dorianna 25.08.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Szukałem w necie ale nigdzie nie natrafiłem na jakis przepis który normował by jakoś ta sprawę. Jakia minimalna odległosc od płotu powinienem zachować ?? Jaką maksymalną wysokosąć mogą mieć takie tuje zęby sąsiad nie mógł sie czepiac z mocy prawa. Czy jak będę utrzymywał wysokośc do 2m to będzie ok. Nie a takich przepisów. Jak Tuje będą wysokie do 2m i nie będą wstawać przez ogrodzenie na część działki to nie będzie miał najmniejszego powodu się czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 25.08.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Z tego co wiem, jeśli rośliny są ta terenie twojej działki to należą do ciebie, jeśli jednak przechodzą jakieś gałęzie do sąsiada, to może korzystać np. z owoców, a także obciąć jak mu przeszkadzają, ale tylko to co weszło na jego. jednak trzeba sąsiada najpierw powiadomić i wezwać do obcięcia przeszkadzających galęzi oraz nie spowodować zniszczenia drzewa. Przepisy prawne tu raczej nie regulują szczegółowo jak wysoki może być żywopłot lub drzewo i w jakiej odległości od ogrodzenia tylko "wskazania zwyczajowe". Znalazłam takie coś: http://nieruchomosci.wieszjak.pl/dom-dzialka/94688,Usuwanie-galezi-drzew-sasiada.html My mamy żywopłot z tuj przy płocie z siatki - dość blisko i pewnie kiedyś sięgnie płotu, ale za zgodą sąsiadów, a nawet ich zadowoleniu, bo nie muszą już się tak odgradzać, Nie przeszkadza im ewentualne przechodzenie gałęzi 9przynajmnije obecnie w rozmowach) i ustaliliśmy, że będą przycinać ze swojej strony to co wystaje, a co do wysokości dogadamy się. Zbyt wysokie nie mogą też być, bo brzydko to wygląda i mogą się przewracać, myślę, ze góra do 3 m (obecnie mają tak 1,8-2). Usytuowanie działek jest takie, że do zacienienia nie dojdzie. Zawsze warto z sąsiadem dogadać się i być wyrozumiałym wzajemnie. My przesunęliśmy usytuowanie naszego domu o 2 m, bo sąsiadka właśnie obawiała się zacienieni ulubionych roślinek. Specjalnie nam to nie popsuło zagospodarowania działki, choć co nieco trzeba było pokombinować, Za to mam życzliwą duszę za płotem i sporo szczepek do ogrodu.Także wodę pożyczaliśmy, gdy przedłużała się budowa przyłącza. Niestety przy dość małych działkach, nie "siedliskach" trzeba wykazać się nie lada dyplomacja i szkoleniem z asertywności, ale warto, bo skłócić się, to tak trochę "sypiając z wrogiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.08.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Sąsiad mnie po prostu wysmiał nie ma gadki z tym czlowiekiem- mia prawo wejsc i obciac bo mu siatki dotykały - tylko dlaczego wchodził jak nas nie był???- zadne argumenty do niego nie dochodza o poszanowaniu cudzej własnosci o wtargnięciu na teren posesji........ Dziwne jestto ze 20 lat mu nic nie przeszkadzało a jak sie pobudowaliśmy i zrobiliśmy ogrod to przechodzi sam siebie. Boję sie że posuwa sie coraz dalej . płot na 3 m, najlepiej betonowy albo użeranie się po sądach zrobiłabym płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Tyle, ze na taki wysoki (pow. 2,2m) potrzebne jest pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.08.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Tyle, ze na taki wysoki (pow. 2,2m) potrzebne jest pozwolenie. Wystarczy, ze na ostatnim odcinku będzie ażurowy (pow. 2,2) i pozwolenie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 26.08.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dzieki el-ka za odpowiedz ale nie dokładnie o to mi chodziło. Przeczytałem już chyba wszystkie przepisy i nigdzie tego nie znalazłem. Chodzi mi o to ze takie drzewa/żywopłot będzie zacieniał działkę sąsiada. Czy mozna go traktować jako płot pełny na którego do 2.2 nie trzeba pozwolenia?? Czy w związku z zacienieniem moze mi nakazać wyciecie drzew ??.O szkodach,przechodzących gałęziach juz czytałem. Wiem że najszybciej by było przykrecić jakies panele do siatki ale nie bardzo mi się to podoba.Sorry ze tak sie dogłebnie dopytuje ale nie chce wydac kasy na 30 tuj i musieć to przesadzac/wycinac. A znajac sąsiada jak jest jakis przepis to on go znajdzie. Takie chłop ma hobby. Sąsiad niestety należy do tych upierdliwych i niereformowalnych. Próbowałem sie z nim dogadać juz wielokrotnie ale bez skutku. Cieśle dali mu ksywke "inspektor" i pomimo ze prace były prowadzone zgodnie z projektem co chwile ladował jakiś donos w urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 26.08.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jeszcze takie coś znalazłam: http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=27298 Jest jeszcze jakiś inny artykuł, podobno wyczerpujący, ale trzeba mieć abonament. Generalnie wynika, że sąsiad może skarżyć Cię,że tuje ale też płot narażają go na "immisję pośrednią niematerialną" , "ponad przeciętną miarę" - ale czy ta miara jest przeciętna, czy ponad, to stwierdza indywidualnie sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.08.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 To warto wiedzieć: http://tiny.pl/hhv2d , http://tiny.pl/hhv25 , http://tiny.pl/hhv21 , albo po prostu wpisać tak: http://tiny.pl/hhv2j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 27.08.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 No nic chęc niewidzenia sąsiada jest większa niż ewentualna strata drzew. Pozostaje mi tylko okopać sie i sadzic drzewa A tak powaznie to byłem w wydziale architektury zgłosic zmiene płotu z siatki na penele drewniane o wysokosci do 2.2m Teraz poczekać czy nie będzie sprzeciwu i spokojnie sadze sobie drzewa. Jak mnie zdenerwuje to zasłonie sobie moje tuje tak zeby go nie drazniły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe 28.08.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Proszę o pomoc wczoraj po powrocie z urlopu mało nie padłam - sasiad pod nasza nieobecnosc wszedł na nasza dziłakę i obciął 12 sztuk swierków ok 5-6 metrowych - wycią wszystkie gałęzie skierowane w stronę jego siatki - przy samym pniu w zwiazku z czym swierki wygladają komicznie - tragicznie . wiem że ma prawo podciac przechodzace gałęzie lub tym bardziej zwrócic sie z tym do nas ale wejsc i samemu wykarczowacdo pnia?????/ Swierki rosną 15 lat i nie zaciemniają mu działki rosną od strony "gospodarczej" - nigdy nie wsponiał o podcieciu ich. Co robić??????? _________________ sprawy ciag dalszy: rozmowa z sasiadem skończyła się na stwierdzeniu przez niego ze się powiinam leczyc bo rozum zgubiłam a on ma prawo wejsc i sobie podciac bo siatkę malował..............tego było juz za dużo interweniowałm na policji- policjanci a i owszem przyjechali ale nie za bardzo wiedzieli jak sie za to wziasc .Sąsiad wyprół w długą i tyle go widzieli. Mam dzwonic do dzielnicowego to przyjdzie na pogadankę z sąsiadem.... kolejny dzien - kolejne doznania - rano pukanie , piłowanie - sasiad na najbardziej widocznym odcinku ogrodzenia robio .....szope na drewno dospawał do słupków podpórki na to blacha jak u rumunów - paliki z brzozy - normalnie żenada juz nie wiem czy sie smiac czy płakac ........ Hymmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.08.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 A Ty masz prawo wywalić po swojej stronie 10 cm od granicy betonowy pełny płot do wys. 2, 2 m. Nie cierpię takowych, ale chyba to jedyne wyjście...I niech spróbuje go dotknąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.08.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 . Nie cierpię takowych, ale chyba to jedyne wyjście... . Mam taki płot, ładnie go pomalowałam i właściwie stanowi ozdobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.08.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Można przecież i zieleniną wszelaką od swojej strony zasłonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka2 29.10.2024 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października Moi drodzy! W marcu tego roku sasiad wszedl przez plot na nasz teren i przycial nam tuje o 1/3 wysokosci. tuje byly oddalone od plotu i przyciete na szerokosc. Owszem, wyzsze niz 2.20 ale glownie ze wzgledu stalych docinek sasiada i uporczywego nekania. Z gory powiem ze nie robily cienia ani innych niedogodnosci sasiadowi poza mozliwoscia wiszenia na plocie i wspomnianego nekania. Wezwana policja spisala raport i faktycznie zajela sie sprawa. Niestety i prokuratura i sad odrzucil sprawe. =jak sie dowiedzielismy " sasaid dzialal w obronie wlasnej" Jestem na etapie dalszych dzialan aczkolwiek ciekawa jestem czy ktos moze cos poradzic nam. ta sytuacja wykonczyla mnie nerwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.10.2024 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października Jeżeli sąsiad zgłaszał Tobie problem z wysokością tuji a Ty odebrałaś to jako nękanie to nic w tym dziwnego dziwnego. Oddziaływanie drzew i krzewów na działkę sąsiada jest argumentem możliwe że nie do końca upoważniającym do samowoli sąsiada ale jednak. Nie ma tu przepisów jednoznacznych oprucz tych że to na właścicielu gruntu ciąży odpowiedzialność sadzenia i pielęgnowania aby nie stwarzały problemów. Jedynie zapisy regulaminu ROD z dnia 28 czerwca 2018 roku stanowią, że drzewa ozdobne zaleca się sadzić w odległości 1 m od granicy działki, jeżeli ich wysokość docelowo nie przekroczy 2 metrów. Silnie rosnące krzewy ozdobne należy sadzić w odległości co najmniej 2 m, a krzewy słabo rosnące i płożące formy iglaków - co najmniej 1 m od granic działki. Wyższa roślinność musi rosnąć w odległości większej niż 2 m od granicy działki. Poza tym sąsiad mógł się powołać na dane mówiące iż tuje i ich olejki eteryczne mają niekorzystny wpływ na rośliny jak i na ludzi wywołując m.in. zawroty głowy, katar sienny, suchy kaszel, astmę i duszności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2024 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 8 godzin temu, Anka2 napisał: Wezwana policja spisala raport i faktycznie zajela sie sprawa. Niestety i prokuratura i sad odrzucil sprawe. =jak sie dowiedzielismy " sasaid dzialal w obronie wlasnej" Jestem na etapie dalszych dzialan aczkolwiek ciekawa jestem czy ktos moze cos poradzic nam. ta sytuacja wykonczyla mnie nerwowo. Skarga na policję - w końcu było wtargniecie na cudzą posesję, czyli włamanie i naruszenie miru domowego. Żądanie wszczęcia postępowania z art. 193 kk Poza tym możliwe jest powództwo cywilne o odszkodowanie za zniszczenie - jeśli potrafisz udowodnić, że przez działanie sąsiada doznałeś realnej szkody (np. rośliny uschły, zaczęły chorować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.10.2024 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 8 godzin temu, Anka2 napisał: W marcu tego roku sasiad wszedl przez plot na nasz teren i przycial nam tuje o 1/3 wysokosci. Dziwne zwyczaje. W jaki sposób sąsiad niby "działał we obronie własnej" ?? Nie miał prawa wchodzić na cudzy teren i cokolwiek wykonywać. Może sąsiad ma układy lub jest Kimś ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 29.10.2024 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października (edytowane) Elfir - jakie włamanie, definicja włamania to fizyczne uszkodzenie lub zniszczenie bariery, jezeli wszedł na teren otwierając tylko furtke to nie jest żadne włamanie. Skoro się opartło się o prokurature i wokande to Sąd się pochylił nad sprawą. Czy umorzono postępowanie? "Sprawa trafiła do sądu, który uznał, iż można zastosować tu przepisy prawa budowlanego, określające, że budowa ogrodzenia powyżej 2,2 metra wymaga zgłoszenia właściwemu organowi. Taka wysokość uznana została za dopuszczalną w stosunkach sąsiedzkich do wzajemnego ogrodzenia działek. Skoro zaś tuje utworzyły coś na kształt zielonego muru, to ich wysokość powinna być dostosowana do przepisów prawa budowlanego" Edytowane 29 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2024 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 1 godzinę temu, zeusik6 napisał: Elfir - jakie włamanie, definicja włamania to fizyczne uszkodzenie lub zniszczenie bariery, jezeli wszedł na teren otwierając tylko furtke to nie jest żadne włamanie Wszedł przez płot - autor to opisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 29.10.2024 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października (edytowane) no przez płot, nie wiadomo co miał na myśli. Jakkolwiek wejście bramką czy skokiem przez płot to nie włamanie. Skoro oparło się o Sąd wypadało by dać tu uzasadnienie wyroku lub umorzenia postępowania. Edytowane 29 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts