Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Obecnie czekam na przyłączę prąd a to zapewne potrwa jeszcze ok 3 miesięcy.

W domu mam gotowe wszystkie przyłącza i czekam na prąd, aby wykonać wygrzewanie podłogówki.

Czy posiadając agregat 3,5KW z inwerterem mogę bezpośrednio podłączyć piec gazowy czy jest potrzebny jeszcze jakiś pośrednik np. UPS?

Wiele osób "straszy", że podłączenie bezpośrednio do agregatu skutkować może spaleniem elektroniki/płytki kotła gazowego.

https://forum.murator.pl/topic/291003-pod%C5%82%C4%85czenie-kot%C5%82a-gazowego-do-agregatu-z-inwerterem/

To zależy.

Jeśli to tani chińczyk to lepiej nie podłączać, bo:

- z prawdziwą sinusoidą ma niewiele wspólnego,

- kocioł wymaga układu TNC/S  a agregat zapewne pracuje w TT.

W dniu 16.06.2025 o 18:45, mnew napisał:

Cześć,

Obecnie czekam na przyłączę prąd a to zapewne potrwa jeszcze ok 3 miesięcy.

W domu mam gotowe wszystkie przyłącza i czekam na prąd, aby wykonać wygrzewanie podłogówki.

Czy posiadając agregat 3,5KW z inwerterem mogę bezpośrednio podłączyć piec gazowy czy jest potrzebny jeszcze jakiś pośrednik np. UPS?

Wiele osób "straszy", że podłączenie bezpośrednio do agregatu skutkować może spaleniem elektroniki/płytki kotła gazowego.

Kocioł będzie pracował ale są dwa warunki. Pierwszy to taki że na wyjściu agregatu musi być pełna sinusoida, Tego zazwyczaj wymaga pompa w kotle pracująca na zasadzie silnika indukcyjnego.

Drugi warunek to tzw. stała faza. Bez tego na niektórych akregatach lub zasilaczach awaryjne UPS kocioł nie będzie poprawnie pracował ze względu na czujnik jonizacji czyli wykrywania płomienia i brak prądu płynącego przez ten czujnik jeśli na obydwu zacuskach agregatu błyśnie nam zwykła neonówka.

Ten warunek załatwiasz zwierając jeden biegun wyjścia agregatu podłączany do zacisku N we wtyczve kotła gazowego poprzez rezystor zazwyczaj nimimum, 200k Ohm do uziemienia.

Najlepiej aby było to szeregowe połączenie kilku rezystorów.

Bez tego lepiej nie podłączać.