Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znalazłem ciekawą stronę gdzie ktoś przedstawia zestawienie temperatur w Polsce w ujęciu historycznym.

Podane są średnie miesięczne, roczne, średnie minimalne i maksymalne.

Mając takie dane można porównać swoje zużycia gazu w zestawieniu z temperaturami jakie panowały w porównywanym okresie.

Bez tych danych zestawienie zużycia w jednym miesiącu z innym jest obarczone dużo większym błędem a często polega na naszych zawodnych odczuciach czy pamięci jaki to był ciepły/zimny miesiąc czy rok.

https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=352200375&par=tm

Przy okazji jak na dłoni widać że zimy nam łagodnieją już od ładnych paru lat. Np średnia stycznia podniosła się prawie 2 st. C od czasów mojego dzieciństwa.

Edytowane przez ex67

Znalazłem ciekawą stronę gdzie ktoś przedstawia zestawienie temperatur w Polsce w ujęciu historycznym.

Podane są średnie miesięczne, roczne, średnie minimalne i maksymalne.

Mając takie dane można porównać swoje zużycia gazu w zestawieniu z temperaturami jakie panowały w porównywanym okresie.

Bez tych danych zestawienie zużycia w jednym miesiącu z innym jest obarczone dużo większym błędem a często polega na naszych zawodnych odczuciach czy pamięci jaki to był ciepły/zimny miesiąc czy rok.

https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=352200375&par=tm

Przy okazji jak na dłoni widać że zimy nam łagodnieją już od ładnych paru lat. Np średnia stycznia podniosła się prawie 2 st. C od czasów mojego dzieciństwa.

Ja używam do takich porównań

https://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?FMM=12&FYY=2020&LYY=2021&WMO=12330&CONT=plpl&REGION=0001&LAND=PLP&ART=TEM&R=160&NOREGION=1&LEVEL=162&LANG=pl&MOD=MOA

Będziesz wiedzieć, ile kWh masz z gazu przy żółtym i niebieskim płomieniu.

Nie mam gazu :p

Nie mam ciepłomierza.

Nie uważam go za coś, co potrzebuję.

Też nie mam gazu, ale planuję ciepłomierz na wyjściu z PC. Będę znał i zapotrzebowanie budynku i COP. Używka nie jest droga, bo 300-400 zł. Można ją zdalnie zczytywać.

Ale to nadal niczego nie zmienia. Tyle kWh ma i nie mamy na to wpływu.

Zmienia zmienia. Kupujesz kWh, a nie gaz.

Też nie mam gazu, ale planuję ciepłomierz na wyjściu z PC. Będę znał i zapotrzebowanie budynku i COP. Używka nie jest droga, bo 300-400 zł. Można ją zdalnie zczytywać.

Planowałem, ale odpuściłem.

A ciepłomierz, fajna sprawa.

Jak będę robił może w tym roku bufor pod eko oze pv, to wtedy dorobię obejście pod ciepłomierz.

Także dzięki za uwagi.

Edytowane przez klaudiusz_x

Tak.

Jest wiele zmiennych.

Jednak tutaj padło stwierdzenie o różnicy 50%

A ktoś inny stwierdził, ż kocioł nawet by nie odpalił przy takiej mieszance.

Ale ok, pomyślmy/

Spalam 760 m3 gazu na rok

W miesiącach poza sezonem grzewczym (kiedy to niby kaloryczność gazu jest ok i wynosi realnie te 10kWh/m3) spalam 30m3 gazu.

180m3

W miesiącach sezonu grzewczego zakładając, że kaloryczność spada go 5kWh/m3 musiałbym na CWU przeznaczyć 360m3

180+360= 540.

Na samo CWU :)))

Czyli wynikałoby z tego, że na CO mój dom w sezonie grzewczym miałby się rzekomo zadowolić 220m3 gazu o kaloryczności 5kWh/m2, czyli 1100kWh na sezon.

O, jak fajnie :)

No a bez taryfy T za maj i czerwiec i tak zapłacę dopiero w lipcu bez kombinacji. W taryfie T płacisz co miesiąc a bez niej co dwa i to zawsze z dołu więc jak ktoś chce obracać kasą dostawcy to taryfa T jest raczej strzałem w stopę.

Zależy czy masz W.x.1 czy W.x.2, i zapłacisz wg prognozy czyli np za 400 a nie 200...

Do tego dolicz dystrybucję (stała i zmienna) i dopiero porównuj co sie opłaca.

Moja gazownia w końcu wykokosila się z rachunkiem i od razu idzie na rekord ze współczynnikiem konwersji.

Właśnie podali współczynnik 11,529. Najwyższy w historii.

W porównaniu do współczynnika z poprzedniej zimy 11,206 to przy moim zużyciu wychodzi 14m3 różnicy na ostatnim rachunku. Dwa dni normalnego zimowego zużycia. Super...

Czyba jesteśmy bezsilni z tym współczynnikiem.

Edytowane przez ex67

Moja gazownia w końcu wykokosila się z rachunkiem i od razu idzie na rekord ze współczynnikiem konwersji.

Właśnie podali współczynnik 11,529. Najwyższy w historii.

W porównaniu do współczynnika z poprzedniej zimy 11,206 to przy moim zużyciu wychodzi 14m3 różnicy na ostatnim rachunku. Dwa dni normalnego zimowego zużycia. Super...

Czyba jesteśmy bezsilni z tym współczynnikiem.

To załóż ciepłomierz, będziesz wiedział czy "kokoszą" Cię czy nie.