Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, rozważam zrezygnowanie z klimatyzacji i chłodzenie pompą ciepła. Rehau ma obecnie gotowe systemy, są to rurki które mocujemy na suficie w warstwie tynku przez które przepływa woda lub glikol który następnie jest pompowany do dolnego złoża pompy ciepła gruntowej.

Rehau zapewnia że działa, jest bezawaryjne bo proste, tańsze w eksportacji i bez przeglądowe, ale spokojniejszy będę jak wypowie się ktoś kto ma taką instalację u siebie, proszę o wasze doświadczenia.

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/

6 godzin temu, itomi napisał:

nie mam klimatyzacji, ale u mnie wychodzi 7 jednostek wewnatz wiec sporo , serwis 7szt co rok kosztuje. Pytanie bardziej o kogoś kto ma takie chłodzenie sufitowe

Pytanie czy musi być aż 7 jednostek?

U siebie mam podpięte do PC 2 klimakonwektory na piętrze i starcza. Jeden w sypialni i drugi w korytarzu/klatce schodowej. Nie zaszkodziłby trzeci w dziennym pokoju na piętrze, ale daje radę z tym co jest. A zarazem chłodzi taniej od klimatyzacji przenośnej, która 1/3 schłodzonego powietrza wyrzuca na dwór razem z powietrzem opływającym kompresor. KK najmniejsze Purmo Vido coś około 1 kW wydajności każdy i nie pracują na maksymalnej wydajności. Raczej w okolicy 30-50% by wiatraki nie szumiały za bardzo.

Dom z użytkowym poddaszem, 30 cm wełny na stropie i 17-22 cm we skosach. Zaczynam chłodzić gdy w trakcie upałów temp. w domu łapie i zaczyna przekraczać +26°C. Schładzam do +24,5°C. Grawitacyjnie schładza też parter w okolicę +23°C/23,5°C - drzwi wszędzie pootwierane. Mam też rekuperator, który pomaga wymieszać powietrze między pokojami. Oraz rolety zewnętrzne - redukujące przegrzewanie od słońca. A na noc w dwóch pokojach otwarte okna z moskitierami - oszczędzają zużycie prądu.

Więc przy termoizolacjach nie ma potrzeby ładowania nawiewu do każdego pokoju oddzielnie.

A jak montować, to tylko splity. W klimatyzację przenośną już bym się nie ładował drugi raz, generuje większe straty energii.

Co do systemu o który pytasz. Może powierzchnia zrobi swoje. Ale płynący środek chłodzący nie może być zbyt nisko schłodzony bo zacznie się wilgoć skraplać. A przy małej różnicy temperatur - to i skuteczność chłodzenia będzie niższa.

U mnie przy dwóch KK zbiera się dobowo do 5L wody. Mam spływ poprowadzony do piwnicy (bez kanalizacji) i tam podstawioną bańkę po wodzie.

Edytowane przez Marco36
https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9154776

• 4 weeks później...

Najlepszym wyborem do grzania i chłodzenia PC są wymienniki miedziano-aluminiowe. Zarówno grzanie jak i chłodzenie pomieszczeń można realizować centralnie, mając pełną kontrolę nad wyborem pomieszczeń, które akurat chcemy dogrzać lub chłodzić. Chłodzić PC można cicho i efektywnie.

Chłodzenie suche, pasywne, można bezpiecznie wykonywać nie przekraczając punktu rosy. W takim przypadku dT pomiędzy temperaturą pomieszczenia a temperaturą czynnika nie powinna przekraczać średnio około 11 oC.    Przy bardziej agresywnym chłodzeniu (z przekroczeniem punktu rosy) doskonałym wyborem są grzejniki podłogowe kanałowe wentylatorowe (klimakonwektory kanałowe). Odprowadzenie ewentualnych skroplin z poziomu posadzki jest znacznie łatwiejsze niż z poziomu ścian.

Byłoby co najmniej dziwne, gdyby posiadacz PC nie zechciał skorzystać z możliwości chłodzenia pomieszczeń, którą mu daje już posiadane urządzenie... Nawet przy planowaniu ogrzewania podłogowego, nic nie stoi na przeszkodzie, by jedną z pętli na pomieszczenie nie przeznaczyć do podpięcia jej do wysokiej sprawności miedziano-aluminiowego wymiennika chłodzącego. Gwarantują one tani i szybki start grzania, szybkie zaprzestanie grzania, możliwość chłodzenia. Pobór mocy przez niemal bezszelestnie pracujące wentylatory poprzeczne to zaledwie 3-9W na jedną szt. Moc chłodnicza wystarczająca do uzyskania odczuwalnego stopnia schłodzenia.

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9156619

• 1 month później...
W dniu 8.04.2025 o 11:09, itomi napisał:

Witam, rozważam zrezygnowanie z klimatyzacji i chłodzenie pompą ciepła. Rehau ma obecnie gotowe systemy, są to rurki które mocujemy na suficie w warstwie tynku przez które przepływa woda lub glikol który następnie jest pompowany do dolnego złoża pompy ciepła gruntowej.

Rehau zapewnia że działa, jest bezawaryjne bo proste, tańsze w eksportacji i bez przeglądowe, ale spokojniejszy będę jak wypowie się ktoś kto ma taką instalację u siebie, proszę o wasze doświadczenia.

Chcę wam opowiedzieć o świetnym sklepie internetowym z wrotkami, w którym udało mi się kupić wrotki w świetnej cenie, która bardzo mi się spodobała - https://rollershop.pl/rolki/meskie . Na tej stronie można również kupić wszelkiego rodzaju wrotki, ponieważ ma szeroką gamę produktów, więc na pewno znajdziesz tutaj coś do kupienia! 

Cześć! Mam podobny system u siebie (chłodzenie pasywne przez sufit zasilane gruntową pompą ciepła) i mogę powiedzieć, że działa to bardzo przyzwoicie — oczywiście nie tak szybko jak klasyczna klimatyzacja, ale daje przyjemny efekt chłodu bez przeciągów i hałasu.

Latem utrzymuje w domu temperaturę ok. 22–24°C nawet przy upałach, pod warunkiem że dom ma dobrą izolację. Zaletą jest też brak konieczności serwisowania i zero widocznych urządzeń. Trzeba tylko dobrze zaprojektować system — sufit musi mieć odpowiednią powierzchnię wymiany i dobrze przemyślany tynk.

Podsumowując: jeśli nie oczekujesz „efektu lodówki” i zależy Ci na ciszy i bezobsługowości — to naprawdę dobra alternatywa dla klimy.

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9159481

• 3 weeks później...

Z pompy ciepła najprościej jest chłodzić pasywnie ale to się nie sprawdza.

Nie polecam.

Natomiast mając już pompę ciepła może ona posłużyć jako źródło wody lodowej i jesteś w stanie podłączyć do niej klimakonwektory.

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9160662

Co w tym temacie mówi AI?

Aby uzyskać wodę lodową, potrzebny jest agregat wody lodowej, zwany również chillerem. Woda jest schładzana w chillerze do temperatury zazwyczaj od 5 do 10 stopni Celsjusza, a następnie krąży w systemie rur, oddając chłód w miejscach, gdzie jest to potrzebne. 

Aby chłodzić czynnikiem o tak niskiej temperaturze, należy posiadać klimakonwektory czterorurowe, tzn. takie, w których czynnik chłodniczy krąży w obiegu odrębnym od obiegu grzewczego. Rury zasilania i powrotu instalacji chłodzącej o tak niskiej temperaturze, powinny być zabezpieczone otuliną antydyfuzyjną, dla ochrony przed wykraplaniem się wody wzdłuż ich przebiegu.

Chłodzenie pasywne jest to chłodzenie pod kontrolą punktu rosy czyli z dT około 11-12 oC. Z dostępnych urządzeń do chłodzenia pasywnego, bardzo dobrze sprawdzają się produkty REGULUS-system - grzejniki ścienne typoszereg REVERS, zaopatrzone w bardzo wydajne wentylatory poprzeczne 24V.

Powtórzę akapit z wcześniejszego wpisu:

Przy bardziej agresywnym chłodzeniu (z przekroczeniem punktu rosy) doskonałym wyborem są grzejniki podłogowe kanałowe wentylatorowe (klimakonwektory kanałowe). Odprowadzenie ewentualnych skroplin z poziomu posadzki jest znacznie łatwiejsze niż z poziomu ścian. Dla użytkowników pomp ciepła, włączenie tego typu urządzeń do instalacji ogrzewania podłogowego jest ze wszech miar wskazane zarówno dla celów dynamicznego startu grzania, dogrzewania pomieszczeń w okresach przejściowych (przy bardzo małym nakładzie energii startowej) jak i do celów chłodzenia.

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9160714

• 4 weeks później...

Bardzo cicho pracujące wentylatory poprzeczne, stosowane w grzejnikach ściennych i podłogowych kanałowych, w niczym nie przypominają przysłowiowej „farelki”. Prędkość obrotów jest regulowana a ich pobór mocy jest rzędu kilku watów. Umożliwiają grzanie szybsze, z większą mocą, ze zmienną dynamiką, co ma istotne znaczenie w pomieszczeniach użytkowanych rzadko lub jedynie przez część doby. 

Przewaga dla chcących inwestować w PC plus inne (szczytowe) źródło jest ewidentna- instalację centralnego ogrzewania pracującą w szerokim zakresie temperatur - od niskiej do wysokiej, łatwo można zmienić w instalację centralnego chłodzenia - wystarczy rewers na pompie ciepła. Mamy lekki chłodek tanio, szybko, cicho, sprawnie, centralnie czyli w każdym wybranym pomieszczeniu lub we wszystkich...

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9162895

W dniu 30.06.2025 o 10:05, boguslaw napisał:

Co w tym temacie mówi AI?

Aby uzyskać wodę lodową, potrzebny jest agregat wody lodowej, zwany również chillerem. Woda jest schładzana w chillerze do temperatury zazwyczaj od 5 do 10 stopni Celsjusza, a następnie krąży w systemie rur, oddając chłód w miejscach, gdzie jest to potrzebne. 

Aby chłodzić czynnikiem o tak niskiej temperaturze, należy posiadać klimakonwektory czterorurowe, tzn. takie, w ...

Chłodzenie pasywne jest to chłodzenie pod kontrolą punktu rosy czyli z dT około 11-12 oC. Z dostępnych urządzeń do chłodzenia pasywnego, bardzo dobrze sprawdzają się produkty REGULUS-system - grzejniki ścienne typoszereg REVERS, zaopatrzone w bardzo wydajne wentylatory poprzeczne 24V.

...

Naciągane teorie. Te 5 - 10°C to chyba przy przemysłowym wykorzystaniu np. w hotelach. U mnie zazwyczaj wodę mam schładzaną w okolicę +15°C. Mam ustawioną krzywą chłodzenia, zależną od temp. powietrza. Pokoje schłodzone do +23,5 / +24°C na piętrze, a na parterze +22,5 / +23°C.

Skroplonej wody jest mniej, ale też się wykrapla. W upały gdy temp. zewn. łapie +35°C i więcej, a schłodzona woda +13°C /  +13,5°C. To już potrafi zebrać się do 5L wody z dwóch klimakonwektorów w ciągu doby, które mają podpiętą rynnę zbierającą skropliny i odprowadzają skropliny wydzielonym spływem.

Twoje propozycje chłodzenia grzejnikami z nawiewem i instalacją grzejnikową, są namiastką klimakonwektora. Tylko,  że instalacje CO przewidziane do ogrzewania, nie zawsze są izolowane termicznie - mogą doprowadzić do tego, że jak ludzie nie przypilnują sobie temp. wody to będą mieli zalane podłogi w pokojach. Prawdopodobnie by uniknąć wykraplania wody, to woda w obiegu nie mogłaby być schładzana niżej jak +17 / +18°C. A wtedy i skuteczność chłodzenia będzie niższa.

Zawsze to coś, tyle że w upały to raczej taki układ będzie musiał chłodzić 24 godz. na dobę, by utrzymać względnie niską temp. wewnątrz pomieszczeń.

Edytowane przez Marco36
https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163062

W dniu 29.06.2025 o 17:08, coachu13 napisał:

Z pompy ciepła najprościej jest chłodzić pasywnie ale to się nie sprawdza.

Nie polecam.

Natomiast mając już pompę ciepła może ona posłużyć jako źródło wody lodowej i jesteś w stanie podłączyć do niej klimakonwektory.

Odniosłem się do tego postu...  Pompa ciepła nie jest źródłem wody lodowej.  Instalację z zastosowaniem wody lodowej obsługują klimakonwektory czterorurowe. Jeśli ktoś nie chce mieć intensywnego roszenia wzdłuż przebiegu orurowania, w ścianach i poza ścianami,  instalacja z zastosowaniem wody lodowej musi być zaizolowana termicznie otuliną antydyfuzyjną.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163065

2 godziny temu, Marco36 napisał:

(...) Twoje propozycje chłodzenia grzejnikami z nawiewem i instalacją grzejnikową, są namiastką klimakonwektora. Tylko,  że instalacje CO przewidziane do ogrzewania, nie zawsze są izolowane termicznie - mogą doprowadzić do tego, że jak ludzie nie przypilnują sobie temp. wody to będą mieli zalane podłogi w pokojach. Prawdopodobnie by uniknąć wykraplania wody, to woda w obiegu nie mogłaby być schładzana niżej jak +17 / +18°C. A wtedy i skuteczność chłodzenia będzie niższa.

Zawsze to coś, tyle że w upały to raczej taki układ będzie musiał chłodzić 24 godz. na dobę, by utrzymać względnie niską temp. wewnątrz pomieszczeń.

• Jeśli ktoś nie chce mieć roszenia to dT pomiędzy powietrzem a wodą instalacyjną nie powinna przekraczać około 12 oC.

Najlepszą opcją nie jest chłodzenie już przegrzanych pomieszczeń lecz nie doprowadzenie do tego by uległy one przegrzaniu. Dlatego też użytkownicy grzejników z wentylatorem (Sollarius E-VENT), używanych także w opcji umiarkowanego schładzania pomieszczeń włączają je już rano, po to, by nie dopuścić do wzrostu temperatury wnętrza powyżej uznawanej za nich za komfortową. Do intensywniejszego chłodzenia służą grzejniki z wentylatorem poprzecznym 24V (Sollarius REVERS).

• Każdy klimakonwektor to grzejnik z nawiewem. Nie ma chłodzenia bez wymuszonej cyrkulacji powietrza.

Najprostszym miejscem do odprowadzania skroplin jest poziom posadzki. Dlatego też najpraktyczniejszym klimakonwektorem jest klimakonwektor podłogowy czyli zestaw ogrzewania podłogowego kanałowego.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163067

Jak dotąd inwestorzy nieczęsto brali pod uwagę zastosowania ogrzewania podłogowego kanałowego pracującego wespół z tradycyjnym ogrzewaniem podłogowym z dwóch powodów. Po pierwsze „kanałówka” uchodziła za produkt bardzo drogi, po drugie niewielu instalatorów miało doświadczenie w jej montażu. Tymczasem jej obecna cena jest w zasięgu każdego inwestora a sam montaż zestawu kanałowego jest banalnie prosty co w sumie sprawia, że zmienia się sposób konfiguracji instalacji ogrzewania podłogowego - jedna składowa szybko działająca, wymagająca niewielkiej ilości energii startowej + druga składowa wolno działająca, wymagająca ogromnej ilości energii startowej. Obydwie składowe mogą pracować w tej samej Tz.

Ponadto. Warto sobie zostawić otwartą możliwość modyfikacji instalacji centralnego ogrzewania i ewentualną zmianę źródła ciepła lub dołożenie drugiego (szczytowego). Szczególnie w sytuacji posiadania dwóch źródeł ciepła - jednego niskotemperaturowego (np. PC), drugiego szerokotemperaturowego (np. kocioł na pellet), oprócz klasycznego ogrzewania podłogowego uzasadnione jest posiadanie w instalacji grzejników - wymienników ciepła pracujących szybko w szerszym niż grzejąca posadzka zakresie temperatur. Opcja chłodzenia zarezerwowana jest jedynie dla urządzeń mogących płynnie dostarczać czynnik o odpowiednio niskiej temperaturze. Całoroczny komfort cieplny to nie tylko grzanie (z tym ,że dogrzanie domu może być konieczne o każdej porze roku) lecz także chłodzenie. 

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163127

Mam PC od pół roku, więc doświadczenie niewielkie, ale podczas upałów 30 stopniowych zrobiłem dwudniowy test chłodzenia i wyszło całkiem całkiem. Cały dom to ogrzewanie podłogowe, podałem na instalację wodę o temp. 19 stopni i po kilku godzinach zaczęło robić się chłodniej. Zimnolubni mieszkańcy stwierdzili że jest dobrze, dla mnie trochę za chłodno, ale to kwestia regulacji i ustawień. Zapewne duże znaczenie miała włączona WM. 

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163244

Ile °C było w domu przed włączeniem chłodzenia by PC i po kilku godzinach? Jakie temperatury były na wlocie i wylocie WM? Jakie temperatury były w nocy i czy PC działała 24h ?

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163250

3 godziny temu, d7d napisał:

Ile °C było w domu przed włączeniem chłodzenia by PC i po kilku godzinach? Jakie temperatury były na wlocie i wylocie WM? Jakie temperatury były w nocy i czy PC działała 24h ?

Jeżu kochany, jak na przesłuchaniu 😀 

W domu było może 26 stopni (okna uchylone), na zewnątrz 30, włączałem tylko na dzień (może ~10 godzin dziennie). Pompa 6 kW, Dom dość dobrze ocieplony. 

Nie mierzyłem dokładnie stopni, przepływów,  wydajności, wlotów i wylotów. Po prostu chciałem zrobić test aby sprawdzić czy faktycznie da się schłodzić dom i czy będę ślizgał się po podłodze, a po miesiącu zbierał z niej grzyby. Podłogi były suche, te z paneli i te z płytek podłogowych. Zrobiło się zauważalnie chłodniej, co spodobało się współmieszkańcom i tyle. Jak skończę przebudowę kotłowni (obecnie PC grzeje tylko CWU) to zrobię testy z pomiarami, może się komuś przyda. Tylko upałów coś ostatnio nie ma 😉

Edytowane przez Mord.imer
https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163265

11 godzin temu, Mord.imer napisał:

Jeżu kochany, jak na przesłuchaniu 😀 

W domu było może 26 stopni (okna uchylone), na zewnątrz 30, włączałem tylko na dzień (może ~10 godzin dziennie). Pompa 6 kW, Dom dość dobrze ocieplony. 

Nie mierzyłem dokładnie stopni, przepływów,  wydajności, wlotów i wylotów. Po prostu chciałem zrobić test aby sprawdzić czy faktycznie da się schłodzić dom i czy będę ślizgał się po podłodze, a po miesiącu zbierał z niej grzyby. Podłogi były suche, te z paneli i te z płytek podłogowych. Zrobiło się zauważalnie chłodniej, co spodobało się współmieszkańcom i tyle. Jak skończę przebudowę kotłowni (obecnie PC grzeje tylko CWU) to zrobię testy z pomiarami, może się komuś przyda. Tylko upałów coś ostatnio nie ma 😉

Upałów już raczej nie będzie , ale podoba mi się jak wspomniałes o przesłuchaniu bo tylko to przeważnie daje się zauważyć w każdym wątku i robią to w 90 proc dwie osoby a w 10 jedna z naśmiewają , powdzenia w testach.

https://forum.murator.pl/topic/288403-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/#findComment-9163272