Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mógłbyś podac więcej szczegółów? jaki gres? może masz jakieś zdjęcia.

Zdjecie mam stare, nie pamiętam jaki gres, chodziło mi o to, że gres na elewacji to też dobre rozwiązanie. Musi być dobry klej (u Mnie żelowy Kerakoll No Limit), mocniejsza konstrukcja (więcej kołków na siatką) i nie na powierzchni 50 m2. Drewno na eelwacji po kilku latach wygląda tragicznie jak dla Mnie, deski drewnopodobne mi się nie podobały

DSC_0267.jpg

DSC_0267.jpg

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom bez garażu do którego można wejść nie wychodząc na podwórko to raczej w kontekście oszczędności można oceniać nie w kontekście wygody bo tej brak.

Odnośnie posadowienia podłogi domu przy samej ziemi - na pewno tak jest oszczędniej. Ale czy lepiej? Mam około 40cm ponad grunt i jestem zadowolony. Zawsze to trochę lepsze naświetlenie i nie ma też takiego zaglądania do domu z ulicy, lepsza też widoczność ogrodu. Garaż mam niżej około 22cm od mieszkania i to jest OK bo do garażu nie mam mocno pod górkę, jedynie około 15-20cm z ulicy na odcinku powiedzmy 8 metrów i to jest wygodne.

Uwazam też ze lepiej zrobić dom i zagospodarowanie terenu wyżej niż niżej - poziom ulicy zazwyczaj rośnie z czasem (jej remonty, nakładanie nawierzchni) i lepiej jednak jak woda z ulicy nie bedzie się wlewać na działkę

Edytowane przez Adam626

Zawodowcy i tak ci dom obrobią niezaleznie od alarmu bo zakładam że nie bedziesz instalować systemu za 15tys który daje jakąś przyzwoitą pewność.

"Zawodowcy" po dwa laptopy i zawartość barka raczej się nie wybierają, jeżeli przechowujesz w domu coś co jest atrakcyjne dla "zawodowców", to raczej ciebie powinno być stać na profesjonalny system alarmowy. Budujecie domy za milion i sępicie na alarm za 5 tysi i rocznej składce ubezpieczeniowej ?

"Zawodowcy" po dwa laptopy i zawartość barka raczej się nie wybierają, jeżeli przechowujesz w domu coś co jest atrakcyjne dla "zawodowców", to raczej ciebie powinno być stać na profesjonalny system alarmowy. Budujecie domy za milion i sępicie na alarm za 5 tysi i rocznej składce ubezpieczeniowej ?

Po dwa laptopy nie ale po samochod za paredziesiat tys to już tak, przy okazji wezmą co ciekawszego z domu. Myslisz że taki popularny system alaramowy za 2-3tyś to jest jakaś przeszkoda dla przeciętego włamywacza do domków?

.

Uwazam też ze lepiej zrobić dom i zagospodarowanie terenu wyżej niż niżej - poziom ulicy zazwyczaj rośnie z czasem (jej remonty, nakładanie nawierzchni) i lepiej jednak jak woda z ulicy nie bedzie się wlewać na działkę

Stara warstwe się frezuje.

• 1 month później...

Dla mnie idea wspólnej garderoby to jakieś kuriozum. Przecież to niewygodne - wstajesz rano i musisz lecieć przez korytarz do innego pomieszczenia, by wziąć spodnie? A przed spaniem odnosić ubrania, żeby nie leżały pod łóżkiem?

Garderoba wyłącznie z wejściem z sypialni. Czy potrzeba jej w każdym pokoju, to już kwestia własnych upodobań.

Mam i garderobę i szafy i ja osobiście wolę szafy - może ja tylko tak mam, ale w szafach mam porządek, a w garderobie jest oprócz szafek kolejne miejsce do zagracenia. Drugi raz wolałabym wszędzie szafy.

Co do drogi i remontów - w okolicach ostatnio było ich sporo, a ja w jedną stronę dojeżdżałam do pracy 60 km - tylko jedną drogę zdzierali prawie w całości, a i tak w jednym miejscu (akurat w tym jest najbardziej to widoczne) jest chodnik w połowie wysokości ogrodzenia - lekko wystarczy się rozpędzić i skoczyć sobie na podwórko. Zwykle robotnicy zrywają warstwy do wyrównania i kładą na to kolejne...

• 2 weeks później...
Mam pytanie do osób które już zbudowały. Czy warto sugerować się cenami podanymi na stronach internetowych odnośnie kosztów stanów surowych zamkniętych,deweloperskich itp.? Czy są one zawyżone? Jest ktoś na forum kto zbudował dom parterowy 170m2 (wszystkie pomieszczenia),jaki był koszt stanu surowego zamkniętego??

Mam pytanie do osób które już zbudowały. Czy warto sugerować się cenami podanymi na stronach internetowych odnośnie kosztów stanów surowych zamkniętych,deweloperskich itp.? Czy są one zawyżone? Jest ktoś na forum kto zbudował dom parterowy 170m2 (wszystkie pomieszczenia),jaki był koszt stanu surowego zamkniętego??

To zależy.

Z jakiego biura projektowego, kiedy wyliczenie zostało wykonane, jakie materiały wzięto do wyliczeń, jaki koszt robocizny (w różnych regionach różny koszt).

Ostatnio ceny skoczyły do góry, zarówno robocizny jak też nieco mniej materiałów.

Nie wyliczałem kosztów budowy swojego domu, ale wyszedł podobny koszt jak wyliczony z biura. Zaoszczędziłem sporo na pracy własnej, wykonując w części instalacje, wykończeniówkę, ocieplenie dachu, a oszczędności przeznaczyłem na materiały lepszej jakości, grubsze izolacje, rekuperator itp.

• 2 weeks później...
Czy warto sugerować się cenami podanymi na stronach internetowych odnośnie kosztów stanów surowych zamkniętych,deweloperskich itp.?
Wszystko zależy od materiałów z jakich budujesz i kosztów robocizny. W okolicach W-wy robocizna będzie droższa niż w małej mieścince na wschodzie.

Największe różnice są przy wykończeniu. Można wykończyć pomieszczenia w zupełnie innych standardach (cenowych:))