virtual 24.03.2021 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 giman No fakt. kaizen To czemu pytasz na FM a nie swojego gwaranta? Fair point. Chyba założyłem, że każdy z gwarantów będzie optował za swoim programem wygrzewania, nie interesując się innymi opcjami. Poza tym, jakoś tak cenię sobie zebranie opinii wśród ludu budującego, zanim zapytam wykonawcy, aby móc z czymś skonfrontować jego teorie. Taka m.in. chyba wartość FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.03.2021 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Procedura wygrzewania tak jak wykonawca wylewki chce. To wylewka jest obiektem wygrzewania.Producent okładziny to może określić wymagania co do zawartości wilgoci w wylewce, którą to zmierzysz i spełnisz jego wymóg jak skończysz procedurę wygrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2021 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Producent okładziny to może określić wymagania co do zawartości wilgoci w wylewce, którą to zmierzysz i spełnisz jego wymóg jak skończysz procedurę wygrzewania. Nie producent a gwarant. Ustala warunki gwarancji jak chce. Ze świecą szukać kogoś, kto pozwala zrobić wylewce z ogrzewaniem podłogowym badanie wilgotności wylewki metodą CM - więc nic dziwnego, że gwaranci znaleźli alternatywną metodę. Zapewnienia wylewce nie tylko odpowiednią wilgotność w głębi w połączeniu z pomiarem powierzchniowym wilgotności. Dodatkowo ujawnia też niedoskonałości wylewki przed położeniem okładziny. Bo wygrzewanie to nie tylko osuszanie - ujawni też wiele innych błędów w tym w rozmieszczeniu dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.03.2021 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Każdy ma swoje podejście. Mnie nie interesują gwarancje, których realizacja i interpretacja jest tak mglista i uznaniowa, że lepiej o niej zapomnieć.A wygrzewanie posadzki to nie suszenie tylko wymuszanie naprężeń/pęknięć. Z tego też powodu wygrzewanie to dla mnie kwestia związana z wylewką a nie z okładziną. Ktoś może mieć inne podejście i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maraswrona 17.05.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Witam wszystkich Mam pytanie dotyczące procedury wygrzewania. Czy podawane temperatury odnoszą się do czynnika grzewczego (temperatura na piecu) czy do docelowej temperatury samej podłogi? Mam wylewkę cementową. Robiona pod koniec marca więc już ładnie związała i wyschła. Wygrzewam bardzo prostym piecem elektrycznym (jeszcze nie mam gazu) który ma tylko kilka prostych ustawień - temperatura czynnika, histereza, moc itp. Mam w podłogówce na poszczególnych sekcjach zatopione sondy temperatury (mierzą temperaturę jastrychu) oraz dodatkowo na zasilaniu i powrocie pieca. I teraz tak. Na piecu obecnie mam 40 stopni. Na zasilaniu realnie wychodzi już tylko 38 (pewnie niedokładność pomiaru, albo mojego, albo pieca). Na podłodze osiągam w pomieszczeniach różnie, bo od 20 do 25 stopni, jedynie w łazience (najkrótsza pętla, najbliżej rozdzielacza) jest 30. Powrót ma temperaturę 24 (co w sumie odpowiada średniej temperaturze podłogi z wszystkich pomieszczeń). Temperaturę na piecu podnoszę o 2 stopnie codziennie. Czy ja mam grzać aż do uzyskania tych podręcznikowych 50 na piecu, czy na podłodze? Bo jeśli to drugie to już mnie to przeraża - jeśli na piecu mam 40, na podłodze z tego "zostaje" 25, to ile to będzie grzania żeby dobić do 40 Poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.05.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 ... Poradźcie. Chodzi o Tz, a nie temperature wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polexit 20.09.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Posadzki bede mial wylane okolo 15-20 listopada. Czyli wygrzewac moglbym zaczac okolo 15 grudnia. Czy jest to akceptowalny okres czy jednak polowa grudnia to juz zbyt pozno i lepiej bym w ogole przeniosl robienie podlogowki i posadzki na wiosne? Co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 21.09.2022 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 W zimę przy dobrej wentylacji i grzaniu posadzki wyschną szybciej jak w lato czy na wiosnę z uwagi na suche powietrze także nic tylko wygrzewać. Między wylaniem posadzek a rozpoczęciem wygrzewania trzeba uważać aby woda w rurkach nie zamarzła ale jeżeli dom jest zamknięty i w środku będzie dodatnia temperatura to nie powinno to być problemem chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.09.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 wygrzewałem w podobnym okresie. Nie ma problemu. Tak jak kolega sugeruje - kontroluj wilgotność i temperaturę. Zastanowiłbym się nad rozpoczęciem wygrzewania po więcej niż 30 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 18.11.2022 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 koledzy co sądzicie o tym... wylewka cement , razem 250m2 z podłogówką , minęło 7 miesięcy i teraz wygrzewam bo mam gaz. Nie mam niestety ocieplonego dachu i na dole jest cieplutko , a u góry 15 st. . Na kotle jest 45 st na razie bo jest na szczycie krzywej , potem opadnie do 20 i wtedy jak mrozami dowali to się zaczynam martwić. Ociepleniowiec ma być dopiero za 2 tyg. Ale zauważyłem też że po pomiarach termometrem posadzki mają 29-30 stopni , zawory wszystko na maksa , czy to oznacz duże straty czy tak ma być ??? grzeje już 8 dni. Poszło gazu 270m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 18.11.2022 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 W wątku o zużyciu gazu masz moje podsumowanie wygrzewania posadzki. Podobny metraż, piętro. Też nie miałem ocieplonej elewacji (tylko wełna na dachu). Założyłem, że cudów nie będzie - duże straty i tak też było. Zdaje się, że 2600 m3 gazu poszło listopad - 1 maja. Znalazłem post:Sezon rozpocząłem 1.11.2021 r., a zakończyłem 1.05.2022 r.Był to pierwszy sezon grzewczy. Dom 240 m2 (z tego ogrzewana prawie całość), bez ocieplenia, z wygrzewaniem podłóg. Zbiornik CWU chyba 180 l z pompąZużycie CO + CWU30.168 kWh~ 2650 m3Szacowałem zużycie roczne CO na 1200 m3 + CWU 600 m3Wstawiam, by inni mogli oszacować koszty suszenia i wygrzewania domu o podobnej wielkości. Może przyda się jako materiał porównawczy. PS Wydaje się dużo. Dom zamieszkały, czy budowa w toku? U mnie wychodzi średnio 14 m3, ale to łącznie z produkcją ciepłej wody i cyrkulacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 18.11.2022 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) te 14 m3 to za dobe tak ??? ile płacisz za m3 ??? Dom nie zamieszkały ,dopiero przed kafelkowaniem i regipsami ale z zew. ocieplony. Kocioł ustawiony wg czujnika pogodowego ale na wygrzewaniu chyba ma inne parametry. Tylko że jak na kotle zadane 45 to na podłodze w życiu tyle nie będzie , może w lato uzyska się 35, o tym nikt nie wspomina, a teraz w zimie to max 30 chyba że manualnie sobie sam wygrzeje i zapodam z 50-55 Edytowane 18 Listopada 2022 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.11.2022 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 te 14 m3 to za dobe tak ??? ile płacisz za m3 ??? Dom nie zamieszkały ,dopiero przed kafelkowaniem i regipsami ale z zew. ocieplony. Kocioł ustawiony wg czujnika pogodowego ale na wygrzewaniu chyba ma inne parametry. Tylko że jak na kotle zadane 45 to na podłodze w życiu tyle nie będzie , może w lato uzyska się 35, o tym nikt nie wspomina, a teraz w zimie to max 30 chyba że manualnie sobie sam wygrzeje i zapodam z 50-55 Miało być: "miałem". Nie mam też sterowownikow, siłowników, stacji pogodowej etc. Temp. ustawiałem na piecu. Myślę że to lepsza opcja , szczególnie gdy dom jest niezamieszkany - Ty sterujesz i jesteś pewien że jest jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.11.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Za m3 chyba wyszło między 2,20-2,70 zł. Dlugo nie było widać efektów grzania, potem ruszyło. Po wygrzaniu podłogi trzymałem nastawę 40-45 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 20.02.2023 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Mam jastrych cementowy grubość jakieś 8cm. Był wykonany na początku lipca 2022. Od początku listopada zeszłego roku pyka sobie w jastrychu tymczasowe elektryczne ogrzewanie podłogowe i utrzymuję temperaturę około 17-19 stopni powietrza. Czyli już prawie 4 miesiące mam lekkie grzanie. W marcu zamontuję PC. No i pojawia się teraz temat wygrzewania. Jakim profilem wygrzać wylewkę? Od wykonawcy czy projektanta mam różne wersje wygrzewania. Są wersje że wygrzewać do 50 stopni dwa razy z tygodniową przerwą, inna wersja że tylko do 45 jeden raz. Podłogi to będzie gres albo panele winylowe. Chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem bo przekroczyłem już 2000kwh Będę grzał na G13 w Tauronie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts