Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy kominek (taki wolnostojący typu koza) w salonie i nie żałujemy :) Nam nic nie śmierdzi czy dymi, jest cieplutko i miło, widok palącego się ognia jest bezcenny i podobno działa odstresowująco, a poza tym kominek stanowi ozdobę salonu :) Palimy tak 2-3 razy w tyg w sezonie grzewczym...dla przyjemności.

Zwłaszcza przy małych dzieciach własnych czy gości - koza jest the best - zabawa dla wszystkich aby się dzieciaki nie poparzyły. :no:

Wyobraź sobie, że są ludzie którzy nie mają małych dzieci ani swoich ani gości ;). Dlatego powatarzamy tu, że wszystko jest indywidualną sprawą :).

Taki staruszek ( staruszka ) jeden ( jedna ) z drugim ( drugą ) też mogą się potknąć i nieszczęście gotowe .

Ps. błagam Elfir nie pisz mi tylko że wszyscy goście będą zawsze po badaniach neurologicznych, laryngologicznych i ortopedycznych by zminimalizować ryzyko upadku na kozę. No i żadnych bananów bo wiadomo skórka na podłodze i bach .:rolleyes:

Surgi, Ty chyba w domu wcale nie gotujesz, bo garnek gorący i ktoś mógłby "polecieć" niechcący na kuchenkę?

Koza stoi w rogu salonu, a nie w dziecinnym pokoju. Wiadomo, że raczkującego brzdąca samego się nie zostawia, ale pięciolatek już rozumie, że szyby za którą jest żywy ogień się NIE dotyka. A może to tylko moje dzieci takie rozumniejsze są :)

Mój młodszy w maju skończy 3 lata i już wie, że się do gorącego piekarnika nie podchodzi bo może być "ała". Podobnie jak jedziemy do brata, który ma kominek, w sumie piątka dzieci i nie ma problemu. Zresztą już w odległości kilkudziesięciu cm od kominka jest ciepło na tyle, że dziecko nie pojedzie bliżej. Poza tym dzieci w salonie posiedzą chwilę i idą na górę, tam gdzie są zabawki :)

Nie chcialam kominka, bo zajmuje za duzo miejsca. Mamy koze, przepalona od listopada moze ze 4 razy po 3 drewienka, zeby sprawdzic czy dziala.

Koza jest na wypadek braku pradu, nie mam potrzeby palenia "dla nastroju". Smiesza mnie niektore posty na watkach o ogrzewaniu o tym paleniu dla nastroju, bo potem okazuje sie, ze co niektorzy po 3mp drzewa spalili przez zime :p Ale mozna sie pochwalic na forum niskim rachunkiem za ogrzewanie :p:P:P

Oczywiscie nie wszystkich to dotyczy, jesli ktos lubi palic w kominku i ma taka potrzebe, to jego sprawa.

Ja utrzymuje w domu temp.23-23,5st (przy 24 piesel mi sie gotuje, wiec musialam zmieniac kilka razy ustawienia), rachunki za prad mam wyzsze niz inni "pompiarze", ale nie mam potrzeby palenia w kominku.

Dla mnie koza to awaryjne zrodlo ogrzewania, wybrane swiadomie (uzytkowalam w poprzednim domu przez prawie 10lat), ale jesli ktos pakuje kupe kasy, bo "ladnie wyglada" i znajomi beda zazdroscic, a potem mu "smierdzi" i kominek okazuje sie zbednym wydatkiem, to moze byc rozczarowany.

Co do zagrozen ze strony kozy, to szybciej by sie dziecko oparzylo piekarnikiem czy tez czyms goracym z kuchenki. Sama sie ostatnio oparzylam przy sprawdzaniu ciasta w piekarniku :mad:

W moim salonie wiekszym zagrozeniem w przypadku upadku sa wiekowe, debowe komody niz koza.

Gość Arturo72
Nie chcialam kominka, bo zajmuje za duzo miejsca. Mamy koze, przepalona od listopada moze ze 4 razy po 3 drewienka, zeby sprawdzic czy dziala.

Koza jest na wypadek braku pradu, nie mam potrzeby palenia "dla nastroju". Smiesza mnie niektore posty na watkach o ogrzewaniu o tym paleniu dla nastroju, bo potem okazuje sie, ze co niektorzy po 3mp drzewa spalili przez zime :p Ale mozna sie pochwalic na forum niskim rachunkiem za ogrzewanie :p:P:P

Oczywiscie nie wszystkich to dotyczy, jesli ktos lubi palic w kominku i ma taka potrzebe, to jego sprawa.

Ja utrzymuje w domu temp.23-23,5st (przy 24 piesel mi sie gotuje, wiec musialam zmieniac kilka razy ustawienia), rachunki za prad mam wyzsze niz inni "pompiarze", ale nie mam potrzeby palenia w kominku.

Dla mnie koza to awaryjne zrodlo ogrzewania, wybrane swiadomie (uzytkowalam w poprzednim domu przez prawie 10lat), ale jesli ktos pakuje kupe kasy, bo "ladnie wyglada" i znajomi beda zazdroscic, a potem mu "smierdzi" i kominek okazuje sie zbednym wydatkiem, to moze byc rozczarowany.

Co do zagrozen ze strony kozy, to szybciej by sie dziecko oparzylo piekarnikiem czy tez czyms goracym z kuchenki. Sama sie ostatnio oparzylam przy sprawdzaniu ciasta w piekarniku :mad:

W moim salonie wiekszym zagrozeniem w przypadku upadku sa wiekowe, debowe komody niz koza.

Tereska ? ;)

Prawda jest taka że wiekszosc ludzi którzy postawili kominiki tego potem żałuje. Powodów jest wiele - uciążliwość przy paleniu, brud, dym (przy bardzo czestych błedach wykonawców), konieczność przechowywania opału i wiele innych.

W Krakowie chyba robili jakieś badania statystyczne jak debatowali o wprowadzeniu zakazu palenia paliwem stałym (miały byc tez kominki) ale wyszło im że mniej niż 10% kominków jest używanych wiec zakazu ostatecznie nie wprowadzili. Ludzie robia bo widzą u innych, fajnie to wyglada w salonie jak sie jest u kogoś w gościach. Gorzej jak trzeba tam rozpalić, wynieść, przynieść, posprzątać. Jak coś sie nie udało to smród w domu przez pół dnia....