Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

No ok, projekt MAGa jest indywidualny czyli muszę mieć indywidualny. Nie wiem, czy z tym architektem się dogadam. Skoro on robi nieoptymalne projekty i określa je jako nowoczesne no to może wydziwiać. Boję się właśnie takiej rozmowy - widzi Pan, tutaj Pan pokój wstawi, to tam się Panu zmniejszy, no nie da się tak.

W tym projekcie 170m2 no to jedyne co mi przychodzi dogłowy to żeby ten pokój był za garażem. I nad nim, żeby nic nie było, albo np sunroom. Projekt powiększy się, może do 185m2 i wydaje mi się, że dlatego, bo coś jest nie tak ogólnie z tym projektem i trzeba sztucznie dostawiać pokój.

Jakby od prawej zawęzić dom i no to się sypialnia zrobi pewnie wąska i ucierpi na tym salon i kuchnia.

Edytowane przez heteranthera

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czad :o. A co wychodzi na górze :)

A może by mu zapodać taki dom: https://www.dobredomy.pl/projekt/dolores/ Projekt 161m2 a ma wszystko (albo tak mi się wydaje :)). No i gotowiec. Wygląda ładniej na wizualizacji. Dom, który przerabiasz zajmuje 13x13,3m a ten Dolores jest 14x15m ale obrys jest z garażem i dachem nad werandą.

Można byłoby pokombinować w tym kierunku:

b105de96a00a2182gen.jpg

gdzie piętro jest obrócone o 90 stopni względem parteru i stanowi zadaszenie części tarasu

Dolores jest sporo większy od tych domów dewelopera.

161m2 to jest pow. użytkowa tylko (całkowita przekracza 200m2). A deweloper chyba liczy całkowitą 170 m2.

Ten domek 166m2 ma różnice poziomów między salonem a jadalnią - to nie tylko mostek do gruntu, ale przede wszystkim niewygodne.

Ten 170m2 ma rynnę odprowadzającą wodę z dachu garażu wewnątrz? I jeszcze przechodzi to przez łazienkę? To będzie zimne miejsce i nie tylko wychłodzi łazienkę, ale jeszcze tam będzie wilgoć permanentnie i wcześniej czy później pojawi się pleśń czy grzyb.

Dzięki za uwagę Kaizen, dzięki Elfir, fajny pomysł ale jak sobie przypomnę, że tam było może z 5 metrów działki naokoło, to takie wysunięcie garażu spowoduje, że auto nie będzie mogło stać przed garażem, bo się przed bramą nie zmieści lub salon wejdzie na samą siatkę. Co prawda nie wiem ile by to w m wyszło ale domek 166m2 miał ok 12,8m.

Myślałem, że może uda nam się ten 170m2 jakoś ruszyć. Bo pomieszczenia na górze ma fajne za wyjątkiem jednej łazienki, zamiast dwóch mniejszych. Ale na dole mu pokoju brakuje. Garaż 26m2 by chyba wystarczył. Schody wchodzące do salonu może by się jakoś udało odizolować.

Cześć wszystkim,

chcialem podpytac o nastepujacy projekt: http://lk-projekt.pl/lkand1393-produkt-9723.html

poza zmiana nachylenia dachu ( warunki zabudowy to max 30 stopni, w projekcie jest 35) przewidywane są raczej kosmetyczne poprawki.

Całość narazie w powijakach bo mocno zastanawiamy się czy w cenie 1 mln się zmieścimy ( nie liczę działki bo ta kupiona, chodzi o stan developerski, wymiary wystarczajace bo ~30x60 m).

Pytanie jednak czy z punktu widzenia ogolnej opinii to dobry projekt ( mostki cieplne, zastanawiaja mnie wymiary garazu czy nie jest zbyt maly itp.)

Z gory dzieki za rady.

Pozdrawiam,

czy w cenie 1 mln się zmieścimy ( nie liczę działki bo ta kupiona, chodzi o stan developerski, wymiary wystarczajace bo ~30x60 m).

Bardzo wątpię. Dużo udziwnień, słupy, dziwny dach, taras. To kosztuje - więc pomimo tego, że to duży dom, które zazwyczaj taniej za m2 wychodzą obstawiam, że tu będzie drogo. Albo tandetnie - a np. przyoszczędzenie na hydroizolacji tarasu nad jadalnią szybko się zemści. Bryła skomplikowana i to w 3d (inaczej idą ściany piętra, inaczej parteru) to też mała energooszczędność i większa powierzchnia do zaizolowania.

Łazienki z tarasem i dużymi przeszkleniami? To trudno będzie ogrzać podłogówką.

Energooszczędnie - porażka. Koszty - duże w przeliczeniu na m2 PU. Na starcie może wyceń same okna - ciekawe, ile takie przeszklenia będą kosztowały.

Jeśli masz budżet 1 milion to dlaczego szukasz gotowca?

Przy takich sumach wyłącznie indywidualny, skrojony na miarę, dopasowany do działki.

Bo ten gotowiec może powalać wizualizacją, ale funkcjonalnie to za dobrze nie jest...

Przykład:

Wejście schodami z salonu wymaga defilowania wszystkich kolegów dzieci przed kanapą, kiedy dzieci ich zaproszą do siebie.

A co ciekawe, jak na taki metraż to pokoje dzieci wielkość mają przeciętną - korytarze w tym domu zajmują większa powierzchnię niż sypialnie.

Taras łazienek od frontu - żebyś się nago mógł po kąpieli prezentować sąsiadom?

Czy kiedykolwiek taki taras będzie używany? Czy wielkie przeszklenia w łazience od frontu, od ulicy mają sens? Nie będą wiecznie zasłonięte?

Spiżarka przy kuchni mikroskopijna. A kuchnia tak wielka i "rozstrzelana", że trzeba narobić kilometrów by ugotować obiad.

Szafa w sypialni na parterze zbyt blisko łózka - nie da się wygodnie stanąć, by wybrać ubrania.

Pomieszczenie gospodarcze - za małe by zapakować tam kosiarkę i meble ogrodowe. Bo w takiej rezydencji raczej nie kupujesz najtańszych krzesełek plastikowych.

Garaż - za ciasny - otwierając drzwi w samochodzie uderzasz w drugi samochód. A gdzie miejsce na rowery? Jakąś szafę gospodarczą?

Brak też wspólnej szafy gospodarczej na piętrze - np. na odkurzacz, na pościel.

Bo na planie miejsca na montaż odkurzacza centralnego to specjalnie nie ma.

Gdyby to był projekt małego domku, to jasne, nigdy idealnie nie będzie, trzeba szukać kompromisów. Ale w takiej rezydencji?

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...

To może doprecyzuje, bo owszem projekt wyslany zostal jak lezy, a wiadomo ze jakies zmiany zawsze sa w glowie:

- nie zamierzamy robić udziwnień na tarasie typu kominek i zadaszenie ( wg nas wyglada to slabo, zabiera duzo swiatla wpadajacego do jadalni).

- okno do lazienki (5) mozna zastosowac standardowe - "tarasowe" zmienic na typowe okno bez opcji wyjscia na taras, te zostawic tylko w przypadku pralni, na ktora zostanie przerobiona planowa lazienka (6). To sie przydaje by miec jak pranie wyniesc i wywiesic.

- garaz mozna poszerzyc o ok metr i nie bedzie problemu z otwieraniem drzwi. Pomieszczenia wyzej (garderoba i sypialnia) wyja wtedy takze wieksze, ale, do garderoby zrobi sie przejdzie z sypialni

- pomeszczenie nr 5 ( lazienka) bedzie ogólno-dostepna - wejscie z korytarza, mozna pomyslec ewentualnie o przejsciu z lazienki do garderoby

-scianke dzialowa miedzy pomieszczeniem 5, a 6 ( lazienka i docelowa pralnia) przesunac na korzysc lazienki tyle ile sie da

- pomieszczenie nr 2 ( wg. planu pralnia) zmieni sie na pomieszczenie gospodarcze- na odkurzacz, deske do prasowania, chemie, mop parowy itd.

- taras przy pomieszczeniu nr 8 moze byc problematyczny. Nie chce zwiekszac metrazu (bo nie ma potrzeby) i jego kosztem zwyczajnie powiekszyc pomieszczenie - bo nie widze innej opcji likwidacji go. Zatem chyba musi zostac jak jest

-schody mozna zrobic wzdluz korytarza ( tak na oko wejdą)

- pomieszczenie 11 powiekszylbym kosztem gabinetu - w nim wystarczy mi ok 11 metrow, wiec pomieszczenie na sprzety ogrodowe, kosiarke itd. urosloby do ok 10ciu. Nie jest to duzo ale zawsze lepiej

- szafa w sypialni itp. To jest cos co przedstawia strona www. o uklad mebli sie nie martwie.

-spizarki powierzchnia jest wystarczajaca. Obecnie w mieszkaniu mam 1,41m2 i jest miejsca ok. Nie wiem co jeszcze z artykulow spozywczych moznaby tam przechowywac. Chyba ze ktos laduje " 200kg zieminiakow" i wstawia beczke z kapusta... No ale to kwestia potrzeb, tu dla nas byloby ok.

Wszystkie ww przerobki nie wiaza sie z wielka ingerencja - to bardziej zabawa sciankami dzialowymi. Dlatego z takiego powodu nie przekreslalbym projektu

Czemu nie projekt indywidualny? Bo sensowne firmy za domy o poodbnym metrazu i podobnym stylu ( na ktorym nam zalezy - kwestia naszego gustu) zycza sobie 14-25k... Poszaleli i to ostro, a placac nie mam pewnosci, ze to co powstanie bedzie zgodne z moim gustem.

ktos moze rzec ze 20k przy budzecie 1 mln to nic. Ja tak nie uwazam, bo to ~2% wszystkiego. To tak jakby ktos bydowal dom za 500k i wybral projekt za 10k. Niby mozna, ale kazdy bedzie mowil ze to juz sporo jak na taki maly domek.

Ja zdaje sobie sprawe, iz na wykonczenie pewnie pojdzie z 250k dodatkowo (uzbierane w ciagu czasu trwania budowy, na ktora zakladam pewnie1-1,5 roku, wiec nie jest to kwota o ktora teraz moge sie pomylic i miec zapas ze koszt stanu developerskiego to bedzie 1-1,25mln), ale nie wiem czy koszt budowy stanu developerskiego na 1mln jest ok. Niby biuro projektowe mowi ze tak, ale zdaje sobie sprawe iz moga prawde przedstawiac zbyt optymistycznie wzgledem realiow. Budowa mialaby ruszyc najpozniej w Q1 2021, wiec wlasciwie za 2 lata max. Jedni mowia ze bedzie drozej inni ze rynek sie zalamie i przynajmniej materialy beda tansze. Nie chce jednak podchodzic do projektu jezeli kasowo jest to nierealne sie zmiescic w rozsadnych granicach

Edytowane przez Dzeus86
poprawki

• 4 weeks później...

Mam problem. Nie mogę się zdecydować między domem murowanym, a domem z bali? Czy może ktoś wypisać za i przeciw. Z bali bardziej mi się podobają i chyba bym się bardziej ku nim skłaniał, ale lepiej wysłuchać opinii innych użytkowników

Przeglądałem projekty na stronie http://www.projektydomowzbali.pl/ i bardzo mi się one spodobały

Mam problem. Nie mogę się zdecydować między domem murowanym, a domem z bali?

Teraz nie można legalnie zbudować domu tylko z bali. Musisz ocieplać albo jakieś pseudobale wypełnione izolacją stosować. Jak dla mnie to przekreśla domy z pseudobali i te zalety eko i mikroklimatu są ściemą..

Witam się po przerwie. Czy możecie pomóc mi ocenić 3 projekty i wybrać najbardziej optymalny?

Złożenia:

-dom parterowy do max 82m2 - możliwie jak najbardziej ekonomiczny w budowie i eksploatacji

-działka z wjazdem od południa - powstaje dom na działce obok od zachodu, 3 pozostałe strony - bez sąsiadów (na razie), najładniejszy widok jest na północ (las)

-rodzina 2+2: 3 sypialnie - projektu szukałam pod kątem ich rozmieszczenia - żeby choć jedna była trochę dalej od pozostałych

-pomieszczenie gospodarcze ma pełnić funkcje techniczne (nie wiem zupełnie czym grzać, gaz daleko, paliwo stałe odpada....)+ miejsce na pralkę i suszarkę + ewentualnie wc, więc chciałam, żeby znajdowało się blisko sypialni, żeby nie musieć latać z praniem do wiatrołapu

- i coś na czym bardzo mi zależy - wyjście na taras (od wschodu) z kuchni, + wyspa, ewentualnie półwysep. Ich funkcja to głównie dodatkowy blat roboczy i barek śniadaniowy dla 2 osób, podobnie jak na zdjęciu - czyli ciąg szafek, za nim wyjście na taras i za nim wyspa.

03+otwarta-kuchnia-klasyczna.jpg

(WZ w tej chwili są na dach wielospadowy, ale mogę zmienić na dwuspadowy)

Który z tych projektów będzie Waszym zdaniem najbardziej spełniał moje wymagania?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jezynach-2-ver-2-ma0c1fa16c946d

https://www.extradom.pl/projekt-domu-piaseczno-1m-KRP1384 - odbicie lustrzane

https://z500.pl/wersja/projekt/15/Z15,maly-parterowy-dom-na-planie-l-trzy-pokoje-salon-z-wyjsciem-na-zadaszony-taras.html

Z góry dziękuję :)

Co do światła południowego - Myślałam, żeby w z15 przenieść tę kuchnię z południowej ściany na tył salonu czyli pn-wsch. Tylko nie wiem, jak to zrobić, żeby nie wchodziło się prosto z widokiem na kuchnię... Wtedy na południowej ścianie można dać duże okno. Natomiast w projekcie Piaseczno można zlikwidować podcień przed kuchnią i zostawić tylko taki mały przed wejściem albo całkowicie z niego zrezygnować.... Ten projekt jest moim zdecydowanym faworytem na tę chwilę.

Teraz w bloku mam duży pokój z oknami od południa i zimą zamiast dawać ciepło, w słoneczne dni muszą być zasłonięte, bo słońce tak razie, dlatego z rezerwą podchodzę do dużych przeszkleń od pd.

Edytowane przez natali_e

-dom parterowy do max 82m2

m2 czego? Powierzchni podłóg, zabudowy, użytkowej?

- i coś na czym bardzo mi zależy - wyjście na taras (od wschodu) z kuchni, + wyspa, ewentualnie półwysep.

Przy takim metrażu? Spróbuj to rozrysować w skali. Chyba przez wyspę trzeba będzie wskakiwać do kuchni.

Który z tych projektów będzie Waszym zdaniem najbardziej spełniał moje wymagania?

Z tych to tylko Piaseczno do czegoś się nadaje. Reszta u mnie zostałaby zdyskwalifikowana za jedyną łazienkę. Przy 2+2 to tragedia.

Ale nawet w tym Piasecznie brakuje z kolei pomieszczenia technicznego. I rozrysuj to sobie w skali - a jeszcze lepiej 1:1 gdzieś w plenerze. Salon z aneksem kuchennym <30m2 i to z wyspą? Powodzenia.