Boowa 02.02.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 jak znaleźć kable które podczas tynkowania zostały pochowane i nie można ich odnależć? niestety nie zdążyłem porobić zdjęć i nie mam jakiejkolwiek dokumentacji gdzie dokładnie przewody zostały położone.. tylko pamiętam mniej więcej co uzgadniałem z moim elektrykiem.. jest jakiś sprytny sposób na to? poradzcie proszę PS. tylko nie karćcie mnie bo i tak sam nie jestem w stanie sobie wybaczyć takiego zaniedbania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 02.02.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 WitamW sklepie elektrycznym kup sobie szukacz kabli.Jeśli będzie drogi to też kup -przyda się przed każdym wierceniemMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 02.02.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 W jakim celu chcesz odnaleźć te kable ?Czy oba końce są dostępne i czy jest drożność ?Czy to są tylko kabelki elektroenergetyczne, czy tez także teletechniczne ?Jak głęboko pod powierzchnią tynku się znajdują ?Dobry "szukacz" trasy kabla to minimum 1600 zł. Składa się z generatora w.cz. i sondy zbliżeniowej.Prosty, tani "szukacz" wykrywa przewód pod napięciem 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 03.02.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 i rada....zeby znalezc kabel miedziany musi w nim plynac prad...inaczej go tanie zabawki nie znajda....wlacz wiec w obwod zarowke albo inny odbiornik najlepiej duzej mocy....im wiekszy prad tym pole wokol przewodnika wieksze (podstawy elektrotechniki )tym latwiej go znalezc...nie przesadz tylko bo zobaczysz na tynku gdzie idzie kable po czarnej smudze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.02.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 ...ja mam sprzęt za 150 zeta, który wykrywa również metal....ale...ale jak elektryk wpuścił mi przewód w porotherm ( 5-6 cm ) to można szukać i szukać .....J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 07.02.2006 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 dzieki za odpowiedzi, chozi o kable prądowe (np końcówka która powinna zostać wypuszczona do lampy lub kinkietu) i o kable położone do drugiego manipulatora alarmu.. chyba nie mam wyboru jak kuć i szukać na ślepo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 07.02.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 W sklepie "elektrycznym" kupiłem śrubokręt za 12 zł. Tzw.neonówka. Czarnego koloru. Przykładając drugą stronę do muru(tynku), tzn. tą, którą trzyma się w dłoni, na takim niby wyświetlaczu pojawia się znak błyskawicy. Miałem przecięty kabel od wyłączników schodowych pod tynkiem. Odnalazłem przerwę z dokładnością do 1cm. Musi tylko końcówka kabla którego szukam być podpięta do fazy. Sprawdzałem odcinek długości ok.5m z 10 minut.Sprawdzałem też czy to działa z większej odległości. Szukałem kabla w tynku, a na tym była boazeria. Też pokazywał przebieg.Błyskawiczka pokazuje się jak natrafisz na kabel elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 08.02.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 ... chyba nie mam wyboru jak kuć i szukać na ślepo.. Nie koniecznie. Można odłączyć z obu stron śledzony kabelek i z jednej strony wszystkie jego żyły przyłączyć prowizorycznie do fazy 230V. Także teletechniczny. I wówczas wkroczyć z tym "szukaczem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 08.02.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Szukacz o którym ja pisałem potrzebuje żeby kabel z jednej chociaż z jednej strony był podłączony do fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyzowka89 29.02.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Ja mam do tego wykrywacz przewodów Megger. Nie zawiódł mnie ani razu a już na niejednej robocie musiałem sprawdzać jak kable idą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Ja mam do tego wykrywacz przewodów Megger. Nie zawiódł mnie ani razu a już na niejednej robocie musiałem sprawdzać jak kable idą Przydaje się w archeologi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 01.03.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 A ja kiedyś kupiłem sobie taki detektor czy jak tam się to nazywa w Kauflanie za 45 złoty i wszystkie kable wykrywa i te bez napięcia też, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.07.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 A jaki to detektor był w tym Kauflandzie? W Lidlu też bywa, ale czy jest coś wart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 16.07.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 A jaki to detektor był w tym Kauflandzie? W Lidlu też bywa, ale czy jest coś wart? Taki jak w linku, ale te z lidla też będą działać https://kaufland.gazetki-promocyjne.net.pl/gazetka-promocyjna-kaufland/22-02-2018/13504/31/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.07.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) A takie porządne detektory renomowanych firm to ile kosztują? W zasadzie poszukuję detektora, wilgotnościomierza i dalmierza. Wszystko to produkuje lidlowski Parkside, ale czy to będzie niezawodny sprzęt przyzwoitej jakości czy raczej powinienem celować w bardziej renomowanego producenta, jak chociażby Laserliner? Edytowane 17 Lipca 2020 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.07.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Szukacz na 50Hz, jako obciążenie kabla podłączasz oświetlacz od 20W w zwyż made in little yellow hands. Pięknie sieje i poprawia wykrywalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.07.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 A co z detektorem zbrojenia w ścianach i stropach? Tu raczej nic nie podłączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.07.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 W żelastwie bez prądu nie mam doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts