Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, 

Przymierzam się do zrobienia instalacji do ogrzewania podłogowego, w zasadzie chodzą mi po głowie dwie możliwe koncepcje połączeń, niby podobne ale czasem jeden szczegół odbija się przez całe życie, więc proszę o ocenę ich, która wersja była by lepsza, patrzac na jak najmniejsze opory przepływów i aby każdy rozdzielacz miał podobne dobre parametry na wejściu /wyjściu. 

Ogólnie to piwnica, parter, poddasze, ilość pętli i metrów podana na rysunku, na parterze z dłuższych pętli będą tylko 2 po 80-90m reszta standardowo do 30-50m na pętle. Instalacje do rozdzielaczy chce dać wszystkie miedziane fi28. 

Czy jedna dobra pompa za buforem by wystarczyła? Czy koniecznie na każdy rozdzielacz jedna pompa? 

Każda pętla będzie sterowana z osobna. 

V1: https://zapodaj.net/plik-LYrFJRAQDW

V2: https://zapodaj.net/plik-eetLh1iEMR

https://forum.murator.pl/topic/290959-jak-najlepiej-poprowadzi%C4%87-rury-do-rozdzielaczy-pod%C5%82og%C3%B3wki/

2 godziny temu, mateusz77892 napisał:

Witam serdecznie, 

Przymierzam się do zrobienia instalacji do ogrzewania podłogowego, w zasadzie chodzą mi po głowie dwie możliwe koncepcje połączeń, niby podobne ale czasem jeden szczegół odbija się przez całe życie, więc proszę o ocenę ich, która wersja była by lepsza, patrzac na jak najmniejsze opory przepływów i aby każdy rozdzielacz miał podobne dobre parametry na wejściu /wyjściu. 

Ogólnie to piwnica, parter, poddasze, ilość pętli i metrów podana na rysunku, na parterze z dłuższych pętli będą tylko 2 po 80-90m reszta standardowo do 30-50m na pętle. Instalacje do rozdzielaczy chce dać wszystkie miedziane fi28. 

Czy jedna dobra pompa za buforem by wystarczyła? Czy koniecznie na każdy rozdzielacz jedna pompa? 

Każda pętla będzie sterowana z osobna. 

V1: https://zapodaj.net/plik-LYrFJRAQDW

V2: https://zapodaj.net/plik-eetLh1iEMR

Opory przepływów oczywiście są ważne ale podstawowym kryterium jest sposób sterowania tak rozległego układu podłogówki To od tego głównie zależy ilość pomp i sposób zasilania rozdzielaczy.

16 godzin temu, Ratpaw napisał:

Lepsza zawsze jest opcja z dwoma niezależnymi zasilaniami rozdzielaczy, ale oczywiście i droższa.

Jedna pompa wystarczy.

No to już jest jakaś wskazówka, dzięki :) wole dołożyć 400zł i mieć zrobione dobrze 

14 godzin temu, Mareks77 napisał:

Opory przepływów oczywiście są ważne ale podstawowym kryterium jest sposób sterowania tak rozległego układu podłogówki To od tego głównie zależy ilość pomp i sposób zasilania rozdzielaczy.

Sterowanie będzie automatyczne, na każdy pokój/pętlę grzewczą będzie czujnik temperatury umieszczony w podłodze, w zależności od jej wartości sterownik będzie sterował otwarciem/zamknięciem pętli (siłownik termoelektryczny).

Dół to piwnica, tam wiadomo będzie niewiele podgrzewane, w zależności jaka będzie temperatura i jaki wpływ będzie miała na parter. Wolę położyć nawet rzadziej podłogówkę (co 20cm) i w razie czegoś odrobinę podgrzać tą piwnicę niż później kombinować z dogrzaniem.

Jeśli chodzi o pompy nie mam jakiegoś doświadczenia, patrzyłem np. na evosta 3 80/180, pewnie by sobie poradziła jedna na wszystko. Z tego co przeczytałem takie pompy można ustawić w tryb utrzymywania stałego ciśnienia (automatycznie regulują moc), ale czy ta pompa faktycznie dostarczy każdemu rozdzielaczowi takie samo ciśnienie/przepływ, wydaje mi się że ten najwyżej położony rozdzielacz zawsze będzie miał gorzej, a ten położony najniżej i najbliżej najłatwiej, i nie ważne jaka pompa by tu nie była, tu już dochodzi kwestia oporów, wysokości.
Boję się tego że jak ustawię wszystkie przepływy na max obrotach pompy, przy wszystkich pętlach otwartych i potem zacznie automatyka sterować otwarciem poszczególnych pętli z pompą utrzymującą stałe ciśnienie (i np. otworzy się tylko 5 pętli na najwyżej położonym rozdzielaczu) to przepływy na tych 5ciu poszczególnych pętlach będą inne niż takie co ustawiłem przy otwarciu wszystkich pętli na wszytkich 3 rozdzielaczach, czy faktycznie pompa tak się automatycznie doreguluje że ja tego nawet nie zauważę?? jeśli się mylę to mnie poprawcie. 

Ciśnienia zawsze będą inne przy otwarciu wszystkich jak i np. 5 obwodów dlatego przy sterowaniu elektrozaworami z każdego pomieszczenia  oprócz ustawienia pomp na stałe ciśnienie na rozdzielaczach konieczne są bypassy ciśnieniowe czyli obejścia w celu zabezpieczenia pomp dla tych skrajnych warunków w których prawie wszystkie elektrozawory są zamknięte i tylko jeden otwarty.

Poza tym ilość pomp jest zależna od przepływów w pętlach. Te długie wymagają większych a krótkie mniejszych więc suma wszystkich przy minimalnym przepływie np. 1 l/min da Ci odpowiedź związaną z ewentualnym kotłem np. gazowym i jego pompą wbudowaną oraz koniecznością stosowania sprzęgła hydraulicznego.

Przy stałym ciśnieniu przepływy w rozdzielaczach na dwóch poziomach mogą się tylko nieznacznie różnić. Powodem nie jest wysokość podnoszenia słupa wody bo tyle ile jej wpływa tyle samo wraca a więc ta wracająca do kotła z piętra powoduje podciśnienie wysysając wodę idącą do góry także to się kompensuje. Różnice wynikają tylko z oporów przepływu. Dlatego dwa oddzielne obwody idące do kotłowni nawet w jednej pompie są korzystniejsze bo można skompensować to przekrojami rur głównych a gdy układ się nie sprawdzi przejść na dwie oddzielne pompy.

Edytowane przez Mareks77
21 godzin temu, mateusz77892 napisał:

...na parterze z dłuższych pętli będą tylko 2 po 80-90m reszta standardowo do 30-50m na pętle  ...

Nie da się tych długości nieco wyrównać? Co prawda, planujesz oddzielne sterowanie pętlami, ale czy nie lepiej od razu starać się zrobić co się da poprawnie? 

22 godziny temu, Mareks77 napisał:

Ciśnienia zawsze będą inne przy otwarciu wszystkich jak i np. 5 obwodów dlatego przy sterowaniu elektrozaworami z każdego pomieszczenia  oprócz ustawienia pomp na stałe ciśnienie na rozdzielaczach konieczne są bypassy ciśnieniowe czyli obejścia w celu zabezpieczenia pomp dla tych skrajnych warunków w których prawie wszystkie elektrozawory są zamknięte i tylko jeden otwarty.

A sama pompa nie jest na tyle inteligentna że jeśli kontroluje i reguluje stałe ciśnienie to po prostu zmniejszy obroty? Bo ja myślę na razie o sytuacji z jedną pompą na całą instalację zaraz za buforem w piwnicy. Ty masz na myśli sytuacje gdy przy każdym rozdzielaczu jest pompa obiegowa, wtedy jest większe ryzyko że cały rozdzielacz jest zamknięty i faktycznie ta pompa ma trochę gorszą sytuację. W przypadku jednej pompy na całość (18obwodów) szansa występująca rzadko że grzeje tylko 1 obwód lub nic może nie była by tak dramatyczna dla 'inteligentnej pompy'? Ew. mogę zrobić automatyczne wyłączanie pompy obiegowej jeśli wszystkie zawory są zamknięte.

Poza tym ilość pomp jest zależna od przepływów w pętlach. Te długie wymagają większych a krótkie mniejszych więc suma wszystkich przy minimalnym przepływie np. 1 l/min da Ci odpowiedź związaną z ewentualnym kotłem np. gazowym i jego pompą wbudowaną oraz koniecznością stosowania sprzęgła hydraulicznego.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli? W planach mam pompę ciepła + bufor ~300l na podłogówkę z wężownicą przez którą PC grzeje bufor i całą podłogówkę, do CWU również zbiornik z wężownicą i PC. Grzanie jednego lub drugiego steruje PC przez zawór trójdrożny przełączający.

Przy stałym ciśnieniu przepływy w rozdzielaczach na dwóch poziomach mogą się tylko nieznacznie różnić. Powodem nie jest wysokość podnoszenia słupa wody bo tyle ile jej wpływa tyle samo wraca a więc ta wracająca do kotła z piętra powoduje podciśnienie wysysając wodę idącą do góry także to się kompensuje. Różnice wynikają tylko z oporów przepływu. Dlatego dwa oddzielne obwody idące do kotłowni nawet w jednej pompie są korzystniejsze bo można skompensować to przekrojami rur głównych a gdy układ się nie sprawdzi przejść na dwie oddzielne pompy.

No to to wiele wyjaśnia, czyli różnica między piętrem a poddaszem będzie można powiedzieć niezauważalna o ile będzie podobna ilość/długość pętli na piętrach?

19 godzin temu, gondoljerzy napisał:

Nie da się tych długości nieco wyrównać? Co prawda, planujesz oddzielne sterowanie pętlami, ale czy nie lepiej od razu starać się zrobić co się da poprawnie? 

Mam otwarty salon około 6x4m chciałem tam zrobić 2 obwody pętla w pętli, zresztą z dylatacją przez środek salonu czy bez i tak długość się nie zmienia, musiałbym salon podzielić na 3 części oddylatowane nie bardzo to wchodzi w grę. Chyba że rozłożę to tak jakoś i zrobię 3'pętle w pętli' jako jedna całość o ile się to uda jakoś sensownie wtedy by pewnie wyszło po 60m pętla czyli podobnie jak inne.

W dniu 17.06.2025 o 13:21, Ratpaw napisał:

Ile właściwie masz tych pętli na każdym piętrze?

Z tego co sobie wyrysowałem mniej więcej udało mi się zrobić taki rozkład:

Poddasze (9pętli) (rozstaw w pokojach co 15, łazienka 10):
- 59m+53m 
- 51m
- 50m+51m
- 54m+52m
- 57m+57m

Parter (8pętli) (rozstaw w pokojach co 15, łazienka 10):
- 68m+66m+65m
- 55m
- 36m
- 46m
- 42m
- 59m

Piwnicy jeszcze nie rysowałem bo się zastanawiam jak gęsto dawać, ale może wyjść 6pętli po około 60-65m (rozstaw rurek co 25) lub gęściej co 15 i wyjdzie około 8 pętli około 50-60m na pętlę.

Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tą teorią że pod szafkami nie rozkłada się rurek do ogrzewania, mam na myśli kuchnię czy jakieś szafki i zabudowy. Wiadomo że uniemożliwią w jakimś stopniu te meble przenikanie ciepła do pomieszczenia, ale przykładowo kuchnia usytuowana na rogu budynku, z 2 stron ściany zewnętrzne, jedna z oknem, i zgodnie z teorią na 60cm nie daje w ogóle ogrzewania. W tym miejscu budynek ściana i podłoga są wychłodzone, czy na ciepłych meblach nie będzie wilgoci i tym samym jakichś niepożądanych dodatków? Co mi szkodzi puszczenie nawet z powrotu 2 rurek na tych 60cm? Tym bardziej że nie steruję pętli termostatem aż powrót osiągnie zadaną temperaturę tylko czujnikiem w pomieszczeniu. 

Pozostawienie nieogrzewanych stref w postaci takich pasów po 60 cm gdzieś pod szafkami jest kardynalnym błędem w wykonaniu podłogówki. 

Ja naprawdę nie widzę problemu w wysterowaniu i zasileniu tych pętli. Pompę dobierasz do maksymalnego oporu (najdłuższa pętla) i jednocześnie maksymalnego przepływu (suma wszystkich przepływów w pętlach). Na pewno taką pompę znajdziesz. Daj tylko te dwa osobne piony.