Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy ktoś poruszał temat

Czy otrzymaliście FV za gaz na cały 2023 rok?

Pierwszy raz prognoza i trochę mnie martwi nie zużycie nie cena ale ewentualne dopłaty różnic gdyby wystąpiły - jakoś prognozy mnie "osłabiają" i nie motywują do oszczędzania:p

Ale co konkretnie z tymi prognozami Cię osłabia ?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale co konkretnie z tymi prognozami Cię osłabia ?

Jak to co?

Skąd można wiedzieć ile zużyję do grudnia2023?

Skąd można znać cenę gazu skoro dzisiaj staniał 11% i jest w cenie gazu ze stycznia 2022?

Jak można wystawić rachunek i żądać za niego zapłatę skoro zima jest ciepła a zużycie jest niewielkie?

Kto wymyślił prognozy na gaz?nikt o tym nie mówił czy pisał? Czyżby nowe trendy p.ORLEN?

Spadłeś ze zużyciem poniżej 1200m3, to z automatu zakwalifikowali Ciebie do prognoz. Skąd mają wiedzieć ile w tym roku będziesz grzał klimą?

Wszelkie odpowiedzi na nurtujące Cię kwestia, znajdziesz na stronie ..... PGNiG, pomyślałbyś?

Zmień sobie przez aplikację taryfę na taką z końcówką "12t" i będziesz płacił co miesiąc za rzeczywiste zuzycie. Warunek jest jednen, jakbyś nie doczytał, musisz podać raz w miesiącu stan gazomierza, inaczej będą szacować sami, a tego nie chcesz.

Jak to co?

Skąd można znać cenę gazu skoro dzisiaj staniał 11% i jest w cenie gazu ze stycznia 2022?

Jak można wystawić rachunek i żądać za niego zapłatę skoro zima jest ciepła a zużycie jest niewielkie?

Kto wymyślił prognozy na gaz?nikt o tym nie mówił czy pisał? Czyżby nowe trendy p.ORLEN?

To proste. Policza ile dni bylo po starej cenie, ile po nowej i usrednia na zuzycie dzienne.X dni policza po starej cenie i Y dni po nowej cenie, za kazdy dzien zuzycie bedzie takie same.

Edytowane przez raxon

Jak to co?

To zmień sobie taryfę i płać miesiąc po miesiącu wg zużycia

Ceny gazu na giełdzie w Amsterdamie są dziś niższe od tych przed rokiem. Czy polskie firmy także płacą mniej?

Na pewno płacą więcej niż 200 zł/MWh a tyle zdaje się wynosi obecnie cena detaliczna dla gospodarstw domowych.

Ostatnie ceny po jakich kupują gaz polskie firmy to ok 400 zł/MWh a i tak to ceny na a luty. Obecnie spalamy gaz kupiony jesienią i po cenach pewnie z 300 zł wyższych.

Ceny gazu poszybowały już jesienią 2021r na skutek różnych ruskich działań (głównie zmniejszenia dostaw typu spot). W 2022 dodatkowo wzrosły po wybuchu wojny.

Owszem teraz spadły ale nie do cen z przez 2 lat (15-30 EUR/MWh) tylko do cen z początku roku 2022 czyli już mocno wysokich.

Edytowane przez ex67

Zmień sobie przez aplikację taryfę na taką z końcówką "12t" i będziesz płacił co miesiąc za rzeczywiste zuzycie. Warunek jest jednen, jakbyś nie doczytał, musisz podać raz w miesiącu stan gazomierza, inaczej będą szacować sami, a tego nie chcesz.

Dla mnie absurdem jest to że w taryfie T abonament jest wyższy niż w zwykłej. Musisz kursować sam do gazomierza i jeszcze za to dopłacać.

Ja nie nazwałbym tego ogrzewaniem. Masz zimno w domu i nie wciskaj fajansu że jest ok.

Napisał typek, któremu admini konto zablokowali (lolson28), bo ad personam pisywał często.

Skoro mam 20 cały rok, to oczywiście, że czasem chłodzę a nie grzeję, ale nie jesteś wart więcej mojego czasu...

Dla mnie absurdem jest to że w taryfie T abonament jest wyższy niż w zwykłej. Musisz kursować sam do gazomierza i jeszcze za to dopłacać.

Bo masz możliwośc manipulowania zużyciem i datami? Np. 1 maja raportujesz zużycie 100, a następny raz raportujesz 30 czerwca 101, i nagle 1 lipca raportujesz rzeczywiste 200.

Ty obracasz kasą na nie dostawca w tym czasie :D

Mi też przy ustalaniu sposobu płacenia w PGNiG trochę to zirytowało, że robię za inkasenta i jeszcze mam za to wyższy abonament. Zdecydowałem się na prognozy to mi wysłali faktury po 900 zł/2mc na podstawie krótkiego okresu kiedy wygrzewałem wylewki.

Jeden telefon do BOK i gość przeklikał prognozy na wartości "ile by pan chciał płacić". Ustaliłem na oko na podstawie podobnych domów. Z tego co nieraz zerknę na licznik jest blisko, po pierwszym sezonie pewnie będę mądrzejszy.

Dom 120 m 2, parter, dach dwuspadowy, ściany 20 cm izolacji, strop 20 cm izolacji, wentylacja z odzyskiem ciepła, 2020 rok ukończenia budowy

Jeden sterownik na cały dom, temperatura zadana 19-20,5, temperatura pomieszczeń zmierzona 20,0 - 21,0 stopni

Zużycie gazu (CO+CWU) za okres 01/01/2022 rok - 01/01/2023 - 955 m3

Edytowane przez bartek_de

Dom 120 m 2, parter, dach dwuspadowy, ściany 20 cm izolacji, strop 20 cm izolacji, wentylacja z odzyskiem ciepła, 2020 rok ukończenia budowy

Jeden sterownik na cały dom, temperatura zadana 19-20,5, temperatura pomieszczeń zmierzona 20,0 - 21,0 stopni

Zużycie gazu (CO+CWU) za okres 01/01/2022 rok - 01/01/2023 - 955 m3

Dość sporo jak na ten metraż i zadaną temperaturę, swoją drogą dużą masz histerezę na sterowniku.

@CityMatic, u mnie to samo przyszło, zawsze zużywałem koło 1100 m3 na rok.

Teraz na koniec roku przyslali mi jakieś prognozy kompletnie z czapy, zamieniłem na taryfe W12T i podałem im stan z 31 grudnia. Oczywiście prognozy policzyli sobie po 23 procentowym Vacie tak abym zapłacił mało za 2022 a 2023 więcej.

Dość sporo jak na ten metraż i zadaną temperaturę, swoją drogą dużą masz histerezę na sterowniku.

Dość sporo? Nie ma informacji odnośnie współczynnika konwersji gazu, ani tego czy to podłogówka a może mieszane. Wydaje mi się, że w normie.

Ty nigdy nie podajesz, ale jak możesz napisz ile wychodzi Cię cały rok kalendarzowy jeżeli chodzi o spalanie gazu w m3. No i podaj jeszcze ile drzewa przy tym spalasz.

Dość sporo? Nie ma informacji odnośnie współczynnika konwersji gazu, ani tego czy to podłogówka a może mieszane. Wydaje mi się, że w normie.

Ty nigdy nie podajesz, ale jak możesz napisz ile wychodzi Cię cały rok kalendarzowy jeżeli chodzi o spalanie gazu w m3. No i podaj jeszcze ile drzewa przy tym spalasz.

Proszę. Od końca czerwca do końca grudnia 501 m3 + niecały metr przestrzenny brzozy. Rok 2021/2022 (od czerwca do czerwca) 1306 m3 + 490 kg brykietu do kominka. Tak to wygląda z dużą dokładnością.

Edytowane przez wg39070