Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

18 godzin temu, d7d napisał:

Ogrzewanie załączyło się przy temp. pomieszczenia 21,4 °C a później rachunki grozy bo to tak mocno brzmi. Regulusy włączyły wentylatory? :)

Skąd Twoja uwaga o "rachunkach grozy"?

Bardzo cicho pracujące wentylatory poprzeczne, stosowane w grzejnikach ściennych i podłogowych kanałowych, w niczym nie przypominają przysłowiowej „farelki”. Prędkość obrotów jest regulowana a ich pobór mocy jest rzędu kilku watów.  Umożliwiają grzanie szybsze, z większą mocą, ze zmienną dynamiką, co ma istotne znaczenie w pomieszczeniach użytkowanych rzadko lub jedynie przez część doby. Wymuszona cyrkulacja powietrza umożliwia także pracę tych wymienników w funkcji chłodzenia.

==

Grzeję gazem. Mam ustawioną temp. wnętrza pomieszczenia referencyjnego na 21,4 oC. (ogrzewanie gazem + regulusy). Instalacja pilnuje mi takiej właśnie temperatury bez względu na porę roku...

==

Zalety nowoczesnego grzejnika miedziano-aluminiowego ściennego i kanałowego o wysokiej sprawności:

• Tani start grzania – bardzo mały nakład energii startowej
  • Znikoma bezwładność cieplna, to nie tylko szybki start grzania lecz także łatwe, szybkie przerwanie grzania.
  • Szybka reakcja na pracę sterowników. Skutek? Precyzja w emisji ciepła = unikalny komfort cieplny
  • Grzejnik podłogowy kanałowy nie zajmuje miejsca na ścianie. Można go zamontować jednocześnie z rozłożeniem pętli podłogówki na pozostałej części pomieszczenia i wykonać jednoczesną wylewkę. Korzystne dla użytkownika połączenie składnika bardzo dynamicznego ze składnikiem o dużej bezwładności cieplnej.
https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9164919

Uwaga dotyczyła grzania latem. To grzanie kosztuje. W danym dniu może niewiele ale przez wiele takich dni może być całkiem sporo. Uwaga "rachunki grozy" nie dotyczyła Ciebie. 

Latem mam wyłączoną funkcję grzania c.o. .

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9164928

Wymagania użytkowników stale rosną, także wraz z wiekiem. Komfort cieplny kosztuje. Ważne by kosztował możliwie jak najmniej.

Gdybym podczas chłodnych, a szczególnie wilgotnych dni w okresach przejściowych czy okresach chłodu latem powiedział żonie, że to minie, że jak jest jej zimno to ma ubrać sweter, że "zimny wychów" to samo zdrowie, to... lepiej nie mówić. Z drugiej strony także zimą, gdy przychodzi się do domu zziębniętym, wychłodzonym po różnych zewnętrznych aktywnościach, fajnie jest móc łatwo i szybko podwyższyć na krótko temperaturę powietrza o 0,2-0,6 oC, po czym jeszcze przed nocą wrócić do temperatury "bazowej". Gdy się ma szybko reagujące grzejniki, to takie manewry nie "bolą", nie biją zbytnio po kieszeni.

Pozdrawiam serdecznie

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9164931

6 godzin temu, boguslaw napisał:

Wymagania użytkowników stale rosną, także wraz z wiekiem. Komfort cieplny kosztuje. Ważne by kosztował możliwie jak najmniej.

Gdybym podczas chłodnych, a szczególnie wilgotnych dni w okresach przejściowych czy okresach chłodu latem powiedział żonie, że to minie, że jak jest jej zimno to ma ubrać sweter, że "zimny wychów" to samo zdrowie, to... lepiej nie mówić. Z drugiej strony także zimą, gdy przychodzi się do domu zziębniętym, wychłodzonym po różnych zewnętrznych aktywnościach, fajnie jest móc łatwo i szybko podwyższyć na krótko temperaturę powietrza o 0,2-0,6 oC, po czym jeszcze przed nocą wrócić do temperatury "bazowej". Gdy się ma szybko reagujące grzejniki, to takie manewry nie "bolą", nie biją zbytnio po kieszeni.

Pozdrawiam serdecznie

To fakt ja też nie lubię tzw zimnych domów bo to czasem masakra jak ludzie potrafią wytrzymać w zimnych domach, ja jak przychodzą zimniejsze dni to załączam podłogówkę ustawię zasilanie na 26 stopni i pompa ledwo co pobiera do 300 wat i tak już idzie cały czas najnormalniej zapominam o tym bo te kilka kw na dobę to nie pieniądz a komfort super i o to chodzi,pzdr

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9164956

W dniu 11.09.2025 o 19:11, prokurator napisał:

To fakt ja też nie lubię tzw zimnych domów bo to czasem masakra jak ludzie potrafią wytrzymać w zimnych domach, ja jak przychodzą zimniejsze dni to załączam podłogówkę ustawię zasilanie na 26 stopni i pompa ledwo co pobiera do 300 wat i tak już idzie cały czas najnormalniej zapominam o tym bo te kilka kw na dobę to nie pieniądz a komfort super i o to chodzi,pzdr

Robię podobnie tylko muszę cwu gonić do 42*C aby dziewczyny mogły się umyć - (bufor kombinowany). Niby można pozmieniać obiegi ale te 2-3*C jakoś mnie nie bolą mając PV. Kiedyś chciałem do rekuperacji ogrzewacz kanałowy i szkoda że go nie założyłem, a jeszcze większa do klimy kanałowej - sam bym założył za jakieś 10k zł, i wszędzie było by czasami ciepło a czasami przyjemnie chłodno. I klimę kanałową założył bym równolegle z PC do ogrzewania zimą.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9165155

10 godzin temu, marcinbbb napisał:

Robię podobnie tylko muszę cwu gonić do 42*C aby dziewczyny mogły się umyć - (bufor kombinowany). Niby można pozmieniać obiegi ale te 2-3*C jakoś mnie nie bolą mając PV. Kiedyś chciałem do rekuperacji ogrzewacz kanałowy i szkoda że go nie założyłem, a jeszcze większa do klimy kanałowej - sam bym założył za jakieś 10k zł, i wszędzie było by czasami ciepło a czasami przyjemnie chłodno. I klimę kanałową założył bym równolegle z PC do ogrzewania zimą.

A nie chcesz dać zwykłego bojlera a podłogówkę zasilać niższym parametrem ? to jest kolosalna  różnica jak zasilasz np 28 stopni a np 35, sprawdzałem to ale straty kosmiczne no i robiło się momentami nieznośnie ciepło ,jazda wg termostatu pokojowego , dlatego od 2 lat tylko stała temp od 26-29 max ale te 29 to już kilka dni poniżej -10 stopni.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9165163

Niestety mam bufor kombinowany 400l +100l cwu (od solarów) i nie chcę tego zmieniać bo to zbędne pchanie się w koszty. temperaturę wody w podłodze zmniejszam na rozdzielaczu podłogowym.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9165173

Połączenie podłogówki i kanałówki tworzy system hybrydowy, który łączy stabilność jednego rozwiązania z dynamiką drugiego. Podłogówka utrzymuje równomierne ciepło w pomieszczeniu, a grzejniki kanałowe przejmują rolę szybkiego dogrzewania, kiedy wymaga tego sytuacja - np. w chłodne poranki czy podczas nagłych spadków temperatury. Dzięki temu system hybrydowy jest bardziej elastyczny, ekonomiczny i dostosowany do zmieniających się warunków.

To także oszczędność energii w praktyce. Kluczem do oszczędności energii jest możliwość precyzyjnego sterowania ogrzewaniem. Podczas gdy uruchomienie całej podłogówki wymaga dużych nakładów energii, kanałówka działa natychmiastowo, zużywając jej na starcie znacznie mniej, dopasowując jej wydatek do rzeczywistych potrzeb grzewczych.

Praktyka użytkowania hybrydowego systemu dystrybucji ciepła pokazuje, że przez większą część roku to właśnie szybki dystrybutor ciepła jest elementem wiodącym centralnego ogrzewania a grzejąca podłoga elementem stabilizującym podczas mrozów lub przewidywanych dłuższych okresów chłodu.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9165419

Dzięki m.in. "kanałówce" podłogowej możliwe jest szybkie reagowanie na zmiany zapotrzebowania cieplnego, bez konieczności podnoszenia parametrów całej instalacji.

Montaż grzejników kanałowych jest bardzo prosty, gdy się go wykona na wstępnym etapie, przed wylaniem posadzki, przy pustej pozostałej powierzchni pomieszczenia. Pętle podłogówki układa się w kolejnym etapie na pozostałej powierzchni. Włączenie "kanałówki" do procesu grzania może nastąpić od razu po uruchomieniu instalacji, niezależnie od stopnia wygrzania podłogi. Skracamy w ten sposób energochłonny okres eliminowania z przegród obiektu wody technologicznej. W tym czasie posadzkę można pomału wygrzewać. Przepływ czynnika przez pętle podłogówki można ograniczyć lub odciąć.

W codziennym, całorocznym użytkowaniu grzanie "kanałówką" jest nie tylko tanie i efektywne, lecz także praktyczne. Świadomy tych korzyści inwestor z pewnością nie odpuści instalowania szybko działających składowych instalacji c.o. 

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9165484

• 2 weeks później...

Problemowi grzania poza zimowym sezonem grzewczym zaradzi, posiadanie w instalacji z podłogówką, emiterów ciepła o znikomej bezwładności cieplnej, gwarantujących relatywnie tani i bardzo szybki gdyż liczony w minutach, start grzania. Ich działanie można łatwo zastopować, eliminując ryzyko przegrzania pomieszczeń co nie tylko zoptymalizuje wydatek energii, lecz przede wszystkim podniesie całoroczny komfort życia domowników. Stan idealny, gdyż obie technologie się uzupełniają. Hybrydowa emisja ciepła łączy stabilność jednego rozwiązania z dynamiką drugiego, tworząc kompletny i elastyczny układ grzewczy.

Nie posiadający doświadczenia inwestor może nie wiedzieć o istnieniu takiej opcji a zatrudniony przez niego wykonawca wykona to co chce inwestor. Tak jest dla wykonawcy prościej i bezpieczniej. Inwestor nawet się nie dowie, że mniej więcej za takie same pieniądze wydane na inwestycję w c.o., miałby całoroczny komfort cieplny.

• Haha 1
https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166155

W dniu 22.09.2025 o 10:39, boguslaw napisał:

Kluczem do oszczędności energii jest możliwość precyzyjnego sterowania ogrzewaniem. Podczas gdy uruchomienie całej podłogówki wymaga dużych nakładów energii

Co rozumiesz pod pojęciem dużych nakładów energii? 

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166342

Co z tego że uruchomienie podłogówki potrzebuje trochę więcej energi ? nagrzeje i tyle a potem pobiera tyle co kot napłakał , potem to tylko uzupełnienie strat , jedni grzeją wg termostatu pokojowego co moim zdaniem jest błedem ale jak za duża pompa to jedyny ratunek ale mając pompę która przy zasilaniu 27 stopniami potrafi zejść z mocą pobieraną ok 300 wat to sory wyłączanie jej mija się z celem więc pracuje nonstop chyba że bojler w tym czasie zawoła hej a co ja ?? no to jedyna przerwa u mnie w grzaniu i jak by nie ten bojler to szłaby tak do maja.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166387

50 minut temu, prokurator napisał:

Co z tego że uruchomienie podłogówki potrzebuje trochę więcej energi ? 

No właśnie ciekawi mnie ile to jest "więcej energii". Kilka dni temu "odpaliłem" podłogówkę w domu lekko wyziębionym po chłodnym wrześniu i pompa zużyła mi przez noc 6 kWh. Tym bardziej, że te grzejniki kanałowe tak średnio do pompy ciepła się nadają.

Nad kanałówką zamiast podłogówki zastanawiałem się kilka lat temu, podczas budowy domu. Jednak zrezygnowałem. Przede wszystkim pojawia się ograniczenie ustawiania mebli w pokoju, gorzej niż z grzejnikami. Do tego rezygnuję z kilku m2 pełnego ocieplenia podłogi (jeśli grzałbym tylko tym). Zimna podłoga też nie jest czymś fajnym. Jedynie przy dużym przeszkleniu w salonie by się sprawdzało, tylko czy okna 3-szybowe tego potrzebują?  No i jak to zrobić na piętrze? Wylewać specjalnie grubą posadzkę czy podnosić podłogę o dodatkowe 5-7 cm? To już lepiej grzejniki.

Jako uzupełnienie podłogówki w domu to sensu raczej nie ma. Wydawać dodatkowe kilkanaście tysięcy na same grzejniki kanałowe, do tego większe rozdzielacze i prowadzić dodatkowe zasilanie wodne o zwiększonej średnicy tylko po to, aby kilka razy w roku poczuć ciepło szybciej o kilka godzin? 

Edytowane przez Mord.imer
https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166388

Przy pompach ciepła hybrydowa emisja ciepła jest wskazana tym bardziej. Całoroczny komfort cieplny. Możliwość chłodzenia.

Jakie jest ciepło właściwe 1 m3 betonu? Grzejniki (wymienniki ciepła) o znikomej bezwładności cieplnej grzeją już po kilku minutach... Dogrzeją powietrze do zadanej i cyrkulacja staje.

Skąd cena kilkanaście kzl? Chyba, że kanałówka zamiast podłogówki... Skąd pomysł o większym rozdzielaczu i dodatkowym zasilaniu o większej średnicy? Nie kilka razy w roku lecz kilkadziesiąt razy w ciągu roku, w każdym chłodniejszym momencie.

Koszt instalacji zbliżony, komfort w wymiarze całego roku zdecydowanie wyższy. Szybka reakcja to szybka reakcja, zarówno przy starcie jak i hamowaniu grzania. Tej cechy żadna podłogówka nie ma szansy przebić. Możliwość szybkiego dostosowania do potrzeb roku bez względu na dynamikę pogodową tj. wahania temperatury, WILGOTNOŚĆ powietrza, wiatr, ruch powietrza na zewnątrz domu. Ci, którzy użytkują podłogówkę są na nią skazani. Nie znają i nie mają innej opcji ogrzewania energooszczędnego i komfortowego. Co mają powiedzieć? Że poszli za modą? Że czegoś nie dopatrzyli? Ze swojej przeszłości przeważnie znają wiecznie niedogrzane domy lub przegrzane blokowiska. Dla nich podłogówka jest bardzo dobra lecz mądrze wykonane ogrzewanie emiterami o znikomej bezwładności cieplnej + stabilizator temperatury w okresach silnych mrozów, efekt letniej podłogi, jaki daje podłogówka  to rewelacja, to ideał. Praktyka użytkowników pokazuje, że to kanałówka lub inne szybkie emitery ciepła działają w przeciągu toku przede wszystkim a podłogówka wspomaga, nie odwrotnie...

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166399

2 minuty temu, boguslaw napisał:

Nie kilka razy w roku lecz kilkadziesiąt razy w ciągu roku, w każdym chłodniejszym momencie.

W każdym chłodniejszym momencie gdy na zewnątrz temperatura spadnie nawet o 1*C zareaguje zwykłe ogrzewanie sterowane regulatorem pogodowym zwiększając odpowiednio temperaturę na zasilaniu.

Dom lub mieszkanie ma taką dużą bezwładność że ta regulacja wystarczająco przeciwdziała takim zmianom, dlatego ewentualna hybryda czyli połączenie np. podłogówki z inną instalacją ( kanałową ) służącą tylko do okresów przejściowych w których przed rozpoczęciem sezonu grzewczego uruchomimy ten drugi system np. 1 lub 2 razy w tygodniu?

Jak żonę przed sezonem grzewczym przejdzie z zimna dreszcz to raczej ubiera bluzę lub nakrywa się kocem :)

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166400

Godzinę temu, Mareks77 napisał:

(...) Jak żonę przed sezonem grzewczym przejdzie z zimna dreszcz to raczej ubiera bluzę lub nakrywa się kocem :)

Można i tak😀 lecz nie ma to jak tchnienie miłego ciepełka bez potrzeby ubierania się...

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166401

2 godziny temu, boguslaw napisał:

Można i tak😀 lecz nie ma to jak tchnienie miłego ciepełka bez potrzeby ubierania się...

Pozdrawiam

Czy miło.......owszem, nie zaprzeczam, Kto bogatemu zabroni,

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166412

19 godzin temu, boguslaw napisał:

Przy pompach ciepła hybrydowa emisja ciepła jest wskazana tym bardziej. Całoroczny komfort cieplny. Możliwość chłodzenia.

Jakie jest ciepło właściwe 1 m3 betonu? Grzejniki (wymienniki ciepła) o znikomej bezwładności cieplnej grzeją już po kilku minutach... Dogrzeją powietrze do zadanej i cyrkulacja staje.

Skąd cena kilkanaście kzl? Chyba, że kanałówka zamiast podłogówki... Skąd pomysł o większym rozdzielaczu i dodatkowym zasilaniu o większej średnicy? Nie kilka razy w roku lecz kilkadziesiąt razy w ciągu roku, w każdym chłodniejszym momencie.

Koszt instalacji zbliżony, komfort w wymiarze całego roku zdecydowanie wyższy. Szybka reakcja to szybka reakcja, zarówno przy starcie jak i hamowaniu grzania. Tej cechy żadna podłogówka nie ma szansy przebić. Możliwość szybkiego dostosowania do potrzeb roku bez względu na dynamikę pogodową tj. wahania temperatury, WILGOTNOŚĆ powietrza, wiatr, ruch powietrza na zewnątrz domu. Ci, którzy użytkują podłogówkę są na nią skazani. Nie znają i nie mają innej opcji ogrzewania energooszczędnego i komfortowego. Co mają powiedzieć? Że poszli za modą? Że czegoś nie dopatrzyli? Ze swojej przeszłości przeważnie znają wiecznie niedogrzane domy lub przegrzane blokowiska. Dla nich podłogówka jest bardzo dobra lecz mądrze wykonane ogrzewanie emiterami o znikomej bezwładności cieplnej + stabilizator temperatury w okresach silnych mrozów, efekt letniej podłogi, jaki daje podłogówka  to rewelacja, to ideał. Praktyka użytkowników pokazuje, że to kanałówka lub inne szybkie emitery ciepła działają w przeciągu toku przede wszystkim a podłogówka wspomaga, nie odwrotnie...

Sporo tego marketingowego ......., no i skopiowane teksty promocyjne, ale ok...

Piszesz że nadają się do pompy ciepła, ba! nawet są wskazane. No raczej nie, skoro podane w specyfikacjach technicznych temperatury czynnika zaczynają się od 45 stopni. No to całkiem sporo dla pompy ciepła i wysokiego COP z tego nie będzie. Poza tym chcesz puszczać 45 stopni w podłogę? Dlatego sądziłem, że są one zasilane osobną i sterowaną pętlą, chyba że znajdują się na początku normalnej pętli podłogowej w danym pomieszczeniu, a te 35 stopni leci dalej (no ale co wtedy z chłodzeniem - mimowolnie chłodzisz wtedy w jakimś stopniu całą podłogą.). Nawet jeśli to kolejnym problemem jest moc tych grzejników przy takiej temperaturze czynnika. Te tańsze, poniżej 1000 zł, przy 45/35/20 mają raptem około 100 W na najwyższym biegu wentylatorów; te ciut droższe, powyżej 1000 zł, mają około 250 W.  Więc jak mam SZYBKO odczuć "miłe ciepełko" w pokoju? Tej mocy powinno być kilka razy więcej.

Dalej, standardowy dom, parter i poddasze - salon, kuchnia, łazienka, i jakieś 4-5 pokoi czyli jakieś 7-8 pomieszczeń gdzie grzejnik kanałowy miałby być. Te mniejsze i tańsze oscylują w cenach trochę poniżej 1000zł co daje jakieś 6000-7000 zł za same grzejniki (podesty płatne osobno :). No ale już wiemy, że przy 45 stopniach zasilania mają małą moc, więc trzeba by zamontować większe i droższe aby miało to sens. No i robi się kilkanaście tysięcy złotych. Do tego ktoś to musi zamontować i podłączyć do instalacji C.O. oraz elektrycznej. Zatem koszt jest znacząco większy niż samej podłogówki. Chyba że chcesz to instalować tylko w jednym lub dwóch pokojach, gdzie można by się szybko zagrzać.

Mieszkam już 5 lat "na swoim" i nie zaznałem takiej dynamiki pogodowej, gdzie "wahania temperatury, WILGOTNOŚĆ powietrza, wiatr, ruch powietrza na zewnątrz domu" powodują, w nowym i dobrze wykonanym domu konieczność błyskawicznego dostosowania temperatury. Tym bardziej kilkadziesiąt razy w ciągu roku. Ze zmienną pogodą podłogówka u mnie w zupełności daje sobie radę, pomimo kilkugodzinnej bezwładności.

W domku drewnianym, takim weekendowym ma to sens, z kotłem gazowym rzecz jasna. W biurowcach z dużymi przeszkleniami też się sprawdzi.  W starym, słabo zaizolowanym domu, gdzie rozpala się w kotle węglowym po przyjściu z pracy może i też, ale tam są już grzejniki. W nowoczesnym domu? Nie, sensu nie ma, ale jak to powyżej napisane "kto bogatemu zabroni".

"Kluczem do oszczędności energii jest możliwość precyzyjnego sterowania ogrzewaniem. Podczas gdy uruchomienie całej podłogówki wymaga dużych nakładów energii" - nadal czekam na odpowiedź odnośnie tych dużych nakładów energii. Ile to wg ciebie jest, skoro sezonowy start podłogówki w moim lekko wychłodzonym domu to jakieś 6 kWh?

edit:

FAQ ze strony producenta:

"...Ogrzewanie podłogowe płaszczyznowe oblicza się (i użytkuje) dla parametru 55/45/20...". - pompa ciepła lubi to! Nawet kotły kondensacyjne przy 55 stopniach  działają już na granicy kondensacji, więc z tą opcją "ogrzewania energooszczędnego..." to tak średnio bym powiedział, tak średnio.

Edytowane przez Mord.imer
https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166421

Dziękuję Ci Mord.imer za uczestnictwo w wątku. Dyskusja w formule telewizyjnej SONDY (programu Kurka i Kamińskiego) pozwala znakomicie zobrazować każdy temat. Za i przeciw. Możesz to co piszę nazwać „marketingiem” lecz jest to przede wszystkim INFORMACJA, dedykowana nowym inwestorom oraz instalatorom, którzy utknęli w pętach rutyny. Co zrobią dalej z tą informacją to już ich wybór. Nie będą mogli powiedzieć, że nie wiedzieli….

W miarę wolnego czasu odniosę się do Twoich tez.

UCZCIWIE WOBEC INWESTORÓW! Nie posiadający doświadczenia inwestor może nie wiedzieć o istnieniu takiej opcji a zatrudniony przez niego wykonawca wykona to, co chce inwestor. Tak jest dla wykonawcy prościej i bezpieczniej. Inwestor nawet się nie dowie, że mniej więcej za takie same pieniądze wydane na inwestycję w c.o. miałby nie sezonowy, lecz całoroczny komfort cieplny. Rozsądek, wyobraźnia, myślenie perspektywiczne nakłaniają do podążenia tą ścieżką. I to się dzieje…

Ps. Dawni inwestorzy na FM raczej już nie trafiają, chyba, że mają jakieś wątpliwości co do dawniej dokonanych wyborów. W kwestii ogrzewania: jeśli wybrali samą podłogówkę, to już jest raczej „po ptokach”, jeśli wybrali inaczej mają pole manewru…

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166450

16 godzin temu, Mord.imer napisał:

(...)Piszesz że nadają się do pompy ciepła, ba! nawet są wskazane. No raczej nie, skoro podane w specyfikacjach technicznych temperatury czynnika zaczynają się od 45 stopni. No to całkiem sporo dla pompy ciepła i wysokiego COP z tego nie będzie. Poza tym chcesz puszczać 45 stopni w podłogę? Dlatego sądziłem, że są one zasilane osobną i sterowaną pętlą, chyba że znajdują się na początku normalnej pętli podłogowej w danym pomieszczeniu, a te 35 stopni leci dalej (no ale co wtedy z chłodzeniem - mimowolnie chłodzisz wtedy w jakimś stopniu całą podłogą.(...)

·         Podane w tabelach moce grzewcze zawsze mają charakter poglądowy, porównawczy, także dla celów obliczeniowych. To nie jest sztywne wskazanie. Wymienniki (także te o znikomej masie całkowitej – ścienne lub podłogowe) zaczynają grzać w każdej temperaturze wyższej od pokojowej. Jeśli to nie jest ogrzewanie podłogowe, ograniczona jest jedynie górna granica Tz do +110 oC (orzewanie parą). Do ogrzewania mogę wykorzystać różne (w tym szczytowe), źródła ciepła. Bezpieczna i zdrowa temperatura pracy posadzki jest ograniczona.

·        Gdybym chciał szybko ogrzać SWÓJ DOM, nigdy bym nie patrzył na CHWILOWY COP. (MOJA RODZINA ma gdzieś… COP). Interesuje mnie maksymalnie szybki a przy tym tani efekt grzewczy.  Jak pisałem w którymś z poprzednich wpisów, grzeję gazem a sterownik temperatury PRZEZ CAŁY ROK jest ustawiony na temp. + 21,4 oC. Nie wiem co to takiego: wychłodzenie domu... Mam u siebie grzejniki ścienne i podłogówkę, której pompę cyrkulacyjną uruchamiam na krótko raptem kilka razy w roku. Moja instalacja ma grubo ponad 20 lat… Modyfikuję jedynie sterowanie na precyzyjniej działające, współczesne.

·         Jeśli ktoś posiada PC i chce grzać podłogowymi kanałami grzewczymi a ponadto realizować funkcję chłodzenia, do ich zasilania wykorzysta pierwszą w rozdzielaczu (aby uniknąć roszenia całego rozdzielacza), patrząc od strony zasilania standardowa pętlę i poprowadzi ją do zestawu w otulinie, doprowadzając jednoczasowo kabel elektryczny (najkorzystniej pięciożyłowy, by umożliwić sobie dowolny sposób sterowania, także przez aplikacje WI-FI). W czasie chłodzenia najlepiej zakręcić pozostałe pętle podłogówki.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/2/#findComment-9166456