skrabi 11.07.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 miedziane nie pasują do każdego domu, ale zawsze można dać cynk-tytan albo alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodkins 05.08.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Wykroiliśmy mi pokój do pracy (często pracuję w domu, ostatnio prawie na stałe) - obok kuchni i salonu. Umiejscowienie fatalne! Życie domowe toczy się pełną parą,a ja mimo, że za zamkniętymi drzwiami próbuję się skupić na robocie. Następnym razem zrobiłbym pokój do pracy w najdalszym zakamarku poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 a ja mam na odwrót - miejsce do pracy między kuchnią a salonem, by mieć oko na gary, kiedy pracuję. i blisko do zrobienia sobie herbatyTylko ja nie mam dzieci, które biegałyby mi nad glową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcukro 08.08.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Dobra rada dla wszystkich którzy mają pion kanalizy w ścianie gabinetu - dopłaćcie ok. 150-200 zł i weźcie wytłumioną rurę - ta niewielka inwestycja opłaci się ) To samo gdy rura przechodzi obok salonu lub nie daj boże jadalni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 08.08.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 my jesteśmy już po rozmowach z mkk budownictwo Jeżeli mówisz o firmie z okolic Łomianek to lepiej sobie podaruj. Znalazłem na forum niezadowolonych klientów którzy się procesują z nimi. Pan bardzo miły, zaprasza na kawkę, mówi po imieniu do Ciebie i zaniża wyceny tak aby się na nich zdecydować. Dostałem wycenę niższą niż jakbym budował bez VAT. Nawet nie chciało mi się iść na spotkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 19.08.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Na chwilę obecną (początek budowy) nigdy nie brałabym do czegokolwiek kogokolwiek z rodziny. Teściowa architekt miała nam tylko zaadaptować projekt gotowy do działki. Trwało to o pół roku za długo - mieliśmy zupełnie inne pojęcie "szybko". Złożyliśmy do architektury z ogromnymi brakami, uzupełnialiśmy kilka miesięcy. I teraz jeszcze prowadzi nadzór autorski, bo powprowadzała sporo zmian (częśc na naszą prośbę, resztę, "bo tak bedzie lepiej"). Jeszcze nie wiem, czy bedzie lepiej, na pewno drożej. Ze zmian, które już mi się nie podobają to zmniejszenie pomieszczenia gospodarczego do 9m2 i podniesienie wysokości do 2,8m. Sama nie wiem, dlaczego uległam, pewnie dlatego, że rodzina... I że może w maliny nie wpuszcza... Wiem wiem, pisane nie raz, oby nie z rodziną, ale w swojej nieświadomosci nie wiedziałam w co się pakuję - myślałam, ze adaptacja do działki i więcej kontaktu mieć nie będę... Mysle ze wszystko zalezy jakie masz stosunki z rodzina. o ile chodzi o temat wykonwastwa to masz racje ale temat projektu zaadoptowanego przez kogos z rodziny (tak bliskiej) majacej pojecie o temacie to mysle ze swietna sprawa i na pewno lepsza niz przez przypadkowego architekta ignoranta lub niedouczonego jakich wielu. Mysle ze tesciowa bierze sobie do serca jakosc domu syna/corki bo jak nie to nie wiem co powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 19.08.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Pocieszę Cię, że nie ma żadnego gresu, kamienia, które nie byłyby śliskie gdy jest mokro i zimno - kiedy robi się szklanka, to na wszystkim. Ewentualnym wyjściem z tej sytuacji są maty grzewcze elektryczne wpuszczone pod płyty, ale to spore koszty, szczególnie użytkowania, choć to też zależy jak często musisz ogrzewać. Gumowe wycieraczki są ok zimą jest - płomieniowany granit. poki nie zamarznie nie jest sliski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronislawabrzoza74 23.08.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 zdecydowanie dodałabym drugą łazienkę. przy tak dużej powierzchni dwie łazienki są niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 26.08.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 zdecydowanie dodałabym drugą łazienkę. przy tak dużej powierzchni dwie łazienki są niezbędne. Potwierdzam w 100%!!! ja na parterze mam małe WC z umywalką dla gości i do tego pokój z małą łazienką( kabina, wc i umywalka)...a na poddaszu jedna większą łazienkę i przyznam że dwie łazienki to minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 05.09.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 ja dodałbym drugą łazienkę, ale dodatkowo, zainteresowałbym się kwestią wody, tego jakiej jest jakości, jaką ma twardość etc. i już na tym etapie uwzlędnił montowanie filtrów, stacji uzdatniających etc...serio. nie myślałem w ogóle o tym, a potem, jakoś rok od wprowadzenia się do domu, zepsuła nam się praktycznie w jednym czasie pralka i zmywarka - przyszedł fachowiec, spojrzał na to i szybko określił, że to twarda woda.w sumie poza wymianą poszczególnych części w pralce i zmywarce, musiałem zainwestować w sprawdzenie jakości wody i filtry...co prawda nie są one specjalnie drogie (w sbsie kosztują kilkadziesiąt złotych, przy koszcie budowy to grosze!), jednak gdy nagle musisz wszędzie je montować, to tak patrzysz na to z boku i myślisz, że przecież można było tak od razu zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 05.09.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 filtry...co prawda nie są one specjalnie drogie (w sbsie kosztują kilkadziesiąt złotych na pewno mówisz o filtrach odkamieniających wodę? za kilkadziesiąt zł to kupiłam zwykły sznurkowy do mechanicznego wstępnego oczyszczania wody a te uzdatniające wodę na cały dom to już wydatek ok. 3 tys. zł, chyba że wiesz czego ja nie wiem a chętnie się dowiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 06.09.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Zdecydowanie tynki robiłbym z gotowych mieszanek ( maszynowo z worków) zamiast tradycyjnie mieszanych na budowie... mam gwarancję że w worku jest idealnie dobrana proporcja... ...na pewno dokładniej sprawdzałbym ekipę przed podjęciem decyzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 06.09.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 ja dodałbym drugą łazienkę, ale dodatkowo, zainteresowałbym się kwestią wody, tego jakiej jest jakości, jaką ma twardość etc. i już na tym etapie uwzlędnił montowanie filtrów, stacji uzdatniających etc...serio. nie myślałem w ogóle o tym, a potem, jakoś rok od wprowadzenia się do domu, zepsuła nam się praktycznie w jednym czasie pralka i zmywarka - przyszedł fachowiec, spojrzał na to i szybko określił, że to twarda woda. w sumie poza wymianą poszczególnych części w pralce i zmywarce, musiałem zainwestować w sprawdzenie jakości wody i filtry...co prawda nie są one specjalnie drogie (w sbsie kosztują kilkadziesiąt złotych, przy koszcie budowy to grosze!), jednak gdy nagle musisz wszędzie je montować, to tak patrzysz na to z boku i myślisz, że przecież można było tak od razu zrobić... też potwierdzam!! przy budowie długo się zastanawiałam czy montować stację uzdatniania wody...zdecydowałam się i nie żałuję!! jak się okazało przy montażu nasza woda miała twardość "17" w jakieś tam skali a teraz mam ustawione na "3" więc różnica spora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajmal 09.09.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 mieszkamy w domu od kilku dni, przeprowadzka trwała długo wiec już niektóre za i niektóre mankamenty widzę. Powierzchnia nie jest duża bo 85 m2 na parterze, poddasze nie mamy wykończone. Polecam przydomową oczyszczalnie ścieków - święty spokój duzą wygodna wannę i szeroką umywalkę - nie kapie z łokci na podłogę wygodny duży zlew w niedużej kuchni z e stołem i krzesełkami indukcje - jestem na maxa zadowolona Nie jestem jeszcze pewna - nie dużego wiatrołapu , w tym momencie drzwi są stale otwarte co będzie w zimie okaże się. - czy w pokoju dziecka nie będzie za ciemno jest okno na ścianie północno wschodniej 120x150 pokój ma 12m2 , w naszym pokoju jest 2 okna i jest bardzo jasno tymczasem u synka jest znacznie ciemniej.-brakuje mi prawdziwej chłodnej spiżarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 09.09.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 mieszkamy w domu od kilku dni, przeprowadzka trwała długo wiec już niektóre za i niektóre mankamenty widzę. Powierzchnia nie jest duża bo 85 m2 na parterze, poddasze nie mamy wykończone. Polecam przydomową oczyszczalnie ścieków - święty spokój duzą wygodna wannę i szeroką umywalkę - nie kapie z łokci na podłogę wygodny duży zlew w niedużej kuchni z e stołem i krzesełkami indukcje - jestem na maxa zadowolona Nie jestem jeszcze pewna - nie dużego wiatrołapu , w tym momencie drzwi są stale otwarte co będzie w zimie okaże się. - czy w pokoju dziecka nie będzie za ciemno jest okno na ścianie północno wschodniej 120x150 pokój ma 12m2 , w naszym pokoju jest 2 okna i jest bardzo jasno tymczasem u synka jest znacznie ciemniej. -brakuje mi prawdziwej chłodnej spiżarni z jakiego projektu budowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 10.09.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 mieszkamy w domu od kilku dni, przeprowadzka trwała długo wiec już niektóre za i niektóre mankamenty widzę. Powierzchnia nie jest duża bo 85 m2 na parterze, poddasze nie mamy wykończone. Polecam przydomową oczyszczalnie ścieków - święty spokój duzą wygodna wannę i szeroką umywalkę - nie kapie z łokci na podłogę wygodny duży zlew w niedużej kuchni z e stołem i krzesełkami indukcje - jestem na maxa zadowolona Nie jestem jeszcze pewna - nie dużego wiatrołapu , w tym momencie drzwi są stale otwarte co będzie w zimie okaże się. - czy w pokoju dziecka nie będzie za ciemno jest okno na ścianie północno wschodniej 120x150 pokój ma 12m2 , w naszym pokoju jest 2 okna i jest bardzo jasno tymczasem u synka jest znacznie ciemniej. -brakuje mi prawdziwej chłodnej spiżarni spiżarnia to na prawdę super sprawa.... jeśli jest garaż to obowiązkowo szeroki wjazd i powiększamy go tam nigdy dosyć miejsca z wymiarów wydaje się duży - ale jak wstawimy samochód - drzwi powinny się otwierac swobodnie z każdej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.09.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Nie jestem jeszcze pewna - nie dużego wiatrołapu -brakuje mi prawdziwej chłodnej spiżarni wygodny wiatrołap powinien pomieścić conajmniej 3 osoby jednocześnie wchodzące i rozbierające się zamiast spiżarki można zrobić w ogrodzie piwniczkę ziemną, jak to nasze prababcie miewały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 10.09.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Z rozmowy sąsiadami dodam ich refleksje: szybciej by się otrząsneli z budowy domu 130 m ze dwustanowiskowym garażem bo po adaptacji pomieszczeń nad garażem dom ma 190 metrów - a tyle nie chcieli. ;] Nie wszystko musi być w obrębie domu - ja piwniczkę ziemną w ogrodzie sobie planuję jak Zielony Ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 10.09.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 ja teraz pilnowałabym z linijką w ręku każdego wykonawcy. wydawało mi się, że jestem dostatecznie upierdliwa ale przeoczyłam montowanie okien i drzwi. okazało się, że trzeba było zrobić dodatkową wylewkę, bo dla panów monterów nie istotne były poziomy budynku Dokładnie ! Zgadzam się w 100 % z Tobą.Przy wylewkach koncowych okazało się ,że otwory na drzwi w pokojach są o 12 cm za wysokie!!!Teraz będziemy musieli nadrobić 7 szt drzwi , a tynki gładziutkie i do malowania prawie:mad: To są nasze pieniądze i to nie małe i TRZEBA stać i pilnować wszystkiego ,niezaleznie czy to rodzina czy obca ekipa. Jak wcześniej pomyślelibyśmy , żeby wszystko mierzyć to teraz nie byłoby problemu, a tak to dodatkowe koszty i robota:( Ehh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.09.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Z rozmowy sąsiadami dodam ich refleksje: szybciej by się otrząsneli z budowy domu 130 m ze dwustanowiskowym garażem bo po adaptacji pomieszczeń nad garażem dom ma 190 metrów - a tyle nie chcieli. ;] czyżby budowali według tego samego projektu co ja? ale mnie to odpowiada:yes: pomieszczenia nie są jeszcze wykończone i służą do majsterkowania, można tu zrobić pracownię lub wstawić stół bilardowy ew. do ping-ponga a w przyszłości jeśli dziecię zechce mieszkać tu ze swoją rodziną to nad garażem będzie moje 2-pokojowe mieszkanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts