Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykroiliśmy mi pokój do pracy (często pracuję w domu, ostatnio prawie na stałe) - obok kuchni i salonu. Umiejscowienie fatalne! Życie domowe toczy się pełną parą,a ja mimo, że za zamkniętymi drzwiami próbuję się skupić na robocie. Następnym razem zrobiłbym pokój do pracy w najdalszym zakamarku poddasza.

my jesteśmy już po rozmowach z mkk budownictwo
Jeżeli mówisz o firmie z okolic Łomianek to lepiej sobie podaruj. Znalazłem na forum niezadowolonych klientów którzy się procesują z nimi. Pan bardzo miły, zaprasza na kawkę, mówi po imieniu do Ciebie i zaniża wyceny tak aby się na nich zdecydować. Dostałem wycenę niższą niż jakbym budował bez VAT. Nawet nie chciało mi się iść na spotkanie.

• 2 weeks później...
Na chwilę obecną (początek budowy) nigdy nie brałabym do czegokolwiek kogokolwiek z rodziny. Teściowa architekt miała nam tylko zaadaptować projekt gotowy do działki. Trwało to o pół roku za długo - mieliśmy zupełnie inne pojęcie "szybko". Złożyliśmy do architektury z ogromnymi brakami, uzupełnialiśmy kilka miesięcy. I teraz jeszcze prowadzi nadzór autorski, bo powprowadzała sporo zmian (częśc na naszą prośbę, resztę, "bo tak bedzie lepiej"). Jeszcze nie wiem, czy bedzie lepiej, na pewno drożej. Ze zmian, które już mi się nie podobają to zmniejszenie pomieszczenia gospodarczego do 9m2 i podniesienie wysokości do 2,8m. Sama nie wiem, dlaczego uległam, pewnie dlatego, że rodzina... I że może w maliny nie wpuszcza...

Wiem wiem, pisane nie raz, oby nie z rodziną, ale w swojej nieświadomosci nie wiedziałam w co się pakuję - myślałam, ze adaptacja do działki i więcej kontaktu mieć nie będę...

Mysle ze wszystko zalezy jakie masz stosunki z rodzina. o ile chodzi o temat wykonwastwa to masz racje ale temat projektu zaadoptowanego przez kogos z rodziny (tak bliskiej) majacej pojecie o temacie to mysle ze swietna sprawa i na pewno lepsza niz przez przypadkowego architekta ignoranta lub niedouczonego jakich wielu. Mysle ze tesciowa bierze sobie do serca jakosc domu syna/corki bo jak nie to nie wiem co powiedzieć...

Pocieszę Cię, że nie ma żadnego gresu, kamienia, które nie byłyby śliskie gdy jest mokro i zimno - kiedy robi się szklanka, to na wszystkim. Ewentualnym wyjściem z tej sytuacji są maty grzewcze elektryczne wpuszczone pod płyty, ale to spore koszty, szczególnie użytkowania, choć to też zależy jak często musisz ogrzewać. Gumowe wycieraczki są ok zimą :D

jest - płomieniowany granit. poki nie zamarznie nie jest sliski

zdecydowanie dodałabym drugą łazienkę. przy tak dużej powierzchni dwie łazienki są niezbędne.

Potwierdzam w 100%!!! ja na parterze mam małe WC z umywalką dla gości i do tego pokój z małą łazienką( kabina, wc i umywalka)...a na poddaszu jedna większą łazienkę i przyznam że dwie łazienki to minimum...

• 2 weeks później...

ja dodałbym drugą łazienkę, ale dodatkowo, zainteresowałbym się kwestią wody, tego jakiej jest jakości, jaką ma twardość etc. i już na tym etapie uwzlędnił montowanie filtrów, stacji uzdatniających etc...serio. nie myślałem w ogóle o tym, a potem, jakoś rok od wprowadzenia się do domu, zepsuła nam się praktycznie w jednym czasie pralka i zmywarka - przyszedł fachowiec, spojrzał na to i szybko określił, że to twarda woda.

w sumie poza wymianą poszczególnych części w pralce i zmywarce, musiałem zainwestować w sprawdzenie jakości wody i filtry...co prawda nie są one specjalnie drogie (w sbsie kosztują kilkadziesiąt złotych, przy koszcie budowy to grosze!), jednak gdy nagle musisz wszędzie je montować, to tak patrzysz na to z boku i myślisz, że przecież można było tak od razu zrobić...

filtry...co prawda nie są one specjalnie drogie (w sbsie kosztują kilkadziesiąt złotych

na pewno mówisz o filtrach odkamieniających wodę? za kilkadziesiąt zł to kupiłam zwykły sznurkowy do mechanicznego wstępnego oczyszczania wody a te uzdatniające wodę na cały dom to już wydatek ok. 3 tys. zł, chyba że wiesz czego ja nie wiem a chętnie się dowiem;)

ja dodałbym drugą łazienkę, ale dodatkowo, zainteresowałbym się kwestią wody, tego jakiej jest jakości, jaką ma twardość etc. i już na tym etapie uwzlędnił montowanie filtrów, stacji uzdatniających etc...serio. nie myślałem w ogóle o tym, a potem, jakoś rok od wprowadzenia się do domu, zepsuła nam się praktycznie w jednym czasie pralka i zmywarka - przyszedł fachowiec, spojrzał na to i szybko określił, że to twarda woda.

w sumie poza wymianą poszczególnych części w pralce i zmywarce, musiałem zainwestować w sprawdzenie jakości wody i filtry...co prawda nie są one specjalnie drogie (w sbsie kosztują kilkadziesiąt złotych, przy koszcie budowy to grosze!), jednak gdy nagle musisz wszędzie je montować, to tak patrzysz na to z boku i myślisz, że przecież można było tak od razu zrobić...

też potwierdzam!! przy budowie długo się zastanawiałam czy montować stację uzdatniania wody...zdecydowałam się i nie żałuję!! jak się okazało przy montażu nasza woda miała twardość "17" w jakieś tam skali a teraz mam ustawione na "3" więc różnica spora...

mieszkamy w domu od kilku dni, przeprowadzka trwała długo wiec już niektóre za i niektóre mankamenty widzę.

Powierzchnia nie jest duża bo 85 m2 na parterze, poddasze nie mamy wykończone.

Polecam

przydomową oczyszczalnie ścieków - święty spokój

duzą wygodna wannę i szeroką umywalkę - nie kapie z łokci na podłogę

wygodny duży zlew w niedużej kuchni z e stołem i krzesełkami

indukcje - jestem na maxa zadowolona

Nie jestem jeszcze pewna

- nie dużego wiatrołapu , w tym momencie drzwi są stale otwarte co będzie w zimie okaże się.

- czy w pokoju dziecka nie będzie za ciemno jest okno na ścianie północno wschodniej 120x150 pokój ma 12m2 , w naszym pokoju jest 2 okna i jest bardzo jasno tymczasem u synka jest znacznie ciemniej.

-brakuje mi prawdziwej chłodnej spiżarni

mieszkamy w domu od kilku dni, przeprowadzka trwała długo wiec już niektóre za i niektóre mankamenty widzę.

Polecam

Nie jestem jeszcze pewna

- nie dużego wiatrołapu , w tym momencie drzwi są stale otwarte co będzie w zimie okaże się.

- czy w pokoju dziecka nie będzie za ciemno jest okno na ścianie północno wschodniej 120x150 pokój ma 12m2 , w naszym pokoju jest 2 okna i jest bardzo jasno tymczasem u synka jest znacznie ciemniej.

z jakiego projektu budowaliście?

Polecam

Nie jestem jeszcze pewna

spiżarnia to na prawdę super sprawa....

jeśli jest garaż to obowiązkowo szeroki wjazd i powiększamy go :) tam nigdy dosyć miejsca :) z wymiarów wydaje się duży - ale jak wstawimy samochód - drzwi powinny się otwierac swobodnie z każdej strony :)

Nie jestem jeszcze pewna

- nie dużego wiatrołapu

wygodny wiatrołap powinien pomieścić conajmniej 3 osoby jednocześnie wchodzące i rozbierające się

zamiast spiżarki można zrobić w ogrodzie piwniczkę ziemną, jak to nasze prababcie miewały

Z rozmowy sąsiadami dodam ich refleksje: szybciej by się otrząsneli z budowy domu 130 m ze dwustanowiskowym garażem bo po adaptacji pomieszczeń nad garażem dom ma 190 metrów - a tyle nie chcieli. ;]

Nie wszystko musi być w obrębie domu - ja piwniczkę ziemną w ogrodzie sobie planuję jak Zielony Ogród.

ja teraz pilnowałabym z linijką w ręku każdego wykonawcy. wydawało mi się, że jestem dostatecznie upierdliwa ale przeoczyłam montowanie okien i drzwi. okazało się, że trzeba było zrobić dodatkową wylewkę, bo dla panów monterów nie istotne były poziomy budynku

Dokładnie ! Zgadzam się w 100 % z Tobą.Przy wylewkach koncowych okazało się ,że otwory na drzwi w pokojach są o 12 cm za wysokie!!!Teraz będziemy musieli nadrobić 7 szt drzwi , a tynki gładziutkie i do malowania prawie:mad:

To są nasze pieniądze i to nie małe i TRZEBA stać i pilnować wszystkiego ,niezaleznie czy to rodzina czy obca ekipa.

Jak wcześniej pomyślelibyśmy , żeby wszystko mierzyć to teraz nie byłoby problemu, a tak to dodatkowe koszty i robota:(

Ehh ...

Z rozmowy sąsiadami dodam ich refleksje: szybciej by się otrząsneli z budowy domu 130 m ze dwustanowiskowym garażem bo po adaptacji pomieszczeń nad garażem dom ma 190 metrów - a tyle nie chcieli. ;]

czyżby budowali według tego samego projektu co ja?:D

ale mnie to odpowiada:yes: pomieszczenia nie są jeszcze wykończone i służą do majsterkowania, można tu zrobić pracownię lub wstawić stół bilardowy ew. do ping-ponga a w przyszłości jeśli dziecię zechce mieszkać tu ze swoją rodziną to nad garażem będzie moje 2-pokojowe mieszkanko.