Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będziesz wiedzieć, ile kWh masz z gazu przy żółtym i niebieskim płomieniu.

Nie mam gazu :p

Nie mam ciepłomierza.

Nie uważam go za coś, co potrzebuję.

Też nie mam gazu, ale planuję ciepłomierz na wyjściu z PC. Będę znał i zapotrzebowanie budynku i COP. Używka nie jest droga, bo 300-400 zł. Można ją zdalnie zczytywać.

Ale to nadal niczego nie zmienia. Tyle kWh ma i nie mamy na to wpływu.

Zmienia zmienia. Kupujesz kWh, a nie gaz.

Też nie mam gazu, ale planuję ciepłomierz na wyjściu z PC. Będę znał i zapotrzebowanie budynku i COP. Używka nie jest droga, bo 300-400 zł. Można ją zdalnie zczytywać.

Planowałem, ale odpuściłem.

A ciepłomierz, fajna sprawa.

Jak będę robił może w tym roku bufor pod eko oze pv, to wtedy dorobię obejście pod ciepłomierz.

Także dzięki za uwagi.

Edytowane przez klaudiusz_x

Tak.

Jest wiele zmiennych.

Jednak tutaj padło stwierdzenie o różnicy 50%

A ktoś inny stwierdził, ż kocioł nawet by nie odpalił przy takiej mieszance.

Ale ok, pomyślmy/

Spalam 760 m3 gazu na rok

W miesiącach poza sezonem grzewczym (kiedy to niby kaloryczność gazu jest ok i wynosi realnie te 10kWh/m3) spalam 30m3 gazu.

180m3

W miesiącach sezonu grzewczego zakładając, że kaloryczność spada go 5kWh/m3 musiałbym na CWU przeznaczyć 360m3

180+360= 540.

Na samo CWU :)))

Czyli wynikałoby z tego, że na CO mój dom w sezonie grzewczym miałby się rzekomo zadowolić 220m3 gazu o kaloryczności 5kWh/m2, czyli 1100kWh na sezon.

O, jak fajnie :)

No a bez taryfy T za maj i czerwiec i tak zapłacę dopiero w lipcu bez kombinacji. W taryfie T płacisz co miesiąc a bez niej co dwa i to zawsze z dołu więc jak ktoś chce obracać kasą dostawcy to taryfa T jest raczej strzałem w stopę.

Zależy czy masz W.x.1 czy W.x.2, i zapłacisz wg prognozy czyli np za 400 a nie 200...

Do tego dolicz dystrybucję (stała i zmienna) i dopiero porównuj co sie opłaca.

Moja gazownia w końcu wykokosila się z rachunkiem i od razu idzie na rekord ze współczynnikiem konwersji.

Właśnie podali współczynnik 11,529. Najwyższy w historii.

W porównaniu do współczynnika z poprzedniej zimy 11,206 to przy moim zużyciu wychodzi 14m3 różnicy na ostatnim rachunku. Dwa dni normalnego zimowego zużycia. Super...

Czyba jesteśmy bezsilni z tym współczynnikiem.

Edytowane przez ex67

Moja gazownia w końcu wykokosila się z rachunkiem i od razu idzie na rekord ze współczynnikiem konwersji.

Właśnie podali współczynnik 11,529. Najwyższy w historii.

W porównaniu do współczynnika z poprzedniej zimy 11,206 to przy moim zużyciu wychodzi 14m3 różnicy na ostatnim rachunku. Dwa dni normalnego zimowego zużycia. Super...

Czyba jesteśmy bezsilni z tym współczynnikiem.

To załóż ciepłomierz, będziesz wiedział czy "kokoszą" Cię czy nie.

Niespełna 3% zmianę kalorycznoścu gazu spalanego w urządzeniu o nieznanej, przybliżonej z dokładnością do kilku % sprawności chcesz mierzyć na urządzeniu które daje 2-5% błędu pomiarowego.

Można, tylko co to da ?

To o co ten hałas, skoro o 3% zmieniła się kaloryczność? Przecież to jak najbardziej możliwe. Ale wujek L. uczył: ufaj, ale sprawdzaj. Ciepłomierz z odczytem cyfrowym kosztuje 300-400 zł na olx, więc to nie majątek, a wiedzę daje.

Cześć wszystkim!

Proszę o ocenę zużycia gazu w pierwszym sezonie grzewczym, ponieważ czytając temat wydaje sie u mnie dość spore.

Dom 132m2

Podłoga 15cm eps100

Ściany 20cm eps70

Na skosach lanych 25-30cm piany pur

Całość domu podłogowka

Piec immergas victrix tera 24

Zasobnik ferroli 150l

Sterowanie zrobiłem całość na techu, praktycznie każde pomieszczenie posiada osobny sterownik.

Histereza ustawiona 0.3 stopnia, temp. 18 stopni, dopóki dom nie zamieszkały. Temp zasilania ustawiona na 34 stopnie.

Zużycie gazu za okres 11.10.2022 do dziś wynosi ok. 380 M3 gazu.

Jest to samo ogrzewanie bez CWU. Pytanie skąd tak duże zużycie przy małej temp zadanej pomieszczeń?

To o co ten hałas, skoro o 3% zmieniła się kaloryczność? Przecież to jak najbardziej możliwe. Ale wujek L. uczył: ufaj, ale sprawdzaj. Ciepłomierz z odczytem cyfrowym kosztuje 300-400 zł na olx, więc to nie majątek, a wiedzę daje.

Co to da, oprócz 400zł, które będę musiał doliczyć do rocznego kosztu ogrzewania ?