Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam domek letniskowy zbudowany w technologii szkieletowej. Układ ściany: gips, paroizolacja, wełna, membrana, deska drewniana (na zewnątrz).

Chcę dołożyć od zewnątrz styropian 10 cm, bez pustki wentylacyjnej, następnie siatka, klej i tynk.

Czy ktoś z Was robił coś podobnego? Czy to rozwiązanie jest trwałe i bezpieczne dla deski (czy nie zgnije)?

Każda opinia – szczególnie praktyczna lub poparta doświadczeniem – będzie bardzo cenna.

Pozdrawiam!

Wełna z wewnętrznej strony ma paroizolację a z zewnętrznej ma membranę. W środku jest też szkielet drewniany do którego jest mocowane deskowanie i GK ?

6 godzin temu, gpep73 napisał:

Witam,

Mam domek letniskowy zbudowany w technologii szkieletowej. Układ ściany: gips, paroizolacja, wełna, membrana, deska drewniana (na zewnątrz).

Chcę dołożyć od zewnątrz styropian 10 cm, bez pustki wentylacyjnej, następnie siatka, klej i tynk.

Czy ktoś z Was robił coś podobnego? Czy to rozwiązanie jest trwałe i bezpieczne dla deski (czy nie zgnije)?

Każda opinia – szczególnie praktyczna lub poparta doświadczeniem – będzie bardzo cenna.

Pozdrawiam!

https://www.youtube.com/watch?v=MyA-kskW6_o

2 godziny temu, Mareks77 napisał:

Raczej do szkieletu przez membranę.

Raczej kontrłaty i łaty (stelaż) na membranę i dopiero na nie odeskowanie. Styropian na wierzch ma sens tylko gdy chce się położyć tynk cienkowarstwowy, czyli styro+siatka w kleju+podkład+tynk. Poniżej typowa ściana (zamiast płyty membrana).

Przekroje ścian dom modułowy, przekrój ściany, dom szkieletowy warstwy

Edytowane przez Ratpaw

Ratpaw, ...... to był żart a nie kolejnoć warstw🙂....... do samej membrany raczej jej nie przybił  tylko do konstrukcji.

Wracając do meritum, autor opisał warstwy i na zewnątrz ma być klej, siatka i tylk więc sens jakiś jest,  albo jest tak jak sądzi i deska jest bezpośrednio do konstrukcji przez membranę albo jest tam dodatkowy stelaż tworzący wentylację pomiędzy deską a membraną.

Odnopśnie styropianu na desce elewacyjnej i filmiku który załączyłem to nie ma znaczenia jaki znadzie sposób i czy będzie miał ryflowany styropian czy kolejny stelaż z łat.

Chciałem mu uświadomić że tam ( przed styropianem ) raczej musi być szczelina wentylacyjna.

Edytowane przez Mareks77

@Ratpaw ta typowa ściana ma szczelinę (pustkę) wentylacyjną i izolację z wełny mineralnej. Autor zapytania chce dołożyć do zewnętrznych desek elewacyjnych 10 cm styropianu.

41 minut temu, Mareks77 napisał:

Ratpaw, ...... to był żart a nie kolejnoć warstw🙂....... do samej membrany raczej jej nie przybił  tylko do konstrukcji.

Wracając do meritum, autor opisał warstwy i na zewnątrz ma być klej, siatka i tylk więc sens jakiś jest,  albo jest tak jak sądzi i deska jest bezpośrednio do konstrukcji przez membranę albo jest tam dodatkowy stelaż tworzący wentylację pomiędzy deską a membraną.

Odnopśnie styropianu na desce elewacyjnej i filmiku który załączyłem to nie ma znaczenia jaki znadzie sposób i czy będzie miał ryflowany styropian czy kolejny stelaż z łat.

Chciałem mu uświadomić że tam ( przed styropianem ) raczej musi być szczelina wentylacyjna.

Dzięki za podpowiedzi i filmik.  Tylko w tym filmie jest jedna duża niespójność. Jeśli ma byc szczelina wentylacyjna pomiędzy wiatroizolacją a płytą OSB, to dlaczego listwa startowa jest bez otworów. Gość mówi i dylatacji od góry, a dół zamyka szczelnie, więc ta szczelina wentylacyjna zrobiona ze styropianu ryflowanego, nie ma sensu.  Własnie o to mi chodzi. Czy tak szczelina powinna być, czy nie.  Bo jesli jest konieczna w moim układzie, to musi być otwarta z góry i z dołu.  Co o tym sądzicie?

Generalnie, jeśli masz wełnę w ścianie, to musisz mieć i jej wentylację. Nie wiem, czy deska przybita prosto na membranę da wystarczającą wentylację, gdy przykryjesz ścianę gładkim styropianem. Ten styropian ma do czego służyć? Do dodatkowego termoizolowania czy jako baza pod tynk cienkowarstwowy?

Godzinę temu, Ratpaw napisał:

Generalnie, jeśli masz wełnę w ścianie, to musisz mieć i jej wentylację. Nie wiem, czy deska przybita prosto na membranę da wystarczającą wentylację, gdy przykryjesz ścianę gładkim styropianem. Ten styropian ma do czego służyć? Do dodatkowego termoizolowania czy jako baza pod tynk cienkowarstwowy?

do dodatkowego termoizolowania

42 minuty temu, gpep73 napisał:

do dodatkowego termoizolowania

No to nie widzę możliwości pogodzenia konieczności wentylowania wełny oraz termoizolacji w postaci styropianu na zewnątrz.

10 godzin temu, gpep73 napisał:

Dzięki za podpowiedzi i filmik.  Tylko w tym filmie jest jedna duża niespójność. Jeśli ma byc szczelina wentylacyjna pomiędzy wiatroizolacją a płytą OSB, to dlaczego listwa startowa jest bez otworów. Gość mówi i dylatacji od góry, a dół zamyka szczelnie, więc ta szczelina wentylacyjna zrobiona ze styropianu ryflowanego, nie ma sensu.  Własnie o to mi chodzi. Czy tak szczelina powinna być, czy nie.  Bo jesli jest konieczna w moim układzie, to musi być otwarta z góry i z dołu.  Co o tym sądzicie?

Nie wsłuchałeś się dokładnie. Tu chodzi o opór dyfuzyjny przegrody dla pary wodnej.

W konstrukcji szlieletowej należy dążyć do tego, aby materiały zewnętrzne (np. elewacja) miały niższy opór dyfuzyjny niż materiały wewnętrzne (np. paroizolacja). Pozwoli to na "oddychanie" ściany i zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci wewnątrz konstrukcji. Należy również pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu przed wilgocią, szczególnie w przypadku materiałów o niskim oporze dyfuzyjnym. 

Od wewnątrz jest duży bo masz folię natomiast od zewnątrz musi być mały. Dlatego abyś nie zwiększył go dając styropian są te ryfle które umożliwiają ujście ewentualnej pary wodnej do góry.

Zbyt wysoki opór dyfuzyjny na zewnątrz spowodował by skraplanie się wilgoci wewnątrz przegrody co w technologii szkieletowej było by szkodliwe dla drewna czyli głównego budulca.

To nie musi być przewiew góra dół tak aby zimny wiatr tam hulał bo wtedy izolacja termiczna była by do niczego nieprzydatna.

Edytowane przez Mareks77

Para wodna jest lżejsza od powietrza więc unosi się do góry.

To podobnie jak w czajniku z gotującą się wodą tylko tu wilgoć jest w stanie gazowym ma mniejszą gęstość od suchego powietrza dlatego jest lżejsza.

• Like 1