Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Razem z mężem chcemy w przyszłym roku zacząć budowę wymarzonego domu. Działkę już mamy, teraz szukamy projektu.

Przejrzałam już naprawdę dziesiątki.

Co sądzicie o Przytulny2? Dla mnie zdaje się być optymalny, nie za duży, a funkcjonalny, jeśli chodzi o pomieszczenia. Kubatura mi odpowiada, podobają mi się też proste nowoczesne bryły. Zależy mi na pokoju na parterze, który będzie gabinetem.

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/przytulny-2

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szafy wypadają pod skosami - nie wejdą gotowce.

W kuchni nie ma gdzie ustawić słupka z piekarnikiem.

Rozumiem, że generalnie jest ok? :D

Te dwa małe pokoje na górze myślałam połączyć w jeden duży.

Jedyne co mnie martwi to kuchnia, marzyłam o wyspie, albo chociaż blacie "barowym", a tutaj raczej nie wejdzie. No ale zależy mi na pokoju na dole, więc pewnie na czymś musi ucierpieć przestrzeń. Bardzo pasuje mi również duże pomieszczenie gospodarcze na dole, w którym chcę mieć też pralkę, żeby nie gonić po schodach.

Do stron świata na działce oraz drogi układ jest idealny.

Edytowane przez lotusowa

Przeglądam forum i trafiłam na świeży temat o domu W Malinówkach 6.

Też mi pasuje :)

Brak w nim garażu, ale myślę, że można go spokojnie "dostawić" likwidując okno w łazience na dole, czy mam rację?

Który z tych dwóch wydaje się lepszy?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-6-m479226d289fe5

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/przytulny-2

Czy ktoś może dysponuje danymi dotyczącymi współczynników energooszczędności domu wg projektu Ka 16

http://projektyka.pl/pl/projekt/ka16?ref

Głównie interesuje mnie wskaźnik Eu oraz Ek, zwłaszcza przy zastosowaniu rekuperacji, pompy ciepła itp.

a projektant nie ma? Przecież to obowiazkowy składnik projektu

Według informacji jaką otrzymałem od biura projektowego (projektu jeszcze nie kupiłem a przymierzam się do niego):

EP kWh/(m2•rok) 86,89

Zapotrzebowanie na energię pomocniczą końcową Epom [kWh/rok]

Ogrzewanie 138,49

Przygotowanie ciepłej wody 121,48

Stąd moje pytanie jak to będzie w przypadku zastosowania pompy ciepła powietrze woda + rekuperacji.

Poproś o współczynnik Eu (czyli zapotrzebowanie rzeczywiste domu na ciepło) a nie Ep. Starczy, że projektant do zimnego, nieszczelnego domu wstawi na projekcie kolektory i piec na biomasę i już mu wychodzi ładne EP.

nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie - część biur projektowych, na swoich stronach internetowych, udostępnia narzędzia do kalkulacji kosztów ogrzewania i podgrzania wody - na ile można im wierzyć?

Czy jest możliwe, że zmieniając wyłącznie instalację c.o. np. z gazu na pompę ciepła osiągamy znacznie obniżenie współczynnika Ep oraz (zwłaszcza) Ek i jak przekładają się one na współczynnik Eu (czy można to jakoś samodzielnie sprawdzić - nawet przybliżone "pi razy oko")

Dla przykładu - dom o pow. użytkowej 103m2

instalacja: gaz ziemny

Ep = 93,99

Ek = 82,49

instalacja: pompa ciepła

Ep = 70,05

Ek = 23,35

Ep zmniejszamy, bo PC jest odnawialna a gaz nie.

Dlatego ten współczynnik nie jest istotny dla budującego.

Tylko Eu.

Ep zmniejszamy, bo PC jest odnawialna a gaz nie.

Dlatego ten współczynnik nie jest istotny dla budującego.

Tylko Eu.

A czy można jakoś samemu przeliczyć (obliczyć) współczynnik Eu?

musiałbys miec dane wyjsciowe z projektu i wstawić je do programu.

Eu na 100% ma biuro projektowe.

Wady - ciasno na parterze. Wiatrołap niefunkcjonalny trudno zmieścić nawet jedną osobę. Przejście do kuchni przez cały salon. Brak miejsca na reprezentacyjny stół (gdzie usadzić gości na kolacji? w kuchni?) W wc zmieści się raczej tylko szczupła osoba, a gość nocujący w pokoju obok i tak wykąpać się będzie musiał na poddaszu. Edytowane przez Elfir
Wady - ciasno na parterze. Wiatrołap niefunkcjonalny trudno zmieścić nawet jedną osobę. Przejście do kuchni przez cały salon. Brak miejsca na reprezentacyjny stół (gdzie usadzić gości na kolacji? w kuchni?) W wc zmieści się raczej tylko szczupła osoba, a gość nocujący w pokoju obok i tak wykąpać się będzie musiał na poddaszu.

Też na to zwróciłem uwagę ale potrzebuję tylko trzech pokoi (jeden - sypialnia dla żony i dla mnie, drugi dla córki - więc ten trzeci pokój na piętrze byłby dla gości). Ten pokoik (nr 5) na parterze myślałem aby przerobić na kuchnię a w miejscu kuchni ustawić stół.

Problem rzeczywiście stwarza wiatrołap - czy można byłoby go jakoś sensownie przerobić? Może nieco zwęzić i wydłużyć kotłownię a wc wsunąć pod schody(?).

kolejny projekt wpadł mi w oko - jak, okiem specjalistów, widzicie ten projekt (wady i zalety) :confused:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-pinczer-5-z-garazem-WRL1029

A co w nim fajnego?

Taras ma być niby od południa?

Garaż mikro (jak nie chcecie tam trzymac samochodu to OK - w sam raz na kosiarkę, narzędzia ogrodowe, rowery itp), sypialnie na poddaszu (trudno sensownie wyciszyć, ocieplić, skosy), kibelek na dole mikro i skosy. Schody (czyli koszty i niewygoda). Okna połaciowe (koszty - wygody też niewiele). Balkon (koszty i mostek cieplny).

Strefa dzienna mikro. Rozrysuj sobie meble w skali.

W wiatrołapie zostawisz buty, to drzwi się nie otworzą. A gdzie tam wciśniesz włącznik światła, czy (o zgrozo) klawiaturę alarmu (nawet zakładając, że domofon będzie w innym miejscu - ale gdzie wtedy?)?

Projektant jakiś zakręcony (pomylił kotłownię z korytarzem - pytanie jakie błędy siedzą "głębiej" pod maską, skoro już tu takie kwiatki).

Co sądzicie o tym projekcie?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-20-g2n-m18120f7c13afc

Planowane zmiany to:

- rezygnacja z kominka

- usunięcie spiżarni

- poszerzenie garażu o 1m

- usunięcie balkonu od frontu

- zamiana pralni na garderobę i zabudowanie wtedy pralni ścianką działową

- na strychu urządzenie pokoju rekreacyjnego (komputer, projektor, TV)

Ogrzewanie pompą PW.