Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

6 godzin temu, itomi napisał:

dobra inaczej, policzone to mam, odwiecze pytanie jest które rozwiązanie będzie lepsze przy tej powierzchni? ogrzewanie podłogowe oczywiście, dom nowy ocieplony 20cm 

Jak już koledzy wspomnieli - to zależy od zapotrzebowania budynku na ciepło (OZC) i mocy PC.

A czy gruntowa, czy powietrzna to zależy od strefy i warunków. Gdy mieszkasz w górach i przez 80% zimy dolina jest w cieniu gór - to lepiej sprawdzi się gruntowa.

Czysto hipotetycznie wymyśliłem sobie małą kamienicę - dom zbity, 600 m2 dla 6 rodzin. I przy ścianach jakie sobie wymyśliłem 3 warstwowe Silka18 + 15-18 cm izolacji + Ytong16 - starczyłby do ogrzewania Panasonic T-Cap 16-20 kW. Tak więc - wszystko zależy (od warunków i okoliczności).

Edytowane przez Marco36
https://forum.murator.pl/topic/288402-dom-470m2-czy-powietrzna-sobie-poradzi/#findComment-9154779

15 godzin temu, itomi napisał:

dobra inaczej, policzone to mam, odwiecze pytanie jest które rozwiązanie będzie lepsze przy tej powierzchni? ogrzewanie podłogowe oczywiście, dom nowy ocieplony 20cm 

Masz policzone, ale dalej pytasz o powierzchnię. Te odwieczne pytanie zadają tylko ci, którzy nie mają policzone. Wiesz w ogóle, że możesz podłączyć dwie pompy w tzw. kaskadę? 

https://forum.murator.pl/topic/288402-dom-470m2-czy-powietrzna-sobie-poradzi/#findComment-9154803