Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

16 godzin temu, Mord.imer napisał:

(...) Nawet jeśli to kolejnym problemem jest moc tych grzejników przy takiej temperaturze czynnika. Te tańsze, poniżej 1000 zł, przy 45/35/20 mają raptem około 100 W na najwyższym biegu wentylatorów; te ciut droższe, powyżej 1000 zł, mają około 250 W.  Więc jak mam SZYBKO odczuć "miłe ciepełko" w pokoju? Tej mocy powinno być kilka razy więcej. (...)

Moc grzewcza 1 m2 każdego typu grzejnika, czy to ściennego czy podłogowego, dla dT wynoszącej 1 oC wynosi około 10W, zatem dla dT 1 oC, 250W to moc grzewcza 25 m2 grzejącej podłogi, dla dt 2 oC będzie to 500W, dla dt 3 oC – 750W itd… Nie należy oczekiwać, że przy niskiej Tz, moc grzewcza zestawu podłogowego będzie oszałamiająca lecz jest ona absolutnie wystarczająca dla szybkiego i taniego, pozasezonowego ogrzania czy dogrzania pomieszczeń. Tchnienie przyjemnego ciepła jest szybko, wyraźnie odczuwalne. Natomiast przy wyższej Tz efekt będzie już spektakularny… Włączenie źródła ciepła na krótko na wyższą Tz nie kosztuje znowu aż tak wiele, nieprawda?

Wysokość minimalna wraz z podestem = 75mm

Możliwość wykonania fabrycznej preizolacji + 3mm

40/35/20

40/30/20

Zestaw TETRAVENTmoc grzewcza na 1 mb wymiennika

I bieg

333

284

II bieg

564

478

III bieg

776

659

Wysokość minimalna wraz z podestem = 75 mm

Mozliwość wykonania fabrycznej preizolacji + 3mm

40/35/20

40/30/20

Zestaw OCTOVENT moc grzewcza na1 mb wymiennika

I bieg

340

291

II bieg

650

557

III bieg

987

845

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/3/#findComment-9166457

W dniu 10.10.2025 o 10:54, boguslaw napisał:

Dyskusja w formule telewizyjnej SONDY (programu Kurka i Kamińskiego) pozwala znakomicie zobrazować każdy temat. Za i przeciw. Możesz to co piszę nazwać „marketingiem” lecz jest to przede wszystkim INFORMACJA, ...

Do programu Sonda mam ogromny sentyment, a jedną z cech tego programu było właśnie pokazywanie danego zagadnienia z min. dwóch stron - entuzjasty i sceptyka. Jednak w obu przypadkach polegali oni na faktach, bez ich zakłamywania.

W Twoim przypadku wygląda to inaczej:

"Ty: samochody XYZ GT w wersji ExtraSport są wspaniałymi samochodami, które będą odpowiadały każdemu, bo mają ogromną moc i "wgniatają w fotel", a do tego są bezawaryjne, ciche, oszczędne i tanie. Niestety w salonach sprzedaży o tym nie mówią.
Ja: Może i są, ale wersja z silnikiem 3.0 owszem ma ogromną moc jednak jest to najdroższa opcja i spala ogrom paliwa; wersja z silnikiem 1.0 jest tania, bezawaryjna i oszczędna ale ma niewystarczającą moc aby poczuć "wgniatanie w fotel"; wersja z silnikiem 1.8 jest cicha ale skomplikowana w budowie, co za tym idzie bardzo awaryjna. 
Ty: czyli jak mówiłem - samochody XYZ GT w wersji ExtraSport są wspaniałymi samochodami, które będą odpowiadały każdemu, bo mają ogromną moc i "wgniatają w fotel", a to tego są bezawaryjne, ciche, oszczędne i tanie. "

Czy to jest informacja czy manipulacja? Jak dla mnie to drugie, a bardzo nie lubię takiego podejścia.

W poprzednich postach odniosłem się jedynie do Twoich stwierdzeń, że grzejniki kanałowe są tanie, wydajne, łatwe w montażu, dają błyskawicznie ciepło i pasują do każdego źródła ciepła, a także łatwo można je łączyć z ogrzewaniem podłogowym. 

- tak, nie są drogie (od ~ 900 zł z podestem), ale nie mają wtedy wystarczającej mocy aby skutecznie podgrzać pomieszczenie, nie mówiąc o ciągłym ogrzaniu.
- tak, dają błyskawicznie ciepło mając odpowiednią moc, ale wtedy już nie są tanie i wymagają wysokotemperaturowego źródła energii. Te tabelki co podałeś dotyczą grzejników kosztujących już min. 2 000 zł za mb. Do tego jeszcze podest, który też tani nie jest.
- tak można je podłączyć do pompy ciepła, ale wtedy albo podajemy "gorący" czynnik (COP spada i nie jest tanio, a podłogówka nie lubi gorącego czynnika), albo podajemy "chłodny" czynnik. ale wtedy nie poczujemy powiewu ciepełka przy tanich/mniejszych grzejnikach.
Swoją drogą stwierdzenie "Interesuje mnie maksymalnie szybki a przy tym tani efekt grzewczy" dla PC można traktować jak oksymoron.
- tak, można nimi chłodzić, ale to wymaga dodatkowych zabiegów - izolacja rury podłogówki do samego grzejnika (np. w salonie musiałbym izolować rurę na długości 12 m), dodatkowo izolacja całego rozdzielacza, aby nie było jego "szronienia" (bo przecież chcę chłodzić w każdym pomieszczeniu, a nie tylko w jednym, gdzie jego pętla będzie tą skrajną).
- tak, pogoda zmienną jest, ale w nowym, dobrze wykonanym, całorocznie używanym domu zmiany temperatury wewnętrznej nie są na tyle szybkie, aby wymagać błyskawicznego grzania.

Sam montaż też nie jest prosty i dodatkowo zabiera min. 5 cm warstwy izolacji podłogi. No i jak to montować na piętrze, gdzie mam strop monolityczny, trzeba specjalnie podnosić podłogę?
Same grzejniki zabierają też sporo powierzchni podłogi, przez co aranżacja mebli w pomieszczeniu staje się ograniczona. Jak dla mnie nawet w materiałach promocyjnych słabo to wygląda klik i klik

Sumując, same grzejniki są spoko opcją, ale tylko w odpowiednich warunkach, tam gdzie np. mamy konieczność częstego i szybkiego grzania pomieszczeń - "domki weekendowe". W nowoczesnych, przeszklonych biurowcach też świetnie pasują i się będą sprawdzać. Tak samo w punktach usługowych/sklepach gdzie dominują duże, przeszklone witryny. Ale moim zdaniem nie ma sensu ich montować w nowoczesnych domach, tym bardziej jako dodatek do ogrzewania podłogowego, szczególnie gdy źródłem ciepła jest pompa ciepła. 

To tyle z mojej strony. Podejrzewam, że i tak zignorujesz te argumenty i jak na marketingowca przystało jeszcze raz się wypowiesz w samych superlatywach.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/3/#findComment-9166608

22 godziny temu, Mord.imer napisał:

Do programu Sonda mam ogromny sentyment, a jedną z cech tego programu było właśnie pokazywanie danego zagadnienia z min. dwóch stron - entuzjasty i sceptyka. Jednak w obu przypadkach polegali oni na faktach, bez ich zakłamywania.

W Twoim przypadku wygląda to inaczej:

"Ty: samochody XYZ GT w wersji ExtraSport są wspaniałymi samochodami, które będą odpowiadały każdemu, bo mają ogromną moc i "wgniatają w fotel", a do tego są bezawaryjne, ciche, oszczędne i tanie. Niestety w salonach sprzedaży o tym nie mówią.
Ja: Może i są, ale wersja z silnikiem 3.0 owszem ma ogromną moc jednak jest to najdroższa opcja i spala ogrom paliwa; wersja z silnikiem 1.0 jest tania, bezawaryjna i oszczędna ale ma niewystarczającą moc aby poczuć "wgniatanie w fotel"; wersja z silnikiem 1.8 jest cicha ale skomplikowana w budowie, co za tym idzie bardzo awaryjna. 
Ty: czyli jak mówiłem - samochody XYZ GT w wersji ExtraSport są wspaniałymi samochodami, które będą odpowiadały każdemu, bo mają ogromną moc i "wgniatają w fotel", a to tego są bezawaryjne, ciche, oszczędne i tanie. "

Czy to jest informacja czy manipulacja? Jak dla mnie to drugie, a bardzo nie lubię takiego podejścia. (...)

Nie to nie jest informacja lecz z Twojej strony TOTALNA MANIPULACJA. Takiej argumentacji nigdy bym nie użył. Gdybym miał posłużyć się przykładami z branży motoryzacyjnej, porównałbym samochód osobowy z samochodem CIĘŻAROWYM. Na użytek CAŁOROCZNEGO funkcjonowania nikt nie potrzebuje ciężarówki... Nie potrzeba "ogromnej mocy" lecz MOCY WYSTARCZAJĄCEJ, wygody użytkowania i małego kosztu startu czyli dojścia do prędkości, chwilowo uznanej za optymalną dla jadącego i jego RODZINY, minimalizacji strat wynikających z hamowaniu.

Kolejne argumenty są z dooopy wzięte. Swoim wpisem ujawniłeś swoją totalną niewiedzę w kwestii faktycznych cen nabycia, montażu i sposobu użytkowania podłogowych kanałów grzewczych. Opisujesz produkty, których nigdy nie widziałeś „w akcji”… Zgadujesz i manipulujesz. Nie opierasz się na faktach, tylko ZGADUJESZ. Jak widać, słychać i czuć, nigdy nie miałeś do czynienia z ogrzewaniem podłogowym kanałowym ani z szybko reagującymi grzejnikami. Twoje obawy sprzed lat, które skłoniły Cię do rezygnacji z "kanałówki", nijak się mają do bieżącej rzeczywistości. Skoro jesteś w tym wątku, widocznie masz wątpliwości co do swojego wyboru. 

Z jakiegoś powodu montowanie "kanałówki" współpracującej z podłogówką staje się coraz powszechniejsze... Nie zamierzam Cię uczyć współczesnych trendów, aktualnego abecadła techniki grzewczej, obalać mity i przekłamania. Wystarczy myśleć logicznie i perspektywicznie. Panta rhei...

https://budujemydom.pl/irbj/filmy/116358-odkryj-jak-polskie-grzejniki-kanalowe-regulus-system-ogrzewaja-centrum-uslug-wspolnych-przystan-widna-2-w-gdyni

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/3/#findComment-9166666

21 godzin temu, Mord.imer napisał:

(...) Sam montaż też nie jest prosty i dodatkowo zabiera min. 5 cm warstwy izolacji podłogi. No i jak to montować na piętrze, gdzie mam strop monolityczny, trzeba specjalnie podnosić podłogę? (...)

FABRYCZNA PREIZOLACJA. Najkorzystniej, gdy z zakupionym urządzeniem nie trzeba już nic kombinować… Czy niezbędna jest separacja wanny zestawu od betonu wylewki? TAK.

Cel izolowania wanny od wylewki :

·         Termoizolacja,
·         Wyciszenie,

·         Paroizolacja

W zestawach płytkich, pracujących na zasadzie konwekcji wymuszonej, grubość ocieplenia można zminimalizować. Zestawy ogrzewania podłogowego kanałowego, są na życzenie fabrycznie preizolowane pianką kauczukową samoprzylepną z folią aluminiową. Folia Alu zwrócona jest w stronę wylewki. Taka sama pianka używana jest również w branży samochodowej do ocieplania i wygłuszania komór.

==

Skąd wziąłeś informację o dodatkowej min. 5 cm warstwy izolacji podłogi? Większego ocieplenia od dołu wymaga jedynie zestaw pracujący w trybie konwekcji swobodnej, montowany w posadzce "na gruncie". Najczęściej zamawiany zestaw z konwekcją wymuszoną wentylatorem ma wysokość całkowitą wraz z podestem 8 cm + 3 mm pianka z Alu. Można go montować wprost do stropu (gdy strop nie jest idealnie równy, nie wolno zapomnieć o poziomowaniu w osi wzdłużnej i poprzecznej). W zależności od rodzaju obłożenia posadzki (np. glazura), wylewa się wylewkę do poziomu (-) 1,5 cm od poziomu docelowego a zatem wylewka ma grubość 6,8 cm!

==

Jeśli zestaw ogrzewania podłogowego kanałowego montuje się w jeszcze pustym pomieszczeniu, nie jest to zabieg dużo bardziej skomplikowany od montażu pojedynczego grzejnika. Na pozostałej części posadzki układa się ogrzewanie podłogowe. Całość zalewa się wspólnie do poziomu jak wyżej (minus grubość warstw planowanego obłożenia posadzki. Jeśli jeszcze nie wiemy czy na posadzce będzie glazura czy panele, wylewkę można wykonać w odpowiednio większym minusie, jeśli natomiast wykładzina to w mniejszym...

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/3/#findComment-9166672

W dniu 9.10.2025 o 20:39, Mord.imer napisał:

Dalej, standardowy dom, parter i poddasze - salon, kuchnia, łazienka, i jakieś 4-5 pokoi czyli jakieś 7-8 pomieszczeń gdzie grzejnik kanałowy miałby być. Te mniejsze i tańsze oscylują w cenach trochę poniżej 1000zł co daje jakieś 6000-7000 zł za same grzejniki (podesty płatne osobno :). No ale już wiemy, że przy 45 stopniach zasilania mają małą moc, więc trzeba by zamontować większe i droższe aby miało to sens. No i robi się kilkanaście tysięcy złotych. Do tego ktoś to musi zamontować i podłączyć do instalacji C.O. oraz elektrycznej. Zatem koszt jest znacząco większy niż samej podłogówki. (..)

Przyjrzałem się kilku sklepom internetowym oferującym "kanałówkę". Nie ma czegoś takiego jak sprzedaż w cenach katalogowych. Rabaty zaczynają się od 20% z progresją do nawet 40% przy większym wolumenie zakupów. Większość inwestorów kupuje od 1-5 zestawów.

Co ciekawe, poza salonami, wiatrołapami, przejściami, "kanałówka" jest często montowana w sypialniach z uwagi na możliwość szybkiego przerwania grzania do zera przed snem... W kuchniach i łazienkach nikt jej nie montuje. "Dywanik" z podłogówki w strefie komunikacji, wspomagany grzejnikiem wąskim, pionowym, wysokim, dekoracyjnym kolorem, lub kolorem i fakturą a w łazienkach drabinka - suszarka elektryczna (suszenie ręczników, podgrzewanie powietrza, uzupełnienie strat wentylacyjnych.)

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/3/#findComment-9166674

W dniu 9.10.2025 o 20:39, Mord.imer napisał:

Mieszkam już 5 lat "na swoim" i nie zaznałem takiej dynamiki pogodowej, gdzie "wahania temperatury, WILGOTNOŚĆ powietrza, wiatr, ruch powietrza na zewnątrz domu" powodują, w nowym i dobrze wykonanym domu konieczność błyskawicznego dostosowania temperatury. Tym bardziej kilkadziesiąt razy w ciągu roku. Ze zmienną pogodą podłogówka u mnie w zupełności daje sobie radę, pomimo kilkugodzinnej bezwładności. (...)

Nie ma co. "Rewelka"!

Mam już ponad siedemdziesiątkę. Każdy z Was będzie kiedyś starszy a z czasem wymagania co do komfortu cieplnego rosną. Lubię mieć WYBÓR. Nigdy bym się nie dał zamknąć w niemodyfikowalnych wariantach. "Czas wszystko zmienia" - jak śpiewał kiedyś Bob Dylan...

U siebie grzeję gazem. Instalacja wykonana była ponad 20 lat temu, gdy o PC jeszcze nikt nie słyszał. Mam ustawioną temperaturę pomieszczenia referencyjnego - salonu na 21,4 oC. (OP + regulusy). Sterownik mam "pod ręką". Instalacja pilnuje mi takiej właśnie temperatury wnętrza bez względu na porę roku...

OP praktycznie nie używam. Nie ma takiej potrzeby. Posadzka ma wszak temperaturę pokojową (na marginesie - wszystkie przegrody biorą udział w samoregulacji temperatury nie tylko posadzka) Balans temperatury pilnują u mnie szybko reagujące grzejniki. Nawet po upływie przeszło 20 lat nic bym w sposobie grzania nie zmienił.

Chcę cieplej na jakiś czas o 0,2 lub 0,4 oC? Za niedługą chwilę mam (ogrzewam wszak powietrze a nie wszystkie przegrody wraz z wyposażeniem mieszkania). Mogę zawsze łatwo wrócić do temperatury "bazowej", wracając do poprzedniego ustawienia... Mogę łatwo zastopować grzanie do zera na czas wyjazdu czy dłuższej nieobecności. Mam, jak na mój gust, komfortowo.

https://forum.murator.pl/topic/290487-nowy-standard-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/page/3/#findComment-9166677