mysia 24.09.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 musimy kupić hydrofor do domu jednorodzinnego, poradźcie prosze jaka będzie najlepsza, najwydajniejsza i co ważne według mnie najcichsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.09.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Dla ścisłości. Hydrofor to zbiornik ciśnieniowy. Hałasuje pompa. Chcąc mieć ciszę w domu najlepiej pompę umieścić poza domem. Jeżeli warunki pozwalają to pompa głębinowa jest zatopiona cała w wodzie i praktycznie prawie jej nie słychać. Można pompę wirową samozasysającą umieścić na rusztowaniu w studni. Innym sposobem wyciszenia pracy pompy, to umieszczenie jej w dźwiękochłonnym pomieszczeniu, lub chociażby obudowanie jej np. styropianem.A jaki zestaw jest najlepszy?Na to pytanie otrzymasz odpowiedź w supermarkecie budowlanym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 25.09.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Dla ścisłości. Hydrofor to zbiornik ciśnieniowy. Hałasuje pompa. Chcąc mieć ciszę w domu najlepiej pompę umieścić poza domem. Jeżeli warunki pozwalają to pompa głębinowa jest zatopiona cała w wodzie i praktycznie prawie jej nie słychać. Można pompę wirową samozasysającą umieścić na rusztowaniu w studni. Innym sposobem wyciszenia pracy pompy, to umieszczenie jej w dźwiękochłonnym pomieszczeniu, lub chociażby obudowanie jej np. styropianem. A jaki zestaw jest najlepszy? Na to pytanie otrzymasz odpowiedź w supermarkecie budowlanym To chyba nie najlepszy przykład, tam, co najwyżej mogą powiedzieć, co im się najlepiej sprzedaje. To są handlowcy, a nie fachowcy. Chociaż czasami zdażają się wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 25.09.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Jak juz chcecie wyciszac pompe, to welna nie styropianem !i trzeba tez pamietac o zachowaniu wentulacji celem chlodzenia silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 29.09.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Ja zastanawiam się nie nad tym, jaki hydrofor kupić (bo to w sumie nie ma wielkiego znaczenia), ale jaki poziom hałasu generuje. Zastanawiam się już bardzo poważnie, czy zamontować hydrofor w domu, w wyciszonym w/w sposobem zagłębieniu, czy lepiej zamontować go na zewnątrz. To drugie rozwiązanie jest na pewno dużo mniej bezpieczne, jeżeli chodzi o zamarzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 29.09.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Mam w pomieszczeniu gospodarczym, przy garażu. Niestety jest to urządzenie b. głośne. Zrobiłem tak ponieważ w ciągu najpóźniej 2 lat mam mieć wodociąg. Hydrofor pozostanie do podlewania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.09.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 ...a najlepiej zerknij np.:http://www.grundfos.pl/web/HOMEPL.NSFPozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.09.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Mysia Podstawowa sprawa to twoje ujęcie wody. Jeśli chcesz umiescić w domu pompe to bedzie ona musiała zasysać wodę ze studni jest to mozliwe do głebokości ok. 7...8m. Jeśli chcesz mieć ciszę w domu to kup pompe zatapialną (głebinową) i umieśc ją w studni. Taka pompa nietstety jest duzo drozsza ale wtedy w domu będzie cisza i nie zamarznie. Pomyśl zawczasu o podprowadzeniu przewodów zasilajacych i sterujacych do studni. Zbiornik oczywiście możesz mieć w domu. Wielkość i rodzaj zbiornika to już osobny temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 20.03.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Zbiornik oczywiście możesz mieć w domu. Wielkość i rodzaj zbiornika to już osobny temat. Podciągam temat. Czy bezpieczne jest umieszczanie zbiornika poza domem? W domu nie mam na niego za bardzo miejsca i chetnie bym sie go pozbyl - jakie są zagrozenia z umieszczenia zbiornika przy studni na zewnątrz? Jak to wyglada technicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 20.03.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Zbiornik oczywiście możesz mieć w domu. Wielkość i rodzaj zbiornika to już osobny temat. Podciągam temat. Czy bezpieczne jest umieszczanie zbiornika poza domem? W domu nie mam na niego za bardzo miejsca i chetnie bym sie go pozbyl - jakie są zagrozenia z umieszczenia zbiornika przy studni na zewnątrz? Jak to wyglada technicznie? Może zamarznąć, i jest w większej wilgotności. Ale jeżeli będzie w studni 1 metr pod ziemią, i dodatkowo dasz jakiś kabel przeciwoblodzeniowy, to nic się nie będzie działo nawet w największe mrozy. Ja tak właśnie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.03.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Własnie jestem przed kopaniem studni. o jakich przewodach zasilajacych i sterujacych nalezy pomyslec. Moze byc tez bardziej fachowo- ale zrozumiałe dla elektryka. bo dla mnie juz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buschido 20.03.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Mam już kilkuletnie doświadczenie w użytkowaniu zestawu hydroforowego i przeżyłem już większą awarię gdy kilka dni byłem bez wody. Teraz kupiłbym taki zestaw: zbiornik 200 l, silnik (zależy 2 lub 4 fazowy) sprzęgło i pompę (nie polecam pompy zespolonej z silnikiem ponieważ niedawno po awarii pompy spalił mi się także silnik - a koszty naprawy zestawu idą już w pięty ). Nieżałuj na filtry mechaniczne, magnetyzery (jak masz twardą wodę), zawory zwrotne itp. ponieważ w znaczący sposób przedłużają życie pompy. Niektórzy robią jeszcze taki bypass gdzie umieszczają ręczną pompę w razie dłuższych przerw w dostawie prądu lub awarii silnika bądź pompy. Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.03.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Gdzie sie kupuje sprzęglo, pompy, silniki. moze podaj jakąś markę-producenta. Zbiornik 200litrow bedzie w kotlowni mam rozumieć? czy bedzie to ten sam zbiornik co do pieca gazowego czy jeszcze jakis osobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.03.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 A może Janusz cos podpowie budujacej kobiecie jaki sprzet zastosowac aby było wszystko OKY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buschido 20.03.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Gdzie sie kupuje sprzęglo, pompy, silniki. moze podaj jakąś markę-producenta. Zbiornik 200litrow bedzie w kotlowni mam rozumieć? czy bedzie to ten sam zbiornik co do pieca gazowego czy jeszcze jakis osobny. Sprawdź sobie tutaj http://www.zpuh-v.pl/ lub poszukaj w google pompy i Grudziądz. Zbiornik mam w kotłowni i to miejsce jest o tyle dobre, że nie zamarzła mi pompa tej zimy jak co niektórym mającym zestaw hydroforowy w nieogrzewanym garażu. Zbiornik hydroforowy podaje zimną wodę do instalacji domowej, do CWU musisz zakupić albo bojler i podłączyć do pieca gaz. jednofunkcyjnego lub na paliwo stałe albo zakupić piec gazowy dwufunkcyjny, termę gaz. lub elektr. itp. i podłączyć bezpośrednio do instalacji domowej podającej zimną wodę. Pozdrówka B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 21.03.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Mam już kilkuletnie doświadczenie w użytkowaniu zestawu hydroforowego i przeżyłem już większą awarię gdy kilka dni byłem bez wody. Teraz kupiłbym taki zestaw: zbiornik 200 l, silnik (zależy 2 lub 4 fazowy) sprzęgło i pompę (nie polecam pompy zespolonej z silnikiem ponieważ niedawno po awarii pompy spalił mi się także silnik - a koszty naprawy zestawu idą już w pięty ). Nieżałuj na filtry mechaniczne, magnetyzery (jak masz twardą wodę), zawory zwrotne itp. ponieważ w znaczący sposób przedłużają życie pompy. Niektórzy robią jeszcze taki bypass gdzie umieszczają ręczną pompę w razie dłuższych przerw w dostawie prądu lub awarii silnika bądź pompy. Pozdrawiam B. A jaki to jest silnik 2 albo 4 fazowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buschido 21.03.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 [ A jaki to jest silnik 2 albo 4 fazowy??? 230 V i 400V (chyba nic nie pomieszałem?) Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 21.03.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 [ A jaki to jest silnik 2 albo 4 fazowy??? 230 V i 400V (chyba nic nie pomieszałem?) Pozdr. B. To są silniki odpowiednio 1 i 3-fazowe. Nie ma silników 4-fazowych (bo w sieci energetycznej stosuje się tylko 3 fazy), a 2-fazowe chyba są, ale tylko do jakichś bardzo specyficznych zastosowań. Inna sprawa, że silnik 1-fazowy musi być podłączony minimum 2 żyłowym przewodem, a 3-fazowy - minimum 4 żyłowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buschido 21.03.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Sorry coś mi się pomieszało Oczywiście masz rację silnik albo 1- albo 3 -fazowy. Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.03.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 silnik 2 fazowy min 3 przewodami sie podlancza ... L N i PE silnik 3 fazowy czasami faktycznie mozna 4 L1 L2 L3 i N jako PE, jedak w innym polaczeniu przewod N sie wykorzystuje wiec musi byc 5 PE. Taki tez jet standard 5 przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts