Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki hydrofor?? :/

mysia

Recommended Posts

Dla ścisłości. Hydrofor to zbiornik ciśnieniowy. Hałasuje pompa. Chcąc mieć ciszę w domu najlepiej pompę umieścić poza domem. Jeżeli warunki pozwalają to pompa głębinowa jest zatopiona cała w wodzie i praktycznie prawie jej nie słychać. Można pompę wirową samozasysającą umieścić na rusztowaniu w studni. Innym sposobem wyciszenia pracy pompy, to umieszczenie jej w dźwiękochłonnym pomieszczeniu, lub chociażby obudowanie jej np. styropianem.

A jaki zestaw jest najlepszy?

Na to pytanie otrzymasz odpowiedź w supermarkecie budowlanym:)

Dla ścisłości. Hydrofor to zbiornik ciśnieniowy. Hałasuje pompa. Chcąc mieć ciszę w domu najlepiej pompę umieścić poza domem. Jeżeli warunki pozwalają to pompa głębinowa jest zatopiona cała w wodzie i praktycznie prawie jej nie słychać. Można pompę wirową samozasysającą umieścić na rusztowaniu w studni. Innym sposobem wyciszenia pracy pompy, to umieszczenie jej w dźwiękochłonnym pomieszczeniu, lub chociażby obudowanie jej np. styropianem.

A jaki zestaw jest najlepszy?

Na to pytanie otrzymasz odpowiedź w supermarkecie budowlanym:)

To chyba nie najlepszy przykład, tam, co najwyżej mogą powiedzieć, co im się najlepiej sprzedaje. To są handlowcy, a nie fachowcy.

Chociaż czasami zdażają się wyjątki.

Ja zastanawiam się nie nad tym, jaki hydrofor kupić (bo to w sumie nie ma wielkiego znaczenia), ale jaki poziom hałasu generuje. Zastanawiam się już bardzo poważnie, czy zamontować hydrofor w domu, w wyciszonym w/w sposobem zagłębieniu, czy lepiej zamontować go na zewnątrz. To drugie rozwiązanie jest na pewno dużo mniej bezpieczne, jeżeli chodzi o zamarzanie.

Mysia

Podstawowa sprawa to twoje ujęcie wody. Jeśli chcesz umiescić w domu pompe to bedzie ona musiała zasysać wodę ze studni jest to mozliwe do głebokości ok. 7...8m. Jeśli chcesz mieć ciszę w domu to kup pompe zatapialną (głebinową) i umieśc ją w studni. Taka pompa nietstety jest duzo drozsza ale wtedy w domu będzie cisza i nie zamarznie. Pomyśl zawczasu o podprowadzeniu przewodów zasilajacych i sterujacych do studni. Zbiornik oczywiście możesz mieć w domu. Wielkość i rodzaj zbiornika to już osobny temat.

Pozdrawiam

• 5 months później...
Zbiornik oczywiście możesz mieć w domu. Wielkość i rodzaj zbiornika to już osobny temat.

Podciągam temat. Czy bezpieczne jest umieszczanie zbiornika poza domem? W domu nie mam na niego za bardzo miejsca i chetnie bym sie go pozbyl - jakie są zagrozenia z umieszczenia zbiornika przy studni na zewnątrz? Jak to wyglada technicznie?

Zbiornik oczywiście możesz mieć w domu. Wielkość i rodzaj zbiornika to już osobny temat.

Podciągam temat. Czy bezpieczne jest umieszczanie zbiornika poza domem? W domu nie mam na niego za bardzo miejsca i chetnie bym sie go pozbyl - jakie są zagrozenia z umieszczenia zbiornika przy studni na zewnątrz? Jak to wyglada technicznie?

Może zamarznąć, i jest w większej wilgotności. Ale jeżeli będzie w studni 1 metr pod ziemią, i dodatkowo dasz jakiś kabel przeciwoblodzeniowy, to nic się nie będzie działo nawet w największe mrozy. Ja tak właśnie zrobię.

Mam już kilkuletnie doświadczenie w użytkowaniu zestawu hydroforowego i przeżyłem już większą awarię gdy kilka dni byłem bez wody. Teraz kupiłbym taki zestaw: zbiornik 200 l, silnik (zależy 2 lub 4 fazowy) sprzęgło i pompę (nie polecam pompy zespolonej z silnikiem ponieważ niedawno po awarii pompy spalił mi się także silnik - a koszty naprawy zestawu idą już w pięty :evil: ). Nieżałuj na filtry mechaniczne, magnetyzery (jak masz twardą wodę), zawory zwrotne itp. ponieważ w znaczący sposób przedłużają życie pompy. Niektórzy robią jeszcze taki bypass gdzie umieszczają ręczną pompę w razie dłuższych przerw w dostawie prądu lub awarii silnika bądź pompy.

Pozdrawiam

B.

Gdzie sie kupuje sprzęglo, pompy, silniki. moze podaj jakąś markę-producenta. Zbiornik 200litrow bedzie w kotlowni mam rozumieć? czy bedzie to ten sam zbiornik co do pieca gazowego czy jeszcze jakis osobny.

Sprawdź sobie tutaj

http://www.zpuh-v.pl/

lub poszukaj w google pompy i Grudziądz.

Zbiornik mam w kotłowni i to miejsce jest o tyle dobre, że nie zamarzła mi pompa tej zimy jak co niektórym mającym zestaw hydroforowy w nieogrzewanym garażu. 8)

Zbiornik hydroforowy podaje zimną wodę do instalacji domowej, do CWU musisz zakupić albo bojler i podłączyć do pieca gaz. jednofunkcyjnego lub na paliwo stałe albo zakupić piec gazowy dwufunkcyjny, termę gaz. lub elektr. itp. i podłączyć bezpośrednio do instalacji domowej podającej zimną wodę.

Pozdrówka

B.

Mam już kilkuletnie doświadczenie w użytkowaniu zestawu hydroforowego i przeżyłem już większą awarię gdy kilka dni byłem bez wody. Teraz kupiłbym taki zestaw: zbiornik 200 l, silnik (zależy 2 lub 4 fazowy) sprzęgło i pompę (nie polecam pompy zespolonej z silnikiem ponieważ niedawno po awarii pompy spalił mi się także silnik - a koszty naprawy zestawu idą już w pięty :evil: ). Nieżałuj na filtry mechaniczne, magnetyzery (jak masz twardą wodę), zawory zwrotne itp. ponieważ w znaczący sposób przedłużają życie pompy. Niektórzy robią jeszcze taki bypass gdzie umieszczają ręczną pompę w razie dłuższych przerw w dostawie prądu lub awarii silnika bądź pompy.

Pozdrawiam

B.

A jaki to jest silnik 2 albo 4 fazowy??? :o :o :D

[

A jaki to jest silnik 2 albo 4 fazowy??? :o :o :D

230 V i 400V (chyba nic nie pomieszałem?)

Pozdr.

B.

To są silniki odpowiednio 1 i 3-fazowe. Nie ma silników 4-fazowych (bo w sieci energetycznej stosuje się tylko 3 fazy), a 2-fazowe chyba są, ale tylko do jakichś bardzo specyficznych zastosowań. Inna sprawa, że silnik 1-fazowy musi być podłączony minimum 2 żyłowym przewodem, a 3-fazowy - minimum 4 żyłowym.