miloszenko 04.03.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 dodam też, że działkę już mamy a uzbrojenie i koszty zdobycia pozwolenia na budowę i projekt pokryte będą z innych środków... Jesli nie kiwniesz palcem, ale projekt bedzie prostu i w srodku bedzie sredniej klasy wykonczenie, to koszt za m2 nie powinien przekroczyc 2.5 tys. Kilka przykladow do ile moze kosztowac: CO/CWU - jesli kable grzejne i bojler to mozna sie zmiescic w 5 tys, jesli typowa kotlownia i pelna podlogowka to od 15 do 25 tys Elektryka - jesli samemu rozprowadzicie kable radzac sie jakiegos kumatego znajomego i tylko rozdzielnie zrobi wam ktos z papierami to mozna sie zmiescic w 5 tys, jesli "typowo" to z 15 tys trzeba liczyc sciany/fundamenty - jesli wybrac latwa technogie jak Izodom/Thermodom to powinno wyjsc szybko i taniej niz ekipami, a w dodatku dokladnie i szczelnie Dom 90m2 mozna bez mebli zrobic i za 100-110 tys, ale trzeba negocjowac ceny wszystkiego i robic wiekszosc samemu, za 200 tys mozna zrobic ekipami ale trzeba miec budzet pod stala kontrola... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.03.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 O Boże!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Dom parterowy o nieskomplikowanym kształcie typu "stodoła" i bardzo przemyślanym rozkładzie pomieszczeń /jak najmniejsza powierzchnia "nieużytkowa", jeden komin, blacha, bez okien dachowych itpWszystko zrobione systemem "gospodarczym" czyli siłami spędzonej rodziny /jest taka możliwość ???Spędzonej z swoim prowiantem i nie pojonej wódką /chodzi o zupełny brak kosztów...Wykończenie typu tynki i pobielone , na podłogę najtańsze panele itp Może się uda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.03.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Boże ludzie !!! Zaraz zjedziecie do 100 tyś zł i ulepicie coś na miarę 21 wieku.Dlaczego wasze marzenia tak się rozjeżdżają. Planuje na swojej posesji pod ziemią jak na ziemniaki........... zrobić winiarnie i zacisze dla znajomych typu bilard itp.Papiery już się piszą ale czy według Was to duża kasa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.03.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Niespecjalnie odleciałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.03.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Sie złapmy bo sie pogubimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.03.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Elektryka - jesli samemu rozprowadzicie kable radzac sie jakiegos kumatego znajomego i tylko rozdzielnie zrobi wam ktos z papierami to mozna sie zmiescic w 5 tys, jesli "typowo" to z 15 tys trzeba liczyc U mnie cała instalacja elektryczna z kablami w bruzdach, elektryk z papierami, wyszła za 5300zł. Wszystko zlecone, nic nie tknąłem na tym etapie. Pstryczki i gniazdka powinny zmieścić się w 1000zł. Do 15 tys. jeszcze daleko. Widoczne mam bardzo "nietypowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 U mnie cała instalacja elektryczna z kablami w bruzdach, elektryk z papierami, wyszła za 5300zł. Wszystko zlecone, nic nie tknąłem na tym etapie. Pstryczki i gniazdka powinny zmieścić się w 1000zł. Do 15 tys. jeszcze daleko. Widoczne mam bardzo "nietypowo" Mowisz, ze zrobienie bruzd, okablowanie, gniazdka, rozdzielnia, papiery, wszystko zlecone za 5 tys? Brutto? Gdzie Ty sie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.03.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Mowisz, ze zrobienie bruzd, okablowanie, gniazdka, rozdzielnia, papiery, wszystko zlecone za 5 tys? Brutto? Gdzie Ty sie budujesz? 150 km na wschód od Ciebie Na Podkarpaciu może być trochę taniej niż gdzie indziej. Zakładam, że cena "po znajomości", ale pracownicy wzięli swoje, a pewnie szef mniej policzył dla siebie. Gniazdek nie mam założonych. To cena do etapu puszek. Od części materiałów jeszcze odliczyłem VAT, bo były na 23%. Z centralnym też wyszedłem na dole podanego przez Ciebie przedziału. Kondensat z wbudowanym zasobnikiem i 100% podłogówki. Też nic sam przy tym nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.03.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 150 km na wschód od Ciebie Na Podkarpaciu może być trochę taniej niż gdzie indziej. Zakładam, że cena "po znajomości", ale pracownicy wzięli swoje, a pewnie szef mniej policzył dla siebie. Gniazdek nie mam założonych. To cena do etapu puszek. Od części materiałów jeszcze odliczyłem VAT, bo były na 23%. Z centralnym też wyszedłem na dole podanego przez Ciebie przedziału. Kondensat z wbudowanym zasobnikiem i 100% podłogówki. Też nic sam przy tym nie robiłem. A no widzisz, jak kupisz gniazka, wlaczniki i lampy to wtedy daj znac czy sie zmiesciles w 10 tys Czyli region ma olbrzymie znaczenie. U mnie typowa wycena za CO/CWU to 25-30 tys, ale to jest na fakture i umowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 05.03.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Za 150 tys. coś tam da się wybudować przy dużym wkładzie własnym w budowę. Natomiast pytanie jest takie, czy ten dom ma być domem z prawdziwego zdarzenia, czy niekończącą się inwestycją przez najbliższe 10 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 27.06.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Za 150 tys. coś tam da się wybudować przy dużym wkładzie własnym w budowę. Natomiast pytanie jest takie, czy ten dom ma być domem z prawdziwego zdarzenia, czy niekończącą się inwestycją przez najbliższe 10 lat? Dokładnie, za 150 000 zł można wybudować niewielki dom przy systemie gospodarczym, wykonaniu części prac samodzielnie i inwestycji w materiały z niższych półek cenowych. Polecamy przeliczenie wstępnego kosztorysu na darmowych Kalkulatorach Budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 10.08.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Mnie bawią troszkę określenia "mały domek" na metraż 90-100mkw w sytuacji gdy dla blokowiczów każde mieszkanie ponad 60mkw to "apartament":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Mnie bawią troszkę określenia "mały domek" na metraż 90-100mkw w sytuacji gdy dla blokowiczów każde mieszkanie ponad 60mkw to "apartament":) tylko, że powierzchni domu i mieszkania nie da sie tak łatwo porównywać. Mieszkania rzadko kiedy mają swoje kotłownie chociazby. Korytarz będacy buforem między zewnętrzem a domem też znajduje się poza mieszkaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 13.08.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Mnie bawią troszkę określenia "mały domek" na metraż 90-100mkw w sytuacji gdy dla blokowiczów każde mieszkanie ponad 60mkw to "apartament":) Takie "apartamenty" są standardem w Polsce i krajach postkomunistycznych, na zachodzie 60 m2 to minimum na 2-pokojowe mieszkanie. Oczywiście nie wszędzie (w każdym kraju znajdą się wyjątki), ale są tam przyjęte nieco inne standardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Mieszkania w Paryżu są miniaturowe z powodu wysokich cen nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jatamen 04.09.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Moim zdaniem da się zbudować taki dom jeżeli będzie parterowy i większość prac będzie wykonywana w własnym zakresie. Też mam działkę i cały czas się zastanawiam nad tym i próbuję namówić brata na bliźniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxchadaxx 07.08.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 WitamPlanuje na początku roku 2018 ruszyć z budową domu, waham się między dwoma projektami z241 - https://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji/realizacje.html Zosia 2 - http://www.mgprojekt.com.pl/zosia-2 Dom będzie budowany własnymi siłami, bez firm. Czy jest realne wybudowanie z241 do kwoty 150tyś? A co do projektu zosia 2, chciałbym zrobić użytkowe poddasze, z tym że, poddasze stało by puste i służyło narazie jako graciarnia;). Więc bym chciał wykończyć cały dół do kwoty 150tyś. W projektach rezygnuje z kominka. Reasumując, chcę wybudować jeden z tych domów do stanu pod klucz do 150tysięcy złotych.Na niektóre materiały budowlane jestem w stanie dostać zniżki, a wszystkie okna i drzwi mam za cenę hurtową producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 07.08.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Reasumując, chcę wybudować jeden z tych domów do stanu pod klucz do 150tysięcy złotych. Na niektóre materiały budowlane jestem w stanie dostać zniżki, a wszystkie okna i drzwi mam za cenę hurtową producenta. Tutaj generalnie wszyscy kupują materiały budowlane po zniżkach. Na drzwiach i oknach (jeżeli faktycznie masz ceny producenta), zaoszczędzisz 10- 15%. czyli jakieś 2 tys. zł. Także nie podniecaj się tymi zniżkami i rabatami, bo wiele tutaj nie ugrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxchadaxx 07.08.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Rabatami sie nie podniecam, tylko zadałem pytanie i sądze że jeśli sie je ma to można wykorzystać. Dzięki za nie pomocną odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts