Kaizen 23.12.2025 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2025 5 godzin temu, chcialbympompe napisał: Jak się ma dużą wannę i ją używa na co dzień to niestety trudno jest mieć komfort gorącej wody gdyby grzać tylko w godzinach taniej taryfy. Kwestia doboru wielkości zasobnika i temperatury do potrzeb. Przecież jak masz jedną osobę po drugiej to i tak nie zdąży się nagrzać cały zasobnik, żeby była gorąca woda. 12 godzin temu, chcialbympompe napisał: To chyba normalne, że na noc obniżam temperaturę a w dzień podbijam bo to daje komfort snu i pobytu w domu Dla mnie to nienaturalne, bo w nocy jestem w sypialni, gdzie nie włączam grzania od kilku sezonów. Musiałbym klimę odpalić w sypialni (a nie mam jej tam) żeby obniżyć temperaturę, bo od kilku sezonów w ogóle nie grzeję w sypialniach. A w łazienkach w nocy i rano też chcę mieć ciepło. W gabinecie też nie grzeję - ogrzewa się zyskami jak ktoś w nim siedzi. W strefie dziennej grzeję (poza zyskami oczywiście) w dziennym okienku taniej strefy (akurat ogrzewa przed powrotem do domu - a w upały wtedy chłodzę) albo kozą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.12.2025 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2025 10 godzin temu, Kaizen napisał: Kwestia doboru wielkości zasobnika i temperatury do potrzeb. Przecież jak masz jedną osobę po drugiej to i tak nie zdąży się nagrzać cały zasobnik, żeby była gorąca woda. Dla mnie to nienaturalne, bo w nocy jestem w sypialni, gdzie nie włączam grzania od kilku sezonów. Musiałbym klimę odpalić w sypialni (a nie mam jej tam) żeby obniżyć temperaturę, bo od kilku sezonów w ogóle nie grzeję w sypialniach. A w łazienkach w nocy i rano też chcę mieć ciepło. W gabinecie też nie grzeję - ogrzewa się zyskami jak ktoś w nim siedzi. W strefie dziennej grzeję (poza zyskami oczywiście) w dziennym okienku taniej strefy (akurat ogrzewa przed powrotem do domu - a w upały wtedy chłodzę) albo kozą. No i jak widać różnimy się mocno podejściem do posiadania domu. W moim przypadku dom jest dla mnie a nie ja dla niego. Ogrzewam wszystkie pomieszczenia bo przecież w ciągu dnia też zdarza się przebywać w sypialni. A wieczorem, przed spaniem po prostu intensywnie je wietrzę. W łazienkach jest podłogówka więc w nocy też jest ciepło. Nieogrzewany gabinet? No proszę cię... Może kurtkę mam zakładać jak zaczynam pracować przy komputerze? A co do zasobnika: jak jest odpowiednio ustawiona temperatura i histereza to wody nie brakuje. A porady w stylu "większy zasobnik" są mało pomocne. Wydać 7-10kzł by zaoszczędzić 500zł na prądzie rocznie? Genialny pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 24.12.2025 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2025 (edytowane) 3 godziny temu, chcialbympompe napisał: Nieogrzewany gabinet? No proszę cię... Może kurtkę mam zakładać jak zaczynam pracować przy komputerze? Przeczytaj jeszcze raz co napisał Kaizen... W pokoju mojego młodego nie trzeba grzać jeśli on tam przebywa. Pokój ma 4x3m , wystarczy że zamknie drzwi, odpali konsole i TV, oświetlenie i nie trzeba ogrzewać tego pomieszczenia. Zapotrzebowanie tego pomieszczenia to niecałe 400W przy -20'C na placu... Edytowane 24 Grudnia 2025 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.12.2025 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2025 6 godzin temu, chcialbympompe napisał: W moim przypadku dom jest dla mnie a nie ja dla niego. To na czym polega różnica? 6 godzin temu, chcialbympompe napisał: Ogrzewam wszystkie pomieszczenia bo przecież w ciągu dnia też zdarza się przebywać w sypialni Mi też. I mam tam taką temperaturę: I po co mam grzać? I tak mam niezdrowo wysoką temperaturę. Ten wzrost rano to zyski słoneczne a w południe to odpalenie kominka w salonie (najdalsze pomieszczenie względem tej sypialni). 6 godzin temu, chcialbympompe napisał: W łazienkach jest podłogówka więc w nocy też jest ciepło. Podłogówka + grzejniki bez bufora? I w nocy obniżasz krzywą... To rano o ile masz niższą temperaturę w łazienkach, niż wieczorem? Jak przy podłogówce obniżasz krzywą, to przecież w ogóle wyłączasz grzanie poza największymi mrozami. Inni tak właśnie osiągają grzanie tylko w taniej - Ty tak osiągasz grzanie tylko w drogiej. Tak jak pisałem - bardzo się starasz i odnosisz sukces 6 godzin temu, chcialbympompe napisał: Nieogrzewany gabinet? No proszę cię... Może kurtkę mam zakładać jak zaczynam pracować przy komputerze? Szybciej klimę trzeba odpalić, bo temperatura przez syki wyższa, niż w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.12.2025 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2025 28 minut temu, Kaizen napisał: To na czym polega różnica? Mi też. I mam tam taką temperaturę: I po co mam grzać? I tak mam niezdrowo wysoką temperaturę. Ten wzrost rano to zyski słoneczne a w południe to odpalenie kominka w salonie (najdalsze pomieszczenie względem tej sypialni). Podłogówka + grzejniki bez bufora? I w nocy obniżasz krzywą... To rano o ile masz niższą temperaturę w łazienkach, niż wieczorem? Jak przy podłogówce obniżasz krzywą, to przecież w ogóle wyłączasz grzanie poza największymi mrozami. Inni tak właśnie osiągają grzanie tylko w taniej - Ty tak osiągasz grzanie tylko w drogiej. Tak jak pisałem - bardzo się starasz i odnosisz sukces Szybciej klimę trzeba odpalić, bo temperatura przez syki wyższa, niż w sypialni. @Kaizen Jak zwykle w formie! Nie masz PC, nie masz PV ale masz na ten temat najwięcej do powiedzenia. Patrząc na twoje temperatury w sypialni zastanawiam się czy ty masz w ogóle ściany w domu i jakim cudem potrafisz spać w takich warunkach? To w sąsiednich pomieszczeniach ile jest? 26? 28? No i nie wiem skąd pomysł, że obniżam krzywą? Nigdzie tego nie napisałem. Automatyka pogodowa PV potrafi włączyć ogrzewanie z odpowiednim wyprzedzeniem (które można zaprogramować) w zależności od temperatury zewnętrznej. To nie jest sztywno określone godzinowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.12.2025 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2025 9 godzin temu, chcialbympompe napisał: To w sąsiednich pomieszczeniach ile jest? 26? 28? Wrzucisz swoje wykresy z ogrzewanej sypialni, czy nie znasz i bardziej się interesujesz temperaturami u mnie, niż u siebie? Sprawdzasz w ogóle, jak Twoje ustawienia działają? Jak zmieniają temperaturę? 9 godzin temu, chcialbympompe napisał: No i nie wiem skąd pomysł, że obniżam krzywą? Nigdzie tego nie napisałem. Napisałeś, że obniżasz temperaturę. Czego zatem, skoro nie czynnika grzewczego? 9 godzin temu, chcialbympompe napisał: Automatyka pogodowa PV potrafi włączyć ogrzewanie z odpowiednim wyprzedzeniem (które można zaprogramować) w zależności od temperatury zewnętrznej. Co PV mam do grzania? To jakaś autorska Twoja automatyzacja, czy jakiś producent już wypuścił sterowanie na podstawie prognozy pogody (skoro z wyprzedzeniem)? Czy jednak używasz zwykłej krzywej grzewczej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2025 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2025 W dniu 25.12.2025 o 00:02, Kaizen napisał: Wrzucisz swoje wykresy z ogrzewanej sypialni, czy nie znasz i bardziej się interesujesz temperaturami u mnie, niż u siebie? Sprawdzasz w ogóle, jak Twoje ustawienia działają? Jak zmieniają temperaturę? Napisałeś, że obniżasz temperaturę. Czego zatem, skoro nie czynnika grzewczego? Co PV mam do grzania? To jakaś autorska Twoja automatyzacja, czy jakiś producent już wypuścił sterowanie na podstawie prognozy pogody (skoro z wyprzedzeniem)? Czy jednak używasz zwykłej krzywej grzewczej? Nie wykazałem się czujnością i wdałem się w dyskusję z @Kaizen. Więcej tego błędu nie popełnię. Przecież ty musisz mieć zawsze rację - nawet wbrew faktom. Nikt już z tobą zazwyczaj nie dyskutuje bo wie, że i tak nic to nie da. Na pytanie o opłacalność PV z magazynem niepytany walnąłeś tezę: Cytat Od kilku lat jest masakryczna nieopłacalność G11 a jak się okazało, że ta "masakra" to raptem może być kilkanaście - kilkaset zł. rocznie to co się zawyrokowałeś? Że źle zużywam prąd, nie umiem ogrzewać domu a w ogóle to powinienem zmienić nawyki i dostosować swoje życie tak, by wyszło na twoje. Mam zły zasobnik CWU, lubię mieć ciepło w dzień i chłodniej podczas snu - tak nie wolno. A do tego ogrzewam cały dom zamiast tylko wybrane pomieszczenia (bo wtedy miałbym w nieogrzewanych 24 stopnie). Nic nie wiesz o moim domu, nawykach i trybie życia domowników ale już jesteś pewien, że to moja wina, że mam tylko 35% zużycia prądu w godzinach "taniej strefy G12". Zapewne robię to tobie na złość 🤭 PS. Mimo wszystko uważam, że jesteś inteligenty i od razu wiedziałeś, że zrobiłem literówkę (PV-PC) ale i tak musiałeś się do tego przyczepić. Jak dla mnie EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2025 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2025 W dniu 26.12.2025 o 11:41, chcialbympompe napisał: Na pytanie o opłacalność PV z magazynem niepytany walnąłeś tezę: Jak przeczytałeś pierwszy post w tym wątku, to tam był podany kontekst - w tym padło stwierdzenie o G11. Jak ktoś zada pytanie, jak oszczędnie grzać dom i poda, że ma nieszczelne okna to doradzisz mu wymianę kopciucha na PC czy wymianę okien? Wybór taryfy (i/lub cen dynamicznych) ma kluczowe znaczenie do określenia opłacalności PV i/lub magazynu. W dniu 26.12.2025 o 11:41, chcialbympompe napisał: rocznie to co się zawyrokowałeś? To, co potwierdziłeś - że bardzo się starasz maksymalizować zużycie energii elektrycznej w drogiej strefie. W dniu 26.12.2025 o 11:41, chcialbympompe napisał: Zapewne robię to tobie na złość 🤭 Jak popatrzysz na moje wpisy, to ja sprawdzam jak działają różne opcje. Testuję. Mierzę. Ty wymyśliłeś, że grzanie w taniej strefie pogarsza komfort - chociaż wrzucałem wykresy pokazujące, że to nieprawda, że grzanie w sypialni nie jest w ogóle potrzebne. Nie sprawdziłeś, nie zmierzyłeś (a przynajmniej nie pokazałeś wyników)... Twój wybór. Ale nie udowodnisz, że nie miałem racji pisząc o nieopłacalności G11. Nawet starając się grzać w drogiej strefie CO i CWU (nie puszczasz samopas PC a obniżając temperaturę czegośtam w czasie taniej strefy = starasz się maksymalizować drogą strefę) opłaca się G12. W dniu 26.12.2025 o 11:41, chcialbympompe napisał: od razu wiedziałeś, Mam zakładać, że nie wiesz, co piszesz? Może powinienem... W dniu 26.12.2025 o 11:41, chcialbympompe napisał: Jak dla mnie EOT. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.12.2025 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2025 Przylazł rachunek za prunt wszystko wzięte z wirtualnego magazynu koszty stałe Energa więc rachunki co 2 miesiące. Wcześniejsze to około 40-45zł co 2 miesiące, ostatni za październik + listopad ponad 80zł. Już ich chyba posr*ło opłata mocowa ponad 32zł! Teraz czysto hipotetycznie ogrzewam chatę PC zużycie całego domu w granicach 1000kWh miesięcznie * 1,19zł/kWh w sumie 1200zł + koszty stałe 80zł zakładając że nie miał bym PV, lub posiadał nowe zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.12.2025 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2025 W ENEA opłata mocowa dla gospodarstw domowych zużywających ponad 2800 kWh rocznie wynosi 24,05 zł/m-c netto czyli ~29,60 zł/m-c brutto. 355 zł rocznie. Dla rocznego poboru na poziomie 4000 kWh jest to 0,09 zł.kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.12.2025 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2025 Czyli moja opłata mocowa to 32zł * 6 = 190zł wydaje się być niewielka? Jednak najdroższa jednostkowa cena 1kWh w G11 = 1,19zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.12.2025 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2025 W ENEA opłata mocowa dla gospodarstw domowych zależy od zużytej energii elektrycznej rocznie (pobranej z sieci): poniżej 500 kWh = 4,29 zł/m-c, od 500 kWh do 1200 kWh = 10,31 zł/m-c, od 1200 kWh do 2800 kWh = 17,18 zł/m-c, powyżej 2800 kWh = 24,05 zł/m-c. Ceny netto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.12.2025 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2025 Szefie że nie możesz napisać wprost tylko wklejasz formułki z neta... Aha 24zł mc *12= prawie 300zł + VAT Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/297611-czy-pv-z-magazynem-mi-si%C4%99-op%C5%82aca/page/3/#findComment-9171594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts