Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mamy na forum ofgridowców ??

Recommended Posts

W dniu 6.05.2025 o 23:00, d7d napisał:

Nie zrozumiałeś pytania? Wiadomo, że wysyła ale zarzekał się, że nic nie wyśle do sieci bo to jest złe dla sieci i tym podobne argumenty. Co się stało, że zmienił zdanie? 

Ty się musisz w końcu zdecydować i pamiętać chociaż to, co sam piszesz ;-) . Przecież wtedy, kiedy to podobno Prokurator narzekał, chociaż wg mnie po prostu żartował, sam napisałeś:

W dniu 13.04.2025 o 19:56, d7d napisał:

Pisałem o nadmiarze z instalacji off-grid.

rynce i cycki opadajom ;-)

• Like 1

12 godzin temu, firmer napisał:

Dość ciekawe, to co piszesz ;-). Chyba trzeba by założyć wątek "Agregat - kiedy mi się to zwróci". Pochwal się, ile dałeś za dwa inweterowe agregaty?

Z tym telefonem ładowanym z powerbanka to mnie rozbawiłeś :-)... a czym ładujesz powerbanka? No i to zagotowanie wody w czajniku, że o CWU nie wspomnę ;-)... da się z agregatu 1kW?

Agregat inwerterowy 1200zł Tagred TA4100W, na lato taki zwykły za 400zł też da radę. CWUwu bierze się z kolektorów słonecznych (nie fotowoltaicznych). Powerbank można ładować w samochodzie, aha gotowanie wody na kawkę mam karton kartuszy gazowych, jak się skończą to mam 10l denaturatu do kuchenki spirytusowej jak braknie denaturatu można na bimberku gotować.

Edytowane przez marcinbbb

10 godzin temu, d7d napisał:

Chyba jednak nie żartował z tym, że nic nie odda do sieci. Ale możesz mieć rację, że "żartował". Czasami trudno zrozumieć, co @prokurator pisze i myśli, bo ma problem z językiem polskim.

Na opadajomce "rynce i cycki" nie mam rady.  :D

Skoro to dla Ciebie ważne, to poprawiłem nieco interpunkcję w Twom wpisie (ale nie wszystko jeszcze ;-) ). Poza tym - "opadajonce", a nie "opadajomce" ;-)

Edytowane przez firmer

Chyba jednak nie żartował z tym, że nic nie odda do sieci. Ale możesz mieć rację że "żartował". Czasami trudno zrozumieć co @prokurator pisze i myśli bo ma problem z językiem polskim.

On chyba potrzebuje sporo czasu na przemyślenia. A duuuużo później wyciąga wnioski, że jednak inni mieli rację, ale i tak się do tego nie przyzna. Najwyżej po raz kolejny zmieni nick 😉

Zapewne jak "przeszedł" na offgrid to się okazało, że jego panele mają sporą nadwyżkę mocy, której "za darmo komuchom nie odda" ale jednak "Pecunia non olet" 🤣 Zarobione 200zł/miesiąc jest lepsze niż 0 zł...

Edytowane przez chcialbympompe
  • Like 1

8 godzin temu, marcinbbb napisał:

Agregat inwerterowy 1200zł Tagred TA4100W, na lato taki zwykły za 400zł też da radę. CWUwu bierze się z kolektorów słonecznych (nie fotowoltaicznych). Powerbank można ładować w samochodzie, aha gotowanie wody na kawkę mam karton kartuszy gazowych, jak się skończą to mam 10l denaturatu do kuchenki spirytusowej jak braknie denaturatu można na bimberku gotować.

To jest dobre ;-) : "CWUwu bierze się z kolektorów słonecznych (nie fotowoltaicznych" - a co robisz z nadwyżką mocy tych kolektorów? Pewnie zacier gotujesz, żeby potem na pozyskanym c2h5oh herbatę zagotować? ;-)

Uwierz mi - to jednak przy PV dużo mniej od nadmiaru głowa boli ;-)

Co do agregatu - fakt, cena rozsądana, ale jakby próbować obliczyć, kiedy się zwróci...łatwo by nie było.

U mnie off-grid nadal wygrywa.

2 godziny temu, chcialbympompe napisał:

On chyba potrzebuje sporo czasu na przemyślenia. A duuuużo później wyciąga wnioski, że jednak inni mieli rację, ale i tak się do tego nie przyzna. Najwyżej po raz kolejny zmieni nick 😉

Zapewne jak "przeszedł" na offgrid to się okazało, że jego panele mają sporą nadwyżkę mocy, której "za darmo komuchom nie odda" ale jednak "Pecunia non olet" 🤣 Zarobione 200zł/miesiąc jest lepsze niż 0 zł...

Jak masz tak pisać w wątku którego nie jesteś w stanie zrozumieć to odpuść wyjdź bo wygląda na to że tylko dym i zwady cię interesują ja nie mam czasu ani ochoty na to , dobry w tym jestes ty i d7d więc zróbcie sobie jakiś wątek i naparzajcie się do woli a dla chcących i potrafiących zostaw ten wątek w spokoju.

• Haha 1

1 godzinę temu, firmer napisał:

To jest dobre ;-) : "CWUwu bierze się z kolektorów słonecznych (nie fotowoltaicznych" - a co robisz z nadwyżką mocy tych kolektorów? Pewnie zacier gotujesz, żeby potem na pozyskanym c2h5oh herbatę zagotować? ;-)

Uwierz mi - to jednak przy PV dużo mniej od nadmiaru głowa boli ;-)

Co do agregatu - fakt, cena rozsądana, ale jakby próbować obliczyć, kiedy się zwróci...łatwo by nie było.

U mnie off-grid nadal wygrywa.

Co można zrobić z nadwyżką ciepła z kolektorów słonecznych? Oddać w nocy za darmo do atmosfery, można ogrzewać w lato garaż :) Lub oddać sąsiadowi 3 wiadra aby się umył wraz z rodziną. Z tem tematem nie mam problemów.

PV tak wiem mam ponad 11kWp i głowa nie boli z kolektorów też nie 500l wody aby ugrzać trochę zajmuje, nawet więcej niż trochę. Aha i nagle agregat inwerterowy tani się znalazł - no kto by pomyślał?! Powiesz mi kiedy kupiłeś samochód który się zwrócił? Ja mam taki jeden Secczento z 2001r z przebiebiem 26k km mój dziadek był jego pierwszym właścicielem ja jestem drugim.

Off grid wygrywa, to powiedz ile na niego wydałeś w porównaniu do agregatu i ile się przy nim narobiłeś - bo rozumiem że praca nie kosztuje nic - więc zapraszam do mnie jutro skosisz sobie traktorkiem 1ha ziemi za darmo.

Może powtórzę Ci kolejny raz bo słabo rozumiesz jak ja w 2015r zakładałem PV, to na wsi mówili że warszawiak poje... przeprowadził się na wieś i okna na dachu zakłada. 10 tat później na wsi w okolicy 10 domów w każdą stronę wisi przynajmniej 300kWp. Więc proszę zanim zaczniesz udawać że ogarnąłeś swój dom pamiętaj że ja to zrobiłem 10 tat temu kiedy ty na PV mówiłeś chówno. A widzimy żeś się zarejestrował w 2021r. czyli ja w tym czasie miałem już 6 lat PV

Edytowane przez marcinbbb

19 godzin temu, marcinbbb napisał:

Co można zrobić z nadwyżką ciepła z kolektorów słonecznych? Oddać w nocy za darmo do atmosfery, można ogrzewać w lato garaż :) Lub oddać sąsiadowi 3 wiadra aby się umył wraz z rodziną. Z tem tematem nie mam problemów.

PV tak wiem mam ponad 11kWp i głowa nie boli z kolektorów też nie 500l wody aby ugrzać trochę zajmuje, nawet więcej niż trochę. Aha i nagle agregat inwerterowy tani się znalazł - no kto by pomyślał?! Powiesz mi kiedy kupiłeś samochód który się zwrócił? Ja mam taki jeden Secczento z 2001r z przebiebiem 26k km mój dziadek był jego pierwszym właścicielem ja jestem drugim.

Off grid wygrywa, to powiedz ile na niego wydałeś w porównaniu do agregatu i ile się przy nim narobiłeś - bo rozumiem że praca nie kosztuje nic - więc zapraszam do mnie jutro skosisz sobie traktorkiem 1ha ziemi za darmo.

Może powtórzę Ci kolejny raz bo słabo rozumiesz jak ja w 2015r zakładałem PV, to na wsi mówili że warszawiak poje... przeprowadził się na wieś i okna na dachu zakłada. 10 tat później na wsi w okolicy 10 domów w każdą stronę wisi przynajmniej 300kWp. Więc proszę zanim zaczniesz udawać że ogarnąłeś swój dom pamiętaj że ja to zrobiłem 10 tat temu kiedy ty na PV mówiłeś chówno. A widzimy żeś się zarejestrował w 2021r. czyli ja w tym czasie miałem już 6 lat PV

spoko, spoko jesteś najlepszy i twoja mafia też... tyle, że trochę tą swoją wsią przesiąknąłeś i nie zauważyłeś, że teraz to ty wysmiewasz tych, co offgrid zakładają ;-)

ps. i nie zazdraszczam sąsiadów, co to im trzeba wodę donosić, żeby się myli ;-)

W dniu 8.05.2025 o 22:41, prokurator napisał:

Jak masz tak pisać w wątku którego nie jesteś w stanie zrozumieć to odpuść wyjdź

Niby ja nie mogę zrozumieć? Pisałeś najpierw jako "goguś", że czas zdemontować PV bo się nie opłaca. Później przeszedłeś na wersję, że trzeba się na offgrid przełączyć bo za darmo nie będziesz oddawał. Gdzieś tam było też, że lepiej wyłączyć niż oddawać za grosze.

(Wybacz, ale nie mam czasu i ochoty szukać cytatów ale pamięć mam dobrą.)

A teraz nagle okazuje się, że "oddajesz komuchom za darmo" 1MWh miesięcznie? To nie lepiej brykiety robić i zimą w piecu nimi palić?

Prosiłem merytorycznie o zdjęcia i szczegóły podłączenia twojego offgrida to zignorowałeś prośbę.

To kto tu nie rozumie treści wątku?

Edytowane przez chcialbympompe
Poprawka symbolu jednostki energii.
  • Like 1

5 godzin temu, firmer napisał:

spoko, spoko jesteś najlepszy i twoja mafia też... tyle, że trochę tą swoją wsią przesiąknąłeś i nie zauważyłeś, że teraz to ty wysmiewasz tych, co offgrid zakładają ;-)

ps. i nie zazdraszczam sąsiadów, co to im trzeba wodę donosić, żeby się myli ;-)

Chłopie słowa o tym nie napisałem, udowodniłem że ty jesteś ciemniakiem.

W dniu 8.05.2025 o 23:17, marcinbbb napisał:

17 godzin temu, firmer napisał:

Nie zrozumiałeś intencji. Nie trzeba donosić wody aby się umyli tylko można sąsiadom dać 4 wiadra ciepłej wody bo jest ogrzana za darmo.

Przeczytaj jeszcze raz co można zrobić z nadwyżką ciepła z kolektorów słonecznych.

Cytujesz wybiórczo bo nie rozumiesz tego co cytujesz czy cytujesz tak aby pasowało do własnych teorii?

3 godziny temu, d7d napisał:

Nie zrozumiałeś intencji. Nie trzeba donosić wody aby się umyli tylko można sąsiadom dać 4 wiadra ciepłej wody bo jest ogrzana za darmo.

Przeczytaj jeszcze raz co można zrobić z nadwyżką ciepła z kolektorów słonecznych.

Cytujesz wybiórczo bo nie rozumiesz tego co cytujesz czy cytujesz tak aby pasowało do własnych teorii?

Doskonale zrozumiałem intencję,  za to Ty w ogóle nie zrozumiałeś mojej, aby pokazać Twoją (+ paru innych) hipokryzję

Jak może pamiętasz, to Ty rozkciłeś inbę o "nadprodukcję" (bold mój):

W dniu 13.04.2025 o 13:22, d7d napisał:

Gratuluję! Masz magazyn 16 kWh zasilany z paneli o mocy  np. 4,5 kWp ? Skoro jesteś off-grid to co robisz z nadmiarem prądu produkowanego przez PV? Na bieżąco i dziennie może zużywasz jakieś 10 kWh a produkcję masz na poziomie 20-30 kWh i co z nadmiarem?

Nie uważasz, że to jednak hipokryzja, bronić nadprodukcji z kolektora słonecznego, a czepiać się nadmiaru z PV?

Gdybym Ci napisał wcześniej w dyskusji, że "nadprodukcji" PV nie mam, bo grzeję nią wodę i rozdaję sąsiadom, to przyjąłbyś to z uznaniem i odczepił się od nadprodukcji w offgrid? (nie odpowiadaj - nie liczę na szczerość odpowiedzi ;-) )

Wiesz czemu tego nie robię? bo przy PV nie muszę szukać sąsiadów, grzać garażu, czy nocą wypuszczać ciepła do atmosfery, jak robi to marcinbbb, a co robić właściwie musi, bo ograniczenie mocy cieczowego kolektora słonecznego już takie proste nie jest. Ale chętnie was posłucham, że to nie problem ;-)

3 godziny temu, d7d napisał:

Nie trzeba donosić wody aby się umyli tylko można sąsiadom dać 4 wiadra ciepłej wody bo jest ogrzana za darmo.

W dniu 29.04.2025 o 09:55, d7d napisał:

Ile kosztowała ta instalacja aby wszystko było za darmo?

Masz tu jeszcze taki jaskrawy przykład Twojej hipokryzji ;-)... czekam, aż podyskutujesz sam ze sobą i zaorasz dyskutanta ;-)

Masz urojenia? Czy ja bronię nadprodukcji z kolektorów słonecznych? Nadprodukcja ciepła w kolektorach słonecznych jest znanym zjawiskiem. Awaryjnie można zasłaniać kolektory. Nikt normalny nie montuje 10 czy 20 kolektorów dla potrzeb własnej rodziny. A z off-gridem czasami jest tak, że się montuje PV ile się da bo tanie są. Marnują "darmową" energię (mają prawo marnować) albo montują zasobnik c.w.u. na 500 lub na 1000 litrów zużywając 100 litrów ciepłej wody dziennie.  A może po cichutku wpuszczają do sieci?

Można bez pomyślunku wydawać pieniądze na off-grid i na magazyny energii bo tanie są i nie musi mieć to logicznego i finansowego uzasadnienia. Jest wolność.

Zachęcasz aby nie odpowiadać a później chętnie posłuchasz? Twoja wypowiedź dotyczyła sąsiadów którzy podobno się nie myją. Nie znasz tych sąsiadów ale wiesz, że nie myją się.

6 minut temu, firmer napisał:

Masz tu jeszcze taki jaskrawy przykład Twojej hipokryzji ;-)... czekam, aż podyskutujesz sam ze sobą i zaorasz dyskutanta ;-)

Ponosi Ciebie wyobraźnia. Poznałeś nowe słowo hipokryzja i teraz cieszysz się? Nie rozumiesz stosowanego słownictwa.  ;)  

Cytujesz bez zrozumienia różne posty dotyczące różnych sytuacji.

"zaorasz" rozwijasz się  :D