AGA NR 1 05.08.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ja też dopiero niedawno nauczyłam się wklejać zdjęcia. Więc mój wymarzony kominek wygląda tak : http://images39.fotosik.pl/171/0a57756ca7d9370b.jpg Obuduję go prosto, bez udziwnień - miniamalistycznie. Będzie pięknie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Player 05.08.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 fajny niestety nie moge wkleić kozystam z meila firmowego- mamy poblokowane takie stronki ja mam dovre 2100s3-3 szybki ok troszke zchodzimy z tematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Player 05.08.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 sorki "korzystam"szybkie pisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 05.08.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 sorki "korzystam" szybkie pisanie "schodzimy" zamiast "zchodzimy" - też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 11.08.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Na pytanie z tematu, odpowiadam: - nic bym nie zmieniła, nic. Może coś jeszcze "wyjdzie", ale na tą chwilę, a mieszkam już prawie rok, naprwdę nic bym nie zmieniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 20.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 kupiłabym inna działkę, albo droższą w spokojniejszym/zeleńszym rejonie miasta min. 10arów, albo wręcz poza miastem ale widokową , areał minimum 20ar. teraz mam 19ar w mieście.Nigdy więcej działki bez uzbrojenia ( w dużym Krakowie jej uzbrojenie to koszmar biurokratyczny)zrobiłabym indywidualny projektzamiast okien PCV w kolorze orzech dałabym okna drewniane białe ze szprosamiparapety zewnętrzne zamiast ciemnobrązowych z blachy dałabym klinkierowewybrałabym inną ekipę do stanu surowegozrobiłabym wyższy garaż i może trochę szerszyzrobiłabym wszędzie podłogówkę i pompę ciepła ( teraz są dofinansowania 40%)nie podłączałabym wtedy gazudałabym ścianę trójwarstwowąpodpiwniczyłabym dom jeśli byłoby to możliwewiększy podjazd z przodu domujeszcze nie mieszkam, więc nie wiem co będzie jak zamieszkamy o ile się wcześniej nie wykończymyi wreszcie - na pewno kiedyś wybuduje inny dom ( za drugim razem juz sie tak nie będę wszystkim przejmować i będę wiedzieć co i jak - bo wkońcu wg przysłowia pierwszy dom buduje się dla wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 20.08.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Napewno warto w umowie zapisać sobie jakies kary umowne, żeby chroniło to inwestora, a nie tylko ekipe - to akurat przykre doświadczenie. A jeśli chodzi o usytuowanie zmian to tu co sie spojrzy by się cos zmieniło ja np okna bo w projekcie były otwory 120 x 150 a teraz bym wolał dac na otwory 150 x 150 zeby były bardzej kwadratowe a poza tym zmienilem wielkosc garazu podpiwniczyłem cały budynek, poprzesuwałem kilka ścian To jest budowa niestety tak to wygląda zgadzam się kary umowne to podstawa jesli się spisuje umowę, szczególnie jeśli jedna ekipa ma wykonać większość prac, wtedy te kary są batem przy opóźnieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 23.08.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Klika osób pisało o wielkości salonu. Nigdy w domu nie mieszkałam i słabo czuję powierzchnie większe niż 20 metrów Wychodzi mi że minimum to 30 metrów - a ma może ktoś za duży salon? Tak, że się czuje nieprzytulnie? U nas umowny salon ma ze 40 mkw. Stanowi on przedłużenie jadalni i częściowo hallu głównego na parterze. W sumie ponad 70 mkw przestrzeni. Agorafobii na pewno się nie dostaje, a ciągle jest przytulnie. Jest akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.08.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jeszcze się nie pobudowałem ale pozwolę zwrócić uwagę na schody. Uważajcie na schody zabiegowe w domkach z poddaszem użytkowym. Ciężko się po nich wchodzi, schodzi, nie mówiąc już o wnoszeniu czegokolwiek. Radzę zastanowić się nad schodami ze spocznikiem ze stopniami w pełni prostokątnymi ale takie schody muszą być dłuższe od zabiegowych i więcej m2 pow. użytkowej zajmują ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 26.08.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 wybierając cegłę na komin nie kupowałem od razu płytki klinkierowej. Teraz okazało się, że Muhr nie produkuje płytek tylko cegły. Muszę dobrać innego producenta, bedzie lekko inny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 29.08.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 a ja bym dał jeszcze więcej przeszkleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.08.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Klika osób pisało o wielkości salonu. Nigdy w domu nie mieszkałam i słabo czuję powierzchnie większe niż 20 metrów Wychodzi mi że minimum to 30 metrów - a ma może ktoś za duży salon? Tak, że się czuje nieprzytulnie? U nas umowny salon ma ze 40 mkw. Stanowi on przedłużenie jadalni i częściowo hallu głównego na parterze. W sumie ponad 70 mkw przestrzeni. Agorafobii na pewno się nie dostaje, a ciągle jest przytulnie. Jest akurat to zależy od człowieka i od kieszeni. Przestrzeń kosztuje, trzeba ją wybudować, urządzić a potem ogrzać. Trzy problemy... Przy braku funduszy można zrobić salon 25-30m i otworzyć kuchnię, korytarz itd... robi się przestrzeń. Ale zależy co komu potrzeba. Ja mam 27m i zamkniętą w zasadzie kuchnię (bez drzwi) i jeżeli czegoś potrzebuję, to spiżarni, której nie mam, a nie większego salonu..... Po 2 latach mieszkania tylko raz, jak zjechała się rodzina, stwierdziłam, ze mogło by być te 10 m więcej. Ale w końcu nie buduję domu, żeby innym było u mnie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 30.08.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Salon w nowoczesnym domku jedn. w którym przede wszystkim liczą się przestrzenie w części dziennej powinien mieć wg mnie ok. 35m2. Można oczywiście mniej, może być nawet 20m2 ale czy wtedy można na to powiedzieć salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Veronique 14.09.2009 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Ja w projekcie rezygnuję z połączenia jadalni (która na dodatek łączy się z kuchnią) z salonem, przedzielam je ścianką. Mam nadzieję, że nie będę żałować, ale w sumie nie jestem zwolenniczką otwartych przestrzeni (aż tak otwartych). No zobaczymy. W sumie salon i tak będzie miał ok. 25m2 i wg mnie wystarczy. Mieszkałam w domku gdzie był salon połączony z jadalnią, a ta znowu z kuchnią, więc myślę, że już mi się nie powinno zmienić. Tfu tfu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 16.09.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Witajcie, jesteśmy już blisko końca naszego domu. Najbardziej przeraził mnie koszt instalacji hydraulicznej! Piec z podajnikiem tłokowym, kominek z płaszczem wodnym oraz 3 baterie słoneczne. Wszystko wygląda pięknie na początku, kalkulacje są nie najgorsze, ale jest mnóstwo dodatkowych wydatków o których nikt nie mówił bynajmniej nam nie powiedzieli, kolanka, pompy, rozdzielacze, sterowniki itp Jeśli chodzi o podłogówkę, mamy na całym dole oraz w górnej łazience. Miało wyjść cenowo niewiele drożej od kaloryferów. Ale jak się okazało...same "akcesoria" są dużo droższe do wykonania podłogówki. Teraz dochodzi zalanie posadzek DROŻSZYM betonem czyli z dodatkiem plastyfikatora, do tego DROŻSZA podłoga tzn. juz nie położę paneli za 30zl/m2 w całym domu, lecz jedynie płytki ceramiczne (aby jak najlepiej wykorzystać ten rodzaj ogrzewania), w salonie nie moga byc byle jakie zeby nie było atmosfery jak w sklepie, aby zachować ciepło pomieszczenia - dochodzą DROŻSZE płytki np woodentic ok 130zł/m2, następnie KLEJ DO PŁYTEK!!! Worek zwykłego kleju kosztuje 10-15zł, worek kleju do podłogówki ponad 40zł (na 3m2) Tego wszystkiego nikt nie liczył. Mam tylko nadzieję, że w użytkowaniu nam się to wynagrodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 16.09.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Piec z podajnikiem tłokowym, kominek z płaszczem wodnym oraz 3 baterie słoneczne. Wszystko wygląda pięknie na początku, kalkulacje są nie najgorsze, ale jest mnóstwo dodatkowych wydatków o których nikt nie mówił bynajmniej nam nie powiedzieli, kolanka, pompy, rozdzielacze, sterowniki itp Jeśli chodzi o podłogówkę, mamy na całym dole oraz w górnej łazience. Miało wyjść cenowo niewiele drożej od kaloryferów. Ale jak się okazało...same "akcesoria" są dużo droższe do wykonania podłogówki. Mam tylko nadzieję, że w użytkowaniu nam się to wynagrodzi Piec na paliwo stałe + kominek z płaszczem wodnym + solary ale niesamowite połączenie. A co chciałeś przez to osiągnąć? Szkoda, że nie zainstalowałeś sobie do tego pompy ciepła Co dotyczy podłogówki to trzeba umieć liczyć! A gdzie masz niskotemperaturowe źródło ciepła do tej podłogówki ? Co do wykończenia to trzeba było myśleć wcześniej przed podłogówką. Byłem ostatnio latem w dużym salonie z b. ładną dużą terakotą. Nawet ładnie to wyglądało ale na pewno o wiele mniej przytulniej niż przy użyciu drewna na podłogę. Po godzinie przebywania na terakocie poczułem chłód w stopy i chciało mi się stamtąd uciekać a było to lato a w lato się nie grzeje podłogówki i od kamienia niestety ciągnie chłodem. Sorki, że takim tonem ale może inni się opamiętają stosując w domu wszystko co jest w prasie lub fachowiec mu wciśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.09.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Co dotyczy podłogówki to trzeba umieć liczyć! A gdzie masz niskotemperaturowe źródło ciepła do tej podłogówki ? Co do wykończenia to trzeba było myśleć wcześniej przed podłogówką. Byłem ostatnio latem w dużym salonie z b. ładną dużą terakotą. Nawet ładnie to wyglądało ale na pewno o wiele mniej przytulniej niż przy użyciu drewna na podłogę. Po godzinie przebywania na terakocie poczułem chłód w stopy i chciało mi się stamtąd uciekać a było to lato a w lato się nie grzeje podłogówki i od kamienia niestety ciągnie chłodem. Sorki, że takim tonem ale może inni się opamiętają stosując w domu wszystko co jest w prasie lub fachowiec mu wciśnie. Hmm, myśmy się sugerowali doświadczeniami znajomych posiadających interesujące nas "patenty" od dłuższego czasu i na tej podstawie dokonywaliśmy wyborów, a fachowiec mógł wyrazić swoją opinię i tyle "Wciskać" niczego bym mu nie pozwoliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.09.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 U mnie fachowcy wciskali ostatnio gips na łączeniach płyt gipsowo-kartonowych Żeby nie było, że off topic: .... nie zatrudniłbym już więcej "ekipy ogólnobudowlanej" takiej od wszystkiego, takich co dzis bruk ułożą, bo wczoraj akurat skończyli tynkować, a klient na ocieplenie poddasza się rozmyślił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 17.09.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 .... nie zatrudniłbym już więcej "ekipy ogólnobudowlanej" takiej od wszystkiego, takich co dzis bruk ułożą, bo wczoraj akurat skończyli tynkować, a klient na ocieplenie poddasza się rozmyślił... Jeżeli miałeś dodatkowo na myśli firmę/ekipę co umawiasz się na wykonanie roboty z szeryfem tej ekipy lub ekip a ten szeryf/właściciel firmy/ekip od wszystkiego faktycznie nie pracuje na budowie tylko dogląda roboty i dodatkowo szuka jakiś tam pracowników aby było jak najtaniej (pod sklepem monopolowym) to jak najbardziej odradzam! Jeżeli umawiacie się na prace budowlane/wykończeniowe to szukajcie fachowca który tam faktycznie będzie pracować (może i powinien mieć pomocników ale ich należałoby zweryfikować i zapytać o ich doświadczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k i a 22.09.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 nie polecam brac firmy budowlanej i z ich polecenia kierownika budowy albo odwrotnie. Nic dobrego z tego nie wyjdzie. Przekonalam sie to na wlasnej skorze.pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts