Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dodam też, że działkę już mamy a uzbrojenie i koszty zdobycia pozwolenia na budowę i projekt pokryte będą z innych środków...

Jesli nie kiwniesz palcem, ale projekt bedzie prostu i w srodku bedzie sredniej klasy wykonczenie, to koszt za m2 nie powinien przekroczyc 2.5 tys.

Kilka przykladow do ile moze kosztowac:

CO/CWU - jesli kable grzejne i bojler to mozna sie zmiescic w 5 tys, jesli typowa kotlownia i pelna podlogowka to od 15 do 25 tys

Elektryka - jesli samemu rozprowadzicie kable radzac sie jakiegos kumatego znajomego i tylko rozdzielnie zrobi wam ktos z papierami to mozna sie zmiescic w 5 tys, jesli "typowo" to z 15 tys trzeba liczyc

sciany/fundamenty - jesli wybrac latwa technogie jak Izodom/Thermodom to powinno wyjsc szybko i taniej niz ekipami, a w dodatku dokladnie i szczelnie

Dom 90m2 mozna bez mebli zrobic i za 100-110 tys, ale trzeba negocjowac ceny wszystkiego i robic wiekszosc samemu, za 200 tys mozna zrobic ekipami ale trzeba miec budzet pod stala kontrola...

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom parterowy o nieskomplikowanym kształcie typu "stodoła" i bardzo przemyślanym rozkładzie pomieszczeń /jak najmniejsza

powierzchnia "nieużytkowa", jeden komin, blacha, bez okien dachowych itp

Wszystko zrobione systemem "gospodarczym" czyli siłami spędzonej rodziny /jest taka możliwość ???

Spędzonej z swoim prowiantem i nie pojonej wódką /chodzi o zupełny brak kosztów...

Wykończenie typu tynki i pobielone , na podłogę najtańsze panele itp

Może się uda ?

Boże ludzie !!! Zaraz zjedziecie do 100 tyś zł i ulepicie coś na miarę 21 wieku.Dlaczego wasze marzenia tak się rozjeżdżają.

Planuje na swojej posesji pod ziemią jak na ziemniaki........... zrobić winiarnie i zacisze dla znajomych typu bilard itp.Papiery już się piszą ale czy według Was to duża kasa???:wiggle:

Elektryka - jesli samemu rozprowadzicie kable radzac sie jakiegos kumatego znajomego i tylko rozdzielnie zrobi wam ktos z papierami to mozna sie zmiescic w 5 tys, jesli "typowo" to z 15 tys trzeba liczyc

U mnie cała instalacja elektryczna z kablami w bruzdach, elektryk z papierami, wyszła za 5300zł. Wszystko zlecone, nic nie tknąłem na tym etapie.

Pstryczki i gniazdka powinny zmieścić się w 1000zł. Do 15 tys. jeszcze daleko. Widoczne mam bardzo "nietypowo" :)

U mnie cała instalacja elektryczna z kablami w bruzdach, elektryk z papierami, wyszła za 5300zł. Wszystko zlecone, nic nie tknąłem na tym etapie.

Pstryczki i gniazdka powinny zmieścić się w 1000zł. Do 15 tys. jeszcze daleko. Widoczne mam bardzo "nietypowo" :)

Mowisz, ze zrobienie bruzd, okablowanie, gniazdka, rozdzielnia, papiery, wszystko zlecone za 5 tys? Brutto?

Gdzie Ty sie budujesz?

Mowisz, ze zrobienie bruzd, okablowanie, gniazdka, rozdzielnia, papiery, wszystko zlecone za 5 tys? Brutto?

Gdzie Ty sie budujesz?

150 km na wschód od Ciebie :) Na Podkarpaciu może być trochę taniej niż gdzie indziej. Zakładam, że cena "po znajomości", ale pracownicy wzięli swoje, a pewnie szef mniej policzył dla siebie. Gniazdek nie mam założonych. To cena do etapu puszek. Od części materiałów jeszcze odliczyłem VAT, bo były na 23%.

Z centralnym też wyszedłem na dole podanego przez Ciebie przedziału. Kondensat z wbudowanym zasobnikiem i 100% podłogówki. Też nic sam przy tym nie robiłem.

150 km na wschód od Ciebie :) Na Podkarpaciu może być trochę taniej niż gdzie indziej. Zakładam, że cena "po znajomości", ale pracownicy wzięli swoje, a pewnie szef mniej policzył dla siebie. Gniazdek nie mam założonych. To cena do etapu puszek. Od części materiałów jeszcze odliczyłem VAT, bo były na 23%.

Z centralnym też wyszedłem na dole podanego przez Ciebie przedziału. Kondensat z wbudowanym zasobnikiem i 100% podłogówki. Też nic sam przy tym nie robiłem.

A no widzisz, jak kupisz gniazka, wlaczniki i lampy to wtedy daj znac czy sie zmiesciles w 10 tys :p

Czyli region ma olbrzymie znaczenie. U mnie typowa wycena za CO/CWU to 25-30 tys, ale to jest na fakture i umowe.

• 3 months później...
Za 150 tys. coś tam da się wybudować przy dużym wkładzie własnym w budowę. Natomiast pytanie jest takie, czy ten dom ma być domem z prawdziwego zdarzenia, czy niekończącą się inwestycją przez najbliższe 10 lat?

Dokładnie, za 150 000 zł można wybudować niewielki dom przy systemie gospodarczym, wykonaniu części prac samodzielnie i inwestycji w materiały z niższych półek cenowych. Polecamy przeliczenie wstępnego kosztorysu na darmowych Kalkulatorach Budowlanych.

• 1 month później...
Mnie bawią troszkę określenia "mały domek" na metraż 90-100mkw w sytuacji gdy dla blokowiczów każde mieszkanie ponad 60mkw to "apartament":)

tylko, że powierzchni domu i mieszkania nie da sie tak łatwo porównywać. Mieszkania rzadko kiedy mają swoje kotłownie chociazby.

Korytarz będacy buforem między zewnętrzem a domem też znajduje się poza mieszkaniem.

Mnie bawią troszkę określenia "mały domek" na metraż 90-100mkw w sytuacji gdy dla blokowiczów każde mieszkanie ponad 60mkw to "apartament":)

Takie "apartamenty" są standardem w Polsce i krajach postkomunistycznych, na zachodzie 60 m2 to minimum na 2-pokojowe mieszkanie. Oczywiście nie wszędzie (w każdym kraju znajdą się wyjątki), ale są tam przyjęte nieco inne standardy

• 3 weeks później...
  • 2 years później...

Witam

Planuje na początku roku 2018 ruszyć z budową domu, waham się między dwoma projektami

z241 - https://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji/realizacje.html

Zosia 2 - http://www.mgprojekt.com.pl/zosia-2

Dom będzie budowany własnymi siłami, bez firm.

Czy jest realne wybudowanie z241 do kwoty 150tyś? A co do projektu zosia 2, chciałbym zrobić użytkowe poddasze, z tym że, poddasze stało by puste i służyło narazie jako graciarnia;). Więc bym chciał wykończyć cały dół do kwoty 150tyś.

W projektach rezygnuje z kominka.

Reasumując, chcę wybudować jeden z tych domów do stanu pod klucz do 150tysięcy złotych.

Na niektóre materiały budowlane jestem w stanie dostać zniżki, a wszystkie okna i drzwi mam za cenę hurtową producenta.

Reasumując, chcę wybudować jeden z tych domów do stanu pod klucz do 150tysięcy złotych.

Na niektóre materiały budowlane jestem w stanie dostać zniżki, a wszystkie okna i drzwi mam za cenę hurtową producenta.

Tutaj generalnie wszyscy kupują materiały budowlane po zniżkach. Na drzwiach i oknach (jeżeli faktycznie masz ceny producenta), zaoszczędzisz 10- 15%. czyli jakieś 2 tys. zł.

Także nie podniecaj się tymi zniżkami i rabatami, bo wiele tutaj nie ugrasz.