Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Guścik a mnie bardzo interesuje czy to twoje masło, to prawdziwe śmietankowe czy tylko tak się nazywa. :roll: coby Polacy mieszkający w Ameryce mieli wrażenie, że kupują polskie.

Mozna tam kupic kazde maslo z Polski.

Robia tam tez z polskimi napisami rozne rzeczy.

W ogole jest wszystko co w Polsce robia.

Ptasie Mleczko tez :D mniam

Kapusta kiszona z Broolkyn nie jest taka jak w Polsce :-?

Za to koszerna jest :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... :o ... widzę, że tu prawdziwy kulinarny festiwal :lol: ... może w takim razie pozwolicie mnie wrzucić parę kamyczków do tego wspaniałego ogródka :wink: ...

 

Dorada ... czyli mahi mahi

... inna nazwa tej smacznej rybki to "dolphin" ... nie mylić z delfinem :)

 

SKŁADNIKI:

1 kg filetów z dorady

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka drobno startej suszonej skórki z cytryny

2 łyżeczki suchej natki pietruszki

2 łyżki masła

6 łyżek oliwy

1 cytryna

1 limonka

sól i pieprz do smaku

 

http://www.chefpaul.net/inne/MahiMahi.jpg

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z połowy cytryny i limonki wyciskamy sok. Filety delikatnie nacieramy solą, pieprzem, suszoną skórką cytryny i natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i limonki, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny, (rybę należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy filety po dwie minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy plasterkami cytryny i limonki.

Można podawać z szpinakiem ... czosnkowym.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szpinak ... czosnkowy

... smaczny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg świeżego szpinaku

3 duże ząbki drobno usiekanaego czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

 

http://www.chefpaul.net/inne/szpinak.jpg

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić z "ogonków". Liście szpinaku podgotować na parze około 1 minuty (uważać aby nie "przeciagnąć" ... szpinak musi być lekko twardawy). Podgotowany szpinak przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć usiekany czosnek na jasno-brązowy kolor, doprawić solą i pieprzem. Polać gorącym tłuszczem z czosnkiem liście szpinaku i dokładnie wymieszać.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ogole jest wszystko co w Polsce robia.

 

E tam.... Grzybków mojej Mamy nie ma. :wink:

 

... e tam :roll: ... "szystko to w Szikago majo, nawet gonski w marynocie" ... jak mawia pewien Polak z Oklahomy :wink: ... a w niektórych reklamach "tak piszom jak mówiom" :wink: :lol:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Carpaccio z polędwicy wołwej

 

SKŁADNIKI: (na jedną porcję)

6 plastrów poledwicy wołowej

10 małych plasterków parmezanu

1/2 małego pomidora

1 garść szpinaku

1/4 cytryny

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

 

http://www.chefpaul.net/inne/carpaccio.jpg

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zmrożoną polędwicę pokrajać na bardzo cienkie plastry. Szpinak umyć, wysuszyć i oczyścić z ogonków. pomidor pokrajać w drobne cząstki. Ser pokrajać w cienkie plasterki. Cytrynę rozkrajać w "ósemki".

Schłodzony talerz skropić oliwą, rozłożyć zimną polędwicę, skropić lekko oliwą i sokiem z cytryny, udekorować szpinakiem, serem i pomidorem. Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podawać z gorącym pieczywem maczanym w oliwie z czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i solą.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ogole jest wszystko co w Polsce robia.

 

E tam.... Grzybków mojej Mamy nie ma. :wink:

 

... e tam :roll: ... "szystko to w Szikago majo, nawet gonski w marynocie" ... jak mawia pewien Polak z Oklahomy :wink: ... a w niektórych reklamach "tak piszom jak mówiom" :wink: :lol:

 

pzdr

 

... bo moja Mama nie robi grzybków! :lol: :lol: :lol: 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

... bo moja Mama nie robi grzybków! :lol: :lol: :lol: 8)

... spróbuję zrobić Twoje ... ze świeżym rozmarynem :) :wink:

 

...

A u nas po sasiedzku na Garfilu to byly pierogi :D

...

... ruskie :o ? :D :wink:

 

Witaj Chef :p

Od razu jest co wrzucić na ząb :D

witaj Chefie

 

Twoje "jadło" zawsze z gustem.

 

pzdr.

... powoli staram się wrócić do kuchni

 

Chefie, tę doradę to ja napewno urządzę....znaczy przyrządzę :D
... w ten sposób można przyrządzić każdą morską rybę :) http://www.chefpaul.net/smiles/fishA6a0.gif

 

 

http://www.chefpaul.net/smiles/food11.gif przyjemności w smakowitościach życzę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... powoli staram się wrócić do kuchni

Stawiam szampana pod ta okazje. :D

 

http://img487.imageshack.us/img487/4840/p1010804uw8.jpg

...

Na zdrowie. :p

... ładne kieliszki :) ... co do winka: ... za australijskim "szampanem" nie przepadam :( ... ale za toast uprzejmie dziękuję :)

... jeżeli cokolwiek z tej winnicy to "Paringa Cabernet Sauvignon 2000" lub "Paringa Merlot 2001" ... hmmm, ... ze szczepu shiraz to może "Paringa Shiraz 2001" :)

 

pozdrówka

 

ps - jeśli kupujesz u Michasia Skurnika, to znajdziesz u niego bardzo dobry chilijski sauvignon "Sauvignon Blanc 'Tobiano' 2005" z rodzinnej winnicy Kingston ze wzgórz Casablanca ... jeszcze lepsze (choć już niestety "nakład wyczerpany") to: "Cariblanco Sauvignon Blanc" z 2004 :) (z tej samej winnicy oczywiście)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...