Gosiek33 05.04.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jeszcze schodów nie mam, więc mogę to zrobić jeszcze? Tyle, że kuć trzeba by by by do prądu podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 08.04.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 U siebie mam na schodach klinkier Semir Beige z Paradyża, jest rewelacyjny! ślisko robi się tylko gdy zacina marznący deszcz, wtedy na kilka minut włączam matę grzewczą i zaraz lód się rozpuszcza Robiłaś to sama, czy zlecałaś firmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 08.04.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Mam schody z kostki,myślałam że będzie lepiej niż z płytkami w takich sytuacjach zimowych,ale gdzie tam.Jak popada marznący deszcz tak samo pięknie się jedzie jak na gresie czy klinkierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayed 058 08.04.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Ja choruję na punkcie takiej pergoli,ale jak dostałem wycenę to usiadłem na siedząco. Teraz szukam kogoś w Polsce,kto to zrobi za normalne pieniądze. http://www.corradi.eu/pages/standard.aspx?id=57 pozdrawiam Witam, ja również jestem zainteresowana znalezieniem kogoś kto zrobi taką pergolę za przyzwoite pieniądze. I też jestem z Trójmiasta. Nie robiłam wycen, ale jestem w stanie sobie wyobrazić ile kosztują . Może zamawiając dwie uda nam się wynegocjować lepszą cenę? pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 24.04.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Ja ze swoich trzech doświadczeń z budową bądź generalnym remontem, mam jeden wniosek: nie zatrudnię więcej hydraulików. Czekam na Wasze doświadczenia nie tylko z wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 25.04.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Każdy będzie miał inne doświadczenia. Ja np. ludzi od CO, hydrauliki miałem bardzo kompetentnych, ale np. od tynków już nie. Drugi raz wybrałbym zapewne inną firmę, co logiczne. Drugi raz buduje się lepiej, bo człowiek ma o tym jakieś pojęcie. Za pierwszym razem to jest improwizacja, pomieszana z radami fachowców, inżynierów, wykonawców i jak ktoś kiedyś na forum zaznaczył "zgłębianie wiedzy w internecie", czyli niewiele warta wiedza, bo nie ma przełożenia na doświadczenie, które jest kluczowe. Chyba dopiero 3 dom jest taki jaki chcemy, bo za drugim razem też popełnimy błędy, gdyż nie wszystkie zmiany koncepcji z pierwszego domu muszą się przecież sprawdzić. A tak w ogóle to był już taki wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-by%C5%9B-zmieni%C5%82%28a%29-buduj%C4%85c-jeszcze-raz Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 25.04.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 W drugim domu zrobiłem ogrzewanie mieszane, podłogówka+grzejniki. Podłogówka tylko pod płytkami. Nie polecam takiego rozwiązania. Teraz mam podłogówke po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 26.04.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 A ja żałuję że nie mam podłogówki... Dopiero potem się przekonałem jak bardzo pomieszczenia tracą na ustawności przy klasycznych grzejnikach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 26.04.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Tracą na ustawności? U mnie projekt zakładał kaloryfery w określonych miejscach i nawet nie odczuwam, że są. Podłogówka jest super, zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 26.04.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Ja buduje właśnie drugi dom w odstępie 3 lat i powiem wam, że dopiero teraz widzę jak niektórzy naciągają na kasę. Rozbraja mnie tekst jak każdy handlowiec, fachowiec mówi Panie na tym etapie to nie ma co oszczędzać. Co to jest 2 tys. w skali całego domu. Jak się podliczy każdą decyzję jaką trzeba podjąć to na całości robi się 50 tys. jak nie więcej. Ogólnie jest teraz spokojniej człowiek się już tak nie ekscytuje w miarę trzeźwo myśli. Oczywiście nie da się nie popełnić błędów. Pewnie przy 3 domu będzie ich jeszcze mniej ale naprawdę warto przeżyć tą przygodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 27.04.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Mam schody z kostki,myślałam że będzie lepiej niż z płytkami w takich sytuacjach zimowych,ale gdzie tam. Jak popada marznący deszcz tak samo pięknie się jedzie jak na gresie czy klinkierze. Chyba nie do końca. Ja też mam z kostki i nie narzekam, widzę dużą różnicę u sąsiadki z klinkierem - tam wystarczy odrobina śniegu. To już lepszy jest gres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 27.04.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 na takie kurniki to napewno : architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domtexas 27.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 ja teraz pilnowałabym z linijką w ręku każdego wykonawcy. wydawało mi się, że jestem dostatecznie upierdliwa ale przeoczyłam montowanie okien i drzwi. okazało się, że trzeba było zrobić dodatkową wylewkę, bo dla panów monterów nie istotne były poziomy budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 27.05.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 to jest dobry pomysł sami tak zrobilismy u siebie.Ale niestety po zakupie zmywarki z bosha okazało sie ze nie wolno jej podpinac do ciepłej wody. Nie wiemy co dalej z tym fantem,czy sa ku temu jakieś poważne techniczne powody czy tylko kaprys producenta. a ja bardzo świadomie zrezygnowałem z podłączenia zmywarki pod ciepłą wodę u teściów na etapie remontu jak i u siebie na etapie budowy. Czemu? Bo zmywarka u teściów z funkcją podłączania ciepłej wody była droższa o 200 zł od lepszej zmywarki ale bez tej funkcji. W domu na AGD, oświetlenie itp zmywarka bierze niby ok 0,5% prądu - tu prawie nie ma co szukać oszczędności, akurat zmywarka jest bardzo oszczędna w porównaniu z tradycyjnym zmywaniem! Teraz używamy zmywarki 30 razy w miesiącu, po 0,88kWh za 1 pranie, program eco. Miesięcznie to 26,4 kWh. Jak ustawisz zmywarkę w programie aby się włączyła po 22 to miesięcznie ta zmywarka mi bierze ok 10-12 zł. Tu popis do oszczędzania jest relatywnie mały. TZN można tak oszczędzać ale jest kilka lepszych i tańszych dróg oszczędzania prądu, gdzie uzyskamy większe oszczędności przy mniejszym nakładzie pracy lub ceny, zmywarka klasyfikuje się dość daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 28.05.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Robiłaś to sama, czy zlecałaś firmie? kabel grzewczy montował glazurnik, jest zatopiony w kleju a do prądu podłączony w pomieszczeniu gospodarczym obok wiatrołapu. Nie przewidziałam tego wcześniej i trzeba było przewiercać się przez 2 ściany dalej puścić pod listwą podłogową tylko kawałek w gospodarczym podkuć do gniazdka. Włącza się zwykłym przyciskiem jak światło. Sam kabel kosztuje niewiele, nie należy tyllko słuchać sprzedawców i nie dać sobie wcisnąć programator pogodowy czy inne zbędne bajery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 17.06.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 ja teraz pilnowałabym z linijką w ręku każdego wykonawcy. wydawało mi się, że jestem dostatecznie upierdliwa ale przeoczyłam montowanie okien i drzwi. okazało się, że trzeba było zrobić dodatkową wylewkę, bo dla panów monterów nie istotne były poziomy budynku Najgorsi są panowie murarze, którzy zaprawą wyrównują niechlujnie ułożone pustaki... Szczególnie na koniec roboty, kiedy słońce już przygrzało odpowiednio Mnie w tej kwestii nastraszył sąsiad, któremu mistrzowie murarstwa tak spaprali jedną ścianę. Potem takie wyrównywanie kończy się się coraz grubszymi spoinami i mostkami termicznymi. Pośrednio dlatego dałem się przekonać do Dryfixa, gdzie tej zaprawy jest bardzo mało i w praktyce nie ma szans na mostki termiczne = trudniej coś popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 17.06.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Z doświadczenia wiem, że ludzie żałują, że nie sprawili sobie podłogówki. Keller Pex to dobre rozwiązanie, uczulam szczególnie tych, którzy cenią sobie ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 18.06.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 teraz widząc dokładnie poziomy na działce, dałbym dom wyżej, na równi z sąsiadem i garaż pod domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 07.07.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Na chwilę obecną (początek budowy) nigdy nie brałabym do czegokolwiek kogokolwiek z rodziny. Teściowa architekt miała nam tylko zaadaptować projekt gotowy do działki. Trwało to o pół roku za długo - mieliśmy zupełnie inne pojęcie "szybko". Złożyliśmy do architektury z ogromnymi brakami, uzupełnialiśmy kilka miesięcy. I teraz jeszcze prowadzi nadzór autorski, bo powprowadzała sporo zmian (częśc na naszą prośbę, resztę, "bo tak bedzie lepiej"). Jeszcze nie wiem, czy bedzie lepiej, na pewno drożej. Ze zmian, które już mi się nie podobają to zmniejszenie pomieszczenia gospodarczego do 9m2 i podniesienie wysokości do 2,8m. Sama nie wiem, dlaczego uległam, pewnie dlatego, że rodzina... I że może w maliny nie wpuszcza...Wiem wiem, pisane nie raz, oby nie z rodziną, ale w swojej nieświadomosci nie wiedziałam w co się pakuję - myślałam, ze adaptacja do działki i więcej kontaktu mieć nie będę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolaTom 08.07.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Najgorsi są panowie murarze, którzy zaprawą wyrównują niechlujnie ułożone pustaki... Szczególnie na koniec roboty, kiedy słońce już przygrzało odpowiednio Mnie w tej kwestii nastraszył sąsiad, któremu mistrzowie murarstwa tak spaprali jedną ścianę. Potem takie wyrównywanie kończy się się coraz grubszymi spoinami i mostkami termicznymi. Pośrednio dlatego dałem się przekonać do Dryfixa, gdzie tej zaprawy jest bardzo mało i w praktyce nie ma szans na mostki termiczne = trudniej coś popsuć Prawda jest taka, ze ciężko znaleźć solidną ekipę budowlaną, my jesteśmy już po rozmowach z mkk budownictwo, których polecali znajomi, ale mam kilku takich, którym rzeczywiście ekipy spartaczyły domu, trzymajcie kciuki za mój, wszystko powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts