Helios 07.01.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Prasowanie w pralni Gdzieś bliżej ludzi, kina, światła, barku, lodówki... Tak na poważnie, naprawdę jest to zajęcie dołujące i przy większych prasowaniach robię to przed telewizorem Ja w nowym domu dopilnowałabym, by blat roboczy w kuchni był odpowiednio długi (1,5 m w jednym kawałku od strony kuchenki minimum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.01.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 osobiście polecam ( choć wiem że jest to wydatek ) chociaż na drzwi tarasowe dać roletę spuszczaną elektrycznie , na dłuższą metę ciężko jest na dużym oknie ciągać ten sznurek - osobiście tego żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 17.01.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 My na drzwiach tarasowych będziemy mieć roletę opuszczaną elektrycznie - chciałam zwykłą, ale producent naszych okien nam ją odradził ( właśnie ze względu na ciężar tejże rolety ) Teraz widzę, że to był dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 20.01.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A ja raczej nie dawałabym fixów, o ile są z roletami...Niestety za późno dotarłam do informacji, gdzieś tu na forum.Problem w tym, że przy fixach nie można wyczyścić rolety od wewnątrz, a zbiera się tam trochę śmieci: pajęczyny, liście...Pan montujący okna ma na to tylko jedna radę, może przyjechać raz na rok i za opłatą (ok.80zł) wyjąć szyby z fixów... Może ktoś ma lepszy pomysł, poparty praktyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.01.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 nieco szersza dziure na drzwi garazowe. po wpakowaniu bramy w otwor 2,40 wydaje mi sie nieco wasko. moze dlatego ze garaz nieco w piwnicy, wjezdzam do niego tylem i jest dlugi na jakies 11-12m przed stawianiem scian pewnie bysmy siedli i pomysleli jaki chcemy meble bo teraz tu 1cm scianka za krotka i kawalek mebla wchodzi w swiatlo a tu znow 20cm za dluga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.01.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Odpowiedź - cytat bo to (nie-mój) komentarz do twojego postu: Więc po konsultacji z technikiem potwierdzam, że nie ma innej możliwości, ale M. już 5 lat ma rolety (i też ma 1 fix z roletą) i jeszcze ich od wewnątrz nigdy nie czyścił. P. powiedział, że jeżeli już teraz przejmuję sie pajęczynami to mi serdecznie współczuje. Powiedział, że jak postawię piwo to może przyjechać i fixa zdemontować. On osobiscie z tego powodu nie zamieniłby fixa na okno, ponieważ fix jest cieplejszy. A ja raczej nie dawałabym fixów, o ile są z roletami... Niestety za późno dotarłam do informacji, gdzieś tu na forum. Problem w tym, że przy fixach nie można wyczyścić rolety od wewnątrz, a zbiera się tam trochę śmieci: pajęczyny, liście... Pan montujący okna ma na to tylko jedna radę, może przyjechać raz na rok i za opłatą (ok.80zł) wyjąć szyby z fixów... Może ktoś ma lepszy pomysł, poparty praktyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 20.01.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A nie lepiej zdjąć pancerz?? Pozdrawiamdorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 22.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 nie budowałabym koło teściowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.01.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Po roku mieszkania jest kilka rzeczy, ktore teraz bym zrobila inaczej:1-inne bramy garazowe, te sa na pilota bez mozliwosci otworzenia ich jak nie ma pradu1-na dach zamiast blachy dalabym gont, jest tanszy od blachy, ktora my kupilismy a wyglada duzo ladniej. Kladlismy teraz gont na domek dla psa i bardzo nam sie spodobal, gdy sie budowalismy to bylo wszystko na szybko i o goncie malo wtedy wiedzielismy, a wszedzie mowili, ze gont jest drogi.3-w lazience nie dalabym juz baterii nawannowej, bo nie mam do nie dostepu i w razie awarii trzeba bedzie rozkuc pol lazienki. I to chyba wszystko, z reszty jestesmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 22.01.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 1-na dach zamiast blachy dalabym gont, jest tanszy od blachy, ktora my kupilismy a wyglada duzo ladniej. Kladlismy teraz gont na domek dla psa i bardzo nam sie spodobal, gdy sie budowalismy to bylo wszystko na szybko i o goncie malo wtedy wiedzielismy, a wszedzie mowili, ze gont jest drogi. Czy możesz coś więcej o tym goncie? Czemu gont zamiast blachy? Tylko ze względów estetycznych, czy może jest jeszcze jakiś powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.01.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Dla mnie wlasnie estetyka wziela gore, gdy pisalam o goncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 25.01.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 .... 1-na dach zamiast blachy dalabym gont, jest tanszy od blachy... no... ? - nie sądzę . Może sam gont - tak , ale kompletne pokrycie to już nie bardzo. Pozdrawiam p.s. dobry gont = 30zł/m2 w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.01.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A ja dalam za blache 32 zl.Piszac, ze gont jest tanszy mialam na mysli sam gont bez plyt i reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 31.01.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Słyszałam, że blacha jest bardzo akustyczna, gdy np. leje deszcz. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.01.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Słyszałam, że blacha jest bardzo akustyczna, gdy np. leje deszcz. Czy to prawda? Owszem, niemniej jeśli ocieplisz wełną po krokwiach, to zdecydowanie wygłuszysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 26.02.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 co prawda mam dopiero stan surowy zamknięty, ale znalazło się kilka rzeczy do zmiany. projekt domu własny, projektowaliśmy rok, w zasadzie z układu jesteśmy zadowoleni, ale teraz kiedy wiemy ile to wszystko kosztuje, chyba bym go trochę pomniejszyła;) 1. garaż wystarczy jednostanowiskowy, chyba że macie kupe kasy;] koszt wybudowania i wykończenia garażu właściwie jest taki sam jak koszt wybudowanie pomieszczenia użytkowego, prąd musi mieć, woda też by się przydała, trochę ogrzewania, ściany trzeba pomalować, kafle położyć, itd. 1-stanowiskowy wystarczy2. żadnego tarasu nad garażem. zawsze zastanawiałam się po co ludzie robią daszki nad garażem, przecież to strata wolnej powierzchni, a do tego daszek kosztuje, mój taras ma jakieś 50mkw i teraz wiem że lepiej nie robić tarasu.tarasik przecieka, leje się po ścianach, porządna izolazja kosztuje naprawdę dużo i w zasadzie jak czytam, po kilku latach i tak woda znajdzie jakąś dziurkę przez którą się przedostanie.3. załatwianie różnych rzeczy po znajomości. od znajomego często cięzko cokolwiek wyegzekwować, można się przejechać.4. niższa ścianka kolankowa;p mój narzeczony chciał mieć piętro zamiast poddasza nasza ścianka ma z 1,60, teraz kiedy dom stanął średnio mi się to podoba, no i wykończenie dodatkowych metrów też kosztuje. 5. nie licz na to, że coś wyjdzie taniej niż w początkowym kosztorysie, bo zmieniłes materiał na tańszy.. i tak później wydasz więcej6. licz kasę od początku, nie myśl że później się znajdzie, a większy dom się przyda. później może nie wystarczyć na wykończenie.to chyba tyle;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 co prawda mam dopiero stan surowy zamknięty, ale znalazło się kilka rzeczy do zmiany. projekt domu własny, projektowaliśmy rok, w zasadzie z układu jesteśmy zadowoleni, ale teraz kiedy wiemy ile to wszystko kosztuje, chyba bym go trochę pomniejszyła;) 1. garaż wystarczy jednostanowiskowy, chyba że macie kupe kasy;] koszt wybudowania i wykończenia garażu właściwie jest taki sam jak koszt wybudowanie pomieszczenia użytkowego, prąd musi mieć, woda też by się przydała, trochę ogrzewania, ściany trzeba pomalować, kafle położyć, itd. 1-stanowiskowy wystarczy 2. żadnego tarasu nad garażem. zawsze zastanawiałam się po co ludzie robią daszki nad garażem, przecież to strata wolnej powierzchni, a do tego daszek kosztuje, mój taras ma jakieś 50mkw i teraz wiem że lepiej nie robić tarasu.tarasik przecieka, leje się po ścianach, porządna izolazja kosztuje naprawdę dużo i w zasadzie jak czytam, po kilku latach i tak woda znajdzie jakąś dziurkę przez którą się przedostanie. 3. załatwianie różnych rzeczy po znajomości. od znajomego często cięzko cokolwiek wyegzekwować, można się przejechać. 4. niższa ścianka kolankowa;p mój narzeczony chciał mieć piętro zamiast poddasza nasza ścianka ma z 1,60, teraz kiedy dom stanął średnio mi się to podoba, no i wykończenie dodatkowych metrów też kosztuje. 5. nie licz na to, że coś wyjdzie taniej niż w początkowym kosztorysie, bo zmieniłes materiał na tańszy.. i tak później wydasz więcej 6. licz kasę od początku, nie myśl że później się znajdzie, a większy dom się przyda. później może nie wystarczyć na wykończenie. to chyba tyle;] A co jak są dwa samochody, który ma stać pod chmurką i być rano skrobany i odśnieżany Losowanie wprowadzić, czy też silniejszy wygrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 26.02.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 mój dwustanowiskowy garaż ma 50mkw, zmniejszając go o 20 mkw miałabym 40tys w kieszeni( liczę 2tys mkw, bo tak gdzies wychodzi), na wykończenie brakuje mi trochę więcej, ale 40tys. byłoby jak znalazł, tak więc w tym momencie wolałabym sobie poskrobać samochodzik, niż myśleć skąd wezmę kasę na wykończenie chatki;p a że dom pochłania praktycznie całą kasę, bo w tym momencie nawet nie stać nas na drugi samochód:P jedno autko i rower póki co muszą wystarczyć.taniej wychodzi zbudowanie wiaty, tak chyba teraz bym zrobiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 26.02.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Tak naprawdę to się skrobie te szyby kilka razy w roku (no kilkanaście) jeżdżę codzienne i mi nie przeszkadza. Na mój garaż (jednosamochodowy) mam inny pomysł. Aż tak samochodów nie kocham, żeby mieszkały ze mną razem w domu pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i mat 26.02.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 mój dwustanowiskowy garaż ma 50mkw, zmniejszając go o 20 mkw miałabym 40tys w kieszeni( liczę 2tys mkw, bo tak gdzies wychodzi), na wykończenie brakuje mi trochę więcej, ale 40tys. byłoby jak znalazł, tak więc w tym momencie wolałabym sobie poskrobać samochodzik, niż myśleć skąd wezmę kasę na wykończenie chatki;p a że dom pochłania praktycznie całą kasę, bo w tym momencie nawet nie stać nas na drugi samochód:P jedno autko i rower póki co muszą wystarczyć. taniej wychodzi zbudowanie wiaty, tak chyba teraz bym zrobiła 40.000 Powiększenie mojego garażu do 2-stanowiskowego spowodowało zwiększenie ceny (stanu pod klucz) z 440.000 na 455.000. A w garażu od stanu deweloperskiego już kosztów nie ma. W dodatku większość tych kosztów to dachówka Creatona. Takie koszty 40k można przyjmować w przypadku powiększenia domu - pow. użytkowej nie garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts