Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?

anpi

Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też się kilka razy przeprowadzałem.

mam sofy które można przepchnać przez drzwi 80cm

Ale uwierzcie mi że przepychanie ich przez drzwi 80cm (20minut) , przepychanie lżejsze przez 90cm (5minut) a proste przeniesienie przez drzwi 100cm (5 sekund) to niebo a ziemia.

Pewnie ze można napisać że przenoszenie wszystkiego nawet przez drzwi 70cm jest możliwe.

Jeśli się to rozkręci.

1. Nie wiem jak czesto się kto przeprowadza, że problemem jest dłuższy czas przenoszenia mebli przez drzwi...

2. Przez 90-ki bez problemu wjeżdżam wózkiem (takim dziecięcym - widłowym nie próbowałem :wink: )

3. Pamiętajcie, że wraz ze wzrostem szerokości drzwi rośnie cena (przy 2-skrzydłowych nawet x2) a przy użytkowaniu drzwi jednoskrzydłowych o szerokości powyżej 1m mogą pojawić się problemy z "obwieszaniem"

4. Mis Uszatek - nie. Nie jestem architektem :lol:

100

W życiu nie zgodziłbym się na 90 po przejściach w mieszkaniu, gdzie przez pomyłkę w kuchni założono drzwi o 10cm węższe niż w projekcie - w efekcie szafkę narożną wciągałem przez okno (na szczęście to było I piętro), bo nijak nie chciała przez drzwi wejść :lol:

Od tego czasu hołduję zasadzie, że lepsze drzwi szersze, niż węższe ;) ;)

Brzoza: zdemaskowałeś mnie - jestem agentem grupy trzymającej drzwi. Dostaję słoną prowizję od każdego centymatra szerokości, który wmówię niewinnym forumowiczom.

Ten nieszczęśnik, który pomstował, że mu wieje przez za duże drzwi najwyraźniej zapomniał założyć skrzydła - pytałeś go?

• 13 years później...

Tak sobie czytam ten stary wątek, bo sam stoję przed decyzją o szerokości otworu na drzwi wejściowe i zastanawiam się, czy jednak niektórzy nie mylili wielkości otworu na drzwi z wielkością skrzydła, stąd tak znaczna przewaga "100" nad "90".

W projekcie z Archonu mam 150/210 (skrzydło 100 + doświetle), ale z doświetla raczej chcę zrezygnować i zostawić samo otwierane skrzydło. Tylko jest wątpliwość: 90 czy 100?

Mamy 100. Jednak wszystkie większe meble i tak wnoiliśmy przez podwójne tarasowe - mniejsze ryzyko uszkodzenia mebli.

No ale czy takie podwójne drzwi tarasowe nie mają zwykle na środku poprzeczki, która i tak blokuje możliwość wniesienia czegoś naprawdę dużego?

Tylko jest wątpliwość: 90 czy 100?

Jak masz szersze drzwi tarasowe, to nie ma sensu dopłacanie do 100. Minimum wymagane prawem, to 90.

No ale czy takie podwójne drzwi tarasowe nie mają zwykle na środku poprzeczki, która i tak blokuje możliwość wniesienia czegoś naprawdę dużego?

Zazwyczaj mają ruchomy słupek (czyli po otwarciu masz całą szerokość do dyspozycji).

Nie Panie Znający Się Na Wszystkim W Każdym Temacie, nie dostałem bana na googla

To czemu pytasz na forum?

a dobór szerokości drzwi, to nie tylko potrzeba wniesienia czegoś w czasie przeprowadzki.

Zasadniczo to przepisy wymuszają przygotowanie na wszystkie okoliczności.

Do tego jaki sens mają do wiatrołapu szersze drzwi, niż wyjście z niego - a kto tam montuje choćby 90 o szerszych nie wspominając? Problemem może być wielki bufor albo wnoszenie zmontowanych niektórych mebli - ale wtedy lepiej się sprawdzą drzwi tarasowe o świetle zdecydowanie większym, niż drzwi wejściowe w prawie wszystkich domach (albo i we wszystkich).