Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie w elewacji budynku

Juwek

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałem zrobić wyciąg dla okapu w formie tunelu w ścianie, tak żeby rura wyrzucała powietrze na zewnątrz obok okna. Powiedziałem majstrowi, żeby zrobić o średnicy fi 15, bo tyle fabrycznie ma okap. Majster zrobił ku mojemu zdziwieniu rurę o średnicy fi 10 na zasadzie "będzie Pan zadowolony", po moim widocznym zirytowaniu kazałem mu powiększyć tę dziurę, ale upiera się, że to nie możliwe teraz.

Wybaczcie, może zadam głupie pytanie, ale czy mi się dobrze wydaje, że wystarczy "objąć" obecną dziurę otwornicą o większej średnicy i po prostu wiercić?? Mam wrażenie, że facet chce mnie zniechęcić do dodatkowej roboty - czyli poprawek zmierzających do efektu finalnego takiego jak sobie zażyczyłem...

Zdjęcie jak to teraz wygląda w załączniku.

Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoc.

IMG_20250406_165059617_HDR.jpg

Edytowane przez Juwek

Tobie się wydaje ale wszystko jest uzależnione jaką ma się otwornicę. Zwykła otwornica ma na środku prowadzenie w postaci wiertła więc w zrobionym otworze środek musi być zaślepiony .

Prowadzenie musi być stabilne materiałowo nie tylko w postaci styropianu który znajduje się zwykle w ścianie za oknem, dlatego też otwór wyszedł nieestetycznie.

Najlepsza była by tu otwornica diamentowa szybkoobrotowa na szlifierkę kątową a dopiero po zrobieniu płytkiego 5cm tunelu ta normalna.

Druga sprawa to wyziębianie ściany przez brak materiału ociepleniowego w tym miejscu, oraz  zmniejszona jego grubość.

Aby zminimalizować negatywne efekty tego rozwiązania otwór 100 wydaje się optymalny a w okapie zamontujesz redukcję 150/100 oraz zawór zwrotny aby chłodne powietrze nie wchodziło bezpośrednio do kuchni a ciepłe nie ulatniało się bez załączonego okapu.