling'u??? Wiesz, jaką trzeba mieć pojemność magazynu, żeby ominąć "okienko nadprodukcji" i "sprzedać" drożej poza szczytem? Generalnie magazyn w on-grid'zie jest po to, żeby zwiększyć autokonsumpcję (czyli w sumie to samo, co off-grid sic! ), i tak jest dobierana jego pojemność (wzgląd ekonomiczny). Również wyżej pisałem, ale przypomnę korzyści z posiadania off-grid (tu "ja" upatruję sens ) - niezależność od zaników napięcia w sieci... możesz powyrzucać wszystkie ups'y od kompów, drukarek 3D, sterowników kominka, etc - stabilne napięcie dla odbiorników w domu (u mnie 220V ) - możliwość podpięcia agregatu bez narażania odbiorników na jakość napięcia bezpośrednio z jego wyjścia - lubię eksperymentować Albo mnie coś ominęło albo posługujemy się inną logiką. Jak się ma net metering to żaden własny magazyn energii się nie opłaca więc oczywiste jest, że rozmawiamy o net billingu. I przynajmniej ja nie mówię o "sprzedawaniu poza szczytem" bo standardowo obowiązuje RCEm. No i teraz przykład: instalacja o mocy 10kW wyprodukuje w "dobrych miesiącach" jakieś 1500kWh. Mając offgrida i magazyn np. 30kWh już po max. 2 dniach napełnimy go w 100% a w nocy zużyjemy może 3-5kWh. Więc w kolejnych dniach jakiś 40kWh dziennie po prostu przepadnie bezpowrotnie. Tymczasem przy ongridzie te 40kWh dziennie sprzedamy za xxxPLN (dotychczas najniższa cena to 0,182PLN). Czyli lepiej tracić bezpowrotnie czy "dostawać" kilka zł dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 26.04.2025 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 19:06 (edytowane) 5 godzin temu, chcialbympompe napisał: Albo mnie coś ominęło albo posługujemy się inną logiką. Jak się ma net metering to żaden własny magazyn energii się nie opłaca więc oczywiste jest, że rozmawiamy o net billingu.... To zależy.... Kumpel ma 10 kWp w net meteringu a mimo to założył rok temu kolejne 10 kWp off grid z magazynem 50 kWh. I wbrew pozorom bardzo się mu to opłaca. Edytowane wczoraj o 19:11 przez sito 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.04.2025 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 godziny temu Trzeba poznać szczegóły (produkcja, zużycie, autokonsumpcja, koszty itp.) aby stwierdzić na jakich zasadach to się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 26.04.2025 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 godziny temu Nie wszystko trzeba od razu liczyć, jest tanie to sklecać i masz na sporo czasu załatwione ,tańsze nie będzie w dobie ceł i zamieszania , sam w maju zamawiam kolejne 16 ogniw 320 AH za 3100 zł razem będę miał już 33kwh , nie liczę bo za niedługo może choć nie musi się to przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 27.04.2025 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 godzin temu 8 godzin temu, prokurator napisał: Nie wszystko trzeba od razu liczyć, jest tanie to sklecać i masz na sporo czasu załatwione ,tańsze nie będzie w dobie ceł i zamieszania , sam w maju zamawiam kolejne 16 ogniw 320 AH za 3100 zł razem będę miał już 33kwh , nie liczę bo za niedługo może choć nie musi się to przydać. Czyli nie wiem po co, dlaczego, czy mi się to opłaci ...więc kupię. To twoje motto życiowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 27.04.2025 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 godzin temu 9 godzin temu, sito napisał: To zależy.... Kumpel ma 10 kWp w net meteringu a mimo to założył rok temu kolejne 10 kWp off grid z magazynem 50 kWh. I wbrew pozorom bardzo się mu to opłaca. Zapewne ma duże zapotrzebowanie, którego nie pokrywała "stara" instalacja a nie chciał jej rozbudowywać >10kWp by nie stracić rozliczenia 80:100. Pytanie czy na pewno dobrze to skalkulował i jakie to wyszły różnice, że "bardzo mu się opłaca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 27.04.2025 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 godzin temu 4 godziny temu, chcialbympompe napisał: Czyli nie wiem po co, dlaczego, czy mi się to opłaci ...więc kupię. To twoje motto życiowe? To chyba oczywiste że każdy za siebie myśli a nie za drugich , ja tak uważam to tak zrobiłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts