Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukanie kabli pod tynkami

Recommended Posts

jak znaleźć kable które podczas tynkowania zostały pochowane i nie można ich odnależć? niestety nie zdążyłem porobić zdjęć i nie mam jakiejkolwiek dokumentacji gdzie dokładnie przewody zostały położone.. tylko pamiętam mniej więcej co uzgadniałem z moim elektrykiem..

jest jakiś sprytny sposób na to? poradzcie proszę

PS. tylko nie karćcie mnie bo i tak sam nie jestem w stanie sobie wybaczyć takiego zaniedbania :-?

W jakim celu chcesz odnaleźć te kable ?

Czy oba końce są dostępne i czy jest drożność ?

Czy to są tylko kabelki elektroenergetyczne, czy tez także teletechniczne ?

Jak głęboko pod powierzchnią tynku się znajdują ?

Dobry "szukacz" trasy kabla to minimum 1600 zł. Składa się z generatora w.cz. i sondy zbliżeniowej.

Prosty, tani "szukacz" wykrywa przewód pod napięciem 230V.

i rada....zeby znalezc kabel miedziany musi w nim plynac prad...inaczej go tanie zabawki nie znajda....wlacz wiec w obwod zarowke albo inny odbiornik najlepiej duzej mocy....im wiekszy prad tym pole wokol przewodnika wieksze (podstawy elektrotechniki :p )tym latwiej go znalezc...nie przesadz tylko bo zobaczysz na tynku gdzie idzie kable po czarnej smudze :oops:

W sklepie "elektrycznym" kupiłem śrubokręt za 12 zł. Tzw.neonówka. Czarnego koloru. Przykładając drugą stronę do muru(tynku), tzn. tą, którą trzyma się w dłoni, na takim niby wyświetlaczu pojawia się znak błyskawicy. Miałem przecięty kabel od wyłączników schodowych pod tynkiem. Odnalazłem przerwę z dokładnością do 1cm. Musi tylko końcówka kabla którego szukam być podpięta do fazy. Sprawdzałem odcinek długości ok.5m z 10 minut.

Sprawdzałem też czy to działa z większej odległości. Szukałem kabla w tynku, a na tym była boazeria. Też pokazywał przebieg.

Błyskawiczka pokazuje się jak natrafisz na kabel elektryczny.

• 14 years później...
  • 4 months później...

A takie porządne detektory renomowanych firm to ile kosztują?

W zasadzie poszukuję detektora, wilgotnościomierza i dalmierza. Wszystko to produkuje lidlowski Parkside, ale czy to będzie niezawodny sprzęt przyzwoitej jakości czy raczej powinienem celować w bardziej renomowanego producenta, jak chociażby Laserliner?

Edytowane przez Robinson74