Marcin34_Śl 08.11.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Mógłbyś podac więcej szczegółów? jaki gres? może masz jakieś zdjęcia. Zdjecie mam stare, nie pamiętam jaki gres, chodziło mi o to, że gres na elewacji to też dobre rozwiązanie. Musi być dobry klej (u Mnie żelowy Kerakoll No Limit), mocniejsza konstrukcja (więcej kołków na siatką) i nie na powierzchni 50 m2. Drewno na eelwacji po kilku latach wygląda tragicznie jak dla Mnie, deski drewnopodobne mi się nie podobały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 08.11.2017 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Dom bez garażu do którego można wejść nie wychodząc na podwórko to raczej w kontekście oszczędności można oceniać nie w kontekście wygody bo tej brak. Odnośnie posadowienia podłogi domu przy samej ziemi - na pewno tak jest oszczędniej. Ale czy lepiej? Mam około 40cm ponad grunt i jestem zadowolony. Zawsze to trochę lepsze naświetlenie i nie ma też takiego zaglądania do domu z ulicy, lepsza też widoczność ogrodu. Garaż mam niżej około 22cm od mieszkania i to jest OK bo do garażu nie mam mocno pod górkę, jedynie około 15-20cm z ulicy na odcinku powiedzmy 8 metrów i to jest wygodne. Uwazam też ze lepiej zrobić dom i zagospodarowanie terenu wyżej niż niżej - poziom ulicy zazwyczaj rośnie z czasem (jej remonty, nakładanie nawierzchni) i lepiej jednak jak woda z ulicy nie bedzie się wlewać na działkę Edytowane 8 Listopada 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.11.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Zawodowcy i tak ci dom obrobią niezaleznie od alarmu bo zakładam że nie bedziesz instalować systemu za 15tys który daje jakąś przyzwoitą pewność. "Zawodowcy" po dwa laptopy i zawartość barka raczej się nie wybierają, jeżeli przechowujesz w domu coś co jest atrakcyjne dla "zawodowców", to raczej ciebie powinno być stać na profesjonalny system alarmowy. Budujecie domy za milion i sępicie na alarm za 5 tysi i rocznej składce ubezpieczeniowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 09.11.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 "Zawodowcy" po dwa laptopy i zawartość barka raczej się nie wybierają, jeżeli przechowujesz w domu coś co jest atrakcyjne dla "zawodowców", to raczej ciebie powinno być stać na profesjonalny system alarmowy. Budujecie domy za milion i sępicie na alarm za 5 tysi i rocznej składce ubezpieczeniowej ? Po dwa laptopy nie ale po samochod za paredziesiat tys to już tak, przy okazji wezmą co ciekawszego z domu. Myslisz że taki popularny system alaramowy za 2-3tyś to jest jakaś przeszkoda dla przeciętego włamywacza do domków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.11.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Panowie, spierać się w tym temacie nie ma sensu. Przejdźcie może do innego, adekwatnego np: o systemach alarmowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.11.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 . Uwazam też ze lepiej zrobić dom i zagospodarowanie terenu wyżej niż niżej - poziom ulicy zazwyczaj rośnie z czasem (jej remonty, nakładanie nawierzchni) i lepiej jednak jak woda z ulicy nie bedzie się wlewać na działkę Stara warstwe się frezuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.11.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Stara warstwe się frezuje. Nie zawsze. Często remont drogi wiąże się z jej podniesieniem. W mojej okolicy tak została wyremontowana droga wojewódzka, że w niektórych miejscach jest po pół metra wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markat77 02.01.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 WitamCzy ktoś z Was ma w każdym pokoju garderobę ? Zastanawiam się czy warto zdecydować się na takie rozplanowanie pomieszczeń czy jednak zrobić jedną garderobę wspólna bądź w pokojach szafy . Z góry dziękuję o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 02.01.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 w każdym pokoju garderoba:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Dla mnie idea wspólnej garderoby to jakieś kuriozum. Przecież to niewygodne - wstajesz rano i musisz lecieć przez korytarz do innego pomieszczenia, by wziąć spodnie? A przed spaniem odnosić ubrania, żeby nie leżały pod łóżkiem?Garderoba wyłącznie z wejściem z sypialni. Czy potrzeba jej w każdym pokoju, to już kwestia własnych upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 02.01.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Może nie w każdym pokoju/pomieszczeniu, ale przy każdej sypialni i owszem i z wejściem w sypialni. Odpowiednia powierzchnia tychże i nie mam potrzeby stawiania szaf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.01.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 U nas w domu dwie garderoby w zupełności wystarczają. Dzieci w swoich pokojach mają szafy wnękowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 02.01.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Mam i garderobę i szafy i ja osobiście wolę szafy - może ja tylko tak mam, ale w szafach mam porządek, a w garderobie jest oprócz szafek kolejne miejsce do zagracenia. Drugi raz wolałabym wszędzie szafy. Co do drogi i remontów - w okolicach ostatnio było ich sporo, a ja w jedną stronę dojeżdżałam do pracy 60 km - tylko jedną drogę zdzierali prawie w całości, a i tak w jednym miejscu (akurat w tym jest najbardziej to widoczne) jest chodnik w połowie wysokości ogrodzenia - lekko wystarczy się rozpędzić i skoczyć sobie na podwórko. Zwykle robotnicy zrywają warstwy do wyrównania i kładą na to kolejne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 02.01.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Mam i garderobę i szafy i ja osobiście wolę szafy - może ja tylko tak mam... Nie tylko ty tak masz . Miałam wcześniej garderoby i w nowym domu nie mam już żadnej. Ale to naprawdę kwestia upodobań indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markat77 02.01.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 A mógłbyś/mogłabyś napisać ile M2 mają Twoje garderoby w poszczególnych pomieszczeniach ?Chciałabym w sypialni u nas zrobić większa niż u dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.01.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 wygodna garderoba około 10m2 tak żeby miała z 5mb szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markat77 16.01.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Mam pytanie do osób które już zbudowały. Czy warto sugerować się cenami podanymi na stronach internetowych odnośnie kosztów stanów surowych zamkniętych,deweloperskich itp.? Czy są one zawyżone? Jest ktoś na forum kto zbudował dom parterowy 170m2 (wszystkie pomieszczenia),jaki był koszt stanu surowego zamkniętego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 16.01.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Mam pytanie do osób które już zbudowały. Czy warto sugerować się cenami podanymi na stronach internetowych odnośnie kosztów stanów surowych zamkniętych,deweloperskich itp.? Czy są one zawyżone? Jest ktoś na forum kto zbudował dom parterowy 170m2 (wszystkie pomieszczenia),jaki był koszt stanu surowego zamkniętego?? To zależy. Z jakiego biura projektowego, kiedy wyliczenie zostało wykonane, jakie materiały wzięto do wyliczeń, jaki koszt robocizny (w różnych regionach różny koszt). Ostatnio ceny skoczyły do góry, zarówno robocizny jak też nieco mniej materiałów. Nie wyliczałem kosztów budowy swojego domu, ale wyszedł podobny koszt jak wyliczony z biura. Zaoszczędziłem sporo na pracy własnej, wykonując w części instalacje, wykończeniówkę, ocieplenie dachu, a oszczędności przeznaczyłem na materiały lepszej jakości, grubsze izolacje, rekuperator itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markat77 18.01.2018 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.01.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Czy warto sugerować się cenami podanymi na stronach internetowych odnośnie kosztów stanów surowych zamkniętych,deweloperskich itp.? Wszystko zależy od materiałów z jakich budujesz i kosztów robocizny. W okolicach W-wy robocizna będzie droższa niż w małej mieścince na wschodzie. Największe różnice są przy wykończeniu. Można wykończyć pomieszczenia w zupełnie innych standardach (cenowych:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts